Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Klara
Nie 07 Lip, 2013 08:23
Biedny, biedny alkoholik...
Autor Wiadomość
matiwaldi 
[*][*][*]

Wysłany: Pią 05 Lip, 2013 22:43   

Klara napisał/a:

Wolny już zmanipulował większość nawet tych trzeźwo myślących ludzi na tym forum, ale mnie jeszcze nie.

czyli znów jestem w mniejszości i dobrze........

wszędzie gdzie pojawia się ten osobnik wcześniej,czy później jest dym !!!!!!!!!!!!!!!!
bo to troll zwykły jest i basta

Maciejka 
Uzależniony od netu
dawniej perełka

Pomogła: 67 razy
Wysłany: Sob 06 Lip, 2013 05:52   

Ulena ten temat został wydzielony z innego tematu, który załozyła nowa userka i takie dywagacje dlaczego alkoholik zachorował na alkoholizm i z jakiej przyczyny tylko mieszają w głowie i wbijaja jeszcze większe poczucie winy i wala w mocno naruszone poczucie własnej wartości. Podzielam zdanie Klary , ze taka dyskusja w temacie nowej współ jest nie na miejscu. Po to kazdy ma rozum żeby z niego korzystać.

Czytałam kiedyś w jakiejś gazecie predyspozycje do zachorowania na alkoholizm, było ich 5 nie pamiętam jakie i o dziwo wszystkie pnkty pasowały do mnie jako wspól ale ja nie zachorowałam na alkoholizm mimo tych predyspozycji.

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Sob 06 Lip, 2013 07:22   

leon napisał/a:
oczekiwalem bardziej merytorycznej odpowiedzi,a niew ogolnikowe stwierdzenie o orientacji,w sprawie lokalizacji... :>

Oczekiwałeś ode mnie Leonie odpowiedzi na ten post:
leon napisał/a:
Chyba ktos kiedys na tym forum mial racje,ze alko i wspol powinno miec osobne miejsce...,bo z tego co tu czytam to alko chcial byc alko,z wlasnej woli zachorowal i wszystkie przyslowiowe plagi egipskie to jego wina,a wspol wszystkie swiete,ofiary bezwzglednego alo ...,a zatem jest to forum konfrontujace ofiare z oprawca??? :mysli: ,fajnie to bawmy sie dalej w ta gre... :>

Może najlepiej będzie, gdy wypunktuję:
- ten ktoś, co kiedyś coś powiedział, to Iras. Może dla Ciebie jest autorytetem, więc.... :bezradny:
- żony/partnerki alkoholików, które wchodzą na forum robią to wtedy, gdy są już przy ścianie. Może żyją z biednym, zagubionym człowiekiem, który topi swe frustracje w alkoholu, ale nie ma w tej chorobie możliwości dotarcia do pijącego. Żadna rozmowa, tłumaczenie, przytulanie, wyjaśnianie, zrozumienie nie jest w stanie doprowadzić do zaprzestania picia, a życie z ciągle pijanym, jest niemożliwe.
Najczęściej te kobiety (czasem mężczyźni) ten etap bezskutecznych zabiegów mają już za sobą i są bezradne, zrozpaczone i zagubione.
Trzeba więc pokierować nimi tak, żeby mogły stanąć na nogi.
Może kiedyś dojdą do wniosku, że nie tylko one były krzywdzone, ale to jest proces, który trwa dość długo.
Znam forum, na którym wcale nie ma podziału na działy alkoholizm i współuzależnienie. Założyciel (alkoholik) twierdzi, że te choroby/dysfunkcje nie istnieją oddzielnie.
U nas jest podział i informując (jak piszesz) o lokalizacji chciałam zwrócić uwagę na to, że to Wy - alkoholicy - weszliście do działu przeznaczonego dla współuzależnionych, a nie odwrotnie.
Nie ma zakazu, ale nie można narzekać na konfrontację wtedy, gdy się ją samemu wywołało.
Sama bardzo dużo nauczyłam się czytając posty alkoholików, choć (przyznaję) gula często podchodziła mi do gardła. Podobnie - niezmiernie sobie cenię wypowiedzi trzeźwych alkoholików w tematach osób współuzależnionych, ale tylko wtedy, gdy są one skupione na pomocy w konkretnej sytuacji, a nie na wpędzaniu w poczucie winy.
- nie ma gry w skrzywdzonych i oprawców. Są ludzie skrzywdzeni i każdy tę krzywdę przeżywa po swojemu. Każdy też chce się wyplątać z sytuacji w której się z różnych powodów znalazł.
W dziale Współuzależnienie próbujemy poradzić, jak się wydostać z toksycznego i niszczącego związku - to jest pierwsze. Na ewentualną naprawę będzie czas później - jeśli on w ogóle nastąpi.
Ostatnio zmieniony przez Klara Sob 06 Lip, 2013 09:07, w całości zmieniany 1 raz  

zołza 
Upierdliwiec
Zołza

Pomogła: 62 razy
Wysłany: Sob 06 Lip, 2013 08:57   

Klara napisał/a:
Założyciel (alkoholik) twierdzi, że te choroby/dysfunkcje nie istnieją oddzielnie.

Zgadzam sie z takim stwierdzeniem . Alkoholizm i wsółuzależnienie to jak koło zębate,w którym trybiki zachodzą jedne na drugie i dopiero wtedy działają- oj działaja ,krecą się ,że hej...Tworzą " piękny" i trwały stwór. Współgrają we wszystkim .Alkoholik pije ,współuzależniony ukrywa to picie. Alkoholik psuje -współuzależniony naprawia ,alkoholik cierpi,współuzależniony go pociesza. Alkoholik choruje,współuzależniony go usiłuje uleczyc.Pełna symfonia...a zarazem koszmarne koło,które toczy sie i nabiera rozpędu,niszcząc po drodze wszysto co staje na drodze.
Czy poszczególna zębatka ma na to wpływ ? Tylko i wyłącznie wtedy ,gdy rozleci sie,zniszczy ,wypadnie. Zaburzy pracujacy wspaniale mechanizm...Koło przestanie sie toczyć...I jak dla mnie wszystko jedno ,która to będzie zębatka-alkoholika czy współ...Trzeba tylko przerwać ten hipnotyzujacy krag za wszelka cenę :bezradny:

leon 
Trajkotka

Wysłany: Sob 06 Lip, 2013 09:44   

Klara napisał/a:

Dzieki za satysfakcjonujaca mnie w pelni wypowiedz Klaro,ale uzywajac jezyka militarno-taktycznego,jak widze okopalismy sie na z gory upatrzonych pozycjach,czekajac na nastepny ruch przeciwnika... :>
Ostatnio zmieniony przez leon Sob 06 Lip, 2013 09:50, w całości zmieniany 1 raz  

Halloween 
(banita)

Wysłany: Sob 06 Lip, 2013 10:09   

zołza napisał/a:
Trzeba tylko przerwać ten hipnotyzujacy krag za wszelka cenę :bezradny:

Całość mi się spodobała, nie tylko cytowane zdanie. :brawo:
leon napisał/a:
Klara napisał/a:

Dzieki za satysfakcjonujaca mnie w pelni wypowiedz Klaro,ale uzywajac jezyka militarno-taktycznego,jak widze okopalismy sie na z gory upatrzonych pozycjach,czekajac na nastepny ruch przeciwnika... :>

A dla was... akustyczne przesłanie.

tak śmiertelnie poważny to ten post nie miał być, miłego dnia dla was.

Klara 

Wysłany: Sob 06 Lip, 2013 10:50   

leon napisał/a:
okopalismy sie na z gory upatrzonych pozycjach,czekajac na nastepny ruch przeciwnika... :>

:nie: Po prostu mamy różne doświadczenia i na ich podstawie odbieramy to, co o sobie piszą inni i w oparciu o nie, udzielamy odpowiedzi.
Halloween napisał/a:
A dla was... akustyczne przesłanie.

Hehe..
Dzięki Hall - ładniutka ta piosenka, a teledysk - prawdziwy wyciskacz łez :)

leon 
Trajkotka

Wysłany: Sob 06 Lip, 2013 17:43   

Klara napisał/a:
:nie: Po prostu mamy różne doświadczenia i na ich podstawie odbieramy to, co o sobie piszą inni i w oparciu o nie, udzielamy odpowiedzi.

Ale mimo to,ze okopalas sie po drugiej stronie linii frontu i tak cenie sobie Twoj glos w dyskusji :luzik: :>

Tajga 
(konto nieaktywne)

Pomogła: 19 razy
Wysłany: Sob 06 Lip, 2013 17:47   

Klara napisał/a:
Wolny już zmanipulował większość nawet tych trzeźwo myślących ludzi na tym forum, ale mnie jeszcze nie.

Mnie też nie, i to nawet bez JESZCZE.
Nie da rady ;)

DanaN 
Towarzyski
Współuzależniona

Pomogła: 19 razy
Wysłany: Sob 06 Lip, 2013 18:05   

Tajga napisał/a:
Mnie też nie,

mnie też NIE zmanipulował !
(bo... go nie czytam :mgreen: )
Ostatnio zmieniony przez DanaN Sob 06 Lip, 2013 18:05, w całości zmieniany 1 raz  

OSSA 
Upierdliwiec

Pomogła: 29 razy
Wysłany: Sob 06 Lip, 2013 18:21   

Tajga napisał/a:
Klara napisał/a:

Osobiście czytam wypowiedzi Wolnego, z niektórymi poglądami się zgadzam , z innymi nie koniecznie, ale przyjęłam zasadę nie prowadzę polemiki z tymi co "zawsze mają rację", co celowo prowokują zadymę, by później wycofać się na z góry upatrzona pozycję W życiu unikam feministek, fanatyków i radykałów , na forum jest jeszcze lepiej, jeśli mnie coś :nerwus: :[ daję ignora :rotfl: :rotfl:

pannamigotka 
(konto nieaktywne)

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Sob 06 Lip, 2013 18:45   

:tia:

leon 
Trajkotka

Wysłany: Sob 06 Lip, 2013 18:51   

Janioł napisał/a:
staaw napisał/a:
Nie wpuszczą ich ze względu na propagowanie antykoncepcji wśród zagrożonych gatunków...
szkoda Madagaskaru może Sahara ?

Tak zbyt piekna wyspa,aby ja poswiecac :>

Klara 

Wysłany: Sob 06 Lip, 2013 18:55   

leon napisał/a:
Ale mimo to,ze okopalas sie po drugiej stronie linii frontu

Leon, nie jesteśmy na wojnie. Po prostu obydwa uzależnienia/dysfunkcje mają inną specyfikę i wychodzenie z nich też jest inne. Wystarczy zaakceptować i nie brać do siebie przypadków innych ludzi oraz rad im udzielanych.
matiwaldi napisał/a:

Tajga napisał/a:
Mnie też nie

DanaM napisał/a:

Jest nas trochę :D
Od razu raźniej! 98l9i dfg56s

smokooka 
Uzależniony od netu

Pomogła: 100 razy
Wysłany: Sob 06 Lip, 2013 18:57   

Klara napisał/a:
matiwaldi napisał/a:

Tajga napisał/a:
Mnie też nie

DanaM napisał/a:

Jest nas trochę
Od razu raźniej!

toż mnie przecież też nie :rotfl:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi