Pomogła: 1 raz Wiek: 47 Dołączyła: 09 Sie 2012 Posty: 192
Wysłany: Pon 03 Wrz, 2012 11:19
Czując się na pozycji przegranej, chodzi mi głównie o to, że to ja muszę sprzątać g***o jakie zostawił a on sobie dalej tkwi w tym swoim zapijaczonym świecie. Jego nie obchodzą długi, to, że córka nie ma wszystkiego do szkoły itp itd.
Hej, hej, pobudka!
Weź proszę pod uwagę, że ty również jesteś współautorką tego g***a.
Płacisz teraz nie tylko za niego, ale również za swoje własne błędne decyzje.
Więc sprzątasz nie tylko po nim, ale też po sobie.
Wyjdź z roli ofiary. Poczuj swoją własną odpowiedzialność.
Wysłany: Pon 03 Wrz, 2012 12:20
Tomoe napisał/a:
Pozostawić alkoholikowi ponoszenie konsekwencji jego alkoholizmu,
no coś mi tu nie gra, bo on nie ponosi żadnych konsekwencji, chyba, że sie zapije. Nie mam takiego zaplecza finansowego, żeby placić jego długi i swoje.
Mysza napisał/a:
Wyjdź z roli ofiary. Poczuj swoją własną odpowiedzialność.
czyli na czym polega odpowiedzialność osoby współuzależnionej, że dała się nabić w butelkę.
Pomogła: 41 razy Dołączyła: 03 Mar 2010 Posty: 830 Skąd: Wrocek
Wysłany: Pon 03 Wrz, 2012 12:29
Cytat:
czyli na czym polega odpowiedzialność osoby współuzależnionej, że dała się nabić w butelkę.
odpowiedzialność osoby współuzależnionej polega tym samym co odpowiedzialność każdej zdrowej dorosłej osoby, czyli
na przyznaniu się do własnych błędnych decyzji,
na ponoszeniu konsekwencji swoich decyzji
i na kreowaniu swojego własnego życia, a nie na biernym braniu udziału w tymże...i czekaniu co życie przyniesie...
bo wiesz co przyniesie? ... jedynie śmiecie
_________________ "Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie" - Mahatma Gandhi
no coś mi tu nie gra, bo on nie ponosi żadnych konsekwencji, chyba, że sie zapije
(...)
na czym polega odpowiedzialność osoby współuzależnionej, że dała się nabić w butelkę.
Owszem, zapije się.
A wcześniej będzie się stopniowo staczał na dno.
A na czym polega odpowiedzialność osoby współuzależnionej?
Przeczytaj swój pierwszy post jaki napisałaś w tym temacie.
Zobacz ile tam jest TWOICH błędów, za które teraz płacisz.
A przecież ty jestes trzeźwa. Nie podejmowałaś tych decyzji pod wpływem alkoholu.
matylda35 napisał/a:
Przez ostatnich pięć lat moje zycie skupiało się i kręciło wokół alkoholika.Zaczęło się od zawalania pracy, ale ja głupia załatwiałam mu zwolnienia lekarskie, usprawiedliwiałam i kłamałam, aby alkoholik mógł dalej spokojnie pić.W międzyczasie alkoholik wpadł na pomysł, aby założyć firmę i tutaj mój największy błąd, że nie zrobiłam rozdzielności majątkowej, efekt jaki został to ogromne długi.Od tamtej pory coś zaczęło we mnie pękać i złożyłam wniosek o alimenty, alkoholik trochę się wystraszył.Dziękuje Bogu, że pomimo wielu wątpliwości obietnic, że on już zrozumiał,że nie będzie pić itd doprowadziłam sprawę do końca choć nie raz miałam ochotę wycofać ten pozew.Sielanka trwała trzy miesiące, trochę odbiliśmy się, kupiliśmy samochód, który muszę sprzedać.Niestety alkoholik poszedł na całość a we mnie coś pękło i dostał kopa w zad, bo w końcu uświadomiłam sobie, że on ciągnie mnie w dół.Tydzień nie ma już pijaka w domu a ja zostałam z trójką dzieci, ogromnymi długami,bez sensu życia.
Wysłany: Pon 03 Wrz, 2012 12:57
No właśnie, jestem zła na siebie, na swoją głupotę, na to, że nie probowałam wcześniej szukać informacji. Jak pierwszy raz weszłam na to forum, dopiero oczy mi się otworzyły.Ja tutaj dowiedziałam się, że istnieje takie słowo jak współuzależnienie. Dzisiaj mam naprawdę zły dzień.
pterodaktyll Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15065 Skąd: z...mezozoiku
Wysłany: Pon 03 Wrz, 2012 13:07
Z całym swym zakłamaniem, znojem i rozwianymi marzeniami ciągle jeszcze ten świat jest piękny. Bądź uważna, staraj się być szczęśliwa...........
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum