|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Uzależnienie od sprzątania |
Autor |
Wiadomość |
głęboka otchłań
Towarzyski
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 10 Gru 2011 Posty: 169
|
Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 13:06 Uzależnienie od sprzątania
|
|
|
Moi Drodzy.
Nie wiem jak to traktować.. czy to nerwica natręctw ( nie mam tego stwierdzonego klinicznie bo nigdy nie byłam u psychiatry) czy uzależnienie od sprzątania.
Otóż... mam manie sprzątania, porządkowania, układania wszystkiego w kostkę, zle się czuje jak jest bałagan, nie umiem się skupić, rozpraszam się, gdy zaczynam sprzątać i jestem już na finiszu czuje spokój. w końcu wszystko jest na swoim miejscu, swój dom, pokój nie traktuje w kategorii użytkowej a raczej na pokaz, wszystko ma ładnie wyglądać. Jestem chora jeśli nie zetrę kurzy u siebie w pokoju przynajmniej raz dziennie, nie odkurzę, przechodziłam katorgę gdy nie miałam odkurzacza, doszło do tego, że specjalną szczotką do pyśków czyszczę kanapę.. chorę, wstydzę się tego, nie ustanę bosą stopą na panelach bo odciski, klawiature w laptopie i ekran przecieram szmatką nie mal po każdym użytkowaniu, ciągle wszystko układam, w szafkach mam idealnie równiutko poukładane rzeczy, a nie daj Bóg je wyciągnąc, położyc krzywo, denerwuje mnie sierść psa, dostaje szaleju jak nie mogę zmyć podłogi w kuchni, po każdym zmywaniu naczyń myje zlew, nie mogą stać jakie kolwiek naczynia w zlewie, dzień zaczynam od wstania i ścierania kurzy, odkurzania, dopiero potem jem, okno u siebie w pokoju myje conajmniej raz na tydzien. Wszystko wyglada sterylnie i czysto, buty pastuje po kazdym spacerze. Mam jeszcze szereg innych zachowań o których wstydze sie pisać bo to chore... chciałabym jakoś przestac to robic.. np dziś nie starłam kurzy bo sie zle czuje.. ale czuje niepokoj pewnie do wieczora to zrobie, odkurze.. Jestem opentana jakąs mania:( wstyd wstyd wstyd |
_________________ Kiedy, zbyt natarczywie usiłuje zmienić sprawy, gdy żądam zbyt wiele, zbyt szybko od siebie i innych, proszę Boga, by mi przypomniał: "Powoli, ale pewnie". |
|
|
|
|
rufio
Uzależniony od netu rozkojarzony
Pomógł: 57 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 3387 Skąd: Wyższy Śląsk
|
Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 13:14
|
|
|
No to mamy dwie takie panie druga to OSSA . Teraz to sobie pogadacie a tak a propo mieszkanie to nie muzeum . |
_________________ I tak wszyscy skończymy w zupie .
|
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 13:23
|
|
|
A rozmawiałas na ten temat z terapeutką?
Tutaj Cie raczej nie zdiagnozujemy. A wg mnie nie wygląda to najlepiej....niestety |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
głęboka otchłań
Towarzyski
|
Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 13:23
|
|
|
Kiedy ja sie dobrze czuje jak jest posprzatane, poukladane, porzadek w szafkach, czasem mam tak, że czegoś nie wyjmę bo np naruszę ten porządek, wielu rzeczy nie użytkuje, leża one w szafkach, stoją na półkach na pokaz.. doszło do tego, że zbieram włosy i paproschy z podłogi w swoim pokoju, który jest jedynym gdzie nie wchodzi pies, jak wejdzie to zaraz podnosze raban i szoruje, drazni mnie jak w innych pokojach jest porozwalane, nie poukladane, chodze i to notorycznie poprawiam. Wstydze sie tego, swoich zachowań, czuje ze to nie jest normalne.
Masz racje mieszkanie to nie muzeum, u mnie pokoj to.. szklana gablota do podziwiania. |
_________________ Kiedy, zbyt natarczywie usiłuje zmienić sprawy, gdy żądam zbyt wiele, zbyt szybko od siebie i innych, proszę Boga, by mi przypomniał: "Powoli, ale pewnie". |
|
|
|
|
głęboka otchłań
Towarzyski
|
Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 13:25
|
|
|
esaneta napisał/a: | A rozmawiałas na ten temat z terapeutką? |
rozmawiałam , poradziła mi bym znalazła sobie zajęcie w sensie hobby, pasje, zaintersowania i na tym sie skupila a nie na niewolniczym sprzataniu. W mieszkaniu mamy mieszkac a nie go podziwiac. |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 13:42
|
|
|
głęboka otchłań napisał/a: | poradziła mi bym znalazła sobie zajęcie w sensie hobby, pasje, zaintersowania i na tym sie skupila |
Proponuję Ci, żebyś teraz skupiła się na poszukiwaniu pracy - czyli staraniach wypełnienia jednego z punktów swoich zobowiązań noworocznych.
Gdy będziesz miała już pracę, sprzątanie zejdzie na dalszy plan. |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 14:00
|
|
|
no nie jeszcze jedna
ja mam taką jedną w domu
ledwie się pojawi w drzwiach to już raban - " czy w tym domu nikt nie mieszka???
czy nikt nie mógł pozmywać???"
ale ledwie się rozpłaszczy to już przy zlewozmywaku stoi
ja oczywiście z leniwa podnoszę głowę i rzecze - "czy nie widzisz że akurat teraz z Gonzem rozmawiam"
ja oczywiście na mym komputerowym biurku mam nieład z karteczek karteluszków w ładzie i składzie,i z dwa długopisy - które biada gdy by ktoś użył a nie odłożył
no i troszkę pyłku zwanym kurzem ,ale to on mnie informuje czy ktoś do kompa siadał |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 14:20
|
|
|
esaneta napisał/a: | Jacuś, kup jej zmywarkę - będzie miała więcej czasu na pieczenie Twoich placków |
niestety nic z tego
poszedłem tańszym kosztem i własnoręcznie zastępuje zmywarkę |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
beata
Szefowa Al-Kaidy współuzależniona,ddd
Pomogła: 83 razy Wiek: 47 Dołączyła: 07 Sty 2009 Posty: 2806 Skąd: 51°38'51N
|
Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 22:33
|
|
|
Odchłań?A kiedy Ty masz czas,aby cieszyć się życiem? |
|
|
|
|
głęboka otchłań
Towarzyski
|
Wysłany: Czw 05 Sty, 2012 13:14
|
|
|
No właśnie Beatko uświadomiłam sobie, że właściwie to nic nie robię DLA SIEBIE, żeby rozwijać nowe pasje, zainteresowania, dni przeciekają przez palce, a ja trwam w bezruchu, matrwym kole.. |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Czw 05 Sty, 2012 13:27
|
|
|
Aniu, a co z Twoja lista postanowień noworocznych?
Dopracowałaś szczegóły? |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
Masakra
Trajkotka O jedna impreze za duzo
|
Wysłany: Czw 05 Sty, 2012 13:29
|
|
|
Ja bym ze 2 takie panie uzaleznione od sprzatania chetnie widzial u siebie Chetnie zaspokoje Wasze glody i pozwole sprzatnac swoje mieszkanie mysle, ze moja szafka z nieposkladanymi ubraniami zadziala jako wyzwalacz nie do odparcia |
_________________ Jest tam napisane gdzies, posrod gwiazd na niebie, jak pokore w sobie miec...
W I O S N A
Dulcius Ex Asperis |
|
|
|
|
dlugixp
Towarzyski
|
Wysłany: Czw 05 Sty, 2012 13:33
|
|
|
Masakra napisał/a: | Ja bym ze 2 takie panie uzaleznione od sprzatania chetnie widzial u siebie |
...do czasu... gwarantuję Ci - do czasu |
|
|
Masakra
Trajkotka O jedna impreze za duzo
|
Wysłany: Czw 05 Sty, 2012 13:35
|
|
|
toc przeciez nie na stale,ja zatwardzialy kawaler jezdem - tylko doraznie, przed swietami itp |
_________________ Jest tam napisane gdzies, posrod gwiazd na niebie, jak pokore w sobie miec...
W I O S N A
Dulcius Ex Asperis |
|
|
|
|
dlugixp
Towarzyski
|
Wysłany: Czw 05 Sty, 2012 13:39
|
|
|
Masakra napisał/a: | toc przeciez nie na stale |
noooo... teraz to się rozumie, samo przez się... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|