Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Toksyczna terapia czyli uczcie się na moich błędach
Autor Wiadomość
Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)

Pomogła: 69 razy
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 16:40   

OSSA napisał/a:

Flandra napisał/a:

Prowadzenie firmy i jednoczesna terapia nie wyszły mi na dobre. Wpakowałam się w jeszcze większe kłopoty.

Nie rozumiem jaki to ma związek z terapeutam

z terapią
rozgrzebywanie dzieciństwa jest przytłaczające, wpada się w doły, żyje się bardziej tamtą przeszłością niż tym co tu i teraz

z terapeutami ma to jedynie taki związek, że usłyszałam, że jeśli nie podejmę leczenia "początków nerwicy" to wpakuję się w poważne kłopoty
No to starałam się leczyć. Motywacji wystarczyłoby dla 3 osób :mgreen:

OSSA 
Upierdliwiec

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 17:22   

Marc-elus napisał/a:

Zgłasza się pacjent z zapytaniem(bo to nawet nie zgłoszenie nieprawidłowości), a tu zero reakcji, nawet chęci brak.
To wszystko, napisałem to samo na trzy różne sposoby, może postaraj się przeczytać raz jeszcze.

Przeczytałam uważnie to co napisała Flandra

Flandra napisał/a:
Wczoraj wieczorem napisałam maila do stowarzyszenia psychoterapeutów, do którego należy ostatnia terapeutka z zapytaniem m.in. o to czy "terapia" na przerwach jest wg nich dozwolona. Na swojej stronie www napisali, że ich głównym celem jest propagowanie stosowania profesjonalnych metod psychoterapii to powinni wiedzieć jakie są te profesjonalne metody. :mgreen:
Mam tylko nadzieję, że mi odpiszą. :roll: Na razie cisza.

Jeśli wczoraj wieczorem napisała maila , to trudno z góry zakładać , że jej nie odpiszą lub odpiszą jakieś ble ble .
Jeśli faktycznie to powinna napisać list wysłać poleconym ze zwrotką i poczekać około dwóch tygodni, w przypadku braku reakcji napisać monit lub skierować sprawę do instytucji nadrzędnej.

Ja jestem tylko zwykłym urzędnikiem do którego codziennie wpływa kilkanaście pism i każdy odczekuje odpowiedzi na wczoraj. Szczerze jak ktoś zadzwoni i poprosi grzecznie o przyśpieszenie odpowiedzi jeśli mogę to nie ma sprawy. Jak się rzuca na wstępie to przekładam na sam koniec i wysyłam ostatniego dnia ustawowego terminu.

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 17:48   

Ossa, ale oni mi dzisiaj odpisali :mgreen:

to: http://komudzwonia.pl/vie...p=390707#390707

OSSA 
Upierdliwiec

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 18:03   

Flandra napisał/a:
Ossa, ale oni mi dzisiaj odpisali :mgreen:

to: http://komudzwonia.pl/vie...p=390707#390707

Rozumiem, że nie jesteś usatysfakcjonowana odpowiedzią na twojego maila.
Napisz oficjalne pismo, przywołaj konkretne fakty daty , najlepiej jeszcze jakąś osobę, która podobnie jak Ty nie była zadowolona z terapii.

Inaczej twoje słowo przeciwko słowu terapeuty.
Czarno to widzę myślisz, że ktoś będzie chciał stracić pracę lub wyciągnie konsekwencje wobec kolegi lub koleżanki na podstawie maila pacjenta. :bezradny:

Nie piszę tego złośliwie tylko wiem jak działa machina urzędnicza.

JaKaJA 
Trajkotka
Niespodzianka!-ja czuję!! ;)

Pomogła: 53 razy
Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 19:59   

Flandria a ja tak sobie pomyślałam,że zgłaszasz się na terapię DDA sama,chcesz przepracować to a dostajesz histerii jak cię pytają o ojca,matkę dom???? to o co mają pytać? o odciski? Twoim zdaniem jak powiina wyglądać taka terapia? to jedno a drugie to terapeuta nie jest od dawania rad jakby mi jakiś dawał takowe to bym się wkurzyła!
Ani pół grupy DDA nie może być grupami otwartymi bo by z hukiem ich zamkneli a pomysłodawcy poszli by siedzieć,natomiast wszelkie grupy wspacia i tzw.poczatkowe i owszem są,mało tego są tzw.wyznaczane osoby "dyżurne" i podgrupy "wsparcia" mające na celu trening komunikacji interpersonalnych,rozwijanie otwartości itp. to jest słuszne działanie bo tak jak alkoholicy na terapiach uczeni są od podstaw zachowań społecznych ze sprzątaniem po sobie włącznie tak i osoby zaburzone lub DDA mają deficyty w tych obszarach,DDA są drażliwi,wybuchowi i często "trudni" we współżyciu i takie jak to nazwałaś "eksperymenty" sa słuszne i potrzebne by takiego nerwusa jak ja co tylko dziobem kłapie lub dumnej i zadziornej pannicy pokazać że są inni i oni są równie ważni a zamiatanie i dbanie o innych nie boli ;)
nie wiem po co to piszesz,jeśli chcesz przestrzec innych przed tymi terapeutami podaj adresy i nazwiska a tak tylko straszysz ludzi :p

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 21:50   

JaKaJA napisał/a:
zgłaszasz się na terapię DDA sama,chcesz przepracować to a dostajesz histerii jak cię pytają o ojca,matkę dom????

histerii dostałam, kiedy zapytano mnie czy to co zrobił mi pewien facet (chodzi o przemoc seksualną) przypomina mi to co zrobił mi mój ojciec.
No a później ten temat stał się dla mnie mega drażliwy.
Nie wiem czy to "standardowa metoda terapeutyczna", może kobietę, która została zgwałcona też by zapytał czy źle się z tym czuje, bo może ojciec jej coś podobnego zrobił w dzieciństwie :evil:
JaKaJA napisał/a:
Ani pół grupy DDA nie może być grupami otwartymi bo by z hukiem ich zamkneli a pomysłodawcy poszli by siedzieć

byłam na terapii leczenia nerwic, zaburzeń osobowości i zaburzeń odżywiania
Terapia miała trwać 10 tygodni (+ 1 dzień), od poniedziałku do piątku w grupie otwartej. Każdego tygodnia ktoś kończył terapię i na jego miejsce wchodził ktoś nowy, sporo osób odpadało - nie dawali rady, albo z jakiegoś innego powodu musieli zrezygnować (można było mieć maksymalnie 3 dni przerwy, za nieobecności dostawaliśmy punkty karne).
Terapia była głęboka - wałkowaliśmy dzieciństwo, ale też trudne wydarzenia w późniejszym życiu.
Teraz juz wiem, że dla DDA to zbyt duży hardcore, zwłaszcza na pierwszą terapię grupową, ale jest to zgodne z prawem i nie sądzę, zeby coś się zmieniło w tym względzie ...
JaKaJA napisał/a:
podaj adresy i nazwiska

szczerze mówiąc to mam ochotę podać te dane publicznie. Zastanawiam się nad tym od pewnego czasu. O tych ludziach naprawdę niewiele można znaleźć w internecie.

Na ten moment napiszę tylko, że to ludzie z województwa (xxx). Gdyby ktoś chciał poznać ich personalia to służę na PW.

A co szefostwo sądzi o opublikowaniu tych danych?

Skasowałam nazwę województwa
Klara
Ostatnio zmieniony przez Klara Czw 08 Mar, 2012 22:26, w całości zmieniany 1 raz  

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 22:11   

Flandria napisał/a:

Nie czuję się szefostwem, ale jako moderator tego działu informuj, że jestem przeciwna.
Jeśli kogoś interesują personalia, zwróci się do Ciebie na priva.

evita 
[*][*][*]

Pomogła: 75 razy
Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 22:16   

Klara napisał/a:
jestem przeciwna

ja również 8|

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 22:17   

Flandria napisał/a:

Zdecydowanie nie...........Flandria. Załatwiaj swoje osobiste animozje i niechęć do terapeutów w prywatnej korespondencji, o ile ktoś będzie chciał uzyskać takie informacje. Na forum takiego "rankingu" nie będziemy prowadzić

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 22:18   

Klara napisał/a:
Nie czuję się szefostwem

chodziło mi o administrację i moderatorów :)

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 22:18   

Flandria napisał/a:

dzięki za komplement, proponuję obsmarować tutaj: www.znanylekarz.pl

Wiedźma 
Administrator

Pomogła: 193 razy
Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 22:22   

Flandria napisał/a:

Jeżeli zamierzasz coś takiego zrobić, to na pewno nie na naszym forum.
Nie pozwalam :nunu2:

wampirkowa 
(konto nieaktywne)

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 22:27   

przypomina mi to terapię leczenia nerwic w ustroniu, każdy ma swego komentatora, jeden jest wybierany przez grupę drugi, przez samego klijenta albo przez terapeutę, kazde spuźnienie na terapię to od jednego do 2 pkt karnych, uzbieranie jak sie nie myle 3o pkt i wypad z terapii, a grupa jest otwarta tzn ktoś odchodzi wchodzi nowy,

Ja jestem na owej tylko ambulatoryjnej raz w tygodniu, i jest podobnie chopdzi o otwartość grupy

Flandria 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 22:35   

ok
dziękuję za Wasze opinie :)

Nie potrzebuję forum do tego rodzaju publikacji - mam swojego bloga - mogę to tam opublikować. Do tej pory tego nie zrobiłam (tak samo jak nie napisałam skarg), bo się najzwyczajniej boję, że będę miała przez to kłopoty, w obecnej sytuacji nie mam sił na wojnę z terapeutami. Żal mi trochę ludzi, którzy do nich trafią.

Ostatnio dowiedziałam się, że facet, który polecił mi ostatnią terapeutkę jako profesjonalistkę, która pełnym sercem angażuje się w sytuację pacjentów itp - wyleciał z tej terapii po ok. 2 tygodniach. Nie powiedział mi tego wcześniej, myślałam, że sam zrezygnował. Nie wiem czy to syndrom sztokholmski czy coś, ale nadal jest tak zachwycony tą kobietą (uważa, że to on jest ten zły, ona - doskonała), że pytał mnie o jej dane, bo chciał polecić tę kobietę kolejnej osobie ...

Tylko Pterodaktyll uzasadnił swoje zdanie. Mogę prosić o pozostałe argumenty? :prosi:

yuraa 
Moderator

Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 22:35   

mój głos to tylko formalność, mam takie samo zdanie jak reszta moderacji.
tu nie miejsce na wystawianie opinii jakimkolwiek terapeutom

Odpowiedz do tematu