|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Wszędzie mamy "swoich" ludzi |
Autor |
Wiadomość |
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
|
|
|
|
|
pannamigotka
(konto nieaktywne)
|
Wysłany: Sob 26 Sty, 2013 19:32
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | http://nocoty.pl/gid,15276513,kat,1013545,title,Ilona-Felicjanska-Boi-sie-ze-wroci-do-nalogu,galeria.html?ticaid=6ff0a |
http://www.pudelek.tv/vid...-ALKOHOLU-1795/
Swoją drogą ten młody milioner jaki przystojny... |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pon 28 Sty, 2013 15:32
|
|
|
http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html
Cytat: | Funkcjonariusz, który zdecyduje się uczestniczyć w programie, podpisuje kontrakt. Ma on gwarancję, że nie zostanie wyrzucony z pracy, jeżeli podda się terapii. |
Już się czuje bardziej bezpiecznie...... |
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
Wiek: 46 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1341 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Wto 29 Sty, 2013 09:05
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | |
A co Cię tak szokuje?
Jakby mi ktoś takiej szansy nie dał, to do tej pory pewnie nie miałbym roboty i bym chlał... a tak, (wprawdzie bez kontraktu) pracodawca postawił ultimatum, a i w podjęciu leczenia pomógł, nawet do lekarza umówił... I dzięki niemu już ponad 1800 trzeźwych dni mam na koncie...
A przy okazji coś mi się przypomniało. Jak zaczynałem terapię, to na indywidualnej zadałem terapce pytanie: "Jaki jest sens, skoro większość z tych ludzi przychodzi tu pod przymusem, (bo faktycznie większość z nakazem sądowym była) jaki jest sens prowadzić dla nich taką terapię?" Odpowiedź była prostsza niż sądziłem: "Bo jeśli choć jeden z tych kilkunastu zaskoczy - to warto dla tego jednego." |
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Wto 29 Sty, 2013 09:14
|
|
|
Whiplash napisał/a: | A co Cię tak szokuje? |
A jak sądzisz, taki "gagatek" idąc na terapie, podpisując glejt, że się będzie leczył, dostaje gwarancje że nie zostanie wyrzucony z pracy.
A to chyba wyniki powinny o tym decydować.....
Z tym że nie wiemy jak taka gwarancja wygląda, na piśmie....
O dawaniu szansy nie musisz mi pisać, dawałem ją jednemu wielokrotnie, zapijał(każde zapicie nie było go w pracy 3-4dni), tłumaczyłem, jeździłem do niego do domu żeby pogadać, nic nie zrozumiał.
Potem żałowałem że nie przerwałem tego rok wcześniej.
Co oczywiście nie znaczy że ktoś inny zmarnuje taką szanse.... |
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
|
Wysłany: Wto 29 Sty, 2013 09:19
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | A jak sądzisz, taki "gagatek" idąc na terapie, podpisując glejt, że się będzie leczył, dostaje gwarancje że nie zostanie wyrzucony z pracy.
A to chyba wyniki powinny o tym decydować..... |
Lepiej, jeśli podpisze kontrakt i zostanie - może "zaskoczy", niż miałby nie podpisać i wylecieć. I tak mamy niedobór policjantów, a po drugie jak wyleci z roboty, to powiedz, jaką będzie miał motywację żeby się otrząsnąć? Może rzeczywiście to będzie dno, ale nie każdy umie się odbić. Moim zdaniem (i z mojego doświadczenia) łatwiej się odbić od ultimatum, czyli ostatniej deski ratunku, niż od mulistego dna (bo te może wciągnąć). |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Wto 29 Sty, 2013 09:30
|
|
|
Whiplash napisał/a: | Lepiej, jeśli podpisze kontrakt i zostanie - może "zaskoczy", niż miałby nie podpisać i wylecieć |
Whiplash napisał/a: | I tak mamy niedobór policjantów |
To ja bym podwyższył limit, żeby mogli mieć na służbie tak do promila, wtedy mniej będą brali wolnych dni na żądanie, więcej ich będzie na ulicach....
Whiplash napisał/a: | jak wyleci z roboty, to powiedz, jaką będzie miał motywację żeby się otrząsnąć? |
Nie rozumiemy się...
Służba w policji, to obowiązek, odpowiedzialność, w niektórych przypadkach za czyjeś zdrowie i życie.
Motywacja dla alkoholika, do trzeźwienia, a choćby abstynencji, jest w porównaniu z tym na dalszym planie.
Co nie znaczy, tak jak już napisałem, że nie jestem zwolennikiem dawania szansy. |
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
|
Wysłany: Wto 29 Sty, 2013 09:48
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | To ja bym podwyższył limit, żeby mogli mieć na służbie tak do promila, wtedy mniej będą brali wolnych dni na żądanie, więcej ich będzie na ulicach.... | Czemu nie, ale nie żałujmy im, do 0,35 % :swir:
Marc-elus napisał/a: | Nie rozumiemy się... |
Myślę, że się rozumiemy i tak naprawdę zgadzamy. Nie po to dostają kontrakt i obowiązek terapii jako leczenia, żeby nadal pracować pod wpływem. Jak napisałeś: Marc-elus napisał/a: | nie wiemy jak taka gwarancja wygląda, na piśmie... |
Co nie znaczy, że nie możemy się domyślać - Jeśli warunkiem pracy jest terapia, a warunkiem terapii jest trzeźwość to w myśl prawa przechodniości implikacji (sylogizmu) warunkiem pracy jest trzeźwość, a to wyklucza Twój pomysł z 1 promilem
PS.: prawo sylogizmu, prawo przechodności implikacji |
Ostatnio zmieniony przez Whiplash Wto 29 Sty, 2013 09:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|