|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA "
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Nic się nie kończy, póki się nie skończy... część druga |
Autor |
Wiadomość |
Jonesy
Upierdliwiec

|
Wysłany: Śro 22 Cze, 2022 08:09
|
|
|
jal napisał/a: | około 80 o tematyce alko. |
Co Ty, się chcesz na starość doktoryzować z tematu alko??? Albo terapełtom zostać? |
_________________ Nemo vir est qui mundum non reddat meliorem
 |
|
|
|
 |
Maciejka
Uzależniony od netu dawniej perełka

Pomogła: 65 razy Wiek: 52 Dołączyła: 28 Sty 2013 Posty: 3478
|
Wysłany: Śro 22 Cze, 2022 08:27
|
|
|
Ja tez mialam duzo roznych ksiazek o tematyce wspoluzaleznienia, przemocy, alkoholizmu , potem posprzedawalam, czesc dzieci wziely, czesc gdzies tam zalega na polkach. Byl taki okres ze czytalam wszystko co wpadlo w rece na te tematy a potem byla inna droga, potem jeszcze inna i inna az przestalo mi sie chciec czytac ksiazki, dlugie artykuly a zaczelam wiecej czytac w sobie, pytac i znajdowac odpowiedzi. Nawet byly opinie ze ja to nikogo nie slucham bo wiem lepiej. A ja sluchalam wszystkich, bralam pod uwage rozne opinie, drogi ale szlam za tym glosem od srodka siebie i zwykle to bylo wlasciwe i dobre dla mnie. Bylam i jestem wdzieczna za wszystkie sygnaly, ludzi spotkanych w rozny sposob, rozne historie , te z pozoru nie z tematu ale takie kamienie milowe i te terapeutyczne , inne metody . Kazdy ma swoja droge, swoje zycie, swoje zadania i kazda historia, zycie jest jedyne, niepowtarzalne, potrzebne i wyjatkowe. |
_________________ [*] [*] [*] |
|
|
|
 |
Klara
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7813
|
Wysłany: Śro 22 Cze, 2022 09:03
|
|
|
esaneta napisał/a: | mam plan nadrobić czytanie na emeryturze i już zbieram sobie kolekcję do emerytalnej biblioteczki |
Wiedźma napisał/a: | A gdy próbowałam wracać do książek, okazywało się, że się nie da |
jal napisał/a: | Moja emerycka biblioteczka zawiera około 1000 książek,różnej maści i tematyce... tylko znikomą część jej przeczytałem i nie zanosi się abym tego dokonał. |
Mój ojciec zwykł mawiać, że nie ma wolnej chwili, ponieważ..... jest emerytem.
W moim rodzinnym domu było tak, że gdy się człowieczek wywiązał ze wszystkich dziennych obowiązków, wówczas miał prawo do rozrywki, czyli do czytania.
"Święte" były wyłącznie czynności związane z odrabianiem lekcji, czy też inne działania dotyczące szkoły - wówczas wszystkie pozostałe zajęcia były nieważne.
Tak się więc stało, że czytałam bardzo dużo, ale wraz z upływem lat przybywało książek, które powinnam lub wypadało znać, ale przejrzałam tylko pierwsze strony i odkładałam. Z literatury zawodowej zawsze starałam się mieć nowości, ale i tu po przejrzeniu spisu treści, wybierałam wyłącznie interesujące mnie rozdziały. Nic więc dziwnego, że ciągle czuję się niedouczona
Teraz zwykle mam pod ręką coś nowego, dobijam mniej więcej do 3/4 treści i koniec.
Lepiej już chyba nie będzie, gdyż nie mam ani odrobiny wolnego czasu, ponieważ....... jestem emerytką |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
 |
jal
Gaduła Alkoholik dozgonny.

Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 729 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: Śro 22 Cze, 2022 09:11
|
|
|
Jonesy napisał/a: | jal napisał/a: | około 80 o tematyce alko. |
Co Ty, się chcesz na starość doktoryzować z tematu alko??? Albo terapełtom zostać? |
Kilkanaście lat temu byłem bardzo chłonny na wiedzę w temacie uzależnień, korzystałem też z wielu warsztatów,szkoleń ,głównie na Mszczonowskiej 6 a tam kolportował książki śp. Akuracik (Marek). Kupowałem też wydawnictwa Instytutu Psychiatrii i Neurologii ( Ewa,Woydyłło, Wiktor O,Woron itd...)
Studiowałem też na UŁ profilaktykę uzależnień... i się uzbierało. |
_________________ Mam bardzo silną wolę... robi ze mną co jej się tylko podoba.
Mój fotoblog |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|