|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Przesunięty przez: pietruszka Wto 05 Mar, 2013 15:12 |
Jak poprawić swoje samopoczucie |
Autor |
Wiadomość |
ewa29
Gaduła
Wiek: 43 Dołączyła: 11 Sty 2012 Posty: 906 Skąd: woj.łódzkie
|
Wysłany: Pon 04 Mar, 2013 13:34 Jak poprawić swoje samopoczucie
|
|
|
Jak poprawić swoje samopoczucie
Nawet ludzie szczęśliwi nie zawsze są w doskonałym nastroju. Istnieje jednak wiele sposobów na to, aby jak najdłużej i jak najczęściej cieszyć się dobrym samopoczuciem i czuć się szczęśliwym. Oto kilka przykładów.
Aleksander
Łamek
Zwolnij
Wielu ludzi ciągle gdzieś gna. Praca czy też rodzina pochłaniają ich zupełnie. W rezultacie nie mają zupełnie czasu na to, aby cieszyć się życiem. Nawet jeżeli uda im się wygospodarować trochę wolnego czasu, to przeznaczają go na wykonywanie kolejnych obowiązków (przecież nie mogę zmarnować tego czasu!). Tymczasem danie sobie chwili wolnego wcale nie musi oznaczać, że zrobimy mniej. Jak wykazują różne badania, przerwy wpływają bardzo pozytywnie na stan naszego ciała i umysłu, dlatego dzięki nim człowiek jest w stanie pracować wydajniej. Innym argumentem, dla którego warto nieco zwolnić bieg, jest to, że mając wolny czas możemy go poświęcić na przeanalizowanie naszej obecnej sytuacji, naszych obowiązków. I być może dzięki tej analizie uda nam się wprowadzić pewne zmiany do naszego życia, dzięki którym nie będziemy musieli aż tak bardzo gnać przed siebie.
Negatywne wiadomości
Codziennie poprzez środki masowego przekazu docierają do nas dziesiątki negatywnych wiadomości z kraju i ze świata. Oddziałują one na nasz umysł. Zaczynamy się nimi przejmować i martwić. Tymczasem większość takich wiadomości nie ma dla nas praktycznego znacznie. Dlatego starajmy się unikać tego typu informacji. Możemy to zrobić np. poprzez przestanie oglądania telewizyjnych serwisów informacyjnych. Zamiast tego czerpmy informacje z prasy, gdzie sami decydujemy jakie informacje (artykuły) będziemy przyswajać (czytać).
Uszczęśliwianie innych
Nasze samopoczucie może znacznie poprawić się, gdy skupimy się na pomaganiu innym. Może to być pomoc polegająca na poprawie nastroju drugiej osoby. Można to oczywiście zrobić na setki sposobów. Możemy taką osobę zaprosić na spacer, do kina, do kawiarni. Możemy wysyłać jej sympatyczne SMSy. Kiedy taka osoba poczuje się lepiej, to i nasze samopoczucie od razu się poprawi.
Rozwijanie poczucia humoru
Wbrew obiegowym opiniom, poczucie humoru jest umiejętnością, którą możemy rozwijać. Istnieje na to wiele sposobów. Możemy np. rozwijać zdolność opowiadania dowcipów, tak jak możemy uczyć się publicznie przemawiać. Możemy spędzać jak najwięcej czasu w towarzystwie osób z dużym poczuciem humoru. Możemy też nauczyć się śmiać z samych siebie, gdyż wtedy będziemy w stanie spojrzeć na swoje problemy z większym dystansem.
Dołki emocjonalne
Gdy jesteśmy w dołku emocjonalnym, cały świat wydaje nam się wyjątkowo ponury. W takiej sytuacji możemy uświadomić sobie kilka rzeczy. Po pierwsze, to, że w tym momencie jest nam tak źle, tak bardzo cierpimy, jest w jakimś stopniu podyktowane właśnie tym, iż jesteśmy w emocjonalny dołku, i że w rzeczywistości nie jest z nami aż tak źle. Po drugie, możemy zdać sobie sprawę z tego, że tak jak w przeszłości wychodziliśmy z dołków, tak i tym razem na pewno z niego wyjdziemy. I w końcu po trzecie, możemy przeanalizować, co w przeszłości pomagało nam wydostać się z emocjonalnych dołków. I wtedy możemy zastosować te sposoby, aby wyjść z obecnego dołka.
Zmiany
Wielu ludzi panicznie boi się zmian. Postrzegają je jako zagrożenie dla swojego obecnego życia. Tymczasem zmiany mogą mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Dzięki nim zyskujemy nadzieję na lepsze jutro. Zaczynamy działać w celu realizacji swoich marzeń, co już samo w sobie dodaje nam energii i optymizmu. Jeżeli mimo to boimy się, że stracimy na zmianach, że poniesiemy porażki, wtedy warto sobie wyobrazić, co najgorszego może nam się przydarzyć. W ten sposób przygotujemy się psychicznie na ewentualną porażkę. Dzięki temu będziemy podchodzili do zmian z większym spokojem, gdyż będziemy wiedzieć, że w razie niepowodzeń, będziemy w stanie sobie z nimi poradzić.
-------------------------
http://www.he.com.pl/6_sposobow_jak_poprawic_swoje_samopoczucie,artykul-400,strona-1.html |
_________________ Siła,wiara i nadzieja to one mnie utrzymują przy życiu |
Ostatnio zmieniony przez pietruszka Wto 05 Mar, 2013 15:11, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Słoneczko
Gaduła Alko/Współ.../DDA/
|
Wysłany: Pon 04 Mar, 2013 13:46
|
|
|
ewa29 napisał/a: | Uszczęśliwianie innych
Nasze samopoczucie może znacznie poprawić się, gdy skupimy się na pomaganiu innym. Może to być pomoc polegająca na poprawie nastroju drugiej osoby. | To raczej dla mnie nie jest korzystne. OOO, tak ja już skupiałam się na takiej pomocy od dziecka ze skutkiem, aj... już nie napiszę jakim. Jeśli dobrze rozumiem swoje współuzależnienie, raczej chce sie skupić na sobie, już się napomagałam
Piszę za siebie, tak ja to odbieram.
Przeczytałam ten artykul... czy on jest adekwatny do mnie? Czego innego ucze sie na terapii
Ja juz zgłupiałam |
_________________ "Alkohol może zmienić makijaż rzeczywistości, ale nie ją samą." |
|
|
|
|
Jo-asia
Upierdliwiec miłośniczka
Wiek: 53 Dołączyła: 10 Sie 2012 Posty: 2955 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Pon 04 Mar, 2013 15:47
|
|
|
Słoneczko73 napisał/a: | ewa29 napisał/a: | Uszczęśliwianie innych
Nasze samopoczucie może znacznie poprawić się, gdy skupimy się na pomaganiu innym. Może to być pomoc polegająca na poprawie nastroju drugiej osoby. | To raczej dla mnie nie jest korzystne. OOO, tak ja już skupiałam się na takiej pomocy od dziecka ze skutkiem, aj... już nie napiszę jakim. Jeśli dobrze rozumiem swoje współuzależnienie, raczej chce sie skupić na sobie, już się napomagałam
Piszę za siebie, tak ja to odbieram.
Przeczytałam ten artykul... czy on jest adekwatny do mnie? Czego innego ucze sie na terapii
Ja juz zgłupiałam |
powiem, że mam podobne odczucia jak Ty Słoneczko,
jednak, jakbym uszczęśliwianie męża pominęła a skupiła się na np. dzieciach czy Was...to zgodzę się, że wtedy mnie się humor poprawia |
_________________ ...Jak tak płaczę, to mi lepiej i przestaje mnie dobijać nieuchronność przemijania.. |
|
|
|
|
Linka
Moderator
|
Wysłany: Pon 04 Mar, 2013 16:16
|
|
|
ewa29 napisał/a: | Nasze samopoczucie może znacznie poprawić się, gdy skupimy się na pomaganiu innym. |
bo to chyba są dobre rady....ale nie dla współuzależnionych |
_________________ Na moim niebie zawsze świeci słońce |
Ostatnio zmieniony przez Linka Pon 04 Mar, 2013 16:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
staaw
Uzależniony od Dekadencji
|
Wysłany: Pon 04 Mar, 2013 16:38
|
|
|
Linka napisał/a: | ewa29 napisał/a: | Nasze samopoczucie może znacznie poprawić się, gdy skupimy się na pomaganiu innym. |
bo to chyba są dobre rady....ale nie dla współuzależnionych |
Pomaganie innym bardzo mi poprawia samopoczucie, jednak muszą być spełnione dwa warunki:
Zarówno pomagacz jak i wspomagany muszą tego szczerze chcieć.
Pomaganie nie może odbywać się kosztem pomagającego.
U współuzależnionych zazwyczaj żaden z tych warunków nie jest spełniony
( według mnie oczywiście...) |
_________________ Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy.
Nie martw się, jeżeli nie rozumiesz tego posta, nie był do Ciebie |
|
|
|
|
spoko
Towarzyski
|
Wysłany: Wto 02 Kwi, 2013 12:56
|
|
|
poczucie homoru mozemy rozwijac,ewentualnie zgubic,zaczelam nad tym usilnie pracowac,miedzy innymi gimnastyka izometryczna,prawidlowe oddychanie,nordic walking,od kilku dni ucze sie obslugi komputera,wykonujac te zajecia czuje wewnetrzna radosc, nie tesknie do ludzi,wczesniej bylam dusza towarzystwa |
|
|
|
|
spoko
Towarzyski
|
Wysłany: Sob 06 Kwi, 2013 07:12
|
|
|
...adzisiaj jade z corka i wnukami na kulkolandie |
|
|
|
|
spoko
Towarzyski
|
Wysłany: Pon 29 Kwi, 2013 06:06
|
|
|
poprzytulac sie do ludzi,uscisnac serdecznie komus dlon,zyczyc komus milego dnia,usmiechac sie do ludzi...ja tak robie juz od dwoch miesiecy,wczesniej zgubilam takie zachowania na trasie zycia.pozdrawiam i sciskam wszystkich slodko.Wiesia |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|