Przesunięty przez: Wiedźma Wto 05 Kwi, 2011 00:00 |
Ciężkie czasy |
Autor |
Wiadomość |
JaKaJA
Trajkotka Niespodzianka!-ja czuję!! ;)
Pomogła: 53 razy Wiek: 46 Dołączyła: 18 Wrz 2010 Posty: 1650 Skąd: Moje miasto
|
Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 13:36
|
|
|
Jras masz rację,że to boli najbardziej.Ja pamiętam biedę i głód tylko jako dziecko.Do czasu kiedy nie umiałam jeszcze sama zadbać o siebie,a to,niestety musiało nastapić baaardzo szybko.Jak wyprowadziłam się z domu w wieku 17 lat miałam obsesje na punkcie zapasów,po3kg.cukru,mąki,makaronów itp.w szawce ZAWSZE musiało być..Nigdy mi to nie przeszło i nigdy też nie wyrzucam jedzenia,zawsze coś"wymodzę"nim samo wyjdzie z lodówki;) Jak sama zaczełam pic,było jeszcze gorzej,kupowałam córce po całych zgrzewkach jogurtów,soków,wszystkiego co lubi a jak zbliżał się termin przydatności-rozdawałam dzieciom na podwórku i kupowałam nowe Paranoja...Dziś przydajemi sięi umiejętność "kombinowania" i kupowanie zgrzewami bo w barze nie brak niczego,ale co będzie jak go zamknę??? |
_________________ Cała jestem z miłości |
|
|
|
|
Jras4
Docent
Pomógł: 11 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 3302 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 23:15
|
|
|
JaKaJA napisał/a: | co będzie jak go zamknę??? | ja nie bende radził nic a nic ..ale wiedz że zamknąć wcale nie musisz ..chyba że są pszyczyny materialne Ale i sama tam stać nie możesz wienc zatrudnji kogoś może curke może kuzynke abyś Ty była z daleka ... ale jak mówie nie czytałem całego tematu wienc coś mogłem pszegapić |
_________________ KATOLIK CZARNY PEDOFIL |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 12:53
|
|
|
Wracając do dyskusji o oszczędzaniu chciałabym podzielić się swoimi
"oszczędnymi" przepisami kulinarnymi.
(prawie) Bruschetta z pomidorami
Składniki na 4 osoby
* chleb tostowy pszenny - 8 kromek (po 2 szt. na osobę)
* mocno dojrzałe pomidory - 0,5 kg
* oliwa (dobry olej tez się sprawdza)
* czosnek - 2 średnie ząbki
* gotowe zioła sałatkowe - 1 paczuszka
Przygotowanie
Chleb tostowy opiekam przez chwilę w tosterze, tylko tyle aby sie troszkę zrumienił.
W tym czasie włączam piekarnik 180 st., termoobieg.
Obrane ze skórki pomidory kroję w kostkę, dodaję posiekany drobniutko czosnek, posypuję mieszanką ziół, dodaję oliwę.
Tak przygotowany farsz nakładam na podpieczone tosty i na ok 10 min wkładam do piekarnika.
Smacznego |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 12:58
|
|
|
esaneta napisał/a: | (po 2 szt. na osobę) |
... ...trochę mało.... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 13:03
|
|
|
ZbOlo napisał/a: | ... ...trochę mało.... |
To sobie proporcjonalnie ingrediencje zwiększ |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 13:18
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Przepraszam, ale jest już temat o kulinariach.... |
Tam to ja wykwintne przepisy zamieścić mogę
Tutaj miało byc oszczędnie. |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 13:19
|
|
|
...kolego! To jest przepis na TANIE żarcie, a nie na bażanta w żurawinie... oszczędnościowe... finansowo... bacz na to.... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 13:25
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | No to w temacie o rowerach, pogadamy o rowerach, a tutaj o tanich rowerach....
Oferty ekonomicznych odkurzaczy też tutaj..... |
...jeśli napiszesz jak można zaoszczędzić w domowym budżecie parę groszy używając rower z dynamem, no to jazda... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
verdo
Gaduła
Pomógł: 8 razy Dołączył: 21 Lut 2009 Posty: 656 Skąd: EU
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 13:26
|
|
|
esaneta napisał/a: | Obrane ze skórki pomidory kroję w kostkę |
A po co obierasz ? |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 13:33
|
|
|
ciiiiiiiii Panowie.
To wrzucę tu jeszcze jeden oszczędny przepisik na danie z resztek a potem przeniose się do kącika kulinarnego i podrzucę coś "treściwszego"
Przekąska z resztek
Składniki na 4 osoby:
*bagietka - 1 szt
*szynka gotowana, konserwowa (lub inne wędzone resztki z lodówki)
*mała cebulka (albo zamiennie szczypiorek)
*ser żółty - ok 100 g.
*smietana 12 lub 18 % - 4 łyżki
* sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie
Bagietkę dzielimy na 4 równe części, które następnie przecinami wzdłuż.
Pokrojoną w kostkę szynkę i cebulkę mieszamy ze smietaną, dodajemy starty żółty ser, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Smarujemy tym farszem bagietki i na 10-15 min do rozgrzanego do 180 st. piekarnika.
Smacznego
Ubiegając pytanie ZbOla: też możesz sobie zwiększyć |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
Ostatnio zmieniony przez esaneta Czw 29 Wrz, 2011 13:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 13:33
|
|
|
verdo napisał/a: | A po co obierasz ? |
bo dzieci nie lubią skórki z pomidora |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
ZbOlo
[*][*][*] Ojciec Chrzestny
Pomógł: 35 razy Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 2713 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 13:36
|
|
|
esaneta napisał/a: | Ubiegając pytanie ZbOla: też możesz sobie zwiększyć |
...dzięki... |
_________________ Homines soli animalium non sitientes, bibimus
|
|
|
|
|
Flandria
Uzależniony od netu DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)
Pomogła: 69 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 3233
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 13:50
|
|
|
esaneta napisał/a: | "oszczędnymi" przepisami kulinarnymi. |
Kotlety z jajek
8 jajek ugotowanych na twardo
150 g tartej bułki, 2 łyżki śmietany
1 jajko, 3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
masło do smażenia
Jajka obrać i posiekać. Wymieszać ze 100g tartej bułki, śmietaną, surowym jajkiem i szczypiorkiem. Masę doprawić solą i pieprzem, formować z niej owalne kotlety, obtaczać w pozostałej tarce bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor.
(Zamiast szczypiorku do kotletów można dać posiekaną i przesmażoną cebulę)
przepis z Kuchni polskiej Marka Łebkowskiego. Uwielbiam |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 13:57
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | kukurydza z puszki |
Przy najbliższej okazji wypróbuję wersję z kukurydzą (tylko nie zawsze jest w resztkach obecna) |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 13:58
|
|
|
Flandra napisał/a: | Kotlety z jajek |
Flandro, z czym je podajesz?
Brzmi ciekawie |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
|