Kraj Rad - robimy galaretę
szymon - Pon 20 Cze, 2011 08:29 Temat postu: robimy galaretę cześć,
mam dużego smaka na galaretę,
kupuję dzisiaj 3 nogi z prosiaka, jedną golonkę, 6 kurzych rapetek, jedno ucho, troszkę mięska wołowego, serce świnki, marchewkę, pietruchę, jajka dwa, groszek zielony, przyprawy...
gotuję to 3h, potrzebuję pomocy z przyrządzeniem tego, pomoże ktos? co jeszcze dodać?
chodzi o to żyeby nie wyszło mi tego na dwa miesiące... bo spożywać będę to sam
ZbOlo - Pon 20 Cze, 2011 08:44
...pamiętaj:
1. Gotuj mięsko z kośćmi.
2. Mięsko nie zalewaj wrzątkiem
3. Najwięcej "kleju": kurze łapy, pręga, elementy świńskiego ryja, golonko tylne, przednie.
4. Gotuj na wolnym ogniu - wody nie za dużo (stężenie)...
szymon - Pon 20 Cze, 2011 09:01
pod przykryciem gotować?
tak jak rosołek?
ZbOlo - Pon 20 Cze, 2011 09:20
szymon napisał/a: | pod przykryciem gotować?
tak jak rosołek? |
...pod przykryciem...
Borus - Pon 20 Cze, 2011 09:27
W razie potrzeby dolania wody, dolewaj gorącej...
Jras4 - Pon 20 Cze, 2011 09:29
ja dorzucam dużo selera i pora ,pietruszkę ale natkę ...
Jras4 - Pon 20 Cze, 2011 09:31
a i gotuje na wolnym ogniu tak długo asz mięso zaczyna sie oddzielać od gnatów ...
pterodaktyll - Pon 20 Cze, 2011 10:02
szymon napisał/a: | kupuję dzisiaj 3 nogi z prosiaka, jedną golonkę, 6 kurzych rapetek, jedno ucho, troszkę mięska wołowego, serce świnki |
szymon napisał/a: | chodzi o to żyeby nie wyszło mi tego na dwa miesiące... bo spożywać będę to sam |
W takiej ilości to będziesz to żarł pół roku, nawet biorąc pod uwagę tzw. wilczy apetyt
Dla porównania, ja jak zrobiłem z JEDNEJ kurzej nogi to miałem yego na trzy dni i jeszcze się dziecko "załapało"
Aha!!! Nie zapomnij dodać żelatyny, lepiej się zsiądzie. Smacznego
ZbOlo - Pon 20 Cze, 2011 10:08
pterodaktyll napisał/a: | Nie zapomnij dodać żelatyny, lepiej się zsiądzie |
...po co. W kupnej żelatynie jest sproszkowany kościec zwierząt.... sam zrobisz lepszą żelatynę....
pterodaktyll - Pon 20 Cze, 2011 10:10
ZbOlo napisał/a: | W kupnej żelatynie jest sproszkowany kościec zwierząt.... sam zrobisz lepszą żelatynę.... |
Mnie się nie chce, może jemu tak
Borus - Pon 20 Cze, 2011 10:12
ZbOlo napisał/a: | pterodaktyll napisał/a:
Nie zapomnij dodać żelatyny, lepiej się zsiądzie
...po co |
ZbOlo masz rację...do tej ilości i tego asortymentu, nie trzeba żelatyny...
ZbOlo - Pon 20 Cze, 2011 10:13
pterodaktyll napisał/a: | Mnie się nie chce, może jemu tak |
...mam nadzieję... pterodaktyll napisał/a: | zrobiłem z JEDNEJ kurzej nogi to miałem yego na trzy |
...ale piszesz o udku, czy o stopie...???
pterodaktyll - Pon 20 Cze, 2011 10:17
ZbOlo napisał/a: | ale piszesz o udku, czy o stopie...??? |
No takie udo z tym giczałem nie wiem jak to nazywają chyba ćwiartka
ZbOlo - Pon 20 Cze, 2011 10:18
pterodaktyll napisał/a: | chyba ćwiartka |
...jak z "pipkiem", to ćwiartka...
Borus - Pon 20 Cze, 2011 10:28
pterodaktyll napisał/a: | No takie udo z tym giczałem nie wiem jak to nazywają chyba ćwiartka |
Ptero, porównaj ilość kości w tej ćwiartce ( ) do trzech świńskich spacerówek oraz golonki i masz odpowiedź...
szymon - Pon 20 Cze, 2011 11:07
pterodaktyll napisał/a: | W takiej ilości to będziesz to żarł pół roku, nawet biorąc pod uwagę tzw. wilczy apetyt |
dwie nogi świńskie to ja opieprze na jednym posiedzeniu, co dopiero jak zrobię kilka miseczek galaretki, zamiast wołowinki dam udko z kurczaka, i seler bedzie lepszy dla smaku od pietruchy...
pietruszka - Pon 20 Cze, 2011 11:19
szymon napisał/a: | seler bedzie lepszy dla smaku od pietruchy... |
A tak na serio to galart (tak się mówi w moim regionie na to cudo) to jakieś takie męskie dzieło. Mój ojciec akurat robi najlepszy... widać - potrzebna do tego męska ręka
szymon - Pon 20 Cze, 2011 12:25
czyli jestes gdzieś z okolic poznania - leszna, bo tam tak mówią na galaretę
pietruszka - Pon 20 Cze, 2011 13:13
szymon napisał/a: | czyli jestes gdzieś z okolic poznania - leszna, bo tam tak mówią na galaretę |
No pyra jestem
szymon - Pon 20 Cze, 2011 17:35
także zaczyna pyrkać
Tomoe - Wto 21 Cze, 2011 08:03
No i ile ci tej galarety wyszło?
ZbOlo - Wto 21 Cze, 2011 08:06
Tomoe napisał/a: | No i ile ci tej galarety wyszło? |
...prosimy o dokumentację fotograficzną...!!!!
Wiedźma - Wto 21 Cze, 2011 08:13
Jak to dobrze, że wirtualne kalorie nie tuczą...
pterodaktyll - Wto 21 Cze, 2011 09:18
Wiedźma napisał/a: | Jak to dobrze, że wirtualne kalorie nie tuczą. |
Jednak pośrednio tuczą.............
Naoglądaj się takiej np. galarety czy innych bezów i co? Nie nabierzesz apetytu, żeby coś na tzw. ruszt wrzucić?
ZbOlo - Wto 21 Cze, 2011 09:22
pterodaktyll napisał/a: | Jednak pośrednio tuczą.............
Naoglądaj się takiej |
...podobnie rzecz się ma z kobietami...
pterodaktyll - Wto 21 Cze, 2011 09:25
ZbOlo napisał/a: | ...podobnie rzecz się ma z kobietami... |
Tyle tylko, że kobiety nie tuczą a zdaje się, że wręcz przeciwnie
ZbOlo - Wto 21 Cze, 2011 09:29
pterodaktyll napisał/a: | Tyle tylko, że kobiety nie tuczą a zdaje się, że wręcz przeciwnie |
...to prawda! Odchudzają mężczyznę i jego konto...
pterodaktyll - Wto 21 Cze, 2011 09:31
ZbOlo napisał/a: | ..to prawda! Odchudzają mężczyznę i jego konto... |
Ale to już, jak mawiał Kipling, inna bajka
szymon - Wto 21 Cze, 2011 09:45
6 + jedna duża miska wyszło, jedną już w knajpie wczoraj wmucili...
groszku nie miałem ale zjadliwa i pieprzna, dobrze ścięta
Wiedźma - Wto 21 Cze, 2011 11:23
pterodaktyll napisał/a: | Naoglądaj się takiej np. galarety czy innych bezów i co? Nie nabierzesz apetytu, żeby coś na tzw. ruszt wrzucić? |
Na zasadzie wyzwalacza głodu...
pterodaktyll - Wto 21 Cze, 2011 15:38
Wiedźma napisał/a: | Na zasadzie wyzwalacza głodu.. |
Jak nie jak tak.....
|
|