Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA "

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Komputerowy kącik Stefcia
Autor Wiadomość
staaw 
Uzależniony od Dekadencji


Pomógł: 120 razy
Wiek: 47
Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 8893
Wysłany: Pią 09 Lis, 2018 20:07   

Ile w XXI wieku może ważyć strona internetowa z grafiką żeby ludzie nie klęli?
(czysty html bez javy i innych wodotrysków)
_________________
Za demokracją bywam, przeciwko głupocie jestem...
 
     
Whiplash 
Moderator
Alkoholik m.inn.


Pomógł: 42 razy
Wiek: 41
Dołączył: 01 Lip 2011
Posty: 1152
Skąd: White Undercain
Wysłany: Sob 10 Lis, 2018 12:45   

Wszystko zależy od tego na jakim serwerze stoi.

Strona z grafiką to również np. photos.google.com. Myślę, że tam jakoś szczególnie się nie martwią tym, ze przeciążą serwery.
_________________
Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.

Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu.
 
     
staaw 
Uzależniony od Dekadencji


Pomógł: 120 razy
Wiek: 47
Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 8893
Wysłany: Sob 10 Lis, 2018 16:49   

Serwer jest na cba.pl a grafika z dysku gogle.
Nie martwię się o serwery tylko o ludzi oglądających grafikę. Mi strona z 12 zdjeciami ładuje się 30 sek. Nie wiem czy to dużo.
 
     
Whiplash 
Moderator
Alkoholik m.inn.


Pomógł: 42 razy
Wiek: 41
Dołączył: 01 Lip 2011
Posty: 1152
Skąd: White Undercain
Wysłany: Sob 10 Lis, 2018 20:34   

staaw napisał/a:
Nie wiem czy to dużo


średnia prędkość internetu w Polsce (za https://gsmonline.pl/artykuly/ranking-szybkosci-internetu-styczen-2018-speedtest ) to około 22 Mbps to daje niespełna 3 MB/sek a to z kolei oznacza, że zdjęcie zrobione aparatem 14 Mpix (właśnie około 3MB w zależności od stopnia kompresji) będzie się ładowało około sekundy.
Niestety nie mam dostępu do żadnych badań podających cierpliwość polaków :p
_________________
Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.

Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu.
 
     
Stefcio 
Towarzyski



Wiek: 34
Dołączyła: 17 Mar 2016
Posty: 152
Wysłany: Sob 10 Lis, 2018 21:48   

Cała strona powinna ważyć nie więcej niż kilka MB. CBA z racji bycia darmowym serwerem strony serwuje w iframe otoczonym własną warstwą reklam co zapewne troche podnosi czas ładowania ale 30 sekund to i tak sporo. Jeśli otworzysz przeglądarkowy tryb programisty (zwykle prawy przycisk i "zbadaj element" lub cos w tym stylu) wejdziesz w zakładkę Sieć i odświeżysz stronę zobaczysz czas ładowania wszystkich poszczególnych elementów strony i moze uda Ci sie dojżeć co muli. Miożesz też podać adres strony, jesli to nie tajemnica, to sam zbadam. Możliwe też że jakaś wtyczka przeglądarki (najczesciej ad block i jemu pokrewne) blokuje cos i spowalnia stronę. Sporo może być przyczyn, łącze internetowe również ofkoz, ale jesli inne strony ładują się szybko a ta nie to bym szukał winy na samej stronie.
_________________
-Jak zjeść słonia?
-Po kawałku!
 
     
staaw 
Uzależniony od Dekadencji


Pomógł: 120 razy
Wiek: 47
Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 8893
Wysłany: Sob 10 Lis, 2018 23:46   

wersja mocno eksperymentalna
http://sgt.cba.pl/sgt/forty/fort_zbarz.html

Idea jest taka:
Chcę stworzyć szablon strony aby w przyszłości tylko wstawiać zdjęcia i opisy w ramki.
Na cba.pl mam 1G miejsca więc grafika jest oddzielnie na dysku google.

Pomysły

Na stronie umieszczę mocno zmniejszone zdjęcia które po kliknięciu/najechaniu będą wczytywały wersję pełnoekranową.
Podzielić stronę na kilka plików HTML
Zrobić coś w stylu galerii, jak np na onecie, gdzie strzałkami wyświetla się następne zdjęcie. Nie wiem jeszcze jak to jest zrobione.

Aaaa...
Nie chcę kożystać z gotowców (wordpress, programy CMS), to moje "programowanie" traktuję jako lekarstwo by mózg mi się nie zmienił w jakowąś skamielinę... Na commodore byłem w tym niezły jednak świat poszedł do przodu... :bezradny:
Ostatnio zmieniony przez staaw Sob 10 Lis, 2018 23:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Stefcio 
Towarzyski



Wiek: 34
Dołączyła: 17 Mar 2016
Posty: 152
Wysłany: Nie 11 Lis, 2018 08:15   

Wygląda na to że problemem tutaj jest właśnie sam Google. Wrzucasz miniatury w postaci iframe - Czyli ładując 6 miniatur ładujesz najpierw Reklamy CBA, wewnątrz nich swoją stronę a wewnątrz niej 6 stron googla. Każda z tych stron googla jest naładowana ich własnymi śmieciami, skrypcikami śledzącymi, CSSami JavaScriptami itp. No i tworząc prostą niby stronę kończysz z takim wynikiem:

https://www.dropbox.com/s...%2008.00.43.png

224 zawołania do zewnętrznych serwerów. Każde synchroniczne czyli musiało poczekać aż poprzednik skończy się ładować co niestety trwa. Obawiam się że idąc dalej tą drogą każdy kolejny obrazek tylko wydłuży czas ładowania. Google nic za darmo nie daje i używając jego serwerów trzeba godzic sie na ładowanie ich śmieci. Ja proponuje jednak żebyś na razie korzystał z 1GB które masz na CBA a kiedy się skończy to pomyślał o jakimś innym serwerze.
_________________
-Jak zjeść słonia?
-Po kawałku!
Ostatnio zmieniony przez Stefcio Nie 11 Lis, 2018 08:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
staaw 
Uzależniony od Dekadencji


Pomógł: 120 razy
Wiek: 47
Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 8893
Wysłany: Nie 11 Lis, 2018 11:19   

Dzięki :okok:

W życiu tylu skryptów nie napisałem co mi google władowało a o stylach dopiero zacząłem czytać. :rotfl:

Uspokoiło mnie również to że ja uzyskałem nieco inne wyniki testu wynikające z wieku komputera.
Podczas ładowania strony zarówno wiatrak jak i procesor pracujom z całom siłom i prędkościom osobistom...
100%...
Rozumiem że problem nie leży w wydajności sieci a w dodatkowych programach które musi wykonać moja przeglądarka?
To js zużywa tyle czasu procesora?
 
     
Stefcio 
Towarzyski



Wiek: 34
Dołączyła: 17 Mar 2016
Posty: 152
Wysłany: Nie 11 Lis, 2018 13:25   

Problem leży w tym że ładowane są treści te samepo kilka razy (raz dla każdego zdjęcia). Skrypty owszem obciążają twój komputer ale gdyby łaodwały się jeden raz to nie byłoby takiego problemu.

znalazłem taką stronkę na której opisane jest jak wrzucić zdjęcie z google galerii bezposrednio na stronę.

https://www.publicalbum.o...le-photos-image

Mniej więcej w połowie tej strony jest formularz do którego wrzucasz linka do zdjęcia w takiej formie:

https://photos.app.goo.gl/CDad2xiPsis3tt527

Żeby go pozyskac robisz tak jak na załączonym obrazku:

https://www.dropbox.com/s....18.45.png?dl=0

Po wrzuceniu do formularza klikasz na przycisk "Get Image URL" i otrzymujesz linka bezposredniego do Twojego zdjęcia. Tego linka wstawiasz na stronę przy użyciu takiego o taga

<img src="TUTAJ TWÓJ LINK">

i gotowe powinno działać dużo szybciej. Zauważ że w formularzu masz możliwość określenia docelowego rozmiaru zdjęcia. W ten sposób możesz zrobic sobie zdjęcie małe do miniaturki a następnie obudować je w taga

<a href="Link do zdjecia dużego"><img src="link do zdjecia małego></a>

i wtedy masz utrzymane podobne zachowanie jakie masz obecnie. Oczywiscie można w tym rozwiązaniu sporo poprawić ale na początek myśle że jest fajne.
_________________
-Jak zjeść słonia?
-Po kawałku!
Ostatnio zmieniony przez Stefcio Nie 11 Lis, 2018 13:28, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
staaw 
Uzależniony od Dekadencji


Pomógł: 120 razy
Wiek: 47
Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 8893
Wysłany: Nie 11 Lis, 2018 13:32   

Dzięki. Poexperymentuję...
_________________
Za demokracją bywam, przeciwko głupocie jestem...
 
     
staaw 
Uzależniony od Dekadencji


Pomógł: 120 razy
Wiek: 47
Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 8893
Wysłany: Nie 11 Lis, 2018 23:25   

Sposób z narzędziem działa nawet na forumie. Fajnie.

Stefcio napisał/a:

<a href="Link do zdjecia dużego"><img src="link do zdjecia małego></a>

i wtedy masz utrzymane podobne zachowanie jakie masz obecnie. Oczywiscie można w tym rozwiązaniu sporo poprawić ale na początek myśle że jest fajne.


Fajne. Dzięki.
Tylko pojęcia nie mam jak to działa, że zmieniając parametr wielkości w linku, zmienia się waga zdjęcia.
Dzieje się to (zmniejszanie) w googlephotos, narzędziu ze strony którą mi dałeś czy w przeglądarce?

Dotychczas do taga
Kod:
 <a href="Link do zdjecia dużego"><img src="link do zdjecia małego></a> 


robiłem dwa zdjęcia: miniaturkę i pełnoekranowe.
Ostatnio zmieniony przez staaw Nie 11 Lis, 2018 23:31, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
staaw 
Uzależniony od Dekadencji


Pomógł: 120 razy
Wiek: 47
Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 8893
Wysłany: Pon 12 Lis, 2018 19:00   

Skończyłem: http://sgt.cba.pl/sgt/forty/fort_zbarz.html
Teraz otwiera się piorunem lub szybciej :rotfl:
Dzięki :okok:
_________________
Za demokracją bywam, przeciwko głupocie jestem...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Google
WWW komudzwonia.pl

antyspam.pl


Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
Strona wygenerowana w 2.03 sekund. Zapytań do SQL: 15