|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Alkoholu było w bród |
Autor |
Wiadomość |
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 22:04
|
|
|
Przemas napisał/a: | ostrożnie stawiam swoje kolejne kroki ,nie łatwe tym bardziej ,że to pierwsze poważne działanie w kierunku trzeźwości |
Żebyś bracie wiedział ile razy ja w ten sposób "zaczynałem" swoje trzeźwienie, to pewnie od razu pognałbyś biegiem do najbliższej przychodni i terapeuty, ale próbuj............czemu nie.......... |
_________________ |
|
|
|
|
Przemas
Małomówny Alkoholik
Wiek: 50 Dołączył: 09 Maj 2012 Posty: 70 Skąd: North-West
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 22:13
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Przemas napisał/a: | ostrożnie stawiam swoje kolejne kroki ,nie łatwe tym bardziej ,że to pierwsze poważne działanie w kierunku trzeźwości |
Żebyś bracie wiedział ile razy ja w ten sposób "zaczynałem" swoje trzeźwienie, to pewnie od razu pognałbyś biegiem do najbliższej przychodni i terapeuty, ale próbuj............czemu nie.......... |
w ośrodku i u terapeuty bylem i jestem zapisany ,dogaduję terminy
co do pytania Wiedźmy ,polega to na tym że nie oszukuję siebie samego jak do tej pory że nie ma problemu, problem jest ,chyba to pierwsze musiałem samemu sobie powiedzieć jasno. |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 22:16
|
|
|
Przemas napisał/a: | w ośrodku i u terapeuty bylem i jestem zapisany ,dogaduję terminy |
To już jakiś konkret a nie tylko tzw. "pobożne życzenia" |
_________________ |
|
|
|
|
Wiedźma
Administrator
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9686
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 22:24
|
|
|
Przemas napisał/a: | w ośrodku i u terapeuty bylem i jestem zapisany ,dogaduję terminy |
Aha, czyli wkrótce podejmiesz terapię. No to w porządku, tego dotyczyło moje pytanie.
Myślę, że nie masz co przed terapią analizować faz zdrowienia, głodów, czy innych aspektów uzależnienia,
bo wyczytujesz - jak widać - to co chcesz wyczytać, a nie to co zostało napisane.
Przez to możesz nabrać błędnych przekonań, które będą Ci utrudniały trzeźwienie,
albo pozostawiały niedomknięte furtki. To wszystko będzie omawiane na terapii,
gdzie terapeuta będzie mógł na bieżąco weryfikować przyswajaną przez Ciebie wiedzę |
_________________ Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach |
|
|
|
|
Przemas
Małomówny Alkoholik
|
Wysłany: Pon 25 Cze, 2012 22:39
|
|
|
Dziękuję za wyjaśnienie ,konkretnie i na temat. |
_________________ Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości |
|
|
|
|
JaKaJA
Trajkotka Niespodzianka!-ja czuję!! ;)
Pomogła: 53 razy Wiek: 46 Dołączyła: 18 Wrz 2010 Posty: 1650 Skąd: Moje miasto
|
Wysłany: Wto 26 Cze, 2012 01:08
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | To wszystko będzie omawiane na terapii,
gdzie terapeuta będzie mógł na bieżąco weryfikować przyswajaną przez Ciebie wiedzę | dokładnie tak !!
a jak nie zakumasz to żartuje oczywiście
Powodzenia życzę |
_________________ Cała jestem z miłości |
|
|
|
|
Przemas
Małomówny Alkoholik
|
Wysłany: Śro 28 Lut, 2018 20:14
|
|
|
Przejrzenie tego mojego wątku, po tylu latach to jak kubeł zimnej wody, ależ naginałem rzeczywistość do własnych potrzeb, przyznaję że, bałem się zaglądać w to konkretne miejsce, ale dziś troszkę nieoczekiwanie nadarzyła się okazja, nie żałuję.
Spotkanie w ośrodku faktycznie odbyłem w 2012r, ale na terapię zdecydowałem się dopiero po dwóch latach, które spędzałem na piciu alkoholu.
Terapię podstawową odbyłem na oddziale dziennym, później pogłębiona, obecnie jestem na DDA część III, w planach GRO, lub DDA IV choć chyba inaczej na to mówią ,ale na tę chwilę z łepetyny nazwa wyleciała.
W skrócie to tyle co u mnie |
_________________ Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości |
|
|
|
|
yuraa
Moderator
Pomógł: 111 razy Wiek: 61 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 4274 Skąd: Police
|
Wysłany: Śro 28 Lut, 2018 20:43
|
|
|
spoko Przemas, kto powiedział że trzeba iśc prostą drogą ?
widocznie musiałeś trochę pokluczyć w tym labiryncie, ważne że wskoczyłeś na właściwe tory. |
|
|
|
zołza
Upierdliwiec Zołza
Pomogła: 62 razy Dołączyła: 03 Maj 2013 Posty: 2219 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Czw 01 Mar, 2018 08:21
|
|
|
Przemas napisał/a: | obecnie jestem na DDA część III, |
I ok
Przemas napisał/a: | w planach GRO, lub DDA IV choć chyba inaczej na to mówią |
I lot w kosmos zajmij się tym co robisz na ten moment , wielkie plany zostaw na później |
|
|
|
|
Jędrek
Trajkotka ALKOHOLIK
|
Wysłany: Czw 01 Mar, 2018 09:57
|
|
|
yuraa napisał/a: | widocznie musiałeś trochę pokluczyć w tym labiryncie, ważne że wskoczyłeś na właściwe tory. |
wskoczyłeś na dobre, czy tylko na chwilę? |
_________________ Andrzej
„Niepoczytalność: robisz w kółko to samo, a spodziewasz się zmian”
Poczytalność? Robisz w kółko to samo, kiedy zaczynasz zauważać pozytywne zmiany. |
Ostatnio zmieniony przez Jędrek Czw 01 Mar, 2018 09:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Przemas
Małomówny Alkoholik
|
Wysłany: Czw 01 Mar, 2018 10:29
|
|
|
Jędrek napisał/a: |
wskoczyłeś na dobre, czy tylko na chwilę? |
dziś jestem tutaj, a jutro będzie jutro, kto wie co będzie jutro ? ja nie wiem, nie mam szklanej kuli, znaczy kiedyś miałem, ale się popsuła... |
Ostatnio zmieniony przez Przemas Czw 01 Mar, 2018 10:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Przemas
Małomówny Alkoholik
|
Wysłany: Czw 01 Mar, 2018 10:41
|
|
|
zołza napisał/a: | zajmij się tym co robisz na ten moment , wielkie plany zostaw na później |
też się pod tym podpisuję, ale już moja terapeutka pytała mnie, kiedy chciał bym zacząć kolejny etap terapii, pytała aby zapisać mnie w kolejkę bo nie wejdę tam z marszu lub na moje widzi mi się, stąd napisałem o planach.
Mnie się nie śpieszy i nie śpieszyło w terapii, robię ją powoli swoim tempem, nie patrzę na innych którzy robili terapię etap po etapie, ich sprawa, ja miałem kilkumiesięczne przerwy między nimi, aby sobie poukładać w głowie na spokojnie, złapać oddech, dbam o spotkania indywidualne z terapeutką, to dla mnie ważne. |
|
|
|
|
zołza
Upierdliwiec Zołza
Pomogła: 62 razy Dołączyła: 03 Maj 2013 Posty: 2219 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Czw 01 Mar, 2018 11:29
|
|
|
U mnie wygladało to inaczej . Kończyłam pogłębioną a indywidualna ustalała "co by dla mnie było dobre" , słuchałam a ona zaisywała mnie na kolejny etap . Czasem nawet wracałam do wczesniejszych "tematów" ...i tak mi zeszło . Lubiłam te spotkania - najnormalniej tęskniłam za ludźmi z ich problemami, przemyśleniami . to oni utrzymywali mnie w trzeźwości ( wiem jak to brzmi ale świadomość iż co czwartek mam spotkanie w ośrodku motywowało mnie ) Kończąc terapię poczułam się jak ryba wyrzucona z wody ...Rytuały dają spokój |
Ostatnio zmieniony przez zołza Czw 01 Mar, 2018 11:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Przemas
Małomówny Alkoholik
|
Wysłany: Czw 01 Mar, 2018 12:13
|
|
|
po ukończeniu pogłębionej, czułem się podobnie jak Ty, czułem wręcz strach, pół roku później poszedłem na DDA, na którym brakowało mi alkoholików, trafiłem na grupę gdzie nikt nie był uzależniony, początkowo czułem się nieswojo, wręcz źle, ale z czasem to minęło, pomogły mi spotkania indywidualne, (początkowo na grupie dda, miałem poczucie winy, że oni są tu przez takich jak ja alkoholików, oni pozostali grupowicze) Początki DDA, a właściwie jego większość, były dla mnie trudniejsze od terapii podstawowej, był czas że spotkania indywidualne miałem raz w tygodniu, wspomnienia z dzieciństwa skutecznie mnie rozchwiał ,ale było i jest warto przez to przejść, zmierzyć się z przeszłością. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|