Kraj Rad - Jak rozmrażać?
staaw - Pon 03 Wrz, 2012 19:54 Temat postu: Jak rozmrażać? Mrożenie mi nawet wychodzi, gorzej z rozmrażaniem...
Jak rozmrozić:
-Upieczone kurzęce udka
-Kawał mięsa
-Litr rosołu, barszczu, bigosu czy gulaszu
-plasterkowaną wędlinę
Udka próbowałem w mikrofali... 15 minut i w środku były zimne
Gulasz w garnku, przypalał się a w środku pływały zamarznięte kawałki mięsa...
Jo-asia - Pon 03 Wrz, 2012 19:56
A ile masz czasu na rozmrożenie?
staaw - Pon 03 Wrz, 2012 20:02
Jo-asia napisał/a: | A ile masz czasu na rozmrożenie? |
Czas nie gra roli...
Mogę zacząć dzisiaj na jutrzejszy obiad...
Nie wiem jak jest najlepiej...
Jo-asia - Pon 03 Wrz, 2012 20:05
Ja po prostu na noc wyjmuje z zamrażarki i tyle, rano jest rozmrożone
co do wędlin to z zamrażarki przekładam do lodówki i też rano jest gotowe.
Czyżby "słomiany wdowiec"
staaw - Pon 03 Wrz, 2012 20:10
Jo-asia napisał/a: | Czyżby "słomiany wdowiec" |
Żaden wdowiec...
Zaoszczędziłem trochę grosza na alkoholu, kupiłem lodówkozamrażarkę i kombinuję jak najlepiej ją wykorzystać...
W kuchni zdaję się bardziej na wiedzę niż intuicję...
staaw - Pon 03 Wrz, 2012 20:11
Jo-asia napisał/a: | Ja po prostu na noc wyjmuje z zamrażarki i tyle, rano jest rozmrożone |
Nie byłem pewien czy się nie popsuje/rozpaćka...
Dzięki
Borus - Pon 03 Wrz, 2012 20:12
Jo-asia napisał/a: | co do wędlin to z zamrażarki przekładam do lodówki i też rano jest gotowe. |
...i dodatkowo, w ten sposób, zmniejszasz zużycie prądu przez lodówkę...
pterodaktyll - Pon 03 Wrz, 2012 20:13
staaw napisał/a: |
Udka próbowałem w mikrofali... 15 minut i w środku były zimne
Gulasz w garnku, przypalał się a w środku pływały zamarznięte kawałki mięsa |
szymon - Pon 03 Wrz, 2012 20:15
kupowanie na zapas i mrożenie, to taka lokata w lodówce (pieniądze dla mnie)
moja mama kupuje po 20kg cukru, całkowicie tego nie rozumiem
pterodaktyll - Pon 03 Wrz, 2012 20:18
szymon napisał/a: | moja mama kupuje po 20kg cukru, całkowicie tego nie rozumiem |
Poczytaj sobie o czasach "słusznie minionych" to zrozumiesz.............
szymon - Pon 03 Wrz, 2012 20:23
taaaa... 4 sklepy na wsi i może jutro zabraknąć
albo podrożeje o 100%
staaw - Pon 03 Wrz, 2012 20:23
Tu nie chodzi o minione czasy...
Zamiast codziennie stać przy garach, żonka robi obiad na cały tydzień i tylko wyjmuję się odpowiedni pojemniczek, podgrzewa i już...
Zakupy też robię w supermarkecie, nie opłaca się tam kupować na deka...
Jacek - Pon 03 Wrz, 2012 20:35
staaw napisał/a: | Zakupy też robię w supermarkecie, nie opłaca się tam kupować na deka... |
a wynik
staaw napisał/a: | Gulasz w garnku, przypalał się a w środku pływały zamarznięte kawałki mięsa... |
i na jedno wychodzi w oszczędzaniu
szczególnie gdy
staaw napisał/a: | Udka próbowałem w mikrofali.. |
Dziubas - Pon 03 Wrz, 2012 20:41
Zaglądam w tematy i własnym oczom nie wierzę
Autor: staaw
Temat: Jak rozmnażać
Czas do okulisty się udać
staaw - Pon 03 Wrz, 2012 20:42
Jacek napisał/a: |
i na jedno wychodzi w oszczędzaniu
szczególnie gdy
staaw napisał/a: | Udka próbowałem w mikrofali.. |
|
Z mikrofali już zrezygnowałem. Jakieś 20% wyższy rachunek za prąd bym miał...
Jo-asia - Pon 03 Wrz, 2012 20:46
co do zamrożonego
staaw napisał/a: | -Litr rosołu, barszczu, bigosu czy gulaszu |
pamiętaj aby zagotować przed zjedzeniem nie tylko podgrzać
Jacek - Pon 03 Wrz, 2012 20:50
Dziubas napisał/a: | Temat: Jak rozmnażać
Czas do okulisty się udać |
no ładny gips
piotr7 - Pon 03 Wrz, 2012 20:53
gips to u ortopedy
pterodaktyll - Pon 03 Wrz, 2012 20:54
Dziubas napisał/a: | Zaglądam w tematy i własnym oczom nie wierzę
Autor: staaw
Temat: Jak rozmnażać
Czas do okulisty się udać |
Mam wrażenie, że raczej do seksuologa........
Krzysztof 41 - Pon 03 Wrz, 2012 21:20
Cytat: | moja mama kupuje po 20kg cukru, całkowicie tego nie rozumiem |
Szymon to ja już rozumiem dlaczego się uzależniłeś
smokooka - Pon 03 Wrz, 2012 21:26
Kawał mięsa surowego zamrożonego, szczelnie owiniętego włożyć do naczynia z zimną wodą. Półtora kilo łopatki przedwczoraj rozmroziłam w jakieś dwie i pół godziny. Wyjęłam "normalne" mięso. Nie przemoczone, nie zamarznięte w środku. Ten sam sposób nadaje się do np. pokrojonych na kotlety kawałków. Ale szczelnie zapakowanych w folię
Słoik przed włożeniem do zamrażarki można owszem napełnić płynem, ale do 3/4 wysokości. Rozmrażać też można po włożeniu do zimnej wody szybciej.
Do zamrożonego gulaszu - na spód gara woda, na to ten lodowiec, pokrywka i mini ogień. Mieszać od czasu do czasu.
Pieczone coś - rozmrozić w temperaturze pokojowej, trwa najdłużej, ale nie traci właściwości.
Pieczywo - super w piekarniku się rozmraża, jest takie pachnące i chrupiące. Na niskiej temperaturze jakieś 10 minut - a potem można zaszaleć i przyrumienić
szymon - Pon 03 Wrz, 2012 22:17
Krzysztof 41 napisał/a: | Cytat: | moja mama kupuje po 20kg cukru, całkowicie tego nie rozumiem |
Szymon to ja już rozumiem dlaczego się uzależniłeś |
manifast: ja nie mam problemu z cukrem
we krwi co najwyżej... słodki chłopak to i krew słodka
piotr7 - Wto 04 Wrz, 2012 20:44
a wolisz ręczne czy automatyczne ?
|
|