Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA "

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Komputerowy kącik Stefcia
Autor Wiadomość
staaw 
Uzależniony od Dekadencji


Pomógł: 120 razy
Wiek: 47
Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 8893
Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 10:37   

http://m.komputronik.pl/p...SB_2x_PS-2.html
_________________
Za demokracją bywam, przeciwko głupocie jestem...
 
     
Stefcio 
Towarzyski



Wiek: 34
Dołączyła: 17 Mar 2016
Posty: 152
Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 10:41   

Klara napisał/a:
- starsze systemy są rzadziej atakowane, bo hakerzy uważają, że nie ma tam czego szukać,

Haker nie szpera po internecie w poszukiwaniu konkretnych komputerów odpowiadających jego wymaganiom. On najczęściej zastawia pułapki, w postaci poukrywanych trojanów, wirusów, malmare'ów itp itd. Jak ktoś na taką pułapkę natrafi, to wtedy może się bronić antywirusami, firewallami itp. Problem w tym że antywirus musi znać (przynajmniej częściowo) zagrożenia przed którymi ma chronić, dlatego każdy tego typu program prawie codziennie aktualizuje swoją bazę wirusów żeby rozpoznawać nowe zagrożenia. Jeśli oprogramowanie nie jest już wspierane to nie dostaje aktualizacji co znaczy że po mniej więcej miesiącu jest już zupełnie bezużyteczne, dlatego właśnie starsze komputery są bardziej łakomym kąskiem dla hakerów bo łatwiej się do nich włamać, a wartość danych jakie tam znajda wcale nie musi być mniejsza niż tych na nowych maszynach.

Klara napisał/a:
Mam urządzenie wielofunkcyjne Konica Minolta magicolor 1680 MF.

To maszyna z 2008 roku z tego co widzę, ja na W10 używam ciągle mojej wiernej 17 letniej HP 845c i nie ma problemów ze sterownikami więc o to bym się nie obawiał co zresztą potweirdza strona KM http://www.konicaminolta....pobierania.html

Jras4 napisał/a:
napiszcie mi jak ponumerowac strony w tym open ofis

Tu znalazłem jakiś poradnik krok po kroku: https://pl.wikibooks.org/wiki/OpenOffice.org/Writer/Numerowanie_stron

Jeśli chodzi o pakiet Open Office to nie przepadam ale da się na nim pracować, ale Office 2003 tez będzie działać na W10.

staaw napisał/a:
Gates się stara by rak na zdrowej tkance oprogramowania* nie miał lekkiego życia.


Oj Panie staaw, teraz to żeś mnie rozzłościł. Po pierwsze Bill Gates już od 2000 roku nie przewodzi Microsoftem więc nie stara się o to co piszesz. Od kiedy oddał władze w MS zajął się działanością charytatywną którą prowadzi już 17 lat z wieloma sukcesami.

Po drugie te słowa powiedział Steve Balmer i nie o Open Office tylko o Linuksie. Balmer ( następca Gatesa ) znany jest z ciętego języka i wielu kontrowersyjnych zachowań. Zresztą już nie pełni funkcji i od kiedy zrezygnował Microsoft zaczął bardzo się rozwijać.

Sam Gates nie lubił kiedyś oprogramowania otwartego ale obecnie je chwali, zresztą Microsoft też zaczął się powoli przychylać do rozwiązać otwartych (np. dodanie bashowego terminalu do W10)

Uffff... wygadałem się, wybaczcie ale Gatesa podziwiam i musiałem sprostować :)
_________________
-Jak zjeść słonia?
-Po kawałku!
 
     
Stefcio 
Towarzyski



Wiek: 34
Dołączyła: 17 Mar 2016
Posty: 152
Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 10:43   

Co do przejsciówek z PS/2 na USB to powinny być dostępne bez problemu. a jeśli nie to klawiatura to wydatek 10-30 zł więc nie ma tragedii.
_________________
-Jak zjeść słonia?
-Po kawałku!
 
     
staaw 
Uzależniony od Dekadencji


Pomógł: 120 razy
Wiek: 47
Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 8893
Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 10:47   

Stefcio napisał/a:

staaw napisał/a:
Gates się stara by rak na zdrowej tkance oprogramowania* nie miał lekkiego życia.



Po drugie te słowa powiedział Steve Balmer i nie o Open Office tylko o Linuksie. Balmer ( następca Gatesa ) znany jest z ciętego języka i wielu kontrowersyjnych zachowań.

Możliwe. Lata temu czytałem ten artykuł w Linux+, i mogłem coś pokręcić.
_________________
Za demokracją bywam, przeciwko głupocie jestem...
 
     
Whiplash 
Moderator
Alkoholik m.inn.


Pomógł: 42 razy
Wiek: 41
Dołączył: 01 Lip 2011
Posty: 1154
Skąd: White Undercain
Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 12:39   

Klara napisał/a:
klawiaturę sterującą, jeśli moja jest podłączona kablem z okrągłymi końcówkami (z bolcami)

Klarze chodzi o klawiaturę sterującą do MIDI. Powiem szczerze, że się nie znam. W pierwszym sklepie muzycznym online jaki mi na google wyskoczył klawiatury na USB sa w okolicach 250 PLN najtańsze - do kilku tys. nawet za najdroższe. Właściwych przejściówek nie namierzyłem, ale głównie z braku czasu, myślę, że istnieją. A jeśli nie przejściówki to jakieś adaptery/interfejsy które umożliwiają takie podłączenia. Dodatkowa karta muzyczna, z całymi jej zaletami, wchodzi w grę tylko w przypadku komputera stacjonarnego - w laptopach to raczej kosztowna ekstrawagancja.
_________________
Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.

Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu.
 
     
Stefcio 
Towarzyski



Wiek: 34
Dołączyła: 17 Mar 2016
Posty: 152
Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 13:16   

Whiplash napisał/a:
Klarze chodzi o klawiaturę sterującą do MIDI
a to sorry nie wiedziałem, ale Klara, jakbyś mogła podać model tej klawiatury to postaram się dowiedzieć coś więcej. Co do karty muzycznej to nie znam się na tym wcale, ale zapewne są jakiesś karty na USB. A jakiej karty muzycznej używasz teraz?
_________________
-Jak zjeść słonia?
-Po kawałku!
 
     
Klara 
Uzależniony od Dekadencji


Pomogła: 258 razy
Dołączyła: 24 Lis 2008
Posty: 8047
Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 13:58   

Whiplash napisał/a:
Dodatkowa karta muzyczna, z całymi jej zaletami, wchodzi w grę tylko w przypadku komputera stacjonarnego

No właśnie to jest komputer stacjonarny. Nie lubię laptopów - to po pierwsze, po drugie - jakoś lepiej mi rozłożyć urządzenia przy pracy.
Ten komputer o którym mowa ma kartę zintegrowaną, ale taką już miałam u siebie i padła, więc trzeba było ją zastąpić oddzielną i to także trzeba mieć na uwadze.
A, co tam! Pokażę Wam ten komputer: http://www.ag.pl/dell-c-4_34.html - ten za 1570 zł
W opisie jest mowa, że jest niewielki, więc może nie być miejsca na oddzielną kartę.
Stefcio napisał/a:
jakbyś mogła podać model tej klawiatury to postaram się dowiedzieć coś więcej

Klawiatura: TARGET SOUND-LINE
Jest już pełnoletnia, ale działa i jak pisałam - jeśli bym miała ponosić bardziej znaczące koszty dodatkowe, to na pewno nie jestem na to gotowa.
Karta muzyczna którą aktualnie używam, to SoundMAX HD

Napisałam do sklepu maila z pytaniem o miejsce na kartę, ale jeszcze nie mam odpowiedzi.
_________________
"Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/
Ostatnio zmieniony przez Klara Pon 16 Sty, 2017 13:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Klara 
Uzależniony od Dekadencji


Pomogła: 258 razy
Dołączyła: 24 Lis 2008
Posty: 8047
Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 14:24   

Stefcio napisał/a:
To maszyna z 2008 roku z tego co widzę, ja na W10 używam ciągle mojej wiernej 17 letniej HP 845c i nie ma problemów ze sterownikami więc o to bym się nie obawiał co zresztą potweirdza strona KM http://www.konicaminolta....pobierania.html

Jest możliwe, że nie umiem szukać, ale właśnie dla mojego urządzenia nie widzę Win10
Piszesz Stefciu, że nie jest to taki stary sprzęt, ale gdy szukałam sterownika do skanera i jeszcze nie znałam tej stronki, to gość w serwisie gdzie szukałam ratunku krzywił się, że miałby przyjeżdżać do takiej starej maszyny.
Zresztą wyznaczył termin i (dzięki Bogu) nawalił, bo w końcu trafiłam na tę stronę :D
_________________
"Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/
 
     
Stefcio 
Towarzyski



Wiek: 34
Dołączyła: 17 Mar 2016
Posty: 152
Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 14:32   

Ech, trzy razy już mi zjadło odpowiedź, nie mój dzień :P

Przejsciówka do klawiatury to raczej nie problem, problemem mogą być sterowniki do niej. Ale żeby to powierdzić musiałbym znać dokładny model klawiatury (np. Trg mk149)

Kartę muzyczną można przełożyć ze starego komputera na 90% ale na pewno nie do tego który pokazałaś, to jest kompakt, w środku na pewno nie będzie miejsca na nic dodatkowego.
_________________
-Jak zjeść słonia?
-Po kawałku!
 
     
Klara 
Uzależniony od Dekadencji


Pomogła: 258 razy
Dołączyła: 24 Lis 2008
Posty: 8047
Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 14:38   

Stefcio napisał/a:
dokładny model klawiatury (np. Trg mk149)

Aha, taka jestem "mądra" :glupek: .....
....ale trafiłeś akurat w ten model, który mam :D
Stefcio napisał/a:
to jest kompakt, w środku na pewno nie będzie miejsca na nic dodatkowego.

O, to jest odpowiedź na jedno z pytań, a więc pewnie jednak muszę mieć (jak zawsze dotąd) komp. składany na zamówienie?

Edit:
Do tej pory ta klawiatura nie wymagała specjalnych sterowników, bo te zawiera zdaje się karta muzyczna, chociaż aż tak się w tym nie orientuję.
Po prostu klawiaturę włączałam i już, a w ustawieniach programu nutowego ustawiałam nazwę karty.
_________________
"Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/
Ostatnio zmieniony przez Klara Pon 16 Sty, 2017 14:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Stefcio 
Towarzyski



Wiek: 34
Dołączyła: 17 Mar 2016
Posty: 152
Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 15:00   

Znalazłem informację że ta klawiatura jednak pownna działać bez sterowników, ale najlpiej byłoby gdybyś przetestowała to u kogoś na laptopie z w10. A co do kompato po prostu szukaj takiego który jest w normalnej obudowie, taka opcja może być nawet tańsza. Na allegro pełno tego, i w lepszych cenach.
_________________
-Jak zjeść słonia?
-Po kawałku!
 
     
Klara 
Uzależniony od Dekadencji


Pomogła: 258 razy
Dołączyła: 24 Lis 2008
Posty: 8047
Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 15:10   

Stefcio napisał/a:
najlpiej byłoby gdybyś przetestowała to u kogoś na laptopie z w10

To się nie uda, bo nie mam w pobliżu nikogo, kto na laptopie (czy na innym kompie) z W10 miałby program muzyczny - klawiatura daje głos tylko we współpracy.
Stefcio napisał/a:
A co do kompato po prostu szukaj takiego który jest w normalnej obudowie,

To było tak, że gdy zobaczyłam ten komputer, to obudziła się we mnie chęć zmiany.
Szukać będę wówczas, gdy ten na którym pracuje będzie bliski wyzionięcia ducha, a w każdym razie jeśli się da, to poczekam do czasu, aż doczekam się czegoś innego, na co obecnie oszczędzam.
Nowy komputer poczeka w kolejce, a może już nie będzie potrzebny, bo skończą się zlecenia....kto wie?

Edit:
Zapomniałam, a to nieładnie:
Dziękuję Wiedźmie, Whiplashowi i Stefciowi za zainteresowanie moim problemem i cenne podpowiedzi 54rerrer ergr
_________________
"Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/
Ostatnio zmieniony przez Klara Pon 16 Sty, 2017 15:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Klara 
Uzależniony od Dekadencji


Pomogła: 258 razy
Dołączyła: 24 Lis 2008
Posty: 8047
Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 15:32   

Właśnie otrzymałam odpowiedź ze sklepu na pytanie o kartę muzyczną:

Kod:
Sławomir Rosenfeld-AG Usługi Komputerowe sklep(...) przez cloudserver054278.home.net.pl
   
15:06 (21 minut temu)
   
do (...)
Tak jest to możliwe, przy zastosowanie karty low profile.
 
Zapraszam do naszego sklepu internetowego (...)

Laptopy w lepszych cenach niż w Allegro!


I co teraz? ceewd

Edit:
Przecież to jest karta graficzna, a nie muzyczna :(
_________________
"Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/
Ostatnio zmieniony przez Klara Pon 16 Sty, 2017 15:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Stefcio 
Towarzyski



Wiek: 34
Dołączyła: 17 Mar 2016
Posty: 152
Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 15:40   

low-profile to zdaje sie o wysokość karty chodzi. żeby się zmieściła. Ale szczerze mówiąc nie miałem nigdy do czynienia z takim komputerem więc nie wiem jak to sprawdzic.
_________________
-Jak zjeść słonia?
-Po kawałku!
 
     
Klara 
Uzależniony od Dekadencji


Pomogła: 258 razy
Dołączyła: 24 Lis 2008
Posty: 8047
Wysłany: Pon 16 Sty, 2017 15:46   

Stefcio napisał/a:
low-profile to zdaje sie o wysokość karty chodzi. żeby się zmieściła.

Niby tak, bo to z tłumaczenia na polski wynika, ale w Googlach tego określenia używają w wypadku kart graficznych, o innych nie wspominają :(
_________________
"Kiedy się przewracasz, nigdy nie wstawaj z pustymi rękami." /przysłowie japońskie/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Google
WWW komudzwonia.pl

antyspam.pl


Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
Strona wygenerowana w 1.76 sekundy. Zapytań do SQL: 15