|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
A może lepiej separacja? |
Autor |
Wiadomość |
olga
Uzależniony od netu
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 01 Wrz 2011 Posty: 4353 Skąd: Hagen
|
Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 13:58
|
|
|
To są dylematy dla osób wierzących dlatego nic tu po mnie. Dla mnie priorytetem jest człowiek i jego szczęście, cała reszta (kościół, wiara) mnie nie interesuje. |
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
Pomógł: 43 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1340 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 20:44
|
|
|
Gonzo.pl napisał/a: | Nie istnieją zadne rozwody koscielne. |
Oj bo się pogniewamy... Nie piszemy o czymś o czym nie mamy pojęcia OK?
Cytat: | Kwestia rozwodu
Kościół udzielając „rozwodu kościelnego”—„zdejmując błogosławieństwo”— odwołuje się do wyjątku, jaki uczynił Chrystus w generalnym zakazie tej praktyki. Kościół niejednokrotnie ubolewa nad zaistnieniem rozpadu związku małżeńskiego i ogólnie rzecz ujmując postrzega rozwód jako tragiczną pomyłkę.
Zdarzają się jednak sytuacje, w których Kościół prawosławny dochodzi do przekonania, że czasami duchowe dobro chrześcijanina, naruszone w zniszczonym i właściwie nie istniejącym małżenstwie, usprawiedliwia rozwód z prawem do powtórnego małżeństwa dla jednego lub obojgu małżonków. Każdy duchowny w parafii jest obowiązany czynić wszystko, by pomóc parom małżeńskim rozwiązac ich problemy. Jeżeli to się nie uda i małżonkowie otrzymają rozwód cywilny, wówczas mogą również ubiegać się o „rozwód kościelny” w niektórych jurysdykcjach Kościoła prawosławnego.
Jurysdykcje prawosławne, które orzekają „rozwody kościelne”, żądają gruntownej oceny sytuacji i pojawienia się cywilnie rozwiedzionej pary przed lokalnym sądem kościelnym, gdzie przeprowadza się kolejne badanie. Dopiero, gdy orzeczony zostaje „rozwód kościelny” przez przewodzącego biskupa, byli małżonkowie mogą ubiegać się o kościelne pozwolenie na powtórne małżeństwo. |
Źródło |
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
Pomógł: 37 razy Wiek: 63 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 3629 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 20:51
|
|
|
Whiplash napisał/a: |
Oj bo się pogniewamy... Nie piszemy o czymś o czym nie mamy pojęcia OK? |
Nie bądź upierdliwy, co?
Nie mówię o czymś, na czym się nie znam, wiec nie mówię o Kościele Prawosławnym.
I przyznaje, nie wiedziałem o rozwodach u jego wyznawców.
Trudno znać szcegółowo wszystkie religie i wyznania, prawda?
Mówię o tym, na czym się znam, czyli o Kościele Katolickim.
A znam się, gdyż mam za sobą unieważnienie małżeństwa. I jeśli taka byłaby moja wola, mogę drugi raz brać ślub kościelny.
Aha, i dziękuję za tę uwagę, bo a priori założyłem, że wszyscy są Katolikami. Też myślę stereotypami. |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
Ostatnio zmieniony przez Gonzo.pl Pon 30 Sty, 2012 20:55, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 20 Wrz 2011 Posty: 2272 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 20:57
|
|
|
Whiplash napisał/a: | Gonzo.pl napisał/a: | Nie istnieją zadne rozwody koscielne. |
Oj bo się pogniewamy... Nie piszemy o czymś o czym nie mamy pojęcia OK?
Cytat: | Kwestia rozwodu
Kościół udzielając „rozwodu kościelnego”—„zdejmując błogosławieństwo”— odwołuje się do wyjątku, jaki uczynił Chrystus w generalnym zakazie tej praktyki. Kościół niejednokrotnie ubolewa nad zaistnieniem rozpadu związku małżeńskiego i ogólnie rzecz ujmując postrzega rozwód jako tragiczną pomyłkę.
Zdarzają się jednak sytuacje, w których Kościół prawosławny dochodzi do przekonania, że czasami duchowe dobro chrześcijanina, naruszone w zniszczonym i właściwie nie istniejącym małżenstwie, usprawiedliwia rozwód z prawem do powtórnego małżeństwa dla jednego lub obojgu małżonków. Każdy duchowny w parafii jest obowiązany czynić wszystko, by pomóc parom małżeńskim rozwiązac ich problemy. Jeżeli to się nie uda i małżonkowie otrzymają rozwód cywilny, wówczas mogą również ubiegać się o „rozwód kościelny” w niektórych jurysdykcjach Kościoła prawosławnego.
Jurysdykcje prawosławne, które orzekają „rozwody kościelne”, żądają gruntownej oceny sytuacji i pojawienia się cywilnie rozwiedzionej pary przed lokalnym sądem kościelnym, gdzie przeprowadza się kolejne badanie. Dopiero, gdy orzeczony zostaje „rozwód kościelny” przez przewodzącego biskupa, byli małżonkowie mogą ubiegać się o kościelne pozwolenie na powtórne małżeństwo. |
Źródło |
Co ma piernik do wiatraka
Czy ktoś pisał o rozwodach w "kościele prawosławnym", zwłaszcza w wątku o separacji.
|
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
Pomógł: 43 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1340 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 21:06
|
|
|
Gonzo.pl napisał/a: | Aha, i dziękuję za tę uwagę, bo a priori założyłem, że wszyscy są Katolikami. Też myślę stereotypami. |
Właśnie o to zdanie mi chodziło |
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 21:23
|
|
|
Whiplash napisał/a: | Gonzo.pl napisał/a: | Aha, i dziękuję za tę uwagę, bo a priori założyłem, że wszyscy są Katolikami. Też myślę stereotypami. |
Właśnie o to zdanie mi chodziło |
Czy to teleturniej mamy cię |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
Pomógł: 37 razy Wiek: 63 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 3629 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 21:28
|
|
|
Cytat: | Czy to teleturniej mamy cię |
Niewazne, ja jestem zadowolony. Nie chcę byc ograniczonym bezmyślnym ludkiem. |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 21:46
|
|
|
Gonzo.pl napisał/a: | Cytat: | Czy to teleturniej mamy cię |
Niewazne, ja jestem zadowolony. Nie chcę byc ograniczonym bezmyślnym ludkiem. |
Gozno masz rację dobrze wiedzieć więcej, ale nadal nie rozumiem co ma rozwód kościelny prawosławny do separacji przed Sądem Cywilnym w Polsce.
Chyba się wam wątki pomyliły o rozwodach kościelnych dyskusja trwa w w temacie "BOND& ALANONKI". |
|
|
|
|
OSSA
Upierdliwiec
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|