Temat gratulacyjny ;) |
Autor |
Wiadomość |
Urszula
Trajkotka
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 16:20
|
|
|
milutka napisał/a: | ...pewnie jest taki przepis ale ja osobiście dość dużo jeżdżę rowerem i nigdy mnie policja nie kontrolowała .... |
Ale kartę rowerową pewnie masz? Tak na wszelki wypadek... Choć pewnie posiadacz samochodowego prawa jazdy nie jest już do tego zobligowany.
Sęk w tym, że żaden okulista nie zgodzi się na dopuszczenie mnie za kierownicę autka. |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 16:21
|
|
|
milutka napisał/a: | mój znajomy jechał rowerem pod wpływem alkoholu i za to zabrali mu prawo jazdy |
to i tak dobrze
z tego co wiem, to mógł trafić do więzienia |
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 16:26
|
|
|
Urszula napisał/a: | Ale kartę rowerową pewnie masz? | nie -nie mam ...ale mam prawo jazdy ...jak coś to powołam sie na nie |
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 16:27
|
|
|
Cytat: | Sęk w tym, że żaden okulista nie zgodzi się na dopuszczenie mnie za kierownicę autka. | Jestes tego pewna czy piszesz tak wyciągając wniosek z "góry"....przecież sa okulary |
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 16:29
|
|
|
Flandra napisał/a: | milutka napisał/a:
mój znajomy jechał rowerem pod wpływem alkoholu i za to zabrali mu prawo jazdy
to i tak dobrze
z tego co wiem, to mógł trafić do więzienia | Chyba raczej do więzienia nie wsadzają za prowadzenie pojazdu marki-rower -do więzienia ...tak mi się wydaje ....mój mąż jechał po pijanemu samochodem i skończyło się to karą grzywną i odebraniem prawa jazdy na trzy lata . |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 16:39
|
|
|
Urszula napisał/a: | A ja się właśnie wczoraj dowiedziałam, że w Polsce trzeba mieć kartę rowerową, by móc przejechać kilkaset metrów rowerem po wiejskiej drodze... |
nieprawda. atrykuł 87 punkt 3. kodeksu drogowego mówi:
3. nie wymaga się uprawnień do
1) kierowania rowerem, motorowerem lub pojazdem zaprzęgowym od osoby która ukończyła 18 lat
2) prowadzenia kolumny pieszych , jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt |
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
|
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 16:40
|
|
|
Sama byłam ciekawa, jak teraz z tą kartą rowerową jest. I znalazłam:
Cytat: | # Do kierowania rowerem osoba powyżej 18 roku życia nie potrzebuje uprawnień (art. 87. ust. 3. ustawy Prawo o Ruchu Drogowym: "Nie wymaga się uprawnienia do: 1) kierowania rowerem, motorowerem lub pojazdem zaprzęgowym od osoby, która ukończyła 18 lat; 2) prowadzenia kolumny pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt." |
Yuraa też znalazł |
Ostatnio zmieniony przez pietruszka Wto 12 Paź, 2010 16:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Masakra
Trajkotka O jedna impreze za duzo
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 16:52
|
|
|
Flandro to przyjade do Ciebie na kawe a wtedy to juz bedziesz w moim zasiegu
Co do prowadzenia roweru po pijaku to jest podobnie jak przy jezdzie samochode. Rekwiruja prawo jazdy, daja mandat, za pierwszym razem wyrok w zawieszeniu plus zakaz prowadzenia pojazdow. Ci co siedza w wiezieniach za jazde po pijanemu na rowerze to czesto lokalne drobne pijaczki, ktorzy nie zaplacili mandatu
milutka napisał/a: | no bo Ty się chyba cieszysz co ? |
a i owszem
6 lat robilem to prawo jazdy wiec po przerwach oblanych egzaminach i innych perypetiach troche ciezko mi sie przyzwyczaic z mysla, ze juz je mam To moze nic wielkiego ale naprawde mam z tego radoscc |
_________________ Jest tam napisane gdzies, posrod gwiazd na niebie, jak pokore w sobie miec...
W I O S N A
Dulcius Ex Asperis |
Ostatnio zmieniony przez Masakra Wto 12 Paź, 2010 16:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Urszula
Trajkotka
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 16:53
|
|
|
milutka napisał/a: | Jestes tego pewna czy piszesz tak wyciągając wniosek z "góry"....przecież sa okulary |
Okulary nie korygują tzw. "kurzej ślepoty"
Poza tym sama wiem, że nie powinnam narażać innych użytkowników drogi na nieszczęście. Źle oceniam odległość, a zmiana natężenia światła powoduje u mnie zanik sprawności oczu (nawet w okularach) na ułamek sekundy. Ten ułamek czasem decyduje o czyimś życiu. |
|
|
|
|
Urszula
Trajkotka
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 16:59
|
|
|
yuraa napisał/a: | nieprawda. atrykuł 87 punkt 3. kodeksu drogowego mówi:
3. nie wymaga się uprawnień do
1) kierowania rowerem, motorowerem lub pojazdem zaprzęgowym od osoby która ukończyła 18 lat
2) prowadzenia kolumny pieszych , jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt |
Poważnie?
Yuraa, lejesz balsam na mą duszę!!!
Już się bałam, że nawet do lasu rowerkiem nie będę mogła podjechać!
Zaraz natrę uszu facetowi, który straszył mnie kartą rowerową i jeszcze język mu pokażę, o! |
|
|
|
|
Urszula
Trajkotka
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 17:05
|
|
|
No, kochani jesteście!!!
Nareszcie jakaś fajna wiadomość w dzisiejszym dniu!
Od razu lżej mi się zrobiło i z tej okazji chyba nawet utrę parę kartofelków na placki. A co, niech i kol. małżonek ma dziś jakiś powód do radości! |
|
|
|
|
Urszula
Trajkotka
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 17:11
|
|
|
To zmykam smażyć placuszki!
Dzięki za dobre wieści!!! |
|
|
|
|
czarna róża
Towarzyski
|
Wysłany: Wto 12 Paź, 2010 18:16
|
|
|
Masa to jak teraz masz prawo jazdy to tego nie zmarnuj ,musisz zakupic samochód i jeżdzic..ja zrobiłam prawko i nie jeżdżę..i wszystko zapomniałam..ech |
_________________ Boże..jeśli przestane w Ciebie wierzyc ,to zacznę robic złe rzeczy.. |
|
|
|
|
Kulfon
Trajkotka pacjent nie z tej ziemi
|
|
|
|
|
|