To że w domku mieszka się u nas prawie darmo to nie znaczy że czynsze mieszkaniowe są tanie czynsz bez wody w kawalerce 28 m2 prawie 400zl a 54 m2 to jakieś 800 plus woda gaz światło media
Edit 54 m2 (dwa pokoje kuchnia łazienka)
_________________ Człowiek, który poddaje się losowi, staje się ludzkim wrakiem.
- William Goldman
Ostatnio zmieniony przez nazgul78 Śro 08 Sie, 2012 14:25, w całości zmieniany 1 raz
Pomogła: 26 razy Wiek: 58 Dołączyła: 30 Kwi 2010 Posty: 2191 Skąd: z miasta mojego
Wysłany: Śro 08 Sie, 2012 14:30
nazgul78 napisał/a:
Małgoś napisał/a:
nazgul78, A czy ubiegacie się o lokal socjalny?
To że w domku mieszka się u nas prawie darmo to nie znaczy że czynsze mieszkaniowe są tanie czynsz bez wody w kawalerce 28 m2 prawie 400zl a 54 m2 to jakieś 800 plus woda gaz światło media
Edit 54 m2 (dwa pokoje kuchnia łazienka)
W Warszawie płacę za 36 m (dwa maleńkie pokoje + kuchnia) ponad 400 zł. Do trgo osobno prąd co drugi miesiąc po 250 zł. Ale mam spółdzielcze, nie komunalne bo tam za dwa razy większe była teściowa płaci prawie połowę mniej czyli ma ponad 50 m i płaci ok 300 zł. Taniej się nie da... no chyba że sam wybudujesz na swojej ziemi. Może masz taką możliwość?
_________________ Tylko ja jestem odpowiedzialna za swoje życie
Warszawie płacę za 36 m (dwa maleńkie pokoje + kuchnia) ponad 400 zł. Do trgo osobno prąd co drugi miesiąc po 250 zł. Ale mam spółdzielcze, nie komunalne bo tam za dwa razy większe była teściowa płaci prawie połowę mniej czyli ma ponad 50 m i płaci ok 300 zł. Taniej się nie da... no chyba że sam wybudujesz na swojej ziemi. Może masz taką możliwość?
Nie wiem kto u nas do tego dopuścił ale większość spółdzielni to były kiedyś przyzakładowe jak komuna padła Te spółdzielnie wykupiła jedna firma Która miała być "budownictwem społecznym" niestety tylko z nazwy.
Mają umowę z miastem i to oni dają socjalne i komunalne.
Mają 80% kamienic i bloków
Narzucają kosmiczne ceny No bo kto im podskoczy.
nowe osiedla prywatne nie mają gdzie powstawac bo każdy przetarg na wolną działkę (która i tak jest miasta) dziwnym zbiegiem okoliczności wygrywa owa firma społeczna
_________________ Człowiek, który poddaje się losowi, staje się ludzkim wrakiem.
Czasem się zwalnia mieszkanie w prywatnej spół. mieszkaniowej ale możesz co najwyżej wykupić za got. Fakt czynsze tam o połowe mniejsze ale ceny lokali spore
- William Goldman
Ostatnio zmieniony przez nazgul78 Śro 08 Sie, 2012 14:47, w całości zmieniany 1 raz
mało tego co jakiś czas miasto wyznacza jakieś hektary lasów skąd drzewo darmo bierzesz byle se ściąć i zabrać.
Odzyskane miejsce na rozbudowe wykupuje też ta sama firma, buduje luksusowe osiedla domków i sprzedaje za kosmiczne ceny.
A tobie człowieku działki nie sprzedadzą cobyś czasem jakiejś rudery nie postawił coby w oczy jakiegoś prokuratora czy sędziego z Łodzi lub wawy nie kuła
Nazgul78, Ty mowisz o TBSach, a Małgoś mówiła o mieszkaniu komunalnym z zasobów gminy.
I w pierwszym wypadku czynsze rzeczywiscie sa dosc wysokie, ale masz mieszkanie wykonczone pod klucz (tylko meble wniesc) i dzieki nowej ustawie masz prawo jego wykupu, po nie pamietam jakim okresie. W drugim przypadku są to mieszkanie, ktore gmina posiada na wlasność (zazwyczaj do remontu bo w nie najlepszym stanie), ale niestety zazwyczaj dlugo sie na nie czeka, ale zawsze warto sprobowac - Ty z tego co słyszalam jestes budowlaniec wiec remont nie bylby problemem.
a tak a propos ja za spoldzielcze wł, 54m2 we Wro place ok 700zl/miesiecznie (liczac juz wszytkie uzywki typu woda, ogrzewanie -cieplownia, smieci, internet itp) (kredytu nie licze ) )
_________________ DDA czytaj - kwiaty, które zakwitły na betonie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum