Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Patryk Wita :)
Autor Wiadomość
Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pon 05 Mar, 2018 21:03   

patryk91 napisał/a:
Nie czuje sie wsrod tych ludzi dobrze
a ta terapia to jest po to byś czuł się dobrze ? czy po to byś nauczył się żyć bez alkoholu ?

patryk91 
Małomówny

Wysłany: Pon 05 Mar, 2018 21:06   

Jak dla mnie jedno z drugim sie wyklucza. Nie wiem musze sie przespac z tym wszystkim

Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku

Wysłany: Pon 05 Mar, 2018 21:11   

to po cholerę iśc na terapie, do baru tam miło i przyjemnie, przynajmniej do czasu kaca, terpaia nie jest do lubienia jest do przepracowania i to właśnie z całym bólem i syfem siedzącym w nas z powodu naszego pijaństwa, kiedy za pomocą innych zobaczysz w jakim miejscu jesteś będziesz miał szansę na ruszenie z miejsca

dudek 
Towarzyski
alkoholik

Wysłany: Pon 05 Mar, 2018 21:23   

Cześć kolego
patryk91 napisał/a:
pierwszy raz od 13 miesiecy bylem juz gotow isc sie nachlac

Ja w takim okresie niepicia wpadłem w nawrót, lęki, strachy oraz przymus picia powróciły z potężną siłą.
patryk91 napisał/a:
A mówią że abstynencja to fundament.
Dobrze mówią, dom stawia się na fundamentach, nie da się trzeźwieć dalej pijąc.
patryk91 napisał/a:
Ludzie którzy nie piją po 3 miesiące mają łatwiejsze relacje międzyludzkie. Ja poprostu już taki jestem i tyle. Zqamknięty w sobie i myśle ze nie warto na siłe sie zmieniac
Kolego sympatyczny, mam wrażenie że zaczynasz kombinować a to mnie nie dziwi. Czuję że uzależniłeś się w młodym wieku tak jak ja i może być tak, że naprawdę masz gorzej niż inni. a to znaczy że ciężka praca przed Tobą. Wiem (domyślam się) co czujesz, powiem że warto dać sobie przyzwolenie na zmiane i doskonale wiem jak jest ciężko kiedy wszystko wokół szepcze do ucha: "po co? to nie istotne, bez zmian może się obyć" Nie- nie może.

staszek 
Gaduła
staszek

Wysłany: Pon 05 Mar, 2018 21:57   

patryk91 napisał/a:
Minęło 13 miesięcy a moje podejście do ludzi nie chce się zmienić. A mówią że abstynencja to fundament

Według mnie To 1 krok Uznanie bezsilności jest fundamentem,a następnie budowanie. :)
Mi osobiście po terapii wstępnej,też grupa nie odpowiadała do dalszej pogłębionej,
to znalazłem inną.Jak się chce to można. :)

Jędrek 
Trajkotka
ALKOHOLIK

Wysłany: Wto 06 Mar, 2018 08:40   

staszek napisał/a:
Według mnie To 1 krok Uznanie bezsilności jest fundamentem,a następnie budowanie.
Mi osobiście po terapii wstępnej,też grupa nie odpowiadała do dalszej pogłębionej,
to znalazłem inną.Jak się chce to można.

W moim przypadku było inaczej:
Nie miałem innej możliwości, więc musiałem coś zacząć robić.
I nie uciekałem przed wkurzającymi mnie tematami na terapii.... jakimś cudem... pewnie dlatego, że nie miałem gdzie :-)
Dziś wiem, że "co mnie dotyka, to mnie dotyczy".

margo 
Trajkotka

Pomogła: 32 razy
Wysłany: Wto 06 Mar, 2018 11:03   

patryk91 napisał/a:
Wróciłe po pierwszej terapii grupowej. Tak jak myślałem to raczej nie był już czas na taki krok. Moje opowiadanie o sobie skończyło się bardzo szybko. "Mam na imie Patryk mam 26 lat. Jestem alkoholikiem. Niedawno zacząłem nową pracę"... I to już był koniec jakoś mnie zatkało zrobiło sie smutno, chciało nawet przez chwilę płakać. Zacząłem czuć się źle, inny, gorszy co zresztą czuje do teraz. Tak wiem to pewnie objawy głodu alkoholowego dziwne tylko że odkąd przestałem pić teraz mam najgorszą chwilę od początku abstynencji. Przestało mi zależeć. A że zrezygnuję z terapii grupowej jestem niemal pewny

Jestem z Twojego rocznika, więc może Ci będzie łatwiej jeśli opiszę jak ja przetrwałam terapię ;) a było ich kilka...

Na pierwszą terapię trafiłam jako współuzależnione. Ale już wtedy kazano wypisać mi taki "test" po którym stwierdzono, że moje podejście do picia alkoholu jest niebezpieczne i terapeutka zaleciła mi abstynencję. Uznałam, że to nie problem, skoro nie jestem uzależniona. Po jakimś czasie zaczęłam na terapii indywidualnej z terapeutką omawiać bardzo trudne dla mnie relacje z moją matką. Zaczęły pojawiać mi się objawy głodu... sny alkoholowe itp. ukrywałam się przed nią z tym długo :D ale po paru miesiącach się przyznałam. I zostałam skierowana na terapię uzależnień. I powiem Ci, że okropnie ciężko mi było tam z tym wszystkim. Po pierwsze byłam młodą dziewczyną (to było chyba już ze 3 lata temu). Na terapii grupowej przeważali mężczyźni w wieku 50-60 lat. Jeśli były jakieś kobiety to jedna, może dwie na całą grupę. Wszyscy dużo starsi ode mnie. Wkolko zastanawiałam się: co ja tutaj robię? Czy ja na prawdę powinnam tu być? Czy ja nie zajmuje miejsca komuś na prawdę uzależnionemu? Czy ja faktycznie już przekroczyłam tę cienką linię? O czym ja mam tam opowiadać? Przecież nie straciłam rodziny, nie zabrali mi prawa jazdy, ani nie leżałam dwóch tygodni na OIOMIE przez picie. Przez to, że trafiłam tam bo stwierdzono u mnie pierwszą fazę uzależnienia, a oni wszyscy w większości stąpali już czasami między być a nie być, czułam się na prawdę źle. Ale tak było tylko na początku :) przetrwałam to. Przetrwałam głupie teksty od kolegów z grupy, przetrwałam to, że nie wiedziałam do końca... Przetrwałam pisanie prac i te wszystkie grupy "intensywne". A później było już tylko lepiej. Każda kolejna grupa w której byłam uczyła mnie czegoś nowego. I dała mi bardzo wiele. Byłam na grupie o emocjach, o samopoznaniu, o poczuciu winy... Bardzo sobie cenię wiedzę, która otrzymałam podczas terapii. Choć nie było zawsze kolorowo. Ale z drugiej strony... Terapia nie jest po to, żeby zawierać przyjaźnie. Ani po to, żeby się pokazywać. Jest po to, żeby pracować nad sobą. Przemysl to jeszcze i nie kombinuj :nono: bo już Cię się chyba w głowie głupie pomysły tworzą, co? :evil:

rejek 
Towarzyski
Wyleczony przez NFZ-Alko nie nawiedzony-bez misji

Wysłany: Wto 06 Mar, 2018 18:00   

patryk91 napisał/a:
Nie czuje sie wsrod tych ludzi dobrze i poji co te spotkanie przynioslo odwrotny efekt do zamierzonego pierwszy raz od 13 miesiecy bylem juz gotow isc sie nachlac na szczescie sie opamietalem

A u dentysty się czujesz dobrze i lubisz tam chodzić?
Ale chyba rozum masz i wiesz że po to żeby jutro ząb nie bolał to trzeba dziś trochę (być możę) pocierpieć?

patryk91 
Małomówny

Wysłany: Wto 06 Mar, 2018 20:45   

Tak u dentysty czuje się jak najbardziej w porządku. To nigdy nie sprawiało mi problemu. Nie wiem czy nie poprzestać narazie na terapii indywidualnej

Jędrek 
Trajkotka
ALKOHOLIK

Wysłany: Wto 06 Mar, 2018 21:52   

patryk91 napisał/a:
Nie wiem czy nie poprzestać narazie na terapii indywidualnej

Zaczęło się... :szok:
patryk91 napisał/a:
Postanowilem w koncu z tym skonczyc bo wiem, ze to juz jest ostatni moment na normalne zycie.
Ostatnio zmieniony przez Jędrek Wto 06 Mar, 2018 21:54, w całości zmieniany 1 raz  

rufio 
Uzależniony od netu
rozkojarzony

Wysłany: Wto 06 Mar, 2018 23:04   

Pomiedzy indywidualna a grupowa jest taka róznica , ze na grupowej widzisz swe odbicie a tego nie kazdy da radę

g64 
Małomówny

Wysłany: Śro 07 Mar, 2018 20:21   

Jasne Patryk na razie zrezygnuj z indywidualnej, po krótkim czasie z wszystkiego innego co trzyma Cię z dala od picia, a co potem? z czego będziesz rezygnował? ja tak robiłem, rezygnowałem, narzekałem, nie pasowałem ani do grupy ani AA,nim się spostrzegłem było za póżno,chlałem ze hej,ten sam schemat ,tak to działa, pozdrawiam

Przemas 
Małomówny
Alkoholik

Wysłany: Pon 26 Mar, 2018 18:21   

w stare buty łatwo wskoczyć, dobrze je znamy, pasują jak ulał, a nowe choć ładne cisną... po co się męczyć...

patryk91 
Małomówny

Wysłany: Śro 28 Mar, 2018 18:51   

Spokojnie :) Moja nieobecność tutaj była spowodowana natlokiem pracy i paroma dniami przemyśleń po których przyszło opamiętanie. Wszystko jest dobrze. Złe myśli minęły. Właśnie wróciłem ze spotkania z terapeutką i nie w głowie mi poddanie się

Mała 
Trajkotka

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Śro 28 Mar, 2018 19:04   

patryk91 napisał/a:
nie w głowie mi poddanie się
:kciuki:

Odpowiedz do tematu