|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA "
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Miting |
Autor |
Wiadomość |
Wiedźma
Administrator

Pomogła: 182 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9644
|
Wysłany: Czw 14 Sty, 2021 10:27
|
|
|
Tajga napisał/a: | Bill się w grobie przekręca, chociaż z drugiej strony patrząc... Polacy zdolni, wszystko potrafią..... spieprzyć. |
Mnie to już właściwie przestało cokolwiek dziwić odkąd się dowiedziałam,
że PARPA uczy... picia kontrolowanego Tajga napisał/a: | picia czego?
Alkoholu? | Tak, alkoholu. No może (jeszcze ) nie picia w ośrodku podczas zajęć,
ale jednak włączyli to do programu.
Skoro zatem PARPA rozwinęła się w takim kierunku, to może i AA zmutowało? |
|
|
|
 |
Tajga
Trajkotka

Pomogła: 19 razy Dołączyła: 29 Lip 2011 Posty: 1663
|
Wysłany: Czw 14 Sty, 2021 14:24
|
|
|
Program ograniczania picia – oddziaływania indywidualne i/lub grupowe nakierowane na wypracowanie zdyscyplinowanego wzoru konsumpcji alkoholu, zgodnego z ustalonym wspólnie z terapeutą planem picia, zawierającym zestaw zasad dotyczących używania alkoholu (ilość, częstość, kontekst, czas i miejsce)1.
Grupy odbiorców:
- osoby pijące alkohol szkodliwie,
- osoby uzależnione od alkoholu, szczególnie:
bez przeciwwskazań zdrowotnych dla używania alkoholu,
nie akceptujące trwałej abstynencji jako celu terapii,
w początkowej fazie uzależnienia,
z mniejszym nasileniem objawów uzależnienia,
doświadczające mniejszej ilości problemów związanych z piciem,
lepiej funkcjonujące społecznie,
młodsze.
Podczas konsultacji i sesji terapeutycznych pacjenci nie mogą być pod wpływem alkoholu.
źródło
https://www.parpa.pl/inde...aniczania-picia
Poczytałam sobie i jestem w SZOKU!
To miał być żart że Polacy wszedzie coś pomajstrują, niby ulepszą, a zawsz popieprzą.
Z pięciu zalecanych zrobią sześć dla oszczędności.
Ale żeby grzebać w ludzkim mózgu i obiecywać że przy odpowiednim stosowaniu się do zaleceń można będzie pić kontrolowanie?????
W jakim celu takie chore bzdury wydłubane z ( .....) lub przepaści chorych mózgów
są przekazywane ludziom chorym, po co dawać nadzieję na picie kontrolowane???
Niby jakie są te zalecenia do których ma sie stosować pacjent?
Trzy piwka, paciorek i grzecznie lulu?
I ten On tak zrobi, bo wspólnie z terapeutą ustalili zestaw zasad?
Ustalili, że można pić u kumpla na imieninach, ale po powrocie do domu samemu już nie wolno kontynuować?
Wiecie może co to jest ten kontekst picia? Za głupia na to jestem, zdecydowanie za głupia.
Takie *p****ły wymyślać, takie gruszki na wierzbie obiecywać, czy Ci ludzie z tej
PARPY widzieli chociaż na oczy alkoholika w ciągu, lub w zespole odstawienia?
Smutne jest to że są ludzie którzy w to wierzą, pewnie się trzymają kurczowo tego co im obiecują, we wszystko uwierzą byle nie przyznać się sobie / innym do faktu bycia alkoholikiem.
STRASZNĄ krzywdę wyrządza się ludziom młodym którzy nie znają z pewnościa innej drogi do wyjścia ze swojej beznadziei.
Jednak ludzie to łykną, łykną te bzdety jak pelikan rybkę, a później łykną alkohol.
Parę lat temu dosłownie bym dostała lanie w przerwie mitingu za to zabrałam głos i powiedziałam mniej więcej te słowa : " Chyba musiałabym być w tej chwili nieźle narąbana
żeby chwalić się tak jak X, że się w życiu nie napiję"
I ten X złapał mnie za kołnierz i nie wiem jak by to się skończyło gdyby nie koledzy... moi, bo jego tacy sami oczadzeni byli.
Ja , Tajga , alkoholiczka dla której kieliszek jest za dużo, bo potem wiadro za mało
oświadczam że to całe PARPA to *p****ły wymyslsone z braku nnego zajęcia przez kogoś kto chciał się utrzymać na posadzie na pewno nieźle płatnej.
Na serio tak jak Wiedźma myślałam, że mnie już nie zdziwi na tym świecie.
A jednak. |
_________________ Dobre decyzje biorą się z doświadczenia, a doświadczenie bierze się ze złych decyzji. |
|
|
|
 |
kiwi
Trajkotka

Pomogła: 26 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 1519
|
Wysłany: Czw 14 Sty, 2021 14:55
|
|
|
Nauka panowania nad piciem zamiast abstynencji? Taka terapia jest już dostępna
https://portal.abczdrowie.pl/nauka-panowania-nad-piciem-zamiast-abstynencji-taka-terapia-jest-juz-dostepna
To kawalek z artykulu :
"2. Na czym polegają polskie Programy Ograniczania Picia?
Pacjent, który wchodzi w program uczy się jak monitorować swoje picie. Centralnym punktem procesu jest kontrakt terapeutyczny, tzw. plan picia. W najczęściej realizowanych w Polsce programach, w których celem jest całkowite zaprzestanie picia, najważniejsza jest abstynencja. W Programach Ograniczania Picia takim centralnym punktem są ustalone z terapeuta limity spożycia alkoholu. Klient umawia się na konkretną ilość alkoholu jaką może wypić w ciągu dnia i na to, ile dni będzie pił w ciągu tygodnia. Musi być też co najmniej dwa lub trzy dni w tygodniu, kiedy musi się wstrzymać od spożywania alkoholu. Podczas terapii określane są też sytuacje, które w dotychczasowym modelu picia klienta były szczególnie destrukcyjne i ryzykowne. W kontrakcie zaznacza się, że w tych sytuacjach osoba wchodząca w program nie będzie już pić, spożywać alkoholu lub będzie piła produkty o niższej zawartości czystego alkoholu. Każdy program jest indywidualnie dostosowywany do klienta i możliwie jak najściślej ustalany.
Podczas procesu terapeuta uczy klienta przeliczania zawartości alkoholu w napojach i technik, dzięki którym może on ograniczyć swoje picie w różnych sytuacjach np. odstawiania szklanki z drinkiem na stół po każdym łyku czy picie napojów zawierających alkohol na przemian choćby z wodą. Sama relacja terapeuty z klientem opiera się na bardziej nowoczesnym podejściu. To podążanie za ograniczającym, czy też uczącym się kontroli. Terapeuta niejako oddaje klientowi kontrolę nad piciem a w efekcie, co jest niezwykle ważne, odpowiedzialność za swoje życie. W ten sposób uzależniony uczy się nie tylko panować nad swoim postępowaniem, ale odzyskuje wiarę w siebie i powodzenie terapii.
3. Czy Programy Ograniczania Picia są dla wszystkich?
Nie, to nie są programy skierowane do wszystkich uzależnionych od alkoholu. Komu specjalista będzie odradzał i namawiał do pracy nad abstynencją? Przede wszystkim nie zaleca się ich osobom ze zniszczonym przez alkohol zdrowiem, znajdującym się w zaawansowanej fazie uzależnienia. Dla nich zdecydowanie najlepszym wyjściem będzie abstynencja. Ze statystyk wynika, że wiele osób wchodzących w Programy Ograniczania Picia w ich trakcie uznaje, że właśnie zaprzestanie picia jest dla nich najlepszym rozwiązaniem, bo powrót do jego kontrolowania jest dla nich zbyt trudny lub też niemożliwy do osiągnięcia. Jednym z kryteriów badanych podczas przyjmowania do Programu Ograniczania Picia są przeciwwskazania medyczne." |
|
|
|
 |
Wiedźma
Administrator

Pomogła: 182 razy Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 9644
|
Wysłany: Czw 14 Sty, 2021 16:09
|
|
|
Kiwi zacytowałaś portal ABC Zdrowie?
O ile dobrze pamiętam, to coś podobnie, albo tak samo brzmiącego chciało kiedyś kupić Dekadencję...
Ja miałam ją nadal administrować, ale już pod ich dyktando.
...no, nieźle byśmy na tym wyszli!
PS
Znalazłam, w 2011 roku to było: https://komudzwonia.pl/viewtopic.php?p=246791#246791 |
|
|
|
 |
pietruszka
Moderator

Pomogła: 227 razy Wiek: 50 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5440
|
Wysłany: Czw 14 Sty, 2021 18:11
|
|
|
Tajga napisał/a: | czy Ci ludzie z tej
PARPY widzieli chociaż na oczy alkoholika w ciągu, lub w zespole odstawienia? |
w lustrze?
Odnoszę wrażenie, że... to taki program pod czyjeś potrzeby.
-Państwa, bo jak taki przez kilka miesięcy pokontroluje, to będą i pieniążki z akcyzy, podatki z pracy, bo jakoś tam, ale dojdzie na kacu do roboty i będzie za...l
-Może współuzależnionej żony, bo niby coś robią z tym alkoholikiem, a i pójść na wesele można, a
nie że wstyd, że alkoholik-abstynent
- pracodawcy, bo jednak przylezie do roboty (też do czasu imienin szefa)
- kiepskich terapeutów... bo zawsze można wytłumaczyć, że oni chcieli dobrze, a TO on się TYLKO zasad nie trzymał...
- najmniej w tym interesu samego alkoholika... no chyba, że sam załapie, że w JEGO konkretnym przypadku, po 15 terapiach kontrolowanego picia, to jednak musi wejść na trwałą abstynencję... ale obawiam się, że... wielu nie zdąży
A jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo KASA na nowe programy, terapie, szkolenia... Tylko ludzie muszą przyjść listę odhaczyć... na zwykłą terapię to mniej pewnie chętnych... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|