A może by tak NA GRZYBY? |
Autor |
Wiadomość |
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Czw 05 Sie, 2010 07:10
|
|
|
Specjalnie dla ciebie Jacuś
Maślaczki duszone
|
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
|
Wysłany: Czw 05 Sie, 2010 13:22
|
|
|
milutka napisał/a: | a na co konkretnie miałbyś ochotę ? |
pietruszka napisał/a: | Specjalnie dla ciebie Jacuś
Maślaczki duszone |
ech to był taki żarcik z tym pieczeniem
szukałem czegoś z serduszkiem aby wstawić w odpowiedź do Małgoosi
no i znalazłem te fajowsko zdziwaczałe obrazki
no i wpadłem na taki pomysł aby tu wkleić i podpisać przez you |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
beata
Szefowa Al-Kaidy współuzależniona,ddd
Wiek: 47 Dołączyła: 07 Sty 2009 Posty: 2806 Skąd: 51°38'51N
|
Wysłany: Czw 05 Sie, 2010 15:04
|
|
|
pietruszka napisał/a: | nazbierałam cały koszyk maślaków. | A u mnie nie ma |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Czw 05 Sie, 2010 16:13
|
|
|
beata napisał/a: | A u mnie nie ma |
Będą będą, a zagajniki jakies tam koło Ciebie są?
A u nas pojawiły się po ostatnich deszczach, ale na razie to przedbiegi, to te takie maślaki żółte, ale w dużej ilości. Podobno też ktoś znalazł już prawdziwka. będzie trzeba się rozejrzeć w okolicy.
Dzisiaj w końcu domyłam ręce po obieraniu. Trzy dni szorowałam pastą BHP. :rety: Od samego szorowania pewnie już schudłam
Ale smaczne były |
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
|
Wysłany: Czw 05 Sie, 2010 16:15
|
|
|
Jacek napisał/a: | milutka napisał/a:
a na co konkretnie miałbyś ochotę ?
pietruszka napisał/a:
Specjalnie dla ciebie Jacuś
Maślaczki duszone
ech to był taki żarcik z tym pieczeniem | ...no ale na co miałbyś ochotę możesz chyba napisać ?... |
|
|
|
|
beata
|
Wysłany: Czw 05 Sie, 2010 17:09
|
|
|
pietruszka napisał/a: | a zagajniki jakies tam koło Ciebie są? | Są. |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Czw 05 Sie, 2010 17:22
|
|
|
beata napisał/a: | pietruszka napisał/a: | a zagajniki jakies tam koło Ciebie są? | Są. |
W naszym "wiejskim" sklepie dowiedziałam się, że w tym roku byłam pierwsza. Mam nadzieję, że nie wygadają, bo do niedzieli już wszystkie lasy w okolicy będą zadeptane. A ja dopiero wracam na wieś w niedzielę Nie zawsze udaje mi połączyć pracę z dojazdami i dziś się męczę w mieście.
A Jacusiu? Nie lubisz duszonych maślaczków? Zjemy z Beatką same |
|
|
|
|
beata
|
Wysłany: Czw 05 Sie, 2010 17:33
|
|
|
pietruszka napisał/a: | Zjemy z Beatką same | TAK,TAK,TAK |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
|
Wysłany: Czw 05 Sie, 2010 17:50
|
|
|
milutka napisał/a: | no ale na co miałbyś ochotę możesz chyba napisać |
pietruszka napisał/a: | A Jacusiu? Nie lubisz duszonych maślaczków? |
|
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
czarna róża
Towarzyski
|
Wysłany: Pią 06 Sie, 2010 01:02
|
|
|
A ja bym zjadła takiej dobrej zupy grzybowej..nie żadnej tam pieczarkowej..a ni cholery nie znam się na grzybach..dlatego że ojciec zapalony grzybiarz to ja tak..w opozycji..Z jakich grzybów najlepsza zupa? z kurek co nie? |
_________________ Boże..jeśli przestane w Ciebie wierzyc ,to zacznę robic złe rzeczy.. |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Pią 06 Sie, 2010 05:50
|
|
|
czarna róża napisał/a: | z kurek co nie? |
z kurek zupy akurat nigdy nie gotowałam, u mnie akurat mało kurek rośnie, więc jeśli znajdę to najczęściej tyle, co do jajecznicy
Bardzo lubię zupę-krem z prawdziwków.
U mnie w rodzinie wszyscy grzyby zbierali, często jeszcze z dziadkiem jeździłam. I bardzo lubię po prostu "chodzić na grzyby". I akurat z grzybobraniami mam takie dobre i miłe wspomnienia z dzieciństwa.
Gorzej, jak już się to wszystko przyniesie i trzeba to oprawić. Wtedy to mam często ochotę wydać cały zbiór. Szkoda Różyczko, że bliżej nie mieszkasz, pewnie bym Ci podrzuciła kilka kilo, jak się grzybki zaczną na dobre. |
|
|
milutka
Trajkotka
|
Wysłany: Pią 06 Sie, 2010 05:54
|
|
|
czarna róża napisał/a: | .Z jakich grzybów najlepsza zupa? z kurek co nie? | Z kurek to dla mnie najlepsza jest zalewajka ...i sosik ale do zalewajki używam nie tylko kurek ...zazwyczaj mieszankę skrojonych grzybów w której to znajdują sie podgrzybki,kozaczki,maślaczki ....jak nazbieram takich niezbyt nadających sie do suszenia czy marynowania to je obgotowuję ,kroję w kostkę i zamrażam ....a zimą do zupki już gotowe |
|
|
|
|
beata
|
Wysłany: Pią 06 Sie, 2010 06:24
|
|
|
czarna róża napisał/a: | A ja bym zjadła takiej dobrej zupy grzybowej..nie żadnej tam pieczarkowej..a ni cholery nie znam się na grzybach..dlatego że ojciec zapalony grzybiarz to ja tak..w opozycji..Z jakich grzybów najlepsza zupa? z kurek co nie? |
pietruszka napisał/a: | z kurek zupy akurat nigdy nie gotowałam, u mnie akurat mało kurek rośnie, więc jeśli znajdę to najczęściej tyle, co do jajecznicy
Bardzo lubię zupę-krem z prawdziwków. | Przestańcie do ciorta |
|
|
|
|
Urszula
Trajkotka
|
Wysłany: Pią 06 Sie, 2010 21:13
|
|
|
Co Wy z tymi grzybkami?
Ślinka mi leci, chciałoby się zjeść maślaczka, a tu kicha! Nie ma gdzie na grzyby ruszyć (no, chyba że do sklepu po pieczarki). Mam jeszcze zapas suszonych, które Teściowa mojej córci przywiozła z okolic Mielca, ale suszone to nie to!
Marzy mi się zupka ze świeżych czerwonych kozaków! Jajeczniczka z kurkami! Przysmażone na masełku kanie! Sosik z purchawek!
Mniam, mniam...
Do tego dużo kwaśnej śmietany i... ZASMAŻKA!!! |
|
|
|
|
Mysza
Gaduła
|
Wysłany: Pią 06 Sie, 2010 21:20
|
|
|
pietruszka napisał/a: | Gorzej, jak już się to wszystko przyniesie i trzeba to oprawić. Wtedy to mam często ochotę wydać cały zbiór. |
ja dokładnie tak samo....jadę wtedy do rodziców i z uśmiechem od ucha do ucha, komunikuję: " zobaczcie ile Wam grzybów nazbierałam"... i zanim zdążą się odezwać uciekam
ale zbierać....uwielbiam |
_________________ "Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie" - Mahatma Gandhi |
|
|
|
|
|