SZUKAM POMOCY!!! Marin |
Autor |
Wiadomość |
Marine
Towarzyski Pomocy!
|
Wysłany: Śro 10 Sie, 2011 21:26 SZUKAM POMOCY!!! Marin
|
|
|
NA POCZATKU ZACZNĘ OD TEGO ZE TA STRONĘ POLECIŁ MI KRZYSZTOF 41 I Z GORY DZIEKUJE.
Jestem zana alkoholika. Kocham go ale gdy po alkoholu jest agresywny i mnie wyzywa to zaczynam w to watpic choc wiem ze przemawia przez niego alkohol.
Wychowalam sie przy ojczymie alkoholiku, patrzylam jak bije, wyzywa i poniża mame chcialam od tego uciec i ucieklam tylko z deszczu weszlam pod rynnę Moje zycie od dziecinstwa nie jest kolorowe, ale wiem i mam iskierkę nadziei ze gdzies tam u gory jest mi zapisanę choc troche szczescia!
Dlatego postanowilam ze bede walczyc dla siebie , dla niego ale przede wszystkim dla mojego dziecka bo nie chce dla niego takiego zycia jakie ja mialam w dziecinstwie, chce zeby mialo trzezwego kochajacego ojca!
Jestesmy ze soba 7 lat od 3 lat za granica i mysle ze tu zaczely sie jego problemy z alkoholem. Wczesniej lubial sobie wypic ale okazyjnie, potrafil byc trzezwy i nie widzialam problemu.
Przez te 3 lata zmienil sie. Na poczatku myslalam moze to zmiana otoczenia, problemy z praca, dziecko i wogole i szukalam powodu. Pznalismy malzenstwo on mily ona mila po dluzszej znajomosci doszlam do wniosku ze jej maz ma problemy z alkoholem ale nie przeszkadzalo mi to ze moj sie z nim przyjazni. Zaczeli do nas przychodzic najpierw razem a pozniej on sam z flaszeczka, pozniej gdy zaczelam sie temu sprzeciwiac- zaczol dzwonic do meza ze trzeba mu samochod pchnac bo nie odpali , ze trzeba mu szafe przeniesc i tak dalej, zmyslal co tylko sie dalo gdy zabranialam mezowi spotykac sie z nim i powiedzialam ze widze co sie dzieje, ze wiecej pije ze niema czasu dla mnie dla dziecka to odpowiedzial: "mi tez sie cos od zycia nalezy, czy ja nie moge miec kolegow" Zaczol coraz czesciej wychodzic, gdy on dzwonil to poprostu lecial na zawolanie pozniej zmienil prace w ktorej na 5 osob tylko jedna niema problemow z alkoholem i od tego momentu zaczelo sie jeszcze gorzej po pracy pil z kolegami z pracy a pozniej z mezem sasiadki. Prace konczyl o 17.00 a przychdzil o 23.00,22.00 raz o 20.00 i ciagle pijany raz bardziej raz mniej a gdy mu bylo malo to zawsze mial ze soba piwo i dopijal sie w domu. Ile mial tyle musial wypic choc czasami zdazalo sie ze gdy byl zmeczony i mial dosc to dawal sobie spokoj. Zdarzyło mu sie tez 3 razy nie wrocic do domu bo nie byl w stanie.
Chce mu pomoc i chce zeby wrocil moj maz, chce go takiego jak dawniej choc wiem ze nie bedzie latwo. Niewiem od czego zaczac? Jak mam postepowac w obec niego ? Jak sie z nim komunikowac? Po prostu niewiem! Niewiem co robie dobrze a co zle? Mysle ze on chce pomocy. Tylko od czego zaczac? |
Ostatnio zmieniony przez Marine Śro 10 Sie, 2011 21:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Śro 10 Sie, 2011 21:32
|
|
|
witaj marin! |
|
|
|
|
Marine
Towarzyski Pomocy!
|
Wysłany: Śro 10 Sie, 2011 21:35
|
|
|
Witam Cie Szymon! |
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
Pomogła: 106 razy Dołączyła: 01 Cze 2009 Posty: 4791 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Śro 10 Sie, 2011 21:39
|
|
|
Cześć, Marine.
Można wiedzieć, w jakim kraju mieszkacie? |
|
|
|
|
Mario
[*][*][*]
|
Wysłany: Śro 10 Sie, 2011 21:40
|
|
|
Marine napisał/a: | ale gdy po alkoholu jest agresywny i mnie wyzywa to zaczynam w to watpic choc wiem ze przemawia przez niego alkohol. |
Mylisz się. Alkohol z natury swojej jest niemową. Ma natomiast do siebie to, że wydobywa z ludzi to co mają gdzieś tam w sobie, w głębi ukryte. |
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Śro 10 Sie, 2011 21:42
|
|
|
Witaj |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Śro 10 Sie, 2011 21:43
|
|
|
cześć Marine |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Śro 10 Sie, 2011 21:57
|
|
|
cześć Marine
na początek nie będzie milo:
Marine napisał/a: | Chce mu pomoc i chce zeby wrocil moj maz, chce go takiego jak dawniej |
nigdy już nie będzie tak jak było kiedy nie pił, nawet jak pić przestanie. |
|
|
|
Borus
Trajkotka uzależniony
Pomógł: 35 razy Wiek: 66 Dołączył: 03 Wrz 2009 Posty: 1843 Skąd: wielkopolskie
|
Wysłany: Śro 10 Sie, 2011 21:58
|
|
|
Cześć Marine... |
_________________ zostało mi podarowane drugie życie... |
|
|
|
|
Marine
Towarzyski Pomocy!
|
Wysłany: Śro 10 Sie, 2011 22:54
|
|
|
Witam Wszystkich !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tomoe jestesmy w Niemczech. |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5443
|
Wysłany: Śro 10 Sie, 2011 23:39
|
|
|
Witaj Marine |
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Czw 11 Sie, 2011 04:45
|
|
|
Cześć Marine - Tomek z tej strony, alkoholik |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Czw 11 Sie, 2011 06:22
|
|
|
Witaj Marine... po raz drugi, co tam. Lubię się witać
Stanisław. |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Czw 11 Sie, 2011 06:58
|
|
|
Witaj Marine
Marine napisał/a: | Przez te 3 lata zmienil sie. |
Osoba nadużywająca alkoholu zmienia się, gdyż alkoholizm jest chorobą postępującą i z czasem objawy się nasilają.
Marine napisał/a: | Tylko od czego zaczac? |
Zacznij od siebie - przestań liczyć dni w których był mocno pijany, a w których mniej,
przestań się zajmować tym, o której wraca, przestań czekać na niego z obiadem.
Poszukaj dla siebie terapii i/lub grupy Al-Anon.
Na dole strony jest spis grup za granicą (w Niemczech też): http://www.al-anon.org.pl/spis.html |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Tomoe
(banita)
Pomogła: 106 razy Dołączyła: 01 Cze 2009 Posty: 4791 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Czw 11 Sie, 2011 09:02
|
|
|
Marine napisał/a: |
Tomoe jestesmy w Niemczech. |
No to nie jest źle. Przy odrobinie zaangażowania znajdziesz pomoc dla siebie i wyjdziesz do ludzi.
Na początek zajrzyj tu: http://alanon.blox.pl/html
To jest namiar na Centrum Grup Polskojęzycznych Al-Anon w Europie Zachodniej. |
Ostatnio zmieniony przez Tomoe Czw 11 Sie, 2011 09:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|