|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Grupa polsko-jezyczna Al-anon w Wiesbaden |
Autor |
Wiadomość |
luana
Gaduła
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 16 Lis 2010 Posty: 509 Skąd: niemcy
|
Wysłany: Pią 11 Maj, 2012 08:20 Grupa polsko-jezyczna Al-anon w Wiesbaden
|
|
|
hallo!
zalozylam nowy watek,bo chce sie czyms z wami podzielic.
otoz, jak juz wczesniej w swoim watku wspominalam, od pewnego czasu w karzdy poniedzialek miesiaca jezdze na miting otwarty do Wiesbaden. Od 3 lat dziala tam grupa AA"Swiatelko Nadzieji". Jak dotad nie dzialala tam zadna grupa Al-anon. Ale uwaga!
to sie zmieni!
opisze wam teraz istorie tych zmian...
W zeszly poniedzialek dolaczyla do nas moja przyjaciolka Beata,znana z tego forum jako Betka. W drodze na ten miting rozmawialysmy, jak fajnie by bylo.gdyby powstala tez grupa Al-anon. Po przybyciu na miejsce,ku naszemu zdumieniu doszly jeszcze dwie nieszczesliwe panie, panie ,ktore sa na poczatku swej dlugiej drogi ku zdrowieniu. Tak wiec spontanicznie, juz nawet w trakcie mitingu postanowilysmy jedno-glosnie, ze tu w Wiebaden powstanie grupa Al-anon!
Sprawy potoczyly sie szybko. Waldek (AA) zorganizowal wszystko , wraz z ksiedzem Jackiem, bo to przy misji katolickiej odbywaja sie te spotkania. My z Betka przygotujemy reszte.
Na chwile obecna nie dyspomujemy jeszcze szerokimi materialami. Drukujemy ciekawosti z netu- ale z czasem i wspolnymi silami zaczniemy ta grupe ulepszac.
Wazne,aby jakos ruszyc. Dzisiaj tez wybieram sie do Offenbach, tam dziala juz grupa AA jak i Al-anon. Moze tamtejsze dziewczyny dadza cos na poczatek, jakies cenne wskazowki,literature.
Na dzien dzisiejszy najwazniejsze jest, aby byl odzew!
tak wiec historie powstawania tej grupy juz w skrocie wan opisalam, a teraz najwazniejsze- do czynu!!
drogie panie /panowie-chce serdecznie zaprosic wszystich zainteresowanych w poniedzialek na pierwszy miting zamkniety nowej grupy Al-anon. Jezeli ktos z was ma klopot z dojazdem, proponuje nawet dodatkowe opcje:
ja dojezdzam z rejonu Bad Kreuznach-wolne miejsca jeszcze sa, a moja Betka dojezdza pociagiem do mnie z Bonn, takze drogie kolezanki,nawet z dalekich okolic istnieje mozliwosc dojazdu.
Podaje dokladne namiary:
Grupa AA "Swiatelko Nadzieji" ( "Das Licht der Hoffnung) przy polskiej misji katoliciej (polnische Katholische Gemeinde)65189 Wiebaden, Lessigstr. 19
kazdy poniedzialek miesiaca godz. 20:00, jak i 1-wszy poniedzialek miting otwarty.
kontakt - AA - August , tel. 06104-45367 lub 01772071148
kontakt Al-anon rejon (Bad Kreuznach / Wiesbaden) -Adriana 06707-2529594 lub 015787088268
rejon Bonn Beata 015784797673.
W imieniu swoim i Beaty wszystkich serdecznie zapraszam |
_________________ nie rezygnuje z celu tylko dlatego, ze osiagniecie go wymaga czasu
czas i tak uplynie....
|
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Pią 11 Maj, 2012 10:33
|
|
|
luana napisał/a: | kontakt - AA - August |
no tak gdzie ładne dziewczyny tam zaraz August.
przekaż proszę pozdrowienia od yury |
|
|
|
luana
Gaduła
|
Wysłany: Pią 11 Maj, 2012 10:40
|
|
|
yuraa napisał/a: | no tak gdzie ładne dziewczyny tam zaraz August |
Cytat: | przekaż proszę pozdrowienia od yury
_________________ |
jaki ten swiat maly-co?
jak wszystko sprawnie pojdzie, to i dzisiaj wieczorem moze bede miala juz mozliwosc |
_________________ nie rezygnuje z celu tylko dlatego, ze osiagniecie go wymaga czasu
czas i tak uplynie....
|
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Pią 11 Maj, 2012 12:21
|
|
|
Luano, jeśli się skontaktujesz ze Stowarzyszeniem Al-Anon, na pewno dadzą Ci wskazówki, a też jest prawdopodobne, że zapewnią materiały.
Napisz do nich maila, lub zadzwoń podczas dyżuru.
Tam pracują społecznie bardzo miłe i przychylne ludziom osoby.
Adres który podałaś dołączymy za jakiś czas do "NIEZBĘDNIKA WSPÓŁUZALEŻNIONYCH" |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
luana
Gaduła
|
Wysłany: Śro 16 Maj, 2012 17:07
|
|
|
yuraa napisał/a: | przekaż proszę pozdrowienia od yury |
pozdrowienia przekazane- August ucieszony - pozdrawia
Grupa w poniedzialek sie odbyla.Bylo nas w sumie 7 kobiet. Zapowiada sie, ze sa one zainteresowane,bynajmiej obiecaly przyjsc ponownie.
Bylo fajnie, tyle gadalysmy, bylo smutno, mometami wesolo,ale napewno ciekawie. miting przeciagnal sie o polgodziny, wiec uwazam, iz byl holernie udany.
pozdrawiam
luana |
czas i tak uplynie....
|
|
|
|
|
luana
Gaduła
|
Wysłany: Śro 16 Maj, 2012 17:09
|
|
|
chyba cholernie?? |
czas i tak uplynie....
|
|
|
|
|
staaw
Pomógł: 125 razy Wiek: 52 Dołączył: 18 Sie 2010 Posty: 9025
|
Wysłany: Śro 16 Maj, 2012 17:14
|
|
|
Krótko mówiąc: było morowo... |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
KICAJKA
Trajkotka współuzależniona-stara al-anonka
Pomogła: 101 razy Wiek: 64 Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 1555 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012 14:49
|
|
|
luana napisał/a: | Grupa w poniedzialek sie odbyla.Bylo nas w sumie 7 kobiet. Zapowiada sie, ze sa one zainteresowane,bynajmiej obiecaly przyjsc ponownie. | Fajnie,że udało Ci się tyle osiągnąć
Będę trzymać żeby ta Wasza grupa się utrzymała i rozwinęła |
_________________ " Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
http://www.youtube.com/wa...feature=related
|
|
|
|
|
luana
Gaduła
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 06:54
|
|
|
KICAJKA napisał/a: | Będę trzymać żeby ta Wasza grupa się utrzymała i rozwinęła |
dzieki.
w ten poniedzialek grupa sie odbyla Bylo nas 4 babki. miting byl nie co chaotyczny, ale uczestniczki chcialy sie lepiej poznac,wiec nie przerabialysmy zadnego programu, ale wiecej rozmawialysmy.W nastepny poniedzialek przjedzie do nas moja wspolzalozycielka grupy Betka, gorliwy fan programu Al-anon, wiec powrocimy w pierwotne struktury.
Trzymajcie dalej w kciuki! |
czas i tak uplynie....
|
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 07:07
|
|
|
luana napisał/a: | miting byl nie co chaotyczny, ale uczestniczki chcialy sie lepiej poznac,wiec nie przerabialysmy zadnego programu, ale wiecej rozmawialysmy. |
No i fajnie. Przecież możecie jednocześnie funkcjonować jako grupa wsparcia -
skoro okazuje się, że macie takie potrzeby, tak myślę...
W każdym razie ja Wam kibicuję i mocno trzymam kciuki! |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Klara
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 07:13
|
|
|
luana napisał/a: | w ten poniedzialek grupa sie odbyla |
Świetnie
Wobec tego zapytam, czy już teraz mogę wpisać Wasz adres do naszego Niezbędnika, czy jeszcze trochę poczekać, aż się umocnicie? |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
luana
Gaduła
|
Wysłany: Pią 01 Cze, 2012 07:25
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | W każdym razie ja Wam kibicuję |
dzieki
Klara napisał/a: | Wobec tego zapytam, czy już teraz mogę wpisać Wasz adres do naszego Niezbędnika |
jak najbardziej mozesz to zrobic.
Niebawemmysle,ze informacje beda tez udastepnione takze oficjalnie w internecie.
Inne grupy,te mocniejsze oferuja pomoc np. w literaturze o to zadbal juz slynny August,ktory wraz z zona,zalozycielka grupy Al-anon dziala w Offenbach.
Ponadto chcialam oglosic, ze od 08.06.12 do 10.06.12 odbedzie sie spotkanie -zlot w Carlsbergu. Glownym tematem beda wyklady DDD,prowadzone przez terapeutke Maria Rapsten, jak i Al-anon,prowadzone przez Malgorzate Tulikowska.(istnieje mozliwosc noclegu itp.)
Sama sie tam tez wybieram, ale doppiero 9.06,bo 8.06 moje blizniaki koncza 8 latek i szykuje sie niezla "impra"
A jutro moi drodzy lece z corunia do Londynu- juz nie moge sie doczekac!! Krolowa Elka obchodzi swoje 80- ktorejs tam urodziny, odbedzie oficjalna przejazdzke po Londynie, wiec istnieje mozliwosc, ze jej chociaz pomachamy.
Odwiedze tam kuzyna. Pracuje on w osrodku pomocy spolecznej, wiekszosc jego podopiecznych to alkoholicy, narkomani itd. Takze mysle, ze tematow na nocne pogaduchy man nie zabraknie
pozdrawiam
luana |
czas i tak uplynie....
|
|
|
|
|
Klara
|
Wysłany: Pią 01 Cze, 2012 08:23
|
|
|
luana napisał/a: | jak najbardziej mozesz to zrobic. |
Utworzyłam nowy temat w którym skopiowałam z oficjalnej strony Al-Anon adresy wszystkich grup polskojęzycznych, a w części niemieckiej wkleiłam podany przez Ciebie adres i namiary.
Wiedźma już utworzyła nowy przycisk w "Niezbędniku współuzależnionej" i tam są umieszczone te adresy tak, żeby był do nich łatwy dostęp:
http://www.komudzwonia.pl...p=444745#444745
luana napisał/a: | A jutro moi drodzy lece z corunia do Londynu |
Życzę Ci miłych wrażeń.
JESTEŚ WIELKA Luano! |
Ostatnio zmieniony przez Klara Pią 01 Cze, 2012 08:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
luana
Gaduła
|
Wysłany: Pon 18 Cze, 2012 07:21
|
|
|
Moi kochani,
Grupa sie rozwija- i fajnie. Stalismy sie juz oficjalna grupa, dzialajaca w Wiesbaden. Niebawem powstanie oficjalna strona iternetowa. Chrzest tez juz przeszlysmy-dziewczyny nazwaly sie Grupa Al-anon "Nadzieja" i tez fajnie.
Starsze i mocniejsze grupy tez nas wspieraja, z Monachium dostalysmy dwie ksiazki,ale literatury nam jeszcze brakuje.
Chcialabym kilka ksiazek domowic,ale nie bardzo wiem gdzie.
Na alegro nie wszystkie internetowe ksiegarnie chca wysylac do Niemiec- dlaczego -nie wiem.
Na moje pytanie czy wysylaja za granoce, albo uzyskuje odpowiedz-nie,ale nie odpowiadaja nic.
Moze ktos z was wie, gdzie szukac?
pozdrawiam
luana |
czas i tak uplynie....
|
|
|
|
|
Klara
|
Wysłany: Pon 18 Cze, 2012 07:40
|
|
|
luana napisał/a: | Moze ktos z was wie, gdzie szukac? |
Luana!
Już Ci o tym pisałam, ale musiało Ci jakoś umknąć, więc powtórzę.
Tu są adresy: pocztowy, mailowy, telefoniczny, faksowy.... do STOWARZYSZENIA GRUP RODZINNYCH AL-ANON: http://www.al-anon.org.pl/kontakt.html
Skontaktuj się z nimi, a uzyskasz pomoc, a w najgorszym wypadku konkretne wskazówki.
JESTEM TEGO PEWNA!
Edit:
Wasza grupa jest już tu: http://www.komudzwonia.pl...p=444745#444745 wpisana.
Zerknij i sprawdź, czy dobrze to zrobiłam, czy też w tym zapisie coś zmienić - może już wyrzucić namiary na AA?
Gdy zgłosisz się do STOWARZYSZENIA, zarejestrują Was jeśli zechcecie i też dołączą Wasz adres na swojej oficjalnej stronie między grupami polskojęzycznymi. |
Ostatnio zmieniony przez Klara Pon 18 Cze, 2012 07:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|