Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
W jaki sposób alkoholik może się zadłużyć po uszy
Autor Wiadomość
Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 04 Lip, 2013 07:33   

szymon napisał/a:
Marc-elus napisał/a:
Wyrok będzie na niego, ale jeżeli wierzyciel wystąpi do sądu o "egzekucje ze wspólnego majątku" to i ją będą windykować.

taaak, jak wystąpi at primo
jak wydzieli to co jego, to co jej at secundo
przypadek jeden na milion at trio :lol:

Gdy przyjdzie komornik, z papierem o "egzekucji ze wspólnego blebleble" to oni będą musieli udowadniać co nie jest ich. Nic nie będzie "trzeba" wydzielać.

Znam dwa takie przypadki, jeden w rodzinie i jeden u znajomego.
Firmy windykacyjne(czytaj: skupujące długi) nie są już takie głupie jak kiedyś, w czym stawka większa, tym ich działania są obliczone na dłuższy okres.
Po prostu konsekwentnie, przez parę lat, ciągną sprawę wykorzystując wszystkie dostępne środki prawne.

Dobra, dość tego offtopa. fsdf43t

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Czw 04 Lip, 2013 09:32   

staaw napisał/a:
Ale kredyt weźmie sam.

Bądź spokojny, że nie weźmie bez zgody współmałżonka....

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Czw 04 Lip, 2013 09:49   

Bez zgody można wziąć kredyt mniej więcej w kwocie 4.000 zł.
Wystarczy, że zaliczy kilka banków i zrobi debet na karcie płatniczej.
Będzie co spłacać...

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 04 Lip, 2013 11:26   

Klara napisał/a:
Bez zgody można wziąć kredyt mniej więcej w kwocie 4.000 zł.
Wystarczy, że zaliczy kilka banków i zrobi debet na karcie płatniczej.
Będzie co spłacać...

Prowadzi firmę, może i długów walnąć na parę(naście) milionów w kredytach kupieckich(nie potrzeba żadnej zgody małżonka, tj 90% firm gdy dają taki kredyt nie wymaga zgody, a żadna ustawa tego nie reguluje).

pterodaktyll 
Moderator

Wysłany: Czw 04 Lip, 2013 13:55   

Klara napisał/a:
Wystarczy, że zaliczy kilka banków

Marc-elus napisał/a:
może i długów walnąć na parę(naście) milionów w kredytach kupieckich

Wam się wydaje, że w tych bankach to pracują idioci? :mysli:

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 04 Lip, 2013 14:01   

pterodaktyll napisał/a:
Klara napisał/a:
Wystarczy, że zaliczy kilka banków

Marc-elus napisał/a:
może i długów walnąć na parę(naście) milionów w kredytach kupieckich

Kredyt kupiecki, czyli limit kredytowy który jedna firma daje drugiej(a nie bank).
Po prostu limit który można wykorzystać, np biorąc towar czy usługę, z odroczonym terminem płatności.
Zależy od towaru, stosunków między firmami, specyfiki danej branży itd.
Na kilka baniek spokojnie można się zadłużyć, jak się pokombinuje, a to, jak wiesz, potrafimy. fsdf43t

Odpowiedź na pytanie: tak, część pracowników w bankach to idioci. :)

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Czw 04 Lip, 2013 14:04   

pterodaktyll napisał/a:

Mnie się tam nic nie wydaje lecz zachodzę w głowę czemu mój bank co jakiś czas ustami swego pracownika oferuje mi kredyt wraz z możliwością przeniesienia i jednoczesnego spłacania pozostałych zaciągniętych przeze mnie kredytów.
Oznacza to, że można tak mieć.
Jeśli chodzi o to, co napisał Marcel, to się nie wypowiadam, ale On chyba wie na ten temat więcej niż my.

Edit:
O, Marcel już napisał.... :D
Ostatnio zmieniony przez Klara Czw 04 Lip, 2013 14:05, w całości zmieniany 1 raz  

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 04 Lip, 2013 14:10   

Klara napisał/a:
pterodaktyll napisał/a:

Mnie się tam nic nie wydaje lecz zachodzę w głowę czemu mój bank co jakiś czas ustami swego pracownika oferuje mi kredyt wraz z możliwością przeniesienia i jednoczesnego spłacania pozostałych zaciągniętych przeze mnie kredytów.
Oznacza to, że można tak mieć.

Mówisz o konsolidacji kredytów.
Czy tak, czy tak, masz racje. Można w kilku bankach wziąć kredyty.
Np. 5 banków x 4000zł. = 20tyś.
Jak to zrobić, skoro banki maj ą dostęp do BIK i wiedzą ile masz kredytów w innych bankach(a więc nie chcą Ci dać kredytu bo już nie masz zdolności kredytowej)?
Bardzo prosto: bank udziela kredytu, a wpis o tym pojawia się w BIK po jakimś czasie.
Tak więc, jakbyś poszła do np 10 banków i wzięła w krótkim czasie (powiedzmy 2-4tyg) 10 kredytów, to wszystkie te banki Ci je przyznają, choć nie masz zdolności kredytowej żeby to udźwignąć.

Może oddzielny temat? "Jak zadłużyć się po uszy będąc alkoholikiem?" Może w Kraju Rad? :lol:

pterodaktyll 
Moderator

Wysłany: Czw 04 Lip, 2013 14:15   

Klara napisał/a:
zachodzę w głowę czemu mój bank co jakiś czas ustami swego pracownika oferuje mi kredyt wraz z możliwością przeniesienia i jednoczesnego spłacania pozostałych zaciągniętych przeze mnie kredytów.

Oznacza to, że punktualnie wszystko spłacasz i jesteś wiarygodnym klientem a poza tym, zanim ktokolwiek, z jakiegokolwiek banku zadzwoni ,to jesteś dokładnie "prześwietlona" czy ewent. można Cię brać pod uwagę przy udzielaniu kredytu
Marc-elus napisał/a:
Kredyt kupiecki, czyli limit kredytowy który jedna firma daje drugiej(a nie bank)

Mam wrażenie, że to jeszcze bardziej restrykcyjnie się sprawdza, w końcu to prywatna kasa.......
Marc-elus napisał/a:
Na kilka baniek spokojnie można się zadłużyć, jak się pokombinuje, a to, jak wiesz, potrafimy. fsdf43t

Wiem, a później gustowne buciki betonowe i do Wisełki :mgreen: (ale to też pewnie wiesz) ;)

pterodaktyll 
Moderator

Wysłany: Czw 04 Lip, 2013 14:16   

Marc-elus napisał/a:
jakbyś poszła do np 10 banków i wzięła w krótkim czasie (powiedzmy 2-4tyg) 10 kredytów, to wszystkie te banki Ci je przyznają,

to spróbuj tak zrobić, chyba się deczko zdziwisz............

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 04 Lip, 2013 14:24   

pterodaktyll napisał/a:
Mam wrażenie, że to jeszcze bardziej restrykcyjnie się sprawdza, w końcu to prywatna kasa.......

Misiu-Pysiu, mam w kilku firmach limity kredytowe, jakbym podliczył to łącznie ze 300000 tego będzie.....
pterodaktyll napisał/a:
później gustowne buciki betonowe i do Wisełk

Eeeetam, wbrew pozorom to zazwyczaj nie tak się odbywa.... ale i tak nie jest fajnie. :mgreen:
pterodaktyll napisał/a:
to spróbuj tak zrobić, chyba się deczko zdziwisz............

A czy ja jestem idiotą? :D
Napisałem tylko sposób.
Dokładnie tak zrobił mój kolega, ze 4lata temu, jak potrzebował kasy na rozruch interesu i przeszło bez bólu.

Linka 
Moderator

Pomogła: 47 razy
Wysłany: Czw 04 Lip, 2013 14:46   

teraz i ja mogę coś dopisać
mój ex wziął w krótkim czasie 2 kredyty gotówkowe, drugi już wtedy , gdy pierwszego nie spłacał. Aha była jeszcze karta kredytowa, która natychmiast odesłałam.
Jak wyrwałam od niego jakieś pieniądze to spłacałam jego raty...a nie miałam nawet prawa wiedzieć że wziął kredyt i w jakiej wysokości jest rata.
A już najbardziej wkurzyła mnie propozycja pani z banku abym i ja wzięła kredyt.

Nikt mnie na razie spłatą nie obciąża, bo po 2005 roku nie odpowiadam za długi zaciągnięte bez mojej wiedzy. Dług rośnie, mogą go odziedziczyć dzieci, już o tym wiedzą.
Mogą odmówić przyjęcia spadku. Natomiast nie jest to koniec kłopotów.

znam historię, gdzie dzieci alkoholiczki zrzekły sie spadku, więc wierzyciele zwrócili się o
spłatę do rodzeństwa....finał był taki że przed sądem musiała stanąć cała rodzina , bo po rodzeństwie przyszła kolej na ich dzieci.

evita 
[*][*][*]

Pomogła: 75 razy
Wysłany: Czw 04 Lip, 2013 15:09   

No to i ja swoje 3 grosze dodam :)
Moj men nabral kredytow w firmach imitujacych banki, ktorych jest dosc sporo na naszym rynku. Ponadto zwykly kredyt gotowkowy w banku co lacznie dalo niezla sumke :/ nikt nie wymagal zgody wspolmalzonka czyli mnie.
Moj brat pewnego pieknego dnia dostal ksiazeczke splat kredytu jaki ponoc zaciagnal na zakup sprzetu AGD, nastepnego dnia przyszly kolejne blankiety i tak przez kilka dni. Oczywiscie zglosil sprawe na policji bo zadnych tego typu zakupow nie robil. Zlozyl swoje dokumenty typu dowod osobisty itp w depozyt na policji, zeby nie bylo ze komus udostepnia swoje dokumenty. W kilka dni ktos narobil zakupow na konto mojego brata na kwote ponad 100 tys. zlotych :shock: brat mial szczescie, ze juz po zgloszeniu na policje ten ktos nadal nabywal towary i udzielano mu kredyty pomimo zgloszenia sprawy w bankach.

Na powyzszym przykladzie widac jak latwo jest zdobyc gotowke jesli tylko ma sie choc przez chwile zdolnosc kredytowa. Wystarczy podpytac ewentualnych odbiorcow czy reflektuja na sprzet agd i rtv po promocyjnej cenie np 50 % wartosci. Dokonuje zakupy na raty, upycham towar (odbiorcy mnie nie sypna nigdzie bo straca kase i zakupiony towar) i mam kase :) a jak juz trzeba bedzie splacac to niech banki sie martwia jak to wyegzekwowac od czynnego, najczesciej bezrobotnego alkoholika :roll:

Eila 
Towarzyski

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Czw 04 Lip, 2013 15:25   

pterodaktyll napisał/a:
Wam się wydaje, że w tych bankach to pracują idioci?

Nie mogłam inaczej pomyśleć...zaraz napiszę dlaczego...
Otóż mój brat ,który jest alkoholikiem przez wiele lat pracował w naszej firmie...a że pensyjki nie starczało to zaciągnął kredyt...którego w ogóle zamiaru spłacać nie miał :mysli: ..jak pomyślał tak zrobił,a kiedy zadzwonili z informacją ,że ''wchodzą'' na jego pensje mój brat ....się zwolnił :glupek: (główka pracuje)...ale to jeszcze nic ...w momencie kiedy JUŻ NIE PRACOWAŁ :boisie: zaciągnął jeszcze Dwa kredyty po cztery tysiące...w jaki sposób to zrobił nie pytajcie bo ja nie wiem :nie:
Na dzień dzisiejszy mój brat nie pracuje ,ma prawie 30 000 tys. długu i wszystko w nosie. A pani z banku wydzwania codziennie do mojej mamy zachęca do wzięcia kredytu i spłacenia długu syna :boisie: to chyba nawet nielegalne jest :mysli:

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Czw 04 Lip, 2013 16:07   

Eila napisał/a:
to chyba nawet nielegalne jest

Legalne, bo przecież zawsze może wziąć kredyt, darować kasę synowi, i tyle. Tylko trzeba go przypilnować, żeby wpłacił do banku, a nie do sklepu. :lol:
Darowizny w pierwszym stopniu pokrewieństwa są nieopodatkowane, tylko trzeba je zgłosić do US.

A poza tym.... kto współuzależnionej zabroni.... :D

Odpowiedz do tematu