Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jestem nowa (Mag)
Autor Wiadomość
Mag
[Usunięty]

Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 19:26   jestem nowa

Witajcie,

Jestem nowa na tym forum i mam nadzieję, że znajdę tutaj pomoc. Zacznę od początku:
1. Mój ojciec jest alkoholikiem
2. Moja matka jest mocno w niego wpatrzona, jak się pokłócą to szuka sojuszników i na niego nadaje, a jak się pogodzą to każdy jest wrogiem.
3. Odkąd pamiętam w domu czułam się niepotrzebna i marzyłam tylko, aby wyprowadzić się z niego
4. Jak już się wyprowadziłam do innego miasta mając 20 lat to narobiłam sobie problemów z prawem, które ciągną się za mną do dzisiaj. Po 2 tatach wróciłam na chwilę (straciłam pracę, w nowej zarabiałabym za mało, aby wynajmować mieszkanie), przez miesiąc było ok, traktowali mnie jak córkę, a później znowu przeszkadzałam.
5. Wyprowadziłam się ponownie z dnia na dzień ledwo wiążąc koniec z końcem, miałam szansę na pracę w innym mieście, ale poznałam mojego obecnego narzeczonego i zostałam z nim. Po roku związku zamieszkaliśmy razem. W tym czasie wielokrotnie miał problem z alkoholem. Wydaje mi się, że teraz mniejszy, bo nie pije codziennie. W kwietniu pił kilka dni i znalazłam ukryte puste butelki. Namawiałam go na terapię [ja sama zaczęłam chodzić - (nie byłam już prawie 4 miesiące), bo byłam Strzępkiem nerwów, do tego DDA]. Na początku mówił, że nie ma problemu, później, że chyba tak, ale wstydzi się mówić o tym przed obcymi ludźmi i dlatego nie chce iść na terapię. Ustaliliśmy(ja dałam ultimatum a on się zgodził), że jak problem powróci to albo idzie na terapię, albo ja się wyprowadzę od niego. W tym czasie wypił na 2 weselach, ale wczoraj po jednym z nich nakryłam go w łazience jak pił z butelki wódkę weselną, którą mu zabrałam i doznając szoku nie odzywałam się do niego, jak prbował mi wmówić, że nic się nie stało :[ . Jak go "olałam" i wyszłam do drugiego pokoju to zamknął za mną drzwi i powiedział " czar prysł". Rano z uśmiechem mnie powitał, ale zlekceważyłam to i wyszłam do pracy.
6. Jestem wykształcona, nie najgorzej zarabiam, ale boję się, że jak go zostawię to sobie nie poradzę finansowo. Z rodzicami nie utrzymuję kontaktów (tylko mijamy się na rodzinnych spotkaniach bez słowa), więc nie mam gdzie wrócić.

Nie wiem, co robić, nie odłożyłam żadnych oszczędności, bo wszystko wkładałam we wspólne wydatki, remont mieszkania (jego mieszkania). Wystarczy mi na wynajęcie mieszkania i skromne życie, ale na koszta związane ze szkołą i nie wiadomo w jak odległej przyszłości adwokata. Wiem, że powinnam teraz z nim porozmawiać i przypomnieć o ultimatów, wiem, że jeśli nie zgodzi się na leczenie to powinnam być konsekwentna i się wyprowadzić, ale nie wiem jaką decyzję podjąć. Rozum mi podpowiada, że źle podjęte decyzje w przeszłości dają mi każdego dnia o sobie znać i jeśli z nim będę, a on będzie dalej pił to za 20 lat mogę powiedzieć, że zmarnowałam sobie życie, a miałam wybór. Tylko, że ja teraz nie widzę żadnego dobrego wyjścia z tej sytuacji:-( najgorsze jest to, że wszyscy widzą w nim ideał, nawet moja rodzina, bo on zawsze wycałuje ciocie z każdym porozmawia...

stiff 
Uzależniony od netu

Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 19:32   

Mag napisał/a:
Tylko, że ja teraz nie widzę żadnego dobrego wyjścia z tej sytuacji:

Z tego co piszesz wynika, ze jesteś w temacie... :roll:
Moze dobrego wyjścia nie ma, ale możesz wybrać mniejsze zło, choć pewnie wcale tak nie jest, bo co Cie czeka jeśli będziesz trwała w pijanym związku...

Flandria 
Uzależniony od netu
DDA (Dzielna, Dobra, Aktywna)

Pomogła: 69 razy
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 19:48   

Mag napisał/a:
Jestem wykształcona, nie najgorzej zarabiam, ale boję się, że jak go zostawię to sobie nie poradzę finansowo.

zawsze możesz spróbować się jakoś z nim dogadać, żeby oddał Ci kasę, którą włożyłaś w to mieszkanie ...
poza tym, wiele osób wynajmuje sobie np. tylko pokój a nie całe mieszkanie - wychodzi dużo taniej
a kto wie - może w przyszłości spotkasz kogoś naprawdę wartościowego ? :)

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 19:58   

Mag napisał/a:
wiem, że jeśli nie zgodzi się na leczenie to powinnam być konsekwentna i się wyprowadzić,

Mag, jeżeli jeszcze nie masz z nim dzieci, to dasz sobie radę sama.
Moim zdaniem powinnaś przede wszystkim wrócić na terapię, a opiniami rodziny się nie zajmuj.
Ja słuchałam co mi mówią znajomi i nawet przez jakiś czas wierzyłam w to, że gdybym "umiała" rozmawiać z alkoholikiem, który jest miły i uczynny (dla innych) i "pije tak jak wszyscy", moje życie potoczyłoby się inaczej.

Czy masz rachunki na rzeczy, które kupowałaś do tego mieszkania?

incognito 
(banita)

Pomogła: 16 razy
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 19:59   

Witaj Mag! :)

Jacek 
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 20:05   

cześć Magi :)

pietruszka 
Moderator

Pomogła: 232 razy
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 20:09   

Mag napisał/a:
nie wiem jaką decyzję podjąć.

Witaj Mag,
A co Ci daje ten związek? Oprócz (na razie) względnej stabilizacji finansowej?
Boisz się zostać sama? Boisz się, że nie zasługujesz na kogoś lepszego?
Szkoda, że przerwałaś terapię, to zwykle pomaga podejmować decyzje. Podjęcie decyzji zwykle bywa trudne, ale jeszcze gorzej zwlekać zbyt długo z jej podejmowaniem. Wiem, bo jeśli sama nie mogę podjąć jakieś decyzji, to czuję się jakbym pływała w próżni, zawieszona, i zwykle jestem wtedy mocno sfrustrowana. Kiedy jednak dokonam już wyboru najczęściej nabieram energii i przynajmniej odnajduję jakiś sens w tym co robię.
Mag napisał/a:
teraz nie widzę żadnego dobrego wyjścia z tej sytuacji:

Życie zwykle nie jest czarno-białe, często nie widać innych perspektyw, a życie lubi zaskakiwać. Osobiści pomaga mi świadomość, ze mam prawo popełnić błędy i czasem lepiej pozwolić sobie na potknięcie, zły wybór niż stać w miejscu i czekać na ... no właśnie nie wiadomo co... że ktoś lub coś za nas zdecyduje?
Acha i jeszcze dzisiaj już wiem, ze większość decyzji jest odwracalnych, zawsze można decyzję zmienić, jeśli zmienią się okoliczności.. To mi też pomaga.

Borus 
Trajkotka
uzależniony

Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 20:29   

Cześć Mag... :)

Agusia 31 
Towarzyski

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 20:33   

Witaj!!! :pocieszacz:

milutka 
Trajkotka

Pomogła: 49 razy
Wysłany: Pon 18 Paź, 2010 20:41   

Witaj Mag :) Powiem Ci tak ...jeśli masz wątpliwości ...a z tego co piszesz to masz to zastanów sie trzy razy zanim podejmiesz jakąkolwiek decyzję .Bardzo trudno jest radzić komuś kto myśli "sercem"ale przez alkohol miałaś zniszczone dzieciństwo i skoro tutaj jesteś niszczy się Twoje dorosłe życie -czy na pewno tego chcesz ?Mój mąż pije sam po kryjomu i wiem jak to boli ...tak więc Ty masz szansę na to nie patrzeć -a skoro twój chłopak już teraz się chowa to nie łudź się ,że sam bez pomocy terapii się zmieni .Życzę słusznego wyboru .

ZbOlo 
[*][*][*]
Ojciec Chrzestny

Wysłany: Wto 19 Paź, 2010 06:48   

Witaj Mag, pozdrawiam ZbOlo - alkoholik.....

evita 
[*][*][*]

Pomogła: 75 razy
Wysłany: Wto 19 Paź, 2010 07:27   

Witaj Mag :)
Mag napisał/a:
najgorsze jest to, że wszyscy widzą w nim ideał, nawet moja rodzina, bo on zawsze wycałuje ciocie z każdym porozmawia...

znam ten ból ... mój men po wielu latach picia nagle stał się, już jako trzeźwy, nieomalże bohaterem narodowym w rodzinie :)
Trudno jest ci cokolwiek doradzić ale sądzę, że dobrze by było, żebyś zakończyła ten rozdział życia zaczynając jednocześnie wszystko od nowa.Nie było też trochę tak, że po powrocie do domu rodziców na siłę szukałaś jakiejś alternatywy żeby się stamtąd wyrwać ? znalazłaś kolejnego alkoholika bo takie jak my przyciągamy do siebie właśnie takich drani . Być może za parę lat twój chłopak okaże się niezmiernie wartościowym i trzeźwym człowiekiem ale nikt nie może ci tego zagwarantować więc czy masz w sobie tyle siły i ochoty by trwać przy jego boku w oczekiwaniu na nieznane ?
Problemy z prawem ... nie wiem na ile są poważne te twoje problemy ale może w pojedynkę łatwiej będzie ci je rozwiązać bez zbędnego balastu w postaci twojego alko.

Pozdrawiam serdecznie
Ewa - współuzależniona

Mag
[Usunięty]

Wysłany: Wto 19 Paź, 2010 15:35   

Hej,

Mam rachunki na część zakupów, ale te przedmioty nie są mi do niczego potrzebne, ja potrzebuję gotówki, którą odłożę na wypadek kosztów o których wspominałam wcześniej.

Co mnie trzyma? Na pewno boję się być sama - święta, wakacje, weekendy, boję się, że już nie zdążę założyć rodziny, mieć dzieci... ale też jestem zakochana (tylko, czy przy współuzależnieniu można mówić o prawdziwej miłości).

Pietruszka, jeśli chodzi o zmienność decyzji, to dla mnie jest wszystko białe albo czarne, zakładam, że albo mi się uda od razu (wybierze terapię), albo w ogóle.

Evita, wracając do rodziców myślałam, aby się szybko wynieść od nich, wynajęłam mieszkanie i miałam nawet szansę wrócić do miasta z którego wróciłam do domu, ale go poznałam i się zakochałam.

Wczoraj postanowiłam, że porozmawiam dziś z nim i albo idzie na terapię albo ja uciekam od niego. Rano nie byłam już tego taka pewna, bo mi było go szkoda (idiotka ze mnie) i nie wiedziałam, czy to dobra decyzja. Byłam dziś w delegacji i jadąc autem pomyślałam że jak odda mi część kasy, którą zainwestowałam w jego mieszkanie to sobie poradzę. Napisałam mu sms, że musimy dziś porozmawiać i on musi podjąć decyzję. Odpisał przed chwilą, że zawsze będzie mnie kochał coby się nie stało, że ma kaca moralnego, jest mu wstyd, itd. i że to ja podejmę decyzję. Przypomniałam mu o ultimatum, odpisał, e na żadną terapię nie idzie, bo on nie pije często.:-(

Klara 

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Wto 19 Paź, 2010 15:55   

Mag napisał/a:
Mam rachunki na część zakupów

No to mogą Ci się przydać, gdybyś się zdecydowała na wyprowadzkę i żądanie zwrotu części nakładów.
Mag napisał/a:
odpisał, e na żadną terapię nie idzie

Masz odpowiedź. Jeszcze go żałujesz? :shock:

Mag
[Usunięty]

Wysłany: Wto 19 Paź, 2010 16:03   

Podałam mu kwotę jaką chciałabym, aby mi oddał (sam o nią zapytał).

Nie żałuję teraz jego ale nas i tego, że znowu mi nie wyszło. Wspólnych lat, planów...

Ja już sama nie wiem, czy to ze mną jest coś nie tak. On twierdzi, że problem się nie powtórzył, bo pił, bo było wesele.

Odpowiedz do tematu