problem i ja obserwuję ale czy mam jakikolwiek wplyw na zachowanie innych niż będące w moim towarzystwie małolaty ??
własnie o to chodzi ?czy mamy na to jakiś wpływ....chyba nie ...weź się odezwij do takiej grupki pijanych młodzieńców ....ja nie mam odwagi ....jedynie co możemy tłumaczyć swoim dzieciom a jak będzie ...czas pokarze
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
Flandria Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Wysłany: Śro 14 Lip, 2010 10:42
milutka napisał/a:
że młodzież teraz nie potrafi sie w inny sposób bawić
teraz ? jak ja miałam 15 lat to też tak było ...
milutka napisał/a:
czy w ogóle jestem w stanie cokolwiek zrobić
jesteś
tu już wielokrotnie pisano, że alkohol sam w sobie nie jest problemem,
problemem jest pustka, którą się nosi w sobie i którą alkohol/narkotyki/praca/hazard/forum/seks ma wypełnić
rozmawiaj z chłopakami, dbaj o nich, o siebie - jeśli masz problem z uczuciami, z ich okazywaniem, przeżywaniem itd to pracuj nad tym na terapii,
poradź się psychologa - jeśli chłopaki wyrastają w jednym domu z alkoholikiem, to może potrzebna im jakaś profesjonalna pomoc ?
Tym się kieruj:
"Wewnętrzne dziecko wie, że najważniejsza na świecie jest miłość, wolność i prawda." Wojciech Eichelberger
pterodaktyll Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Wysłany: Śro 14 Lip, 2010 12:07
Odwieczna "przepaść pokoleniowa" trwa. Bądź dla swojego dziecka nie tylko rodzicem ale i przyjacielem (nawet jeśli czasem nie zgadzasz się z jego postawami) a osiągniesz swój cel, jakim jest jego dobro.
(podaję autora cytatu) To wymyśliłem ja czyli Pterodaktyll
Autorytet buduje się "sam" jeżeli w kontaktach z dzieckiem nie ma fałszu, jeżeli to co mówisz, ma odbicie w Twoim działaniu.
Dziecko słucha, czasem sprawdza czy rodzic ma rację, ale w końcu zwykle postępuje właściwie
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/
pterodaktyll Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Wiem,że to co napisze jest jakimś tam wymandrzaniem się, ba napewno, z szeregiem błedów popełnionych przeze mnie i moja żone, ale i wynikajacych "z dziedzicznego obciążenia " z własnych domów rodzinnych jak i braku wiedzy.
Jednak ponad to wszystko co zrobiliśmy lub czego zaniechaliśmy dzisiaj widzę czego w tym wszystkim ogólnie brakuje, ogólnie ...
Od czasu, kiedy pierwsze fabryki zabrałty ojców ich synom to brakuje w domu ojców,
a w momencie kiedy w ślad za nimi kobiety poszły do pracy, czasami pracując dłużej niż 8 godzin dziennie, czasami angażując swoje wszystkie emocje w różne biznesy zrobiło się niewesoło,
Grupa rówiesnicza to erzac, namiastka, ale młodzi ludzie gdzieś musza odnajdywać siebie potrzebna im jest jakas forma zaistnienia społecznego, jesli nie możliwe jest to jako członek rodziny realizuja to gdzie indziej.
Czy to tylko teoretyzowanie, nie wiem.
Około dwóch lat temu pomysłem mojego kolegi został stworzony krąg meżczyzn zajmujących się łucznictwem, ta niewielka grupa facetów skupia w swoim gronie i nastolatków i całkiem dorosłych facetów. Czym my sie tam zajmujemy, no niby łucznictwem, ale tak naprawdę to różnymi sprawami dotyczącymi duchowości, miejsca faceta i jego roli w rodzinie, starsi nadrabiaja i młodzi się uczą. Kumpel dał pomysł na łuki, ja wrzuciłem w to wszystko swoich znajomych posiadających różna wiedzę począwszy od wiedzy o funkcjonowaniu różnych społeczności poprzez wiedzę o róznych dawnych technikach jak i o wpływie róznych sybstancji i innych "czynników" na organizm człowieka. W zasadzie takie obszerne spotkanie odbyło się po raz pierwszy w czerwcu, ale jak będzie taka potrzeba planujemy kolejne jesienią, teraz juz dłużej niż cztery dni, a przynajmniej tak długo by zaistniały juz jakies procesy grupowe.
Co z tego wyniknie, ano się okaże, pomimo tego, że nacodzień jesteśmy odddaleni o kilkaset kilometrów może coś z tego bedzie, może z czasem powstanie coś więcej...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum