syn pije,synowa prosi o pomoc |
Autor |
Wiadomość |
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Wto 11 Cze, 2013 17:02
|
|
|
wolny napisał/a: | A ja mam pytanie ,.. a jest MIĘKKA miłość ??? |
no baa - pewnie że jest
jeno ma bardziej określenie jako - ślepa
wolny napisał/a: | Bardzo mnie to interesuje i proszę jeśli można o jakieś dokładniejsze wytłumaczenia tego zjawiska |
myślę ze są tu osoby które ci to lepiej objaśnią
ja tylko wstępnie
twarda to taka ,gdzie oczekuje się odpowiedzialności od obu stron
i w obie strony i pod żadnym pozorem nie odpuszczamy |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
krystian12345
Towarzyski
|
Wysłany: Wto 11 Cze, 2013 19:01
|
|
|
Jest to straszne. Moja mama jak już byłem na dnie i piłem na okrągło to wyrzuciła mnie z domu. Dla mnie teraz to było największa oznaką miłości. Wiem że może jest to drastyczne, ale spowodowało to że odebrała mi komfort picia co skłoniło mnie do zrobienia porządku w swoim życiu. Pisze w takim uproszczeniu. Kilka lat już od tego momentu minęło i jestem jej za to wdzięczny. Proszę tego nie cytować ponieważ jest to moja osobista historia. Życzę siły. |
_________________ Poznacie prawdę a prawda was wyswobodzi |
|
|
|
|
spoko
Towarzyski
|
Wysłany: Śro 12 Cze, 2013 20:34
|
|
|
dzieki za wsparcie...syn widzi moja zmiane...dzieki terapi wiem,ze nie ma polituj...twarda milosc to rozsadna milosc... |
|
|
|
|
spoko
Towarzyski
|
Wysłany: Czw 13 Cze, 2013 04:56
|
|
|
na poczatku mojej terapi syn byl troche zdziwiony gdzie i po cc chodze...odpowiedzialam,jezeli chce pozyskac wiedze na ten temat niech poczyta sobie o wspoluzaleznieniu i alkoholizmie...czy czytal nie wiem...syn jest bardzo nerwowy...jak probuje sobie przypomniec to troche trwa...kazde odezwanie z mojej strony na kazdy temat bylo odpierane slownym atakiem...mama nie twoja sprawa...mama nie wtracaj...dodam zawsze bylo i jest to ze slowem mama...synowa wtedy wkraczala A....n zauwaz,ze rozmawiasz z mama...synowa zobaczyla u mnie ksiazke Kobiety sa z wenus,a mezczyzni z marsa...poprosila o pozyczenie,jest w trakcie czytania...wspieramy sie z synowa...dyskutujemy i chcemy podjac rozsadne kroki w tym kierunku...prosze o pomoc jak przeslac teksty... np.chce przeslac synowi kilka tekstow... |
|
|
|
|
Maciejka
Uzależniony od netu dawniej perełka
Pomogła: 67 razy Wiek: 55 Dołączyła: 28 Sty 2013 Posty: 3866
|
Wysłany: Czw 13 Cze, 2013 05:05
|
|
|
Pamiętasz taki ptogram w tv; Wódko pozwól żyć" ? Mój jak raz to oglądałam to wyszedł....
Nie wiem czy podsylanie tekstów coś da, moim zdaniem on nawet na to nie spojrzy. System zaprzeczeń działa tak, że nie dopuszcza do wiadomości , że on ma taki sam problem jak ojciec i potrzebuje pomocy. Wdł. mnie najlepsza jest dobrze przygotowana i przeprowadzona interwencja teraz dopóki to nie nabrało takiego rozmachu, nie jest takie zaawansowane.
Takie teksty podkładane w miejscach żeby on je zobaczył to jest jeden z nieskutecznych sposobów pokazania alkoholikowi że ma problem. |
|
|
|
|
Maciejka
|
Wysłany: Czw 13 Cze, 2013 05:09
|
|
|
A synowa robi cos ze sobą? Chodzi na jakąś grupę wsparcia, Al- Anon, mysli o terapii?
Wyciąganie alkoholika z baru to nie jest własciwe postepowanie |
|
|
|
|
spoko
Towarzyski
|
Wysłany: Czw 13 Cze, 2013 05:28
|
|
|
tak w ramach obrony synowej...to ona zrobila wtedy na spontana...nie sadzila,ze taki jego stan...ona pozwala spotykac sie z kolegami...ale tym razem to przegecie...rozmawialysmy z synowa na ten temat,zaproponowalam,ze moze isc na terapie grupowa ze mna raz i zobaczyc...nie zaprzeczyla,ani przytaknela...synowa jest pielegniarka...pracuje na zmiany,uczy sie zaocznie...troche jest zmeczona...wspieram ja jak moge,przekazuje wiedze pozyskana wiedze na terpiach...ona zawsz mi dziekuje...na koniec naszej kazdej rozmowy dziekuje mi i przeprasza mnie,ze jeszcze dodatkowo dostarcza mi problemow...odpowiadam,ze bardzo sie ciesze,ze rozmawiamy o tym...na koniec takich rozmow wymieniamy usciski,ktore dla mnie sa olbrzymnim datkiem od losu... |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Czw 13 Cze, 2013 07:08
|
|
|
spoko napisał/a: | zaproponowalam,ze moze isc na terapie grupowa ze mna raz i zobaczyc |
Czy u Was na terapię może wejść każdy tak...(że tak powiem) z ulicy? |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
pannamigotka
(konto nieaktywne)
Pomogła: 33 razy Wiek: 59 Dołączyła: 14 Lip 2012 Posty: 1416
|
Wysłany: Czw 13 Cze, 2013 07:40
|
|
|
spoko napisał/a: | ,przekazuje wiedze pozyskana wiedze na terpiach... |
hmmm...
ja watpie, zeby bliska rodzina bylo w stanie wyciagnac kogos ze wspol, wszelkie proby ktore ja znam konczyly sie zle
u mnie, aby skorzystac z terapii wspoluzaleznienia trzeba zostac do niej zakwalifikowanym, odbywa sie to podczas wizyty, ktora trwa ok pol godziny. moja kolezanka na przyklad nie zostala zakwalifikowana. |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Czw 13 Cze, 2013 07:43
|
|
|
perełka napisał/a: | Takie teksty podkładane w miejscach żeby on je zobaczył to jest jeden z nieskutecznych sposobów pokazania alkoholikowi że ma problem |
a ja czytałem ale tak żeby nikt nie widział.
potem odkładałem dokladnie w to samo miejsce.
jak na okładce byl włos to go z powrotem kladłem |
|
|
|
Maciejka
|
Wysłany: Czw 13 Cze, 2013 07:45
|
|
|
spoko fajnie, że rozmawiacie ze sobą ale ona nie wyjdzie ze wspóluzależnienia poprzez ciebie, nie wyleczy się jak sama nie zacznie się leczyć. |
|
|
|
|
Maciejka
|
Wysłany: Czw 13 Cze, 2013 07:57
|
|
|
yuraa napisał/a: | a ja czytałem ale tak żeby nikt nie widział.
I dotarło do ciebie po tej lekturze, ze masz problem? Sądzę, że to ma na celu podrzucanie tekstów żeby zobaczył wział do ręki i coś z tym zrobił..... |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Czw 13 Cze, 2013 08:01
|
|
|
perełka napisał/a: | I dotarło do ciebie po tej lekturze, ze masz problem? |
kropla drąży skałę, mysle że coś tam sie w głowie odkładało.
w każddym razie kiedy trafiłem do ośrodka terapii wiedziałem że jestem alkoholikiem.
nikt mi nic nie musiał udowadniać |
|
|
|
pannamigotka
(konto nieaktywne)
Pomogła: 33 razy Wiek: 59 Dołączyła: 14 Lip 2012 Posty: 1416
|
Wysłany: Czw 13 Cze, 2013 08:22
|
|
|
yuraa napisał/a: | a ja czytałem ale tak żeby nikt nie widział.
moj tata ostatnio opiekowal sie moja corka gdy bylam w pracy
u mnie w mieszkaniu
i wiem, ze czytal literature AA i tez odlozyl tak samo, pod tym samym katem
ale to tak na marginesie...
p/s
ja zawsze walilam z grubej rury nie bawilam sie w podchody- jestes alkohilikiem, idz na terapie itp jak zdarta plyta... i w sumie tez nie dzialalo... |
Ostatnio zmieniony przez pannamigotka Czw 13 Cze, 2013 08:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Maciejka
|
Wysłany: Czw 13 Cze, 2013 08:42
|
|
|