Przesunięty przez: Wiedźma Wto 19 Kwi, 2011 14:37 |
Kulinaria |
Autor |
Wiadomość |
Halibut
Gaduła
Pomógł: 10 razy Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 982 Skąd: Ocean Spokojny
|
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 14:34
|
|
|
Garść ziarna i tłuste robaczki, na święta - pierzaku, |
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 14:35
|
|
|
Halibut napisał/a: | tłuste robaczki |
...ale nie w piątek... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
JaKaJA
Trajkotka Niespodzianka!-ja czuję!! ;)
Pomogła: 53 razy Wiek: 45 Dołączyła: 18 Wrz 2010 Posty: 1650 Skąd: Moje miasto
|
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 14:38
|
|
|
ale mi ślinka pociekła na te śledzie....jejuuuuuuuu!!!! chyba też zrobię! choć u nas w wielki piątek jemy tylko chlebek smarzony w jajku z pomidorem i do tego paluszki serowe pycha!!! a robi się tak:
ser ucieramy na tarce na dużych oczkach,dodajemy jajo i odrobinę mąki przyprawiamy wedle uznania,formujemy paluszki,kotleciki,obtaczamy w bułce tartej i smarzymy na głębszym tłuszczu chwilkę. Wyśmienicie pasuje do tego sałatka z pomidorów z fetą i bazylią.... |
_________________ Cała jestem z miłości |
|
|
|
|
evita
[*][*][*]
Pomogła: 75 razy Wiek: 58 Dołączyła: 03 Wrz 2009 Posty: 2895 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 14:40
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Wystarczy???? |
no pewa |
_________________ spragniona niecodzienności,stęskniona do nadzwyczajności ...
|
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15055 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 14:41
|
|
|
Halibut napisał/a: | Garść ziarna i tłuste robaczki, na święta - pierzaku, |
Sałatkę z wodorostów rybolu |
_________________ |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15055 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 14:42
|
|
|
evita napisał/a: | no pewa | |
_________________ |
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
Pomogła: 49 razy Wiek: 45 Dołączyła: 19 Lut 2010 Posty: 1705
|
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 16:16
|
|
|
Halibut napisał/a: |
evita napisał/a:
Muszę wypróbować tę wersję kapustki w święta
To czerwona kapusta po Śląsku. | do tego roladki z boczkiem i ogórkiem kiszonym i kluski Sląskie -PALCE LIZAĆ -POLECAM |
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
Pomogła: 49 razy Wiek: 45 Dołączyła: 19 Lut 2010 Posty: 1705
|
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 16:19
|
|
|
Aha Hali fajny watek ...pozwolisz,ze wezmę trochę z niego dla siebie ...a ta kaczka nadziewana -coś fajnego -wypróbuję |
|
|
|
|
Halibut
Gaduła
Pomógł: 10 razy Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 982 Skąd: Ocean Spokojny
|
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 19:18
|
|
|
milutka napisał/a: | do tego roladki z boczkiem i ogórkiem kiszonym i kluski Sląskie -PALCE LIZAĆ -POLECAM | |
|
|
|
|
milutka
Trajkotka
Pomogła: 49 razy Wiek: 45 Dołączyła: 19 Lut 2010 Posty: 1705
|
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 22:46
|
|
|
Halibut napisał/a: | milutka napisał/a:
do tego roladki z boczkiem i ogórkiem kiszonym i kluski Sląskie -PALCE LIZAĆ -POLECAM
| za co to ? |
|
|
|
|
Halibut
Gaduła
Pomógł: 10 razy Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 982 Skąd: Ocean Spokojny
|
Wysłany: Czw 21 Kwi, 2011 08:30
|
|
|
Za prawdziwie śląski obiad, rolady z boczkiem i ogórkiem kiszonym, modra kapusta i kluski śląskie a wszystko podlane sosikiem z rolad. Jeszcze jakaś zupę przydało by się dobrać. |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3392
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 14:54
|
|
|
Pora odświeżyć wątek (nieprawdaż Marc-elus ?)
Halibut napisał/a: | Za prawdziwie śląski obiad, rolady z boczkiem i ogórkiem kiszonym, modra kapusta i kluski śląskie a wszystko podlane sosikiem z rolad. Jeszcze jakaś zupę przydało by się dobrać. |
Nie pochodzę ze Śląska i nie znam się na tamtejszej kuchni (chociaż wiem, co to rolada z modrą kapustą ). Kiedyś słyszałam, ze w tradycyjnym śląskim domu jako zupa królował rosół. Więc podzielę się swoim "autorskim" nań przepisem. Nazwałam go:
Wariacja na temat rosołu
Składniki
* 2 duże udka z kurczaka
* 2 skrzydełka
* włoszczyzna - (ja preferuję marchew, seler, pietruszka i obowiązkowo por)
* ziemniaki - kilka sztuk
* garść jak najdrobniejszego makaronu (moja rodzina lubi makaron typu "nitka cięta")
* bulion drobiowy - 2 kostki
* maggie w płynie
Przygotowanie
Pokrojoną włoszczyznę (jak kto lubi - kostka, słupki etc) zalewam wodą i kiedy zacznie sie całość gotować dodaję mięsko. Pilnuję przy tym aby nie gotowało sie to zbyt mocno, bo rosołek zmętnieje. W międzyczasie dodaję kostki rosołowe. Kiedy mięsko będzie juz miękkie wyciągam je do przestygnięcia a do zupy wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaczki. Mięsko oddzielam od kości i kroję w kostkę, pora kroję w półplasterki o szerokości ok 2 mm. Mięsko z porem wrzucam na patelnię (z odrobiną oliwy) i skrapiam Maggie. Kiedy zawartość patelni zacznie sie przyrumieniać (ziemniaczki w zupie powinny juz być w tym czasie miękkie) dodaję tę mieszankę do zupy. Na koniec wrzucam garść makaronu. Po ok 5 min całość powinna byc gotowa. Można dodac jeszcze ewentualnie sól i pieprz. Zupka bardzo pozywna i fajnie smakuje jesienno-zimową porą.
Smacznego |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3392
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 15:21
|
|
|
I coć "treściwszego". Może nie wykwintnego, ale bardzo prostego.
Karkówka w sosie cebulowym
Składniki na 4 osoby:
* karkówka - 8 plastrów (grubość ok 2 cm)
*zupa cebulowa instant - 2 paczki
*śmietana 12 lub 18 % - 4 łyżki
Przygotowanie
Plastry karkówki układam obok siebie w naczyniu do zapiekania.
Zupę cebulową mieszam ze 100 ml wody i dodaję śmietankę.
Takim "sosem" zalewam karkówkę.
Całość zapiekam w piekarniku 160 st, termoobieg ok.45-50 min. ( w zależności od miękkości mięsa).
Mięsko podaję z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
Smacznego |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 192 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9661
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 15:40
|
|
|
esaneta napisał/a: | Karkówka w sosie cebulowym |
Słyszałam ten przepis w wersji z piersią z kurczaka.
Ale jeszcze nie wypróbowałam
Przy okazji chciałabym poprosić Babetę, żeby przypomniała jak się robi te przepyszne ciasteczka
z fetą i oliwką, które przywiozła na ognisko do Zbola
Właśnie kupiłam gotowe ciasto francuskie i będę się przymierzała do pieczenia...
Babeta!!!
Jak to siem robi? |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Janioł
Uzależniony od netu Uśmiech to pół pocałunku
Pomógł: 70 razy Wiek: 58 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4548 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 15:42
|
|
|
Cytat: | Jak to siem robi? | niby dorosła kobieta ,matka dzieciom |
_________________ P.S. Janioł może być tylko jeden chociaż też czasem w coś walnie aureolką by: Pietruszka |
|
|
|
|
|