Siła wyższa |
Autor |
Wiadomość |
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 14949 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Pią 05 Sie, 2022 08:34
|
|
|
|
|
 |
pterodaktyll

|
Wysłany: Pią 05 Sie, 2022 08:35
|
|
|
Maciejka napisał/a: | wygoglalam sobie co to ta patoka |
A było Sienkiewicza czytać Koleżanko |
|
 |
Maciejka
Uzależniony od netu

Pomogła: 65 razy Wiek: 52 Dołączyła: 28 Sty 2013 Posty: 3589
|
Wysłany: Pią 05 Sie, 2022 09:27
|
|
|
Czytalam Sienkiewicza ale wolalam Mickiewicza, Bronieskiego, Slowackiego, Baczynskiego.
A Ty to sie nie znasz. Patoka to znaczy teren blotnisty, bagnisty. Ojciec zawsze gadal : Koń wlazl w patokę, Nie leź w tę patokę.
Dlatego pierwsze skojarzenie to jakie to bloto robie jak logicznie ocenilam i bezstronnie wypowiedz. |
_________________ [*] [*] [*] |
|
|
|
 |
pterodaktyll

|
Wysłany: Pią 05 Sie, 2022 10:28
|
|
|
Maciejka napisał/a: | Ty to sie nie znasz. Patoka to znaczy teren blotnisty, bagnisty. |
Czy naprawdę uważasz, że pisząc o patoce z ust waćpanny można domniemywać, że to błoto z jej nadobnych usteczek płynie? Zwłaszcza, że słowo "waćpanna" już sugeruje raczej historyczny kontekst wypowiedzi a nie współczesny. No chyba, że Twój Tatuś mówił do Ciebie "waćpanno" |
Ostatnio zmieniony przez pterodaktyll Pią 05 Sie, 2022 10:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Maciejka
Uzależniony od netu

|
Wysłany: Pią 05 Sie, 2022 10:40
|
|
|
No co Ty, chcialam tylko pogadac i wyjasnic. I namieszac przy okaxji |
|
|
|
 |
staaw
Uzależniony od Dekadencji

Pomógł: 125 razy Wiek: 49 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 8892
|
Wysłany: Pią 05 Sie, 2022 12:10
|
|
|
Maciejka napisał/a: |
A tak na marginesie Stasiu to Ptero nie szydzi i nie kpi z katolicyzmu tylko zachowan i postepowania ludzi co deklaruja ze sa chrzescijanami, katolikami a postepuja wbrew przykazaniom a konkretnie wbrew przykazaniu milosci.
|
Widzę jednak subtelną różnicę między "katolicy to obłudnicy" a "biskup [tu nazwisko, niestety jedno z wielu] prowadzi się niemoralnie"
Coś jak "baby to dziwki" a "Zośka puszcza się z kim popadnie"
Łapiesz różnicę? Myślałem że nie muszę tego Tobie tłumaczyć...
(wiem że sam odpłacając pięknym za nadobne użyłem wobec Ptera pewnego uogólnienia ) |
_________________ Najważniejsze w czołgu to nie dać się spenetrować... |
Ostatnio zmieniony przez staaw Pią 05 Sie, 2022 12:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Maciejka
Uzależniony od netu

|
Wysłany: Pią 05 Sie, 2022 12:25
|
|
|
Stasiu obrazanie religii, uczuc religijnych, wiary to jedno cxego ja nie widze we wpisach Ptera. Zartowanie, ironizowanie z tekstu jak muzulmanin przyjdzie na miting to go przegonie a wczesniejsze deklarowanie ze jestem oblatany i praktykujacy w katolicyzmie to drugie.
Nie wiem. Kazdy odbiera to jak odbiera ale nazza wiara mowi jedno. Bog jest jeden dla katolika muzulmanina, zyda innych odlamow i pierwsze i najwazniejsze prxykazanie wiesz jak brzmi. Pokaze mu gdzie raki zimuja to ma byc milosc blixniego? A gdzie jest z AA, cos tam o Bogu, sile wyzszej jakkolwiek go pojmujemy. To muxulmanin to nie blixni, nie ms prawa przyjsc na miting bo jest muzulmaninem? A czarny lub zolty jakby przyszedl to go nie wpuscic? To ma sie nijak ani z katolicyxmem ani z AA. |
|
|
|
 |
Maciejka
Uzależniony od netu

|
Wysłany: Pią 05 Sie, 2022 12:30
|
|
|
Jeszcze jedno mi sie nasunelo. Nie wiem ilu to jrst wyznawcow innej religii ale katolikow to raczej wiekszosc. Latwiej wyrobic sobie o nas zdanie bo jest grupa. Ciezko mi jakos zroxumiec ze przychodxi ktos do kosciola i sobie gada, oglada telefon. Dla mnie masza to skupienie, to spotkanie z Bogiem, cicha rozmowa, bycid w Domu Bozym. Nie obchodzi mnie kto z kim i w jakim celu a jednak zauwazylam rozmowy, telefony. Swoj mam wylaczony slbo zostswiony w domu. Jestesmy slabi, ludzmi, mamy swoje wady. Nieznam spolecznosci innyvh wyznan. |
|
|
|
 |
rejek
Towarzyski Wyleczony przez NFZ-Alko nie nawiedzony-bez misji

|
Wysłany: Pią 05 Sie, 2022 12:49
|
|
|
Maciejka napisał/a: | A gdzie jest z AA, cos tam o Bogu, sile wyzszej jakkolwiek go pojmujemy. |
Jest też w preambule
''Wspólnota AA nie łączy się z żadną sektą, wyznaniem, partią, organizacją czy instytucją''
Ale tego widocznie specjalista od wystrzeliwania z kosmodromu Bajkonur ,nie doczytał ,bo czytał o rakach. |
|
|
|
 |
Maciejka
Uzależniony od netu

|
Wysłany: Pią 05 Sie, 2022 12:50
|
|
|
Dzieki rejek, tak dawno nie siedze w tym i nie pamietam co tam fokladnie pisze, jest. |
|
|
|
 |
dromax
Towarzyski abstynencki styl życia

Pomógł: 2 razy Dołączył: 27 Lis 2010 Posty: 344 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: Pią 05 Sie, 2022 19:22
|
|
|
rejek napisał/a: |
Jest też w preambule
''Wspólnota AA nie łączy się z żadną sektą, wyznaniem, partią, organizacją czy instytucją''
Ale tego widocznie specjalista od wystrzeliwania z kosmodromu Bajkonur ,nie doczytał ,bo czytał o rakach. |
Teoretycznie tak ale w praktyce niekoniecznie. Przecież wiele grup AA jest przy świątyniach, przy parafiach. Niekiedy taka parafia może mieć wpływ na AA. Np. organizowane są świadectwa w kościołach. Są stowarzyszenia abstynenckie, które organizują większe imprezy z udziałem AA - częstokroć dofinansowując imprezę. takie przykłady można mnożyć... |
_________________ http://bez-dymka.cba.pl |
|
|
|
 |
staaw

|
Wysłany: Pią 05 Sie, 2022 19:34
|
|
|
dromax napisał/a: | rejek napisał/a: |
Jest też w preambule
Teoretycznie tak ale w praktyce niekoniecznie. Przecież wiele grup AA jest przy świątyniach, przy parafiach. Niekiedy taka parafia może mieć wpływ na AA. Np. organizowane są świadectwa w kościołach. Są stowarzyszenia abstynenckie, które organizują większe imprezy z udziałem AA - częstokroć dofinansowując imprezę. takie przykłady można mnożyć... |
Wszystkie te działania są wbrew zasadom i są działaniem na szkodę AA.
Tak, w różnych zbiorowiskach ludzkich zdarzają się patologie, co wcale nie oznacza że muszę się na nie zgadzać.
Dwanaście Tradycji Anonimowych Alkoholików napisał/a: |
Tradycja Pierwsza
Nasze wspólne dobro powinno być zawsze na pierwszym miejscu; powrót do zdrowia każdego z nas zależy od jedności AA.
Tradycja Druga
Dla naszego grupowego celu istnieje tylko jedna ostateczna władza – miłujący Bóg, tak jak może On wyrażać Siebie w naszym grupowym sumieniu. Nasi liderzy są tylko zaufanymi sługami; oni nie rządzą.
Tradycja Trzecia
Jedynym warunkiem członkostwa w AA jest pragnienie zaprzestania picia.
Tradycja Czwarta
Każda grupa powinna być niezależna we wszystkich sprawach z wyjątkiem tych, które dotyczą innych grup lub AA jako całości.
Tradycja Piąta
Każda grupa ma jeden główny cel – nieść posłanie alkoholikowi, który wciąż jeszcze cierpi.
Tradycja Szósta
Grupa AA nigdy nie powinna popierać, finansować ani użyczać nazwy AA żadnym pokrewnym ośrodkom ani zewnętrznym przedsięwzięciom, ażeby problemy związane z finansami, majątkiem lub prestiżem nie odrywały nas od głównego celu.
Tradycja Siódma
Każda grupa AA powinna być całkowicie samowystarczalna i nie przyjmować dotacji z zewnątrz.
Tradycja Ósma
Wspólnota Anonimowych Alkoholików powinna na zawsze pozostać nieprofesjonalna, lecz nasze biura służb mogą zatrudniać niezbędnych pracowników.
Tradycja Dziewiąta
AA, jako takie, nie powinno nigdy stać się organizacją, ale możemy tworzyć zespoły i komisje bezpośrednio odpowiedzialne wobec tych, którym służą.
Tradycja Dziesiąta
Anonimowi Alkoholicy nie zajmują stanowiska wobec problemów spoza ich wspólnoty, ażeby imię AA nie zostało nigdy uwikłane w publiczne polemiki.
Tradycja Jedenasta
Nasze oddziaływanie na zewnątrz opiera się na przyciąganiu, a nie na reklamowaniu; musimy zawsze zachowywać osobistą anonimowość wobec prasy, radia i filmu.
Tradycja Dwunasta
Anonimowość stanowi duchową podstawę wszystkich naszych Tradycji, przypominając nam zawsze, że zasady są ważniejsze od osobowości.
|
źródło |
|
|
|
 |
rejek
Towarzyski Wyleczony przez NFZ-Alko nie nawiedzony-bez misji

|
Wysłany: Pią 05 Sie, 2022 20:20
|
|
|
Cytat: | Przecież wiele grup AA jest przy świątyniach, przy parafiach. |
Ja bym wolał w restauracji -ale nikt nie chce zafundować
Przy parafii dlatego że taniej - to się ma nijak do wyznania -co ma wspólnego obiekt/budynek z wyznaniem?
Tyle co instytucja kościoła rzymsko-pedofilskiego z wiarą .Jak ktoś wierzy w jakąs moc wyższą ,to mu pośrednicy nie potrzebni.
Cytat: | Np. organizowane są świadectwa w kościołach. |
No i są w więzieniach np- czego to dowodzi?Jak ktoś śię godzi dać świadectwo ,to albo korzysta z proponowanego miejsca do dania świadectwa ,albo nie -jego sprawa.
Jak daje w kościele -to musi być wierzący?
Cytat: | Są stowarzyszenia abstynenckie, które organizują większe imprezy z udziałem AA - częstokroć dofinansowując imprezę. |
Z udziałem członków AA -chyba nie z udziałem AA jako organizacji -a jeżeli to jest łamaniem zasad ,jak tu ktoś pisał - coż zdarza się i tak , ale nie pisz że to jest norma |
Ostatnio zmieniony przez rejek Pią 05 Sie, 2022 20:22, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
staaw

|
Wysłany: Pią 05 Sie, 2022 20:42
|
|
|
rejek napisał/a: | Tyle co instytucja kościoła rzymsko-pedofilskiego z wiarą . |
Rejku, możesz mi wskazać gdzie w rejestrze kościołów i innych związków wyznaniowych jest kościół rzymsko-pedofilski?
Bo ja nie znalazłem |
|
|
|
 |
Whiplash
Moderator Alkoholik m.inn.

Pomógł: 42 razy Wiek: 44 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1292 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Pią 05 Sie, 2022 21:04
|
|
|
staaw napisał/a: | Rejku, możesz mi wskazać gdzie w rejestrze kościołów i innych związków wyznaniowych jest kościół rzymsko-pedofilski?
|
Zmyślony jakiś pewnie żeby przypadkiem żadnego prawdziwego nie obrazić |
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
|
|
|
 |
|