|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Wszyscy wielcy pili... |
Autor |
Wiadomość |
zimna
Gaduła Księżniczka \^^^/
|
Wysłany: Śro 24 Lip, 2013 13:26 Wszyscy wielcy pili...
|
|
|
Nie mam czasu, nie mam czasu ale
Pili wszyscy wielcy ?
Zwracam uwagę na komentarze.
Cytat: | Fifti Fifti Fifti
"Jedynymi typowo amerykańskimi cegiełkami, które uczyniły świat lepszym są: Anonimowi Alkoholicy i jazz, a jazz jest jedynym bez skutków ubocznych." Vonnegut. Co do trzeźwych bądź tych co przestali pić w pewnym momencie twórczości to jest ich mnóstwo, z wielkich nazwisk chociażby Lovercraft, Kafka, Shaw, Charles Jackson..... Jestem wielkim fanem Faulknera, ale twierdzenie, że 'pili wszyscy wielcy' na przykładzie Faulknera, Hemingwaya, Bukowskiego, Hłasko i Pilcha (2 z straconego pokolenia amerykańskiego, znanego z tego, że było zalane non stop, postbitnika i 2 polskich pisarzy pijaków) to gruba przesada. Nie twierdzę, że pod wpływem używek nie powstawały wielkie dzieła, powstwawały (chociażby narracja 'indianina' w "Locie nad kukułczym gniazdem"), ale czytałem też sporo opracowań badaczy nieco bardziej kompetentnych, a przynajmn...iej o lepszej opinii niż Adam Kłodecki i wskazują one wyraźnie, że wielu z 'pisarzy pijaków' najlepsze dzieła napisało w początkowej fazie picia bądź na trzeźwo. (tu np krótki artykuł, który na szybko udało mi się znaleźć http://www.independent.co...-2010053.html). Dobrym przykładem jest chociażby Bukowski, którego wysoko sobie cenię, za małolata nawet wytatuowałem fragment jego tekstu na własnej nodze, ale też zdaję sobie sprawę, że po przeczytaniu dwóch jego książek w następnych nie znajdzie się już nic nowego, bo on się nie rozwijał. "Kobiety"? Wspaniałe. Opowiadania? Wspaniałe. Ale np "Szmira" czy "Hollywood" to już bełkot. Polecam rzetelny research odnośnie "sober" artystów, bo jest ich wielu, także tych "wielkich" (Tilda Swinton, Cash na starość, Denzel Washington, Anthony Kiedis, Henry Rollins... |
Mniuud na moje serce.
Hejo |
_________________ "jestem ciszą między parą tonów,
które niełatwo się ze sobą godzą" R.M.Rilke ..................................... |
|
|
|
|
matiwaldi
[*][*][*]
|
Wysłany: Śro 24 Lip, 2013 13:38
|
|
|
ech...........czyli jestem grafomanem............. |
_________________ To be, or not to be, that is the question:... |
|
|
|
|
zimna
Gaduła Księżniczka \^^^/
|
Wysłany: Śro 24 Lip, 2013 14:15
|
|
|
Nie rycz, zawsze możesz lecieć do sklepu ....
Fani później zaopiekują się twoim grobem, codziennie świeże "kwiaty" ....
A co na nim napiszesz..... i dlaczego, to już będą mieli głęboko w du***...
(Ale, o so siem rozchooozi ).....
|
_________________ "jestem ciszą między parą tonów,
które niełatwo się ze sobą godzą" R.M.Rilke ..................................... |
|
|
|
|
Jras4
Docent
|
Wysłany: Śro 24 Lip, 2013 18:04
|
|
|
kto to był ? jakis pjiak czy co |
_________________ KATOLIK CZARNY PEDOFIL |
|
|
|
|
rufio
Uzależniony od netu rozkojarzony
Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 3387 Skąd: Wyższy Śląsk
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|