Kraj Rad - Zastępniki cukru i inulina?
pietruszka - Sob 13 Paź, 2018 15:38 Temat postu: Zastępniki cukru i inulina? 1. Może ktoś ma jakieś sprawdzone przepisy na konfitury bez białego cukru?
2. Stosował ktoś inulinę?
Wiedźma - Sob 13 Paź, 2018 15:59
pietruszka napisał/a: | Stosował ktoś inulinę? |
Ja. Ale twierdzenie, że może być zamiennikiem cukru uważam za nadużycie -
jest znacznie mniej słodka, zaledwie słodkawa, więc trzeba by jej bardzi dużo sypać, żeby osiągnąć efekt słodyczy cukru.
Podobnie nie sprawdziła mi się jako zagęstnik do np zup i sosów - niczego nie zagęszcza!
Przestałam jej używać, bo podejrzewam, że kwestie zdrowotne są podobnie przereklamowane
Wiedźma - Sob 13 Paź, 2018 16:10
pietruszka napisał/a: | Może ktoś ma jakieś sprawdzone przepisy na konfitury bez białego cukru? |
A próbowałaś z ksylitolem?
Sprawdzonego przepisu co prawda nie mam, ale w necie można znaleźć:
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/konfitura-z-zurawiny
pietruszka - Sob 13 Paź, 2018 16:21
Mam ją w diecie jako dodatek do naleśników na przykład, ale jeszcze nie nabyłam, bo nie mogłam coś trafić w sklepach "na trasie". Czekam na przesyłkę z netu. Ponoć ma nieco zagęszczać ciasto i sprawdzić się u mnie ze względu na florę bakteryjną. To, że rzeczywiście jest mało słodka to wiem... Bez inuliny też mi naleśniki smakowały Ale wiem, że inulina jest rzeczywiście korzystna dla cukrzyków i w stanach przedcukrzycowych, ale wcześniej ją próbowałam w postaci topinamburu. Jakoś mi wtedy te bulwy nie przypadły do smaku, ale może nie miałam fajnego przepisu...
Wiedźma napisał/a: | Sprawdzonego przepisu co prawda nie mam, ale w necie można znaleźć:
|
O! sprawdzę ten przepis z ksylitolem. Najbardziej mi zależy, żeby tak zaraz się konfitura nie psuła. W zeszłym roku próbowałam konfitury zrobić z większą ilością pektyn i mniejszą cukry. Właściwie nie dotrwały zimy, bo zostały pożarte. Został mi zapomniany mały słoiczek dżemu truskawkowo-rabarbarowego. Uchował się, bo się schował. Niestety - roku nie przetrwały. Jednak za mało cukru, jak przypuszczam.
Wiedźma - Sob 13 Paź, 2018 16:59
pietruszka napisał/a: | wcześniej ją próbowałam w postaci topinamburu. Jakoś mi wtedy te bulwy nie przypadły do smaku |
Topinambur nawet mi dość smakował, ale miałam po nim niesamowite wzdęcia, więc zrezygnowałam
pietruszka - Sob 13 Paź, 2018 17:12
Wiedźma napisał/a: | le miałam po nim niesamowite wzdęcia |
bo inulina dobrą pożywką dla bakterii jest
Wiedźma - Sob 13 Paź, 2018 17:56
Myślisz, że miały wyżerę w moich flakach?
pietruszka - Sob 13 Paź, 2018 17:57
Wiedźma napisał/a: | Myślisz, że miały wyżerę w moich flakach?
|
Niezła biba tam była
Wiedźma - Sob 13 Paź, 2018 18:01
Jeszcze tylko kielicha brakowało
Whiplash - Sob 13 Paź, 2018 23:15
Wiedźma napisał/a: | Jeszcze tylko kielicha brakowało
|
Wiedźma - Nie 14 Paź, 2018 07:38
Pamiętam ten dowcip jeszcze z podstawówki
...a może chodziłam z Jasiem do tej samej klasy...?
On zawsze palnął coś fajnego!
kiwi - Nie 14 Paź, 2018 10:39
A miod !
Kiedys nic innego nie bylo slodkiego tylko miod !!!
Cukier i te slodziki , to nasz wymysl ....i jaki nie zdrowy .
Ja dostalam od Borusa sloik miodu , i jak mnie tak bardzo wezmie na cos slodkiego , to na koniuszku malej lyzeczki nabiore i trzymam dlugo w buzi .
A do konfitury gotowania , czy ciasta pieczenia tez mozna miodu dodac .....nie sprawdzalam wszystkiego , ale tak sobie mysle !
kiwi - Nie 14 Paź, 2018 10:42
Jarzębinowa konfitura z miodem
Składniki:
1 kg jarzębin,
1 kg miodu.
Przygotowanie:
Umytą jarzębinę oddzielić od gałązek. Dodać do rozgrzanego miodu. Gotować pół godziny. Co jakiś czas wstrząsnąć rondlem. Odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Potem znów zagotować aż owoce jarzębiny będą szkliste. Wyparzyć słoiki. Przełożyć konfitury. Pasteryzować 10 minut.
Wiedźma - Nie 14 Paź, 2018 10:54
Kiwi, wszystko fajnie, tylko wysoką temperaturą mordujesz miód -
znikają wszystkie jego właściwości prozdrowotne i pozostaje sam cukier.
Miód jemy tylko na surowo, a i to w rozsądnych ilościach, bo to jednak bomba węglowodanowa
i kosmiczny wyrzut insuliny mamy jak w banku!
Ja dawniej robiłam sobie takie ciasteczka z ziaren słonecznika, dyni i sezamu sklejone miodem.
Nie obżerałam się nimi jakoś bez opamiętania, bo kalorii miały w ch****j, ale były pyszne i zdrowe!
Kami - Nie 14 Paź, 2018 18:42
pietruszka napisał/a: | O! sprawdzę ten przepis z ksylitolem. |
Spróbuj może erytrytol, bezpieczny dla cukrzyków. Jego indeks glikemiczny wynosi zero.
Linka - Nie 14 Paź, 2018 18:48
Konfitur się nie da, ale powidła śliwkowe jak najbardziej.
Bardzo dojrzałe śliwki nie potrzebują już dodatku cukru.
I jeszcze są w sprzedaży.
|
|