Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA "

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Bez glutenu, bez cukru, bez nabiału
Autor Wiadomość
margo 
Upierdliwiec


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 12 Sie 2013
Posty: 2735
  Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 15:59   Bez glutenu, bez cukru, bez nabiału

Na pierwszy ogień fasolowe brownie :)

źródło: http://zdrowejestczadowe....zna-fit-polewa/

Cytat:

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

Składniki:
(na małą keksówkę, na większą można zrobić z dwóch porcji, bo ciasto nie rośnie znacznie)

• Puszka fasoli czerwonej (240g po odsączeniu) – dokładnie przepłukujemy ją letnią wodą na sitku
• 1 duży, dojrzały banan
• 2 jajka
• 1,5 łyżki oleju kokosowego
• 1,5 łyżki kakao
• 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzidła, wedle uznania)
• Łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

• 1,5 łyżki oleju kokosowego
• 1,5 łyżki wody
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Nie ma tu ŻADNEJ filozofii (mówiłam, że przepis prosty i szybki! :D ) – fasolę bardzo dokładnie płuczemy letnią wodą na sitku, a następnie wszystkie składniki blendujemy (ja użyłam blendera ręcznego) na GŁADKĄ masę – to bardzo ważne, gdyż zapobiegnie łamaniu się gotowego ciasta. Także polecam blendować ok. 5-7 minut.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40-50 minut w zależności od piekarnika (do suchego patyczka), bez termoobiegu, grzałki góra i dół.

Po przestygnięciu ciasta dekorujemy je wcześniej przygotowaną polewą i wkładamy do lodówki na 2-3 godzinki, możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem (ja użyłam zblendowanego w młynku do kawy ksylitolu), no i gotowe! Lekkie, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach – świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. 🙂

Kawałek (1/8 ciasta) – 123kcal, Białko: 4,8g, Tłuszcze: 5,9g, Węglowodany: 14,4g

Koniecznie daj znać w komentarzu jak Ci smakowało! Zachęcam również do oznaczania swoich smacznych zdjęć na Instagramie tagiem #zdrowejestczadowe, z przyjemnością podpatrzę Twoje kuchenne rewolucje! 🙂

Po więcej inspiracji zapraszam na fanpage Zdrowe Jest Czadowe.

Smacznego!
 
     
margo 
Upierdliwiec


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 12 Sie 2013
Posty: 2735
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:05   

Ciasteczka owsiane

http://www.jadlonomia.com...teczka-owsiane/

Cytat:
Składniki na około 15 ciasteczek:
100 g oleju kokosowego lub innej roślinnej margaryny
½ szklanki cukru trzcinowego
½ szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki płatków owsianych
2 łyżki rodzynek, można pominąć lub zastąpić innym ulubionym dodatkiem
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki letniej wody
(to na dole można pominąć jak ktoś nie lubi ostrych smaków, ja bym pominęła :p margo )
¾ łyżeczki cynamonu
¾ łyżeczki sody
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:
Masło roślinne utrzeć z cukrem przy pomocy miksera, następnie dodać spęczniałe w wodzie siemię lniane i utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę, cynamon, imbir, sól i sodę, wymieszać na niskich obrotach miksera.
Na koniec dodać płatki owsiane oraz rodzynki, jeśli je dodajemy, a następnie rękami zagnieść wszystkie składniki na kulę ciasta. Odstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny, dzięki temu płatki wchłoną płyn i staną się miękkie.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z ciasta formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, następnie lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut lub do czasu, aż będą lekko złote. Studzić i jeść od razu, najlepiej ze szklanką migdałowego mleka.


I powiem tak: ja bym nie dawała tutaj margaryny roślinnej (fuj) tylko masło klarowane.
Zamiast mąki pszennej - mąka owsiana! Zastępuję mąką owsianą bardzo wiele rzeczy, gdzie powinna być pszenna i wychodzi całkiem spoko :okok:
 
     
margo 
Upierdliwiec


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 12 Sie 2013
Posty: 2735
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:07   

No i tak:
tutaj można znaleźć bardzo dużo przpisów, wybierając odpowiedni element przy "wybierz dietę" i "wybierz danie" i nawet "wybierz składniki"
tu na przykład wypieki bezglutenowe, ale można wybrać więcej niż jedną opcję dietetyczną
https://mamaalergikagotuje.pl/?s=&wcf_taxonomy%5B57228394ac3e7%5D%5B%5D=wypieki&wcf_taxonomy%5B572496865638c%5D%5B%5D=bezglutenowe&form_id=7566&post_types=post&posts_per_page=10
 
     
margo 
Upierdliwiec


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 12 Sie 2013
Posty: 2735
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:08   

Tak samo jak tutaj, kuchnia bezglutenowa, można wybierać co się chce zjeść i bez czego ma być :D

http://www.jadlonomia.com/dieta/bezglutenowa/
 
     
margo 
Upierdliwiec


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 12 Sie 2013
Posty: 2735
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:10   

Tu są "zdrowe słodycze", ale trzeba uważać, bo nie jestem pewna czy tutaj są bezglutenowe tylko
http://zdrowejestczadowe....drowe-slodycze/
 
     
Mała 
Trajkotka



Pomogła: 34 razy
Wiek: 44
Dołączyła: 18 Cze 2013
Posty: 1178
Skąd: Siedlce
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:27   

czysty przypadek i znalazłam przepis na ciasteczka owsiane:

http://www.natchniona.pl/...teczka-owsiane/

Kobietka robi pyszności... :mniam: bez glutenu!
_________________
"Wszystko co złe nas w życiu spotyka - jest w jakimś celu...kiedyś zrozumiemy dlaczego"
 
     
Nie.Anioł 
Gaduła
...



Pomogła: 20 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 26 Gru 2012
Posty: 888
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:29   

margo, dziękuję :buzki: kochana jesteś :buziak:
 
     
margo 
Upierdliwiec


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 12 Sie 2013
Posty: 2735
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:32   

Ah, jeśli młody lubi naleśniki, to ja robię naleśniki z mąki owsianej i wcale nie są gorsze od tych z pszennej :) tylko trzeba zwrócić uwagę, czy to owsiana bezglutenowa. Owies nie ma glutenu sam w sobie, ale często jest zanieczyszczony. Ze zbóż to polecam jeszcze kaszę jaglaną i ryż. Nie polecam natomiast mąki kukurydzianej bo kukurydza jest mocno modyfikowana :( tak samo jak soja z resztą :blee:
 
     
Nie.Anioł 
Gaduła
...



Pomogła: 20 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 26 Gru 2012
Posty: 888
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:38   

margo, ostatnio to młody je tylko kaszkę mleczno-ryżową z Bobovity :zalamka:
Dziś piekłam babkę to kawałek zjadł i póki co nic więcej.
 
     
margo 
Upierdliwiec


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 12 Sie 2013
Posty: 2735
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:44   

Aha, w sprawie glutenu to jeszcze gluten jest w proszku do pieczenia - bo w proszku jest mąka.


Anielica :bezradny: trudno mi coś poradzić, oprócz tego, żeby może próbować... próbować... może któryś z tych przepisów mu podejdzie :bezradny:
 
     
Nie.Anioł 
Gaduła
...



Pomogła: 20 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 26 Gru 2012
Posty: 888
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:49   

margo, właśnie po to mi te przepisy, aby próbować.
Mam cały zestaw mąk bez glutenu plus proszek, budynie i inne takie ;) a mąkę kukurydzianą kupuję bio z neta.
A jak coś to mam fsjny przepis na gofry bg, w prawdzie na kukurydzianej ale są pyszne i można je nawet zamiast chleba jeść.
Ostatnio zmieniony przez Nie.Anioł Czw 13 Lip, 2017 16:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Nie.Anioł 
Gaduła
...



Pomogła: 20 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 26 Gru 2012
Posty: 888
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 16:58   

Gofry bezglutenowe
1szkl. mąki bezglutenowej Mix (może być gotowy ale ja robię tak po jednej łyżce mąki z tapioki i gryczanej, dwie łyżki mąki ryżowej i cztery łyżki mąki kukurydzianej)
1szkl. mąki kukurydzianej
2szkl. wody
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
1/3szkl. oleju
Jeżeli robimy na slodko można dodać dwie łyżki cukru.
Wszystko razem mieszamy.
 
     
margo 
Upierdliwiec


Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 12 Sie 2013
Posty: 2735
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 17:54   

Budyń jaglany

- 5 łyżek kaszy jaglanej
- szklanka mleka roślinnego (ja używam kokosowego, całą puszkę)
- łyżka oleju (ja używam kokosowego)
- ksylitol lub syrop klonowy (2 łyżki)
- pudełeczko malin
- gruszka


Kaszę jaglaną mielę na mąkę (blenderem ręcznym, ale można młynkiem do kawy). Następnie połowę mleka roślinnego razem z łyżką oleju podgrzewam w rondelku na kuchence. W drugiej połowie mleka rozrabiam trzepaczką mąkę z kaszy jaglanej razem z ksylitolem/syropem klonowym. Gdy mleko w rondelku zaczyna się gotować, wlewam mieszankę z kaszą jaglaną i mieszkam. Zmniejszam ogień i gotuję aż do zgęstnienia, co chwilę mieszając.
Wychodzą z tego dwie ogromne porcje, lub 4 mniejsze :) rozlewam zatem do salaretek, a później wrzucam na wierzch pokrojoną obraną gruszkę i maliny.

:mniam:
 
     
Wiedźma 
Administrator


Pomogła: 170 razy
Dołączyła: 04 Paź 2008
Posty: 9436
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 22:34   

margo napisał/a:
Owies nie ma glutenu sam w sobie, ale często jest zanieczyszczony.

Wg mojej wiedzy owies zawiera gluten... :oczy: :niewiem:


margo napisał/a:
polecam jeszcze kaszę jaglaną i ryż

No i nie zapominajmy o gryce, którą uwielbiam! :mniam:
_________________
Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach - GALERIA
 
     
Nie.Anioł 
Gaduła
...



Pomogła: 20 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 26 Gru 2012
Posty: 888
Wysłany: Czw 13 Lip, 2017 22:49   

No właśnie też mi ten owies chodził po głowie... i z tego co pamiętam sam w sobie glutenu nie posiada ale niestety w Polsce jest często zanieczyszczony zbożami gluten zawierajacymi. Stąd w bezglutenówce nie wskazany.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Google
WWW komudzwonia.pl

antyspam.pl


Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
Strona wygenerowana w 1.61 sekundy. Zapytań do SQL: 12