Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie mam siły żyć
Autor Wiadomość
mgiełka 
Milczek

Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 16:45   

dziękuję Wam za wsparcie.postanowiłam złożyc pozew o separację, nie wiem co to da ale nie mogę tak dłuzej zyc.Nie wiem tylko co zrobię jak mi go przywiozą ,obecnie jest w Dani, brat mój załatwił mu dobra prace ale zawalił stracił prawo jazdy tam i moga za tym ciagnac sie konsekwencje prawne i finansowe, brat przyjedzie w piatek i go przywiezie,,,,,bardzo sie tego dnia boję :beczy: :beczy:

OSSA 
Upierdliwiec

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 17:00   

mgiełka napisał/a:
dziękuję Wam za wsparcie.postanowiłam złożyc pozew o separację, nie wiem co to da ale nie mogę tak dłuzej zyc.Nie wiem tylko co zrobię jak mi go przywiozą ,obecnie jest w Dani, brat mój załatwił mu dobra prace ale zawalił stracił prawo jazdy tam i moga za tym ciagnac sie konsekwencje prawne i finansowe, brat przyjedzie w piatek i go przywiezie,,,,,bardzo sie tego dnia boję :beczy: :beczy:

Mgiełko podjęłaś ważną decyzję i powinnaś w niej wytrwać, masz prawo zabezpieczyć siebie dzieci przed skutkami jego picia. Nie musisz czuć się winna i nie powinnaś przyjmować na siebie konsekwencji finansowych jego decyzji.
To przez jego picie stracił pracę jest dorosły i sam odpowiada za siebie.
Nie daj mu się wkręcić w poczucie winny i jakieś manipulację.

Do piątku dużo czasu wykorzystaj go właściwie, poszukaj prawnika jeśli nie masz pieniędzy umów się na darmową poradę np. przy MOPR lub innej fundacji.
W każdym większym mieście działają takie organizacje.

mgiełka 
Milczek

Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 17:59   

własnie piszę pozew o separacje i nie bardzo mi to wychodzi , moze ktos z as moze mi w tym pomóc, nie stac mnie na prawnika :(

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 18:09   

Chmurko, tu masz różne wzory pozwów: http://www.google.pl/sear...lient=firefox-a
A tu: http://www.komudzwonia.pl/viewtopic.php?t=3026 najważniejsze rzeczy, o których powinnaś wiedzieć w związku z Twoją sytuacją rodzinną.

Toffi 
Małomówny

Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 18:22   

Witaj, Mgiełko.
Jestem też żoną alkoholika, ale mój nie pije od 1,5 roku. Jednak dobrze pamiętam jak miałam wszystkiego dość, kiedy mąż "rozrabiał".
przytulam :pocieszacz:
Agnieszka.

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 18:54   

mgiełka napisał/a:
własnie piszę pozew o separacje i nie bardzo mi to wychodzi , moze ktos z as moze mi w tym pomóc, nie stac mnie na prawnika :(

Mgiełko nie jestem prawnikiem swoją wiedzę opieram wyłącznie na własnym doświadczeniu w tej sprawie, sama podjęłam podobną decyzje o rozwodzie dwa lata temu.
Samodzielnie napisałam pozew korzystając z wzorów dostępnych w necie , później skonsultowałam z profesjonalnym prawnikiem działającym przy fundacji dla ofiar przemocy.
Jeśli moje doświadczenie może ci pomoc to napiszę jak to zrobiłam.

Mgiełko wzory pozwu są ogólnodostępne w necie wpisz w google separacja wzór pozwu i znajdziesz coś dla siebie.
Nie wiem czy chcesz orzeczenie o jego winie , czy bez.
Powinnaś pamiętać, że pozew o separację podobnie jak o rozwód składa się we właściwym sądzie okręgowym ze względu na miejsce zamieszkania

Adresy Sądów Okręgowych w Polsce
www.andrzejbaranowski.pl/sady.html ,
W necie też znajdziesz aktualny cennik kosztów sądowych, ja płaciłam 600 zł, ale to było dwa lata temu.
Oczywiście jak jesteś w szczególnie trudnej sytuacji możesz prosić o zwolnienie z kosztów sądowych, ale z doświadczenia wiem, że sądy bardzo nie chętnie się z tym zgadzają.

Jeszcze jedno jeśli macie jakieś zobowiązania wobec banków lub osób trzecich, separacja z reguły nie działa wstecz, dlatego możesz odpowiadać za długi małżonka przed orzeczeniem separacji.

Pozew możesz złożyć osobiście w dwóch egzemplarzach ( 1 dla sądu , 2-gi sąd prześle do mena).

Jak nie możesz osobiście , to wyślij listem poleconym ze zwrotką, koszt ok 6zł. pamiętaj o tym żeby wysłać od razu po dwa egzemplarze pozwu i załączników, bo inaczej sąd wezwie ciebie do uzupełnienia dokumentów, a to niestety przedłuży postępowanie.
Sąd prześle do niego twój pozew i On będzie miał czas na ustosunkowanie się (chyba dwa tygodnie nie pamiętam).

Mój jak dostał pozew to ruszył w tan i w ten sposób przegapił termin na wniesienie uwag, ale jak wytrzeźwiał do szybko załatwił sobie terapię zamkniętą. (zbierał kwity na mnie) :glupek:

Jeśli chcesz alimenty na dzieci to najlepiej dokładnie oszacuj rzeczywiste wydatki, mieszkanie, prąd, jedzenie, ubranie, bilety, komórka.
Rachunków nie musisz wysłać , ale warto je zabrać na rozprawę , dlatego zacznij zbierać paragony, rachunki, faktury.

Mi sąd wyznaczył pierwszą sprawę po około 3 miesiącach od wniesienia pozwu, ale pewnie w każdym okręgu są inne terminy.

Sprawa trwa półgodziny /godzinę i sędzia nie będzie czekał, aż sobie przypomnisz, co kiedy i ile.
Ostatnio zmieniony przez OSSA Nie 29 Sty, 2012 18:56, w całości zmieniany 1 raz  

evita 
[*][*][*]

Pomogła: 75 razy
Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 21:35   

A przede wszystkim zacznij od rozdzielności majątkowej ! jeszcze przed separacją bo ta tego nie reguluje tylko rozwód.

Linka 
Moderator

Pomogła: 47 razy
Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 21:50   

Cytat:
A przede wszystkim zacznij od rozdzielności majątkowej ! jeszcze przed separacją bo ta tego nie reguluje tylko rozwód

w separacji można ustanowić rozdzielność majątkową
http://separacja.pl/skutki-separacji.html
Ostatnio zmieniony przez Linka Nie 29 Sty, 2012 21:53, w całości zmieniany 1 raz  

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 21:54   

evita napisał/a:
A przede wszystkim zacznij od rozdzielności majątkowej ! jeszcze przed separacją bo ta tego nie reguluje tylko rozwód.

Nie masz racji separacja, znosi wspólnotę ustawową małżeńską , z dniem orzeczenia separacji każdy z małżonków zarabia na swój rachunek.

Nie ma co narażać dziewczyny na dodatkowe koszty i stres , gdyby złożyła o rozdzielność, a później domagała się o alimenty na dzieci musiałaby zakładać dwie odrębne sprawy. Separacja reguluje wszystkie najważniejsze sprawy majątkowe, mieszkaniowe zasady korzystania ze wspólnego mieszkania, alimenty.
Fakt po orzeczeniu separacji nie będzie mogła ponownie wyjść za mąż , ani zmienić nazwiska jeśli ma po mężu.

Rozwód czy separacja - poradnik prawny
www.separacja.pl/

OSSA 
Upierdliwiec

Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 21:56   

Linka napisał/a:
Cytat:
A przede wszystkim zacznij od rozdzielności majątkowej ! jeszcze przed separacją bo ta tego nie reguluje tylko rozwód

w separacji można ustanowić rozdzielność majątkową
http://separacja.pl/skutki-separacji.html

Korzystamy z tych samych stron, ale warto kiedy szukałam pomocy dla siebie ta wiedza bardzo mi pomogła .

Linka 
Moderator

Pomogła: 47 razy
Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 22:01   

OSSA napisał/a:
Korzystamy z tych samych stron, ale warto kiedy szukałam pomocy dla siebie ta wiedza bardzo mi pomogła

zauważyłam , ja też to teraz przerabiam fsdf43t

Odpowiedz do tematu