To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

Kraj Rad - Smażenie bez tłuszczu - patelnia

Marc-elus - Pon 19 Lis, 2012 18:09
Temat postu: Smażenie bez tłuszczu - patelnia
Potrzebuje porady.
Chodzi o patelnie do smażenia bez tłuszczu.
"Normalną", czyli nie elektryczną, do stosowania na zwykłej płycie grzewczej - ceramicznej, nie indukcyjnej.
I nie chodzi o to żeby była reklamowana jako "beztłuszczowa", ale żeby rzeczywiście taka była.
Czym się kierować przy zakupie?
Cena raczej jest sprawą drugorzędną(ale bez przesady), to ma być prezent dla osoby która, niestety, ale przechodzi na pełną dietę.

Klara - Pon 19 Lis, 2012 18:33

Nie muszę i nie chcę smażyć bez choćby odrobiny tłuszczu, więc nie mam doświadczenia, ale znalazłam praktyczne rady na ten temat: http://kotlet.tv/jak-wybrac-patelnie
smokooka - Pon 19 Lis, 2012 18:49

Mam tego rodzaju patelnię Tefala, z serii diffusal technology http://www.kupujemy.pl/d2...ecyfikacja.html
W jej opisie nie ma info o beztłuszczowym smażeniu, ale tak smażę bez problemu. Czasem używam kilku kropel oliwy, ale nie koniecznie.
Na prawdę niezła. Nie rysuje się, ładnie, równomiernie i szybko się rozgrzewa, jak ktoś lubi to ma czujnik thermo-spot informujący o własciwym nagrzaniu. Jest spoko.

Marc-elus - Pon 19 Lis, 2012 18:55

Dzięki Klaro, już czytam. :)
Ja też nie chciałbym bez tłuszczyku, lubię smacznie zjeść.... :roll:

Marc-elus - Pon 19 Lis, 2012 19:02

smokooka napisał/a:
Mam tego rodzaju patelnię Tefala, z serii diffusal technology

Dzięki Smoczku, dodaje do listy.
A przypadkiem z tym smażeniem na oliwie nie jest tak że niektóre oliwy się nadają, a niektóre nie?
Coś chyba kiedyś o tym słyszałem, ale nie pamiętam dokładnie.
Oliwa to dobra alternatywa dla przyszłej użytkowniczki patelni...

smokooka - Pon 19 Lis, 2012 19:08

Staram się używać tylko oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia. Podobno olej rzepakowy dobrej jakości może zastąpić oliwę pod względem nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych wartości odżywczych.
Ja kładąc na tę patelnię pierś z kurczaka czasem wlewam dosłownie mniej niż pół małej łyżeczki oliwy i tą piersią kuraka ją rozsmarowuję po całej patelni.
Są tłuszcze, oleje, na których nie wolno smażyć, np. lniany.
W zdrowej dietetyce absolutnie nie wolno rezygnować ze zdrowych tłuszczów. Ale to już kwestia powodów dla których dana osoba przechodzi na dietę.


http://centrumoliwy.com/o...wasy-tluszczowe

szymon - Pon 19 Lis, 2012 19:18

Cytat:
Potrzebuje porady.


oto ona: ćwicz jak ja :]

Wiedźma - Pon 19 Lis, 2012 19:54

Ja nabyłam ostatnio patelnię z powłoką ceramiczną i bardzo jestem z niej zadowolona,
bo kompletnie nic nie przywiera, a poza tym jest odporna na zadrapania w przeciwieństwie do teflonowej.
Poza tym ponoć nie szkodzi zdrowiu jak teflon.
Ja co prawda używam odrobiny oleju, też dosłownie z pół łyżeczki,
rozsmarowuję go po patelni pędzelkiem (poluję na rozpylacz do oleju, pono rewelacja).
Zupełnie bez tłuszczu nie próbowałam, bo jednak trochę oleju organizm potrzebuje (podniebienie takoż :mniam: ),
ale pisało :roll: że można na niej smażyć bez tłuszczu.

Ostatnio się dowiedziałam, że do smażenia najlepiej się nadaje olej ryżowy,
bo ma najwyższą temperaturę dymienia i nie wytwarza się w nim takie rakotwórcze coś.

wampirzyca - Pon 19 Lis, 2012 20:05

Wiedźma napisał/a:
ostatnio patelnię z powłoką ceramiczną



ja też taką mam jest superr...a jak się myje fajnie :)

Klara - Pon 19 Lis, 2012 20:19

wampirzyca napisał/a:
.a jak się myje fajnie :)

Doczytałam się, że nie wolno ich myć w zmywarce - to taka uwaga na wszelką ewentualność.

Wiedźma - Pon 19 Lis, 2012 20:25

Klara napisał/a:
Doczytałam się, że nie wolno ich myć w zmywarce

Moją można. Ale nie mam zmywarki :wysmiewacz:

Klara - Pon 19 Lis, 2012 20:33

Wiedźma napisał/a:
nie mam zmywarki :wysmiewacz:

Pewnie, bo po co zmywarka dla jednej (w porywach dwóch) osoby!

W związku ze zmywarką - tu złapałam taką uwagę, ale w innym miejscu traktowano to bardziej radykalnie:
Mycie garnków i patelni Delimano jest łatwe: koniec z szorowaniem i silnymi detergentami

Ponieważ powłoka ceramiczna garnków Delimano jest tak gładka, mycie ich staje się naprawdę proste. Wystarczy spłukać chłodne naczynie gorącą wodą lub przetrzeć ściereczką. Oczywiście możesz także skorzystac ze zmywarki, ale twarda woda i agrasywne detergenty mogą usunąć efekt błyszczenia się powierzchni garnków z powodu gromadzenia sie na nich kamienia z wody. Oczywiście nie zmienia to właściwości powłoki ceramicznej ani całego garnka czy patelni, jedynie wpływa na wygląd naczynia.

Dlatego też polecamy ręczne mycie garnków i patelni Delimano. Czyści się je tak łatwo, że zabiera to tylko chwilę!

Źródło: http://www.delimano.pl/?t...=210918&c=44064

wampirzyca - Pon 19 Lis, 2012 20:37

jeszcze nie mam zmywarki....dopiero na nowym domu planuję...ale dzięki będę pamiętać :buziak:
pietruszka - Wto 20 Lis, 2012 03:55

Klara napisał/a:
Doczytałam się, że nie wolno ich myć w zmywarce - to taka uwaga na wszelką ewentualność.

Teflonowych patelni też nie powinno się myć w zmywarce... chociaż zwykle piszą, że można. Zwykle zmywarka kiepsko działa na tworzywa sztuczne, z których zrobione są uchwyty patelni, w przypadku ceramiki bardziej chodzi o nagłe zmiany temperatur (tak samo porcelany nie powinno się myć w zmywarce).
Zaintrygowały mnie te ceramiczne patelnie... Jak przyjdzie czas na wymianę, to chyba sobie taką sprawię.

Klara - Wto 20 Lis, 2012 08:29

Ojejku!!! :szok:
Zobaczcie na co trafiłam: http://www.smakprostoty.p...popielenie-doby

smokooka - Wto 20 Lis, 2012 08:31

Jakiś instynkt samozachowawczy kazał mi chyba kapać oliwę :szok:
pterodaktyll - Wto 20 Lis, 2012 09:54

He he. :mgreen:
pietruszka - Wto 20 Lis, 2012 14:16

Świetny artykuł Klaro :brawo: dzięki

W sumie Marcel, może byś kupił urządzenie do gotowania na parze? Swojego, czasu jak trzymałam się ładnie diety to właściwie wszystko gotowałam na parze. Marzył mi się wtedy parowar, bo jednak łatwiej się gotuje niż tak jak ja zwykle kombinuje w sitkach lub tym czymś do pyz :)

Acha... i jeśli używacie oliwy do smażenia, to wcale jednak nie virgin (no chyba, ze tak jak masło do krótkiego smażenia) Temperatura plenia: Oliwa extra virgin 191°C, Oliwa 242 °C,Olej rzepakowy 240
Przyznam się, że zwykle używam oleju rzepakowego lub oliwy z wytłoczyn oliwek. Dobrą oliwę zostawiam sobie do sałatek. A i czasem jajecznicę, ale to wtedy klarowane masełko :mniam:

Marc-elus - Wto 20 Lis, 2012 14:58

pietruszka napisał/a:
W sumie Marcel, może byś kupił urządzenie do gotowania na parze?

Rozważałem i to, boje się jednak że będzie robiło za mebel.
Muszę to "zkonsultować"...
Acha, raczej odpada gotowanie na parze "na kuchni", prędzej już takie autonomiczne, elektryczne "cudo" do gotowania. Zdaje się że nawet i "3piętrowe" są......
pietruszka napisał/a:
Acha... i jeśli używacie oliwy do smażenia, to wcale jednak nie virgin (no chyba, ze tak jak masło do krótkiego smażenia) Temperatura plenia: Oliwa extra virgin 191°C, Oliwa 242 °C,Olej rzepakowy 240

Coś mi po głowie chodziło z tą oliwą.... dzięki. :)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group