Komuno wróć! |
Autor |
Wiadomość |
incognito
(banita)
Wiek: 61 Dołączyła: 11 Lut 2010 Posty: 377 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Pon 07 Lut, 2011 20:29
|
|
|
yuraa napisał/a: | uważam ze zmarnowano gospodarczo 50 lat i zniszczono kariery wielu zdolnych ludzi. |
o przepraszam nie te drzwi otwarłam!!! dusza prosze o duszę co wypala na potwora zamienia |
|
|
|
|
Mario
[*][*][*]
|
Wysłany: Pon 07 Lut, 2011 22:48
|
|
|
yuraa napisał/a: | zniszczono kariery wielu zdolnych ludzi |
Nie przeczę. Pewne błędy i wypaczenia były. Ale. cóż znaczą kariery kilku setek, wobec awansu społecznego milionów ?
Kapitalizmu doświadczyliśmy już zresztą w Dwudziestoleciu. No i co ? No i wiadro.
Proszę porównać Polskę z roku 1939 do Polski z roku 1965. A zniszczenia były chyba o wiele większe niż te po Wielkiej Wojnie !!
I pomysleć, że to wszystko spi***l* jakiś tam Elektryk !! |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 07:09
|
|
|
Mario napisał/a: | awansu społecznego milionów |
"Awans" widać na przykładzie Niemiec...porównaj tam sytuacje A.D. powiedzmy 2010... przejedź się od wschodniej do zachodniej granicy, wszystko będzie jasne bez słów, mimo miliardów ojro wpompowanych przez Niemcy zachodnie na wschód.
Taka właśnie jest różnica miedzy komunizmem a kapitalizmem(który notabene jest strasznie kiepskim ustrojem).
Mario: proletariusz wszystkich krajów nierozłączny |
Ostatnio zmieniony przez Marc-elus Wto 08 Lut, 2011 07:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mario
[*][*][*]
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 09:53
|
|
|
Cytat: | Taka właśnie jest różnica miedzy komunizmem a kapitalizmem |
Komunizm jako taki to utopia. Co innego Socjalizm.........a najlepiej taki z Ludzką Twarzą.
Ale coż Wraże siły nie pozwoliły w swoim czasie na jakiekolwiek reformy.Z czasem ze wszystkim dalibysmy sobie radę !!
Cukier po 20 pln im qr** przeszkadzał !! Że kiełbasy nie było ?
No i teraz qr** jest, a taki jeden z drugim se popatrzeć z daleka na nią może i pomyśleć tylko, jak fajnie może smakować.
Chleba i Wolności chcieli , no to mają..........szczególnie tego drugiego...po grdykę aż, szczególnie ci którzy wczasują sie teraz na pomostowych 700 złotowych emeryturkach
Jedno co mnie cieszy to to, że ci którzy w swoim czasie najbardziej za kapitalizmem gardłowali, najbardziej dostali od niego po du***.
Stocznie chociażby ..................ajajjaj jakie teraz piękne i kwitnące mamy. Az popatrzeć miło Kopalnie nam w siłę rosną, przemysł ciężki, huty............. podobnież
Sprawiedliwość jednak istnieje
Marc-elus napisał/a: | "Awans" widać na przykładzie Niemiec |
A Włochy. Co z nimi w takim razie ? Jedz sobie z północy na południe i zobaczysz to samo o czym wspominasz.A tu i tam taki sam gospodarczy ustrój.
A tak w ogóle to uważam, że Generał du** był. Trzeba było wiadomy Stan wprowadzić o wiele wczesniej.Wczesniej, dłużej i przede wszystkim dokładniej.
Ale coż. Było, minęło. No i du** |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 10:01
|
|
|
Mario napisał/a: | Co innego Socjalizm.........a najlepiej taki z Ludzką Twarzą. |
Jak Ci tak tęskno, to masz jeszcze do wyboru: Białoruś, Koreę Płn., Kubę....
Wybór należy do Ciebie.... |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 10:19
|
|
|
Mario napisał/a: | Stocznie chociażby |
Zobacz od 0:50: http://www.youtube.com/watch?v=tK-Aj9mEVKs
Mario, trochę racji masz, a co do tych co Mario napisał/a: | swoim czasie najbardziej za kapitalizmem gardłowali | to popatrz na rolników obecnie, grupa społeczna najbardziej eurosceptyczna przed wejściem do UE, a po wejściu najbardziej zyskali...
Teraz to mamy niby kapitalizm? Gdzie właśnie wspomnianym rolnikom płaci się za nic-nie-robienie? Gdzie państwo dopłaca do nierentownych kopalń? Gdzie mamy sztucznie utrzymywane twory typu PKP(no koleje państwowe w wielu krajach są dotowane, ale tylko u nas poziom ich jest jaki jest mimo gruuuubej kasy pompowanej tam...)? Gdzie mamy przywileje emerytalne całkowicie oderwane od charakteru pracy?
Dobra, nie zaśmiecajmy Irasowi tematu albo pas albo chodźmy gdzie indziej, albo Wiedźmo teleportuj nas na śmietnik |
|
|
|
|
Mario
[*][*][*]
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 11:00
|
|
|
Cytat: | Jak Ci tak tęskno, to masz jeszcze do wyboru |
I Ty Klaro !! Ty tak piszesz ? ! Ty którą Polska Ludowa wykształciła, dała pracę, dzięki której w dostatku możesz sobie teraz moderować na forum dla pijaków !
Dała mieszkanie, talon na samochód, wczasy w Bułgarii za darmochę, sanatoria, leki za półdarmo.
Ty, która czerpała z minionego ustroju ciężkie profity, a teraz plujesz nieboszczce w twarz !
Wstydz się
Marcelowi się nie dziwię, bo młody jest.On nie wie, co to znaczy iść w pochodzie 1 majowym, w pierwszym szergu gdy nad glowami maszerujących powiewa krwisto czerwony sztandar.
On nie wie jak pieknie i doniośle brzmi Międzynarodówka, Płynie , płynie Oka albo Czerwony wzniesmy nasz sztandar w górę. Ale Ty !
Wstyd mi Klaro za Ciebie. Wstyd |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 11:12
|
|
|
Mario napisał/a: | On nie wie jak pieknie i doniośle brzmi Międzynarodówka, Płynie , płynie Oka albo Czerwony wzniesmy nasz sztandar w górę. |
To niech se na jutubie puści....
Mario!!! Co to był za ustrój w którym alkohol sprzedawano od 13 albo wręcz na kartki. To był dobry ustrój???? |
_________________ |
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 11:13
|
|
|
Mario napisał/a: | Marcelowi się nie dziwię, bo młody jest |
...a Ty Mario - weteranie walk klasowych - ile masz lat... bo się nie chwalisz... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
pterodaktyll
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 11:15
|
|
|
ZbOlo napisał/a: | Mario - weteranie walk klasowych - ile masz lat... bo się nie chwalisz... |
Nie wiesz? Tak jak Lenin.......wiecznie żywy |
_________________ |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 11:22
|
|
|
Cytat: | Dała mieszkanie, talon na samochód, wczasy w Bułgarii za darmochę, sanatoria, leki za półdarmo. |
Mnie????
Wszystko sobie wydrapałam temi rencami DOSŁOWNIE!
Zwykły robotnik zarabiał dwukrotnie więcej niż ja
Całe moje dorosłe życie niosłam ten kaganek oświaty za półdarmo i tylko to, że w okresie transformacji zmniejszono mi ilość godzin, zmusiło mnie do szukania pracy w kilku miejscach. Okazałam się tam cennym nabytkiem (bo u siebie trudno być prorokiem), co nabiło mi godzin, pracowałam od rana do wieczora do reszty straciłam zdrowie.... no i dlatego to mogę teraz moderować forum nie obawiając się o to, że zabraknie mi na chleb.
Mylisz się jednak sądząc, że spędzam czas bezproduktywnie.
Ja tu cały czas pracuję na masełko do tego chleba i tylko co jakiś czas zmieniam obrazek pracy na obrazek forum
P.S. Dodam na koniec, że wtedy nie dostałam ani mieszkania, ani samochodu, ani nigdy nie byłam na wczasach nie tylko w Bułgarii |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
Ostatnio zmieniony przez Klara Wto 08 Lut, 2011 11:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mario
[*][*][*]
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 12:05
|
|
|
ZbOlo napisał/a: | .a Ty Mario - weteranie walk klasowych - ile masz lat. |
Dokładnie tyle co Ty. Wiesz więc o czym mówię
Klara napisał/a: | Zwykły robotnik zarabiał dwukrotnie więcej niż ja |
No cóż . Nie nadarmo mówiło się " klasa robotniczo- chłopska wraz z inteligencją pracującą miast i wsi Zwróć uwagę na kolejność
Dobra. Pogadałbym jeszcze z Wami ale na 14 mam umówioną wizytę u psychiatry.
Czekałem qr** ponad miesiąc. Za dawnego ustroju byłoby to nie do pomyslenia |
|
|
|
|
pterodaktyll
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 12:22
|
|
|
Mario napisał/a: | mam umówioną wizytę u psychiatry.
Czekałem qr** ponad miesiąc. Za dawnego ustroju byłoby to nie do pomyslenia |
Bo nie było psychiatrów |
_________________ |
|
|
|
|
JaKaJA
Trajkotka Niespodzianka!-ja czuję!! ;)
Wiek: 46 Dołączyła: 18 Wrz 2010 Posty: 1650 Skąd: Moje miasto
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 12:47
|
|
|
Zadziwiające-jak można tęsknić i chwalić TAMTEN ustrój???:szok: ale kazdy ma prawo do własnych poglądów |
_________________ Cała jestem z miłości |
|
|
|
|
KICAJKA
Trajkotka współuzależniona-stara al-anonka
Wiek: 64 Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 1555 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 12:47
|
|
|
Mario napisał/a: | Za dawnego ustroju byłoby to nie do pomyslenia |
pterodaktyll napisał/a: | Bo nie było psychiatrów |
Wsjo się zgadza w mieście wojewódzkim był 1 psychiatra a druga znajoma -uczennica taty -internista,specjalista medycyny lotniczej i dlatego przy okazji psychiatrię zrobiła i mogła przyjmować -więc po znajomości się dostałam natychmiast (z najmniejszymi kłopotami wywożono od ręki do szpitala_czasem za mówienie prawdy-niewygodne dla państwa) rok 1977 |
_________________ " Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
http://www.youtube.com/wa...feature=related
|
|
|
|
|
|