Hipotetycznie |
Autor |
Wiadomość |
Jras4
Docent
|
Wysłany: Wto 15 Cze, 2010 19:44
|
|
|
montreal napisał/a: | to ich wymysł. | To by znaczyło że moge kraść ,kłamać i tak dalei pszeciesz niema Boga wienc co mnie powstszyma pszed spaleniem Ci domu albo spaleniem całej wioski .... No możesz powiedzieć że Ty i ok ale wtedy byłbys taki sam |
_________________ KATOLIK CZARNY PEDOFIL |
|
|
|
|
KICAJKA
Trajkotka współuzależniona-stara al-anonka
Wiek: 64 Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 1555 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Wto 15 Cze, 2010 20:00
|
|
|
Przypomina mi się moja mania Von Danikena sprzed prawie 40 lat a później Fijałkowski Ależ miałam jazdy zwłaszcza na religii,z takimi teoriami |
_________________ " Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
http://www.youtube.com/wa...feature=related
|
|
|
|
|
evita
[*][*][*]
Wiek: 58 Dołączyła: 03 Wrz 2009 Posty: 2895 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Wto 15 Cze, 2010 20:08
|
|
|
Jras4 napisał/a: | To by znaczyło że moge kraść ,kłamać i tak dalei pszeciesz niema Boga |
czyli wszelkie swoje zachowania uzależniasz od dekalogu czy jak mam to zrozumieć ? !
a twoje własne sumienie ? gdzie twoje osobiste wartości ? |
_________________ spragniona niecodzienności,stęskniona do nadzwyczajności ...
|
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Wto 15 Cze, 2010 20:18
|
|
|
Cytat: | a twoje własne sumienie | A jakie sumienie ..wzglendem czego czy kogo no Boga czyli tej istoty ktura staważa światy i jest doskonała niema a po smierci nic niema poprostu zgnijemy w ziemi jak guwno ..to czemu mam sie chamować jestem tylko zwieżenciem i chce żyć zaspokajać swe prymitywne instykty wienc moge cie okraśc albo zabić czy zgwałcić |
|
|
|
|
Mysza
Gaduła
|
Wysłany: Wto 15 Cze, 2010 20:19
|
|
|
Jras4 napisał/a: | To by znaczyło że moge kraść ,kłamać i tak dalei pszeciesz niema Boga wienc co mnie powstszyma pszed spaleniem Ci domu albo spaleniem całej wioski .... |
znaczy, że teraz przed zrobieniem tego wszystkiego powstrzymuje Cię tylko wiara w Boga ? |
_________________ "Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie" - Mahatma Gandhi |
|
|
|
|
evita
[*][*][*]
Wiek: 58 Dołączyła: 03 Wrz 2009 Posty: 2895 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Wto 15 Cze, 2010 20:21
|
|
|
Jras4 napisał/a: | .to czemu mam sie chamować jestem tylko zwieżenciem |
istotą rozumną ! i obojetnie czy będziesz wierzył w to czy dzięki Bogu-naszemu stwórcy czy też w wyniku ewolucji, oprócz instynktu masz możliwość kierowania się własnym rozumem ! |
_________________ spragniona niecodzienności,stęskniona do nadzwyczajności ...
|
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Wto 15 Cze, 2010 20:22
|
|
|
myszaczek napisał/a: | Cię tylko wiara w Boga ? | pszede wszystkim tak ale i to co z tej wiary wynika a jest to człowieczeństwo ,miłość ,pszebaczenie ,,i wszystko co piekne wszystko oczym myślimy patsząc w niebo ,w jego piekny błękit ... |
|
|
|
|
Mysza
Gaduła
|
Wysłany: Wto 15 Cze, 2010 20:24
|
|
|
Jras4 napisał/a: | pszede wszystkim tak ale i to co z tej wiary wynika a jest to człowieczeństwo ,miłość ,pszebaczenie ,,i wszystko co piekne |
przecież są na tym świecie ludzie, którzy mówią o sobie , że są ateistami, a nie palą wiosek, nie mordują ludzi, nie kradną..... |
_________________ "Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie" - Mahatma Gandhi |
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Wto 15 Cze, 2010 20:25
|
|
|
Zrozum ...pomyśl nagle zabierasz Boga jak sądzisz ilu pomyśli tak jak ty ...a ilu zerwie sie ze smyczy i ryszy na innych mam na mysli teraz Boga jako pszeciwwage rozumiesz żeby mi tu żaden ateista nie wyjechał że wiara jest dlamnie jakimś straszakiem a ja jestem maniakalnym mordercą który boji sie Boga |
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Wto 15 Cze, 2010 20:28
|
|
|
myszaczek napisał/a: | a nie palą wiosek, nie mordują ludzi, nie kradną.... | Bo prucz Boskiego prawa jest tesz to nasze ziemskie takie marne .liche.nijakie ... |
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Wto 15 Cze, 2010 20:28
|
|
|
Poprostu oddają Cesarzowi co Cesarskie nic ponad to |
|
|
|
|
montreal
[*][*][*]
|
Wysłany: Wto 15 Cze, 2010 20:29
|
|
|
Jednym z celów Wiary jest to, by człowiek miał wzór/jakiś rodzaj wzoru do naśladowania. Ludzie wierzący za owy wzór mają swojego boga.
Co stanie się, kiedy okaże sie, ze nie mają wzoru do naśladowania?
Z jednej strony Jras ma rację prowokując w jednym z poprzednich postów.
Z drugiej strony ciekawi mnie to, jak zareagowałby Watykan, jak inni, najwyżsi innych wiar?
Człowiek musi mieć ten wzór i, a tak uważam, będzie wciąż poszukiwał kogos, kto jest ponad nim.
Człowiek musi mieć swojego boga.
Nie chodzi mnie o bożków typu mamona, czy komputer, czy też własne ego. takim bałwanom nie da sie zadawać pytań i poszukiwać ich. |
_________________ "Ostatecznie mamy do opowiedzenia tylko jedną historię" Jonathan Carroll
|
|
|
|
|
Mysza
Gaduła
|
Wysłany: Wto 15 Cze, 2010 20:31
|
|
|
Jras4 napisał/a: | myszaczek napisał/a: | a nie palą wiosek, nie mordują ludzi, nie kradną.... | Bo prucz Boskiego prawa jest tesz to nasze ziemskie takie marne .liche.nijakie ... |
i twierdzisz, że tylko strach przed konsekwencjami prawnymi (marnymi, nijakimi, jak piszesz) powstrzymuje ich przed popełnieniem tych wszystkich czynów??? |
|
|
|
|
KICAJKA
Trajkotka współuzależniona-stara al-anonka
Wiek: 64 Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 1555 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Wto 15 Cze, 2010 20:32
|
|
|
Jras4 napisał/a: | żeby mi tu żaden ateista nie wyjechał że wiara jest dlamnie jakimś straszakiem a ja jestem maniakalnym mordercą który boji sie Boga | Tomeczku ile jest wiar od zarania ludzkości, a zwłaszcza katolików czy muzułmanów,którzy prowadzili wojny w "imię Boga",wyniszczając się na wzajem |
_________________ " Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
http://www.youtube.com/wa...feature=related
|
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
|
Wysłany: Wto 15 Cze, 2010 20:32
|
|
|
montreal napisał/a: | Co stanie się, kiedy okaże sie, ze nie mają wzoru do naśladowania? |
a jakim wzorem do naśladowania jest Bóg ?
bo nie bardzo rozumiem
miałeś na myśli Chrystusa i jego życie ? |
|
|
|
|
|