duża niewiadoma |
Autor |
Wiadomość |
nesca
Małomówny
|
Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 14:36 duża niewiadoma
|
|
|
Witam wszystkich !
Przez przypadek uświadomiłam sobie, że jestem osobą współuzależnioną. Zaczełam czytac na ten temat i trafiłam tu. Czytając opisane tu historie, przeraża mnie jak bardzo pokrywa się to z moim zyciem. Obecie przepełniają mnie sprzeczne odczucia i myśli... |
_________________ nesca |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
Pomogła: 94 razy Wiek: 52 Dołączyła: 12 Lip 2011 Posty: 3397
|
Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 14:40
|
|
|
Witaj nesca
Jeżeli Twoje poszukiwania doprowadziły Cię tutaj, to zapewne miałas ten sam powód, co my wszystkie.
Na pewno znajdziesz tu wsparcie, pomoc i mnóstwo cennych informacji.
Opowiedz cos o sobie.
Esaneta, żona alkoholika, matka narkomana |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
nesca
Małomówny
|
Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 14:51
|
|
|
Hmmm o sobie, teraz widze jak tródno jest mi co kolwiek o sobie napisac...
7 lat temu zakochalam się, rozpoczełam nowe życie, pełna szczęścia i nieprzepełnionej radości, początek wspólnego zycia cudowny 6 miesiecy, potem wszystko zaczeło się zmieniac... partner jest alkoholikiem. |
|
|
|
|
nesca
Małomówny
|
Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 15:03
|
|
|
A teraz tak bardziej otwarcie, 4 dni temu wyprowadziłam się, od x czsu straszyłam odejściem. Telefon milczy ja nie dzwonie, on też nie. Za namową koleżanki poszłam do poradni tam kobieta w rejestracji nazwala mnie osobą współuzależnioną, jutro mam spotkanie z terapełtką. Łatwiej jest mi czytac o innych, niż samej pisac o sobie...
Partner zawsze powtażał, że nasze problemy są tylko nasze i nie powinnam nikomu o nich opowiadac, to chyba siedzi we mnie tak mocno że teraz trudno mi się otworzyc |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
Pomógł: 37 razy Wiek: 63 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 3629 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 15:11
|
|
|
Witaj Nesca - Marek alkoholik.
Cytat: | Partner zawsze powtażał, że nasze problemy są tylko nasze i nie powinnam nikomu o nich opowiadac, to chyba siedzi we mnie tak mocno że teraz trudno mi się otworzyc |
To są właśnie mechanizmy wystepujace w rodzinie z problemem alkoholowym (i innych dysfunkcyjnych). Należy je przełamywac. |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
|
Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 15:13
|
|
|
nesca napisał/a: | 4 dni temu wyprowadziłam się, od x czsu straszyłam odejściem |
Bardzo dobrze Pamietaj - nigdy nie groź alkoholikowi, jesli nie zamierzasz spełnic swojej groźby - to go tylko umacnia w tej straszliwej chorobie.
nesca napisał/a: | Za namową koleżanki poszłam do poradni |
Masz bardzo mądrą koleżankę. Terapia pozwoli Ci nabrać właściwego spojrzenia na Twoją sytuację, przedstawi narzędzia, z których będziesz mogła korzystać, poznasz tez takie kobiety jak Ty - nie bedziesz juz sama ze swoim problemem.
nesca napisał/a: | Łatwiej jest mi czytac o innych, niż samej pisac o sobie... |
W miarę Twojej pracy na terapii te proporcje sie odwrócą.
nesca napisał/a: | Partner zawsze powtażał, że nasze problemy są tylko nasze i nie powinnam nikomu o nich opowiadac |
Manipulacja - to typowe u alkoholików; jesli bedziesz chciała nauczysz się nie reagowac na nie.
Jak pojawi się tutaj nasza Klara zapewne wklei Ci parę pomocnych linków. Póki co wklejam Ci to (jeśli jeszcze nie czytałaś) http://komudzwonia.pl/viewtopic.php?t=5228 |
|
|
|
|
|
nesca
Małomówny
|
Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 15:30
|
|
|
Długo robiłam wszystko to co mi kazał, gdy był pijany to ja odbierałam jego tel. i cos tam kłamałam, gdy leżał na kacu również, kilka miesięcy temu przestałam. Ciągle mu powtarzałam, że musi się leczyc, że mnie rani że nie chce by tak wyglądało nasze życie, ze boje się wracac do domu ( bo nie wiem czy on tam jest trzeźwy czy pijany), że boje się gdy on wychodzi gdzieś sam( bo nie wiem czy wróci trzeźwy). On gdy przestawał pic nie chciał się ze mną roztawac, mówił że "trzymając się mojej spódnicy" jest bezpieczny. Ciągle powtarzał, że wie ze jest alkoholikiem i wie że musi przestac pic, nigdy sie nie leczył, nie wierzył w sens terapi, uważał że ona mu nie pomoże, że on sam z moją pomocą przestanie pic. |
|
|
|
|
nesca
Małomówny
|
Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 15:31
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Cześć, Tomek z tej strony, alkoholik.
nesca napisał/a: | Partner zawsze powtażał, że nasze problemy są tylko nasze i nie powinnam nikomu o nich opowiadac |
Jaki on typowy, zaraz jeszcze napiszesz że 1000 x obiecywał że "ostatni raz", 500 x "musiał" i ze 300 x "bo Ty go nie rozumiesz i krzywdzisz go - dlatego pije".... |
Witaj Tomku
tak właśnie tak powtarzał i teraz widze jakie to typowe.... |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
|
Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 15:36
|
|
|
nesca napisał/a: | mówił że "trzymając się mojej spódnicy" jest bezpieczny |
Można to zinterpretować: spokojnie bez obaw może pic dalej
Dopóki nie odniesie strat w związku ze swoim piciem, dopóty nic ze swoim piciem nie zrobi, powiem więcej - jego choroba będzie sie pogłębiała.
nesca napisał/a: | że on sam z moją pomocą przestanie pic. |
Nie ma takiej opcji. Ty natomiast mozesz pomóc sobie i nie schrzań tego (sorry ) , co juz dla siebie zrobiłaś (wyprowadzka, spotkanie z terapeutką). |
|
|
|
|
|
nesca
Małomówny
|
Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 15:48
|
|
|
esaneta napisał/a: |
Nie ma takiej opcji. Ty natomiast mozesz pomóc sobie i nie schrzań tego (sorry ) , co juz dla siebie zrobiłaś (wyprowadzka, spotkanie z terapeutką). |
Dziękuję Ci bardzo, powoli zaczynam sobie to uświadamiac, choc nie jest łatwo, musze się przyznac, ze gdy ta miła Pani powiedziała o mnie "współuzależniona" - choc nie miałam pojecia co to tak na prawde znaczy, pomyślałam że to nie ja, że jakaś pomyłka, że to nie o mnie.... |
|
|
|
|
Babeta35
Trajkotka
Pomogła: 3 razy Wiek: 58 Dołączyła: 18 Sty 2011 Posty: 1546 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 15:48
|
|
|
Witaj
beata była współuzależniona aktualnie DDD.
Trzymam za Ciebie kciuki, nie jest łatwo ale się da |
|
|
|
|
KICAJKA
Trajkotka współuzależniona-stara al-anonka
Pomogła: 101 razy Wiek: 64 Dołączyła: 28 Wrz 2009 Posty: 1555 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 16:25
|
|
|
Witaj nesca,
Brawo,zrobiłaś już dwa dobre kroki - odseparowanie od uzależnionego i szukanie pomocy.
Jeśli dalej konsekwentnie pójdziesz-możesz wiele zyskać dla siebie - bo Twój uzależniony partner sam musi dojść do etapu leczenia lub samounicestwienia
Ty na to wpływu nie masz-możesz pomóc tylko sobie |
_________________ " Jestem dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy,mam prawo być tutaj..."
http://www.youtube.com/wa...feature=related
|
|
|
|
|
nesca
Małomówny
|
Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 16:30
|
|
|
Zastanawiam sie czy nie wyjechac gdzies dalej, jestem teraz u rodziców, wyjechalam z domu rodzinnego 6 lat temu, odsunałam sie od znajomych i rodziny by ukryc alkoholizm partnera. Gdy wspomniałam mamie że chce isc do poradni poprosic tam o pomoc, zganila mnie:" to jest miale miasto i jeszcze kogos tam spotkasz". Zapytałam się jej czy sie mnie wstydzi, czy rozumie że ja mam poważny problem ? Nic nie odpowiedziała... Czuje się tu bardzo samotna |
|
|
|
|
Wuśka.
Towarzyski
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 05 Sie 2011 Posty: 126
|
Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 16:39
|
|
|
Witaj, Nesca.
Nesca nie poddawaj się mentalności małego miasta.Ty jesteś najważniejsza. |
|
|
|
|
kahape
Towarzyski koalka
Pomogła: 10 razy Wiek: 66 Dołączyła: 13 Lis 2009 Posty: 369
|
Wysłany: Czw 24 Lis, 2011 16:39
|
|
|
nesca napisał/a: | Gdy wspomniałam mamie że chce isc do poradni poprosic tam o pomoc, zganila mnie | a jak było w twoim domu rodzinnym??? Nie było alkoholu?
pozdr |
_________________ "Nigdy, przenigdy, nikt i nic nie będzie dostosowywało się do Twoich oczekiwań". Ameise |
|
|
|
|
|