Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Wiedźma
Wto 19 Kwi, 2011 14:37
Kulinaria
Autor Wiadomość
pietruszka 
Moderator


Pomogła: 232 razy
Wiek: 53
Dołączyła: 06 Paź 2008
Posty: 5423
Wysłany: Sob 31 Maj, 2014 10:17   

Nie wstawiłaś zimnego do gorącego piekarnika, czasem?
Ostatnio zmieniony przez pietruszka Sob 31 Maj, 2014 10:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
pannaJot 
Trajkotka
alkoholiczka,bulimiczka, DDA



Pomogła: 14 razy
Wiek: 42
Dołączyła: 08 Mar 2012
Posty: 1153
Wysłany: Sob 31 Maj, 2014 10:19   

No właśnie nie- włozyłam rybę i dopiero włączyłam piekarnik. Trudno :mgreen:
 
     
olga 
Uzależniony od netu



Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 01 Wrz 2011
Posty: 4353
Skąd: Hagen
Wysłany: Sob 31 Maj, 2014 16:03   

jak mnie peklo ktores z rzedu naczynie zaroodporne to sie wkurzylam i nie kupilam juz kolejnego, posiadam zeliwna gesiarke po babci, jest niezawodna (tzn. moja corcia juz ja posiada a tu mam taka sama (nie wiem po kim) :mgreen:
 
     
Wiedźma 
Administrator


Pomogła: 192 razy
Dołączyła: 04 Paź 2008
Posty: 9661
Wysłany: Nie 01 Cze, 2014 21:07   

Konkretnie - po herr Flicku, on miał wszystko gestapowskie najlepsze :smieje:
_________________
Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach
 
     
JaKaJA 
Trajkotka
Niespodzianka!-ja czuję!! ;)



Pomogła: 53 razy
Wiek: 45
Dołączyła: 18 Wrz 2010
Posty: 1650
Skąd: Moje miasto
Wysłany: Śro 04 Cze, 2014 20:13   

A ja ostatnio mam jazdę na szpinak w każdej postaci :shock: najbardziej ukochałam makaron z sosem szpinakowym :mniam: a robię go tak :
gotuje makaron-rurki,świderki itp. odcedzam i zostawiam .
na patelni rozgrzewam woliwe z oliwek, cebulę ppokrojoną w kosteczkę szklę,
do tego dodaje boczek (ale niekoniecznie) jak się podsmaży dodaję drobno posiekany czosnek ale mocno trzeba pilnować by nie przypalił się i natychmiast dodaję szpinak (jedna paczka mrożonego albo ok70 dag,świezego,umytego) czekam aż się rozmrozi i zmięknie (ok 10 minut mrożony,świezy ok 3minuty) doprawiam solą,pieprzem,jak trzeba czosnkiem jeszcze i dodaje pokrojony serek camembert i topiony w kiełbasce (śmietankowy) doprawiam jeśli trzeba jeszcze solą. Do tego wrzucam ugotowany makaron ,mieszam i gotowe :mgreen: smacznego :D
_________________
Cała jestem z miłości :)
 
     
Matinka 
Gaduła



Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 20 Cze 2013
Posty: 991
Wysłany: Pon 28 Lip, 2014 11:09   

Pterodaktyllu czy taki suszony schab nadawałby się na parodniową wędrówkę, jak myślisz?
 
     
pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....


Pomógł: 204 razy
Dołączył: 17 Mar 2009
Posty: 15054
Skąd: z...mezozoiku
Wysłany: Pon 28 Lip, 2014 11:18   

Matinka napisał/a:
czy taki suszony schab nadawałby się na parodniową wędrówkę, jak myślisz?

Mam wrażenie, że tak skoro już pod Grunwaldem i z okazji innych podobnych wydarzeń w przeszłości używano suszonego mięska a rycerze ginęli raczej od strzały czy miecza a nie zaś otruci swoimi racjami żywnościowymi. Ze swej strony mogę tylko powiedzieć, że tytułem eksperymentu trzymałam ten schab dość długo w lodówce i mimo braku tych osławionych Ecośtam był cały czas zdatny do spożycia. Parę dni wędrówki też powinien wytrzymać nawet bez lodówki a zresztą gdyby zaczął być podejrzany to sruuu..............w górach chyba sporo takich miejsc ;)
_________________
:ptero:
 
     
pietruszka 
Moderator


Pomogła: 232 razy
Wiek: 53
Dołączyła: 06 Paź 2008
Posty: 5423
Wysłany: Pon 28 Lip, 2014 11:23   

Cytat:
to sruuu

I saperką go, saperką... :nerwus:
Ostatnio zmieniony przez pietruszka Pon 28 Lip, 2014 11:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Matinka 
Gaduła



Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 20 Cze 2013
Posty: 991
Wysłany: Pon 28 Lip, 2014 11:42   

Czyli przepis wygląda tak:
pterodaktyll napisał/a:
Kup se 80-100 deka schabu pięknego, nieprzerośniętego
Na początek wymyj i wysusz a następnie obsyp go cukrem i wstaw do lodówki na 48H, odlewając z niego wodę co jakiś czas. Po upływie tego czasu umyj go i z kolei obsyp solą (najlepsza jest sól morska) i znowu na 48H do lodówki, tak jak poprzednio odlewając co jakiś czas wodę.
Po tym wszystkim umyj go, osusz i obsyp ziołami (majeranek, zioła prowansalskie czy suche zioła do sałatek z Kamisa), różnokolorowym pieprzem i włóż do ...tu są różne szkoły. Jedni wkładają do podkolanówki żeńskiej bawełnianej, albo zawinąć w lnianą szmatkę (ja tak zrobiłem), obwiązałem sznurkiem i powiesiłem w ciepłym miejscu przynajmniej dobę musi tak wisieć a potem jeszcze tylko 4-5 dni niech se wisi u powały i........gotowe

Czy przy kolejnej produkcji robiłeś może jakieś modyfikacje własne, może jakieś dodatkowe uwagi się pojawiły?
pterodaktyll napisał/a:
w przeszłości używano suszonego mięska

Ale mieli tę powałę! Ot, co!
Teraz jest ciepło, czy wystarczy jak zawieszę pakunek (no i, gdzie ja go powieszę...? :mysli: ) gdzieś na parę dni?
Puszcza jakąś farbę jeszcze jak se wisi i schnie?
pterodaktyll napisał/a:
tytułem eksperymentu trzymałam ten schab dość długo

Zmyślna z Ciebie kuchareczka Pterodaktyllu :mgreen:
 
     
pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....


Pomógł: 204 razy
Dołączył: 17 Mar 2009
Posty: 15054
Skąd: z...mezozoiku
Wysłany: Pon 28 Lip, 2014 11:48   

Matinka napisał/a:
Czyli przepis wygląda tak:

:tak:
Matinka napisał/a:
Czy przy kolejnej produkcji robiłeś może jakieś modyfikacje własne,

Można go albo bardziej tym pieprzem żeby pikantniejszy był albo mniej żeby nie był :mgreen:
Matinka napisał/a:
Teraz jest ciepło, czy wystarczy jak zawieszę pakunek (no i, gdzie ja go powieszę...?

Ja wieszałem ostatnio na oknie w kuchni bo od strony słonecznej jest. Okno w kuchni znaczy siem :mgreen:
Matinka napisał/a:
Zmyślna z Ciebie kuchareczka Pterodaktyllu

Ja z tym genderem nie mam nic wspólnego :p
_________________
:ptero:
 
     
Matinka 
Gaduła



Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 20 Cze 2013
Posty: 991
Wysłany: Pon 28 Lip, 2014 11:52   

Dobra, wielkie dzięki, za jakieś dwa tygodnie biorę się za wyrób schabu suszonego! :)
 
     
DanaN 
Towarzyski
Współuzależniona



Pomogła: 19 razy
Wiek: 54
Dołączyła: 24 Sie 2011
Posty: 473
Wysłany: Wto 29 Lip, 2014 19:35   

SOS DO SPAGETTI I MIĘSA
słodkokwaśny


1i 1/2 kg cukinii-obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej
1/2 kg cebuli pokroić w kostkę
3 czerwone papryki pokroić w kostkę
Wszystko wymieszać dodać 3 łyżeczki soli, wymieszać i pozostawić na chwilkę
Dusić 30 min. na małym ogniu
Dodać 30 dkg cukru, 1 łyżeczkę słodkiej papryki 1/2 szkl. octu1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka pieprzu, 3 małe słoiczki koncentratu pomidorowego, wymieszać.
Gorące nakładać do słoiczków, nie gotować - odwrócić do góry dnem
Smacznego
 
     
DanaN 
Towarzyski
Współuzależniona



Pomogła: 19 razy
Wiek: 54
Dołączyła: 24 Sie 2011
Posty: 473
Wysłany: Wto 29 Lip, 2014 19:43   

:) DZIŚ TEŻ MAM KAPUSTKĘ

Zloty i ludzi "zlotowych"wspominam cudownie. to jest coś co trudno opisać

w tym roku nie byłam :( ale podczytuję Wasze wspomnienia ech...

może w przyszłym roku też będę wspominać ;)
 
     
pietruszka 
Moderator


Pomogła: 232 razy
Wiek: 53
Dołączyła: 06 Paź 2008
Posty: 5423
Wysłany: Wto 29 Lip, 2014 20:55   

DanaN napisał/a:
może w przyszłym roku też będę wspominać ;)

mam nadzieję. Brakowało mi Ciebie i kahape asfe534
 
     
smokooka 
Uzależniony od netu


Pomogła: 100 razy
Wiek: 51
Dołączyła: 22 Lut 2012
Posty: 4059
Wysłany: Wto 29 Lip, 2014 21:05   

Bedem zara schaba nasypywać cukrem :>
_________________
Nie mąć tego co przejrzyste. (by Kami)
:smok: :oczyska: ka
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Google
WWW komudzwonia.pl

antyspam.pl


Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 14