|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
jestem tu nowa i zagubiona |
Autor |
Wiadomość |
anulka2
Małomówny
|
Wysłany: Sob 16 Cze, 2012 19:01
|
|
|
I jakoś leci, pogoda się popsuła, wieczorne plany zmienił deszcz, a szkoda. Jestem po wizycie u terapeutki, trochę mi się rozjaśniło. Więcej przemyśleń i mniej wiary. |
_________________ Dzielić się radością to dwa razy tyle radości, dzielić się smutkiem to połowa smutku. |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Sob 16 Cze, 2012 19:15
|
|
|
anulka2 napisał/a: | Więcej przemyśleń i mniej wiary. |
|
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
luana
Gaduła
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 16 Lis 2010 Posty: 509 Skąd: niemcy
|
Wysłany: Pon 18 Cze, 2012 07:10
|
|
|
Klara napisał/a: | Ci, którym się wydaje, że wszystko się jeszcze jako tako trzyma, piją dalej, albo "próbują" bezskutecznie trzeźwieć.
Ten długi wstęp służył do tego Anulko, żeby Ci powiedzieć, że jest obawa iż dopóki będziesz markowała odejście, dopóki Twój mąż będzie czuł, że być może niedługo wrócisz, dopóty być może będzie dalej tonął |
Klara! to tak,jak bys napisala cos o mnie i do mnie! Tu chyba jest odpowiedz, ktorej poszukiwalam- odnosnie mojego alko- dzieki
Witaj Anulka,
tak wlasnie przeczytalam Twoj watek jednym ciurkiem. Jestem pelna podziwu Twoich zmian. Aby tak dalej. Przypominam sobie siebie,jakies z przed ok 1,5 roku. Oj ciezko bylo odseparowac sie od alko,wprowadzajac zmiany, ktore byly konieczne, ale naj trudniejsze byly zmiany u siebie samej- bynajmniej dla mnie. Ale jak widac-nie ma rzeczy niemozliwych!!
Zycze dalszych postepow i oczywiscie pogody Ducha
pozdrawiam
luana |
_________________ nie rezygnuje z celu tylko dlatego, ze osiagniecie go wymaga czasu
czas i tak uplynie....
|
|
|
|
|
anulka2
Małomówny
|
Wysłany: Pon 18 Cze, 2012 20:32
|
|
|
Witam
Właśnie skończyła się u nas mega burza, cały dzień było gorąco, a koło 20 dowaliła tak, że szok. Potrzebne mi to było, miałam dołujący dzień, teraz jestem jakaś wyluzowana,
"...Choć mało rozumiem
A dzwony fałszywe
Coś mówi mi, że
Jeszcze wszystko będzie możliwe
Nim stanie się tak
Jak gdyby nigdy nic nie było
Nim stanie się tak
JAK GDYBY NIGDY NIC"
http://www.youtube.com/watch?v=e2XP5cc-AAQ
Trzymajcie za mnie kciuki dojrzewam, będzie jak ta burza, ale po burzy przychodzi słońce, a po nocy dzień "...nim stanie się tak..." |
_________________ Dzielić się radością to dwa razy tyle radości, dzielić się smutkiem to połowa smutku. |
|
|
|
|
Klara
|
Wysłany: Pon 18 Cze, 2012 20:51
|
|
|
Ojjj Aulko!
Trzymam z całej mocy |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
Żeglarz
Gaduła
|
Wysłany: Pon 18 Cze, 2012 20:58
|
|
|
anulka2 napisał/a: | dojrzewam, |
Dojrzewaj, dojrzewaj. Na wszystko potrzebny jest właściwy czas.
|
|
|
|
|
anulka2
Małomówny
|
Wysłany: Wto 03 Lip, 2012 20:01
|
|
|
Witam, miałam problemy z netem.
Jestem po lekturze książek, które polecaliście
Cieszę się, że trafiłam na to forum, dało to dużo do myślenia, kop w zad pomaga
Bogatsza w tą wiedzę rosnę w siłę, czytam po raz kolejny fragmenty "Małżeństwa na lodzie", czytam- wpajam sobie powtarzam sobie, że tylko w mojej głowie on jest najważniejszy. Dostrzegłam błąd w podejściu do córki, czeka mnie długofalowy proces oswajania ją z alkoholizmem i wiem, że jeżeli ja będę sie leczyła z współuzależnienia to ona tylko na tym zyska.
Mój alkoholik niby nie pije, ale to już jego problem, ja na to wpływu nie mam.
Stoję na rozstaju dróg -jestem jak ten Feniks nabieram siły by podnieść się z popiołów, silna i świadoma będę decydowała o tym na co mam wpływ, narazie spalam się (jak spłonę powstanę silniejsza).
" Istotne problemy naszego życia nie mogą być rozwiązywane na tym samym poziomie myślenia, na jakim byliśmy, kiedy je tworzyliśmy."A. Einstein |
|
|
|
|
Żeglarz
Gaduła
|
Wysłany: Wto 03 Lip, 2012 20:27
|
|
|
Proces dojrzewania w toku.
Bolesny to proces, ale twórczy.
Jak to ładnie napisałaś, powstaniesz jak Feniks (oczywiście jego żeńska urocza odmiana ).
Życzę Ci cierpliwości, bo mądrości masz pod dostatkiem |
|
|
|
|
Klara
|
Wysłany: Wto 03 Lip, 2012 20:41
|
|
|
anulka2 napisał/a: | że jeżeli ja będę sie leczyła z współuzależnienia |
Witaj po przerwie Anulko
Z Twojego pierwszego posta wynika, że byłaś w terapii. Czy ją przerwałaś? |
|
|
|
|
anulka2
Małomówny
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2012 05:22
|
|
|
Witam
jestem na terapii, nie widzę powodu nie skorzystać z pomocy U nas terapia polega na spotkaniach indywidualnych z terapeutką i grupowych też prowadzonych przez terapeutkę. Powiem ci, że na indywidualnej moja Ewa pracuje nade mną, ale widzimy się w sumie 2 razy w miesiącu. Grupowa jest co tydzień, jest twórczo obserwować na przykłądzie innych własne emocje, zahamowania, błędy, tylko tam jest mało czasu na przekazywanie wiedzy o alkoholiźmie. Czasami brakuje mi odpowiedzi na różne pytania o mechanizmy tej choroby, której nie rozumiem. Staram się czytać odnajdywać siebie, wyzwolić się od jego choroby.
Brakuje mi typowej grupy wsparcia z tego co rozumiem to al anon to coś innego niż moja grupa, nie zapytałam nigdy czy jest jeszcze jakaś grupa, ale to nie jest duży ośrodek, w sumie na grupie jest nas w porywach do 10 osób i jest jedna taka grupa dla współuzależnionych na cały ośrodek. Dowiem się na pewno.
Miłego dnia życzę |
|
|
|
|
Klara
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2012 07:16
|
|
|
Hej, Anulko!
Nie dalej niż wczoraj pisałam w innym temacie o tym, jak wyglądała moja terapia, pisała też inna osoba (Pietruszka) i to jest pewne, że to, jak są zorganizowane zajęcia zależy i od terapeuty i od programu jaki sobie skonstruuje ośrodek i od pieniędzy którymi dysponuje.
Niezależnie jednak od tych różnic, jeśli bardzo się chce i zaufa terapeutom, to wynosi się z terapii sporo, a alkoholizmu nie rozumieją nawet sami uzależnieni, więc (tak gdzieś kiedyś wyczytałam) - wysiłek zrozumienia tego uzależnienia przypomina próbę podrapania się tam, gdzie słońce nie dochodzi.
Grupy Al-Anon są grupami wsparcia. Tworzą je osoby z rodzin dotkniętych alkoholizmem. Dzielą się doświadczeniem, siłą i nadzieją. Jeśli bywają na nich terapeuci lub psychologowie, to wyłącznie jako osoby prywatne. Nigdy służbowo. Tu jest spis takich grup w całej Polsce (oraz za granicą): http://www.al-anon.org.pl/spis.html |
|
|
|
|
Jras4
Docent
Pomógł: 11 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 3302 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2012 07:20
|
|
|
anulka2 napisał/a: | , kop w zad pomaga | aby nie jeden ..kopać tszeba codziennie |
_________________ KATOLIK CZARNY PEDOFIL |
|
|
|
|
Enika
Małomówny
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2012 13:57
|
|
|
super masz ta profilową fotkę Jras |
|
|
|
|
Jras4
Docent
Pomógł: 11 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 3302 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2012 19:43
|
|
|
co ? |
_________________ KATOLIK CZARNY PEDOFIL |
|
|
|
|
anulka2
Małomówny
|
Wysłany: Śro 04 Lip, 2012 20:27
|
|
|
Jras4 napisał/a: | anulka2 napisał/a: | , kop w zad pomaga | aby nie jeden ..kopać tszeba codziennie |
na takie przyjemności to trzeba sobie zasłużyć |
Ostatnio zmieniony przez anulka2 Śro 04 Lip, 2012 20:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|