jak to przeżyć |
Autor |
Wiadomość |
Pati
Gaduła Inna od innych.DDA.
Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 11 Gru 2010 Posty: 927
|
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 20:54
|
|
|
kumwat napisał/a: | Jeśli chodzi o kasę - no cóż, MOPS niestety nie pomoże na koszty życia z 2 dzieci w dużym mieście:( |
Byłaś w MOPSie i pytałaś czy pomogą czy nie? |
_________________ Najlepszym miejscem pod słońcem jest dom,w którym żyją ludzie ofiarujący sobie w najtrudniejszych chwilach tak rzadki dar,jak wybaczenie. (G.McDonald) |
|
|
|
|
kumwat
Milczek
|
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 21:43
|
|
|
Nie, nie byłam w mopsie, dziś się dowiedziałam o postanowieniu męża. Ale już dostaję pieniądze na córkę z FA, niestety bardzo niewielką. Na młodsze to kazali mi zakładać sprawę o alimenty - nie zakładałam bo mąż łożył na utrzymanie dziecka.
Nie wiem czy będę się kwalifikować na jakiś inne zapomogi - sprawdzę.
Być może w tej sytuacji coś się znajdzie. |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 21:57
|
|
|
Kumwat, zorientuj się dobrze, jak to jest z tą terapią.
Szukałam w necie informacji o terapii długoterminowej i nigdzie niczego takiego nie znalazłam.
Nie chcę krzywdzić Twojego męża czy tam partnera podejrzeniami o nieuczciwość, ale coś mi tu nie gra. |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
kumwat
Milczek
|
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 22:12
|
|
|
No cóż, jutro się wszystkiego dowiem z ust terapeuty.
Może chodzi o to, że mąż wybiera się do ośrodka leczenia uzależnień też od narkotyków, a nie samego alkoholu. Nie będzie to Monar, ale jakaś inna państwowa placówka. Czytałam na kilku stronach że tak to działa, podpisuje się kontrakty czy coś takiego.
Mąż ma barwną przeszłość - stwierdzone uzależnienie "krzyżowe" czy jakoś tak. O ile jednak używania różnych środków pozbył się stosunkowo bezboleśnie, to został ten nieszczęsny alkohol, dlatego weszłam na forum alko. Uczęszczał też na mitingi NA - anonim. narkomanów, gdzie i tak większość stanowią alkoholicy. Byłam na chyba 2 spotkaniach otwartych. Jak mi tłumaczył , nie zajmują się jakoś szczególnie uzależnieniem od konkretnych substancji, ale samym uzależnieniem jako pewnym zespołem chorobowym. Takie bardziej całościowe podejście. Poza tym trzon grupy to naprawdę fajni, pomocni ludzie. Chyba też dlatego wolał ta grupę niż inne.
Ja zaś pozwolę sobie pozostać z wami póki co. Jestem też DDA , ojciec total alko czynny, pierwszy partner - ojciec mojej córki total alko hiperczynny, więc też mam przeszłość nielekką i pasuję do profilu forum |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15070 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 22:14
|
|
|
Cytat: | Ja zaś pozwolę sobie pozostać z wami póki co. Jestem też DDA , ojciec total alko czynny, pierwszy partner - ojciec mojej córki total alko hiperczynny, więc też mam przeszłość nielekką i pasuję do profilu forum |
Można nawet powiedzieć, że mieścisz się w "czołówce" |
_________________ |
|
|
|
|
kumwat
Milczek
|
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011 22:37
|
|
|
"Można nawet powiedzieć, że mieścisz się w "czołówce""
to ci mnie zaszczyt spotkał, hehe.
Niestety taka prawda - książkowa historia domowa. Dzięki mamie miałam swój w miarę spokojny kawałek podłogi i wyszłam "na człowieka" we własnym mniemaniu oczywiście;)
Potem znów książkowo - fatalny start w życie partnerskie. Potem długa rekonwalescencja, całkiem spokojne życie przez parę lat, całkiem fajne romanse z całkiem nieszkodliwie pijącymi i nagle bach.... miłość od pierwszego wejrzenia do .. mężczyzny z przeszłością i sporym bagażem.
na szczęście obecny sam z siebie wykazuje wolę leczenia, nawet mnie goni do znalezienia sobie swojej grupy. Więc czas już się tym będzie zająć jak się trochę uspokoję i sytuacja okrzepnie. |
|
|
|
|
Klara
Uzależniony od Dekadencji
Pomogła: 264 razy Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 7861
|
Wysłany: Śro 14 Gru, 2011 08:30
|
|
|
kumwat napisał/a: | stwierdzone uzależnienie "krzyżowe" czy jakoś tak. |
No tak, to zmienia postać rzeczy.
Teraz rozumiem i już nie podważam uczciwości Twojego męża.
Tak, teraz pozostaje Ci zatroszczyć się o siebie i dzieci.
Samodzielnie |
_________________ "Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/ |
|
|
|
|
kumwat
Milczek
|
Wysłany: Śro 14 Gru, 2011 18:40
|
|
|
A więc postanowione. Terapeuta nie dął się namówić na przesunięcie terminu.
Mąż wyjeżdża w poniedziałek na pół roku. Na pociechę dostałam informacje że był to minimalny sugerowany termin.
Chodzę jak otumaniona To będą jedne z najsmutniejszych świąt.
Staram się nie gdybać i nie patrzeć w przyszłość , tylko skoncentrować na dniu dzisiejszym. Robić to co robiłam do tej pory. Smutno mi, bardzo. Nie umiem sobie w żaden sposób wyobrazić tego okresu, ani tego co może być potem.
dziś mam strasznie pusty dzień. |
|
|
|
|
|