Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak to przeżyć
Autor Wiadomość
kumwat 
Milczek

Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 14:22   jak to przeżyć

Witam. jestem tu zupełnie nowa, chociaż w temacie współuzależnienia nie. Do tej pory jednak nic z tym nie robiłam, trochę z braku najbardziej chyba czasu.
Jestem z partnerem od 2,5 roku. Od naszego poznania cały czas się leczy, a to mitingi, terapie, grupowe , indywidualne. Co parę miesięcy zapijał jednodniowo, szczęściem bez udziału dzieci jako świadków się obywało. po czym biegiem z powrotem na leczenie. W domu generalnie spokój, dobry ojciec, fajny facet.
Ostatnie zapicie jednak bardzo nami wstrząsnęło. Mąż wylądował na detoksie ( sam się zgłosił natychmiast po wytrzeźwieniu ). Razem z terapeutą postanowił przerwać ten krąg comiesięcznych zapijań i wybrać się do ośrodka stacjonarnego.
Na rozum wiem że to dobre wyjście, że to dobra decyzja żeby przełamać schemat, ale jestem załamana. Zostanę sama z 2 dzieci, w tym jednym paromiesięcznym, mało stabilnymi dochodami. Starsza córka( nie jego biol. ale mówi do niego tato) szaleje za nim, już teraz przez te dni na detoksie w domu jest co dzień płacz, gdzie jest tata. A on ma wyjechać już w przyszłym tygodniu, przed świętami.
Nie wiem jak mam mam sobie z tym poradzić, co powiedzieć dziecku ? jak to wytłumaczyć ? Jak sobie dajecie radę w takich sytuacjach ? To nie jest tak że jego nieobecność będzie ulgą dla nas. Wręcz odwrotnie, będzie nam ciężko :( Z punktu widzenia jego zdrowienia wiem ze to najlepsze wyjście, ale życiowo dla mnie i starszego dziecka bardzo trudna sytuacja.:( jak to przechodziliście ?

Klara 
Uzależniony od Dekadencji

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 14:32   

Witaj :)

Masz szczęście dziewczyno, że Twój mąż tak świadomie podchodzi do swojej choroby.
Dobrze to rokuje.
kumwat napisał/a:
co powiedzieć dziecku ?

Wystarczy powiedzieć, że tata zachorował, jest w szpitalu (co właściwie nie będzie kłamstwem) i wróci, jak wyzdrowieje.
kumwat napisał/a:
Nie wiem jak mam mam sobie z tym poradzić,

Jak każda kobieta, która zostaje sama z dziećmi.
Moja szefowa zwykła cytować jakiegoś swojego guru, który mawiał: "Od kolebki do mogiły licz tylko na własne siły".
Aha, jeśli Twój mąż pracuje, to pensję otrzyma w takiej wysokości, jak z normalną chorobę, gdyż będzie na L4.
Ostatnio zmieniony przez Klara Wto 13 Gru, 2011 14:32, w całości zmieniany 1 raz  

KICAJKA 
Trajkotka
współuzależniona-stara al-anonka

Pomogła: 101 razy
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 15:30   

Witaj kumwat :)
Dzieciom trzeba mówić prawdę a prawda taka,że jest chory :tak:
kumwat napisał/a:
Mąż wylądował na detoksie ( sam się zgłosił natychmiast po wytrzeźwieniu ). Razem z terapeutą postanowił przerwać ten krąg comiesięcznych zapijań i wybrać się do ośrodka stacjonarnego.

To jest dobra wiadomość :)

bunia 
Towarzyski

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 15:36   

Witaj Kumwat :skromny: :)

Pati 
Gaduła
Inna od innych.DDA.

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 15:41   

Witam Cię Kumkwat :)
Dzieciom trzeba mówić prawdę i jeszcze raz prawdę.
kumwat napisał/a:
Zostanę sama z 2 dzieci, w tym jednym paromiesięcznym,

Przeciesz to nie koniec świata a Twój partner nie wyjeżdża na zawsze.

Borus 
Trajkotka
uzależniony

Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 16:25   

Cześć Kumwat... :)

Jacek 
...jestem alkoholikiem...

Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 18:59   

cześć Kumwat :skromny:

Wuśka. 
Towarzyski

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 19:05   

Witaj, Kumwat.

kosmo 
Gaduła
uzależniona, ociekająca jadem...

Pomogła: 48 razy
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 20:03   

Witaj Kumwat... :)

kumwat 
Milczek

Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 20:22   dzięki

Dzięki wielkie wszystkim za ciepłe powitanie. Powoli oswajam się z tą myślą - półroczna rozłąka:( Nie umiem sobie nawet tego wyobrazić. Od początku jesteśmy nierozłączni, a teraz, tak nagle wyjazd.
Dziecku oczywiście powiemy, że tato jedzie do szpitala, że jest chory, ale te 6 miesięcy to strasznie długo dla córki. Jest bardzo rodzinna, uwielbia go, codziennie pyta itd. I na dodatek zbliżają się święta. Jutro mam spotkanie z jego terapeutą, chcę zapytać czy uda się odłożyć ten wyjazd na termin poświąteczny, bo dziecko mi się zapłacze.
Mąż miał alternatywę, ale czuję w rozmowach z nim że on bardzo chce jechać. Nie wiem czemu, ale coś mi mówi, że częściowo motywuje go chęć odpoczynku od odpowiedzialności. Miał bardzo ciężką przeszłość, którą starał się ogarniać, stopniowo przyjmować konsekwencje swojego poprzedniego życia, i chyba go to przytłoczyło, a może za szybko się to działo. Ja się nie wtrącałam w jego tempo, wymagałam swoje.
Rozum mi mówi, że wyjazd to najlepsze wyjście, ale serce.... masakra.
No ale.. stało się. Niestety zostanę bez pieniędzy z jego strony. Był zarejestrowany w UP, właśnie znalazł pracodawcę i od stycznia miał już mieć umowę, a tu taki klops:( Nie wiem jak to będzie finansowo i nie chcę sobie na razie wyobrażać. Staram się nie wybiegać za mocno myślą do przodu. Męczy mnie to.
Wiadomo - umiesz liczyć, licz na siebie - ale w końcu tworząc rodzinę liczy się wspólnie na siebie.
Jak sobie radziliście w takich sytuacjach ? Gdy partner/ka byli na leczeniu jakiś dłuższy czas? Ktoś się podzieli doświadczeniem może?

Klara 

Pomogła: 264 razy
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 20:29   

kumwat napisał/a:
te 6 miesięcy to strasznie długo

Rzeczywiście długo, ale tak się zastanawiam, czy Tobie się coś nie pomyliło.
Wydaje się, że obecnie terapie zamknięte trwają maksymalnie 6 tygodni.

Nie wiem jak sobie poradzić bez pieniędzy.
Może powinnaś się zgłosić do opieki społecznej.

Pati 
Gaduła
Inna od innych.DDA.

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 20:36   

Klara napisał/a:
Wydaje się, że obecnie terapie zamknięte trwają maksymalnie 6 tygodni.

Też mnie to zastanawia.
Ja słyszałam o najdłuższym pobycie to 8 tygodni :bezradny:

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 20:37   

Witam :)

kumwat 
Milczek

Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 20:51   

Chyba raczej nie ma pomyłki. Z tego co czytałam są różne ośrodki - krótko terminowe, średnioterminowe i długoterminowe, nawet do 2 lat. Mąż mówił, że zastanawiali się nad różnymi terminami, te krótkie tez były brane pod uwagę, ale jego prowadzący terapeuta doradzał właśnie minimum 6 miesięcy. Mąż, czuję to w rozmowach przez telefon jest również za długim wyjazdem - jest bardzo zmotywowany. Jutro powinnam dowiedzieć się więcej.

Jeśli chodzi o kasę - no cóż, MOPS niestety nie pomoże na koszty życia z 2 dzieci w dużym mieście:(

kumwat 
Milczek

Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 20:52   

I witam nowoprzybyłych w wątku również ciepło. Dziękuję za odzew, to mi pomaga.

Odpowiedz do tematu