Przesunięty przez: yuraa Śro 16 Lut, 2022 21:16 |
Syllogomania |
Autor |
Wiadomość |
kiwi
Trajkotka
Pomogła: 28 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 1492
|
Wysłany: Pon 04 Paź, 2021 10:39
|
|
|
Dzien dobry Iras !
Zle to rozumujesz .....
Oczywiscie jak ktos cos nie potrzebuje ......wystawi przed dom ....albo prywatnie zadzwoni ....mam....chcesz to bierz ....to jest w porzadku...
Ale w wypadku osob chorych na patologiczne zbieractwo .....oni zbieraja i biora wszystko ....czy potrzebne czy niepotrzebne .....zagracaja i zastawiaja mieszkanko czy nawet dom .....ze sami nie moga sie tam poruszac, ale to jest poczatek gory lodowej......nie wynosza smieci , nie myja naczyn,zawalona wanna roznymi rzeczami , nie ma mozliwosci sie wykapac ....robia sie tacy degeneraci....
Chociaz o dziwo ....nie ktorzy maja prace ....i do niej ida ....czysci i zadbani ....
Zyja jak gdyby w dwoch swiatach . I nawet ten smrod im nie przeszkadza ....przyzwyczaili sie .
Do domu czy mieszkania nie wpuszczaja nikogo ....bo sie wstydza ....tak ze z jednej strony rozumieja ze to zagracanie jest zle .....ale sami od siebie .....bez pomocy z zewnatrz ....nie maja szansy cos zrobic ....
Sa okropnymi samotnikami ..... |
|
|
|
|
Jras4
Docent
Pomógł: 11 razy Wiek: 51 Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 3302 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: Wto 05 Paź, 2021 00:31
|
|
|
to ich dom i co tu rozumiec ,jak chca tak zyc ok jest wolnośc |
_________________ KATOLIK CZARNY PEDOFIL |
|
|
|
|
kiwi
Trajkotka
|
Wysłany: Wto 05 Paź, 2021 10:52
|
|
|
Po czesci masz racje ....wolnosc Tomku w swoim domku .....
Ale .....jezeli to jest mieszkanie w bloku .....ten straszny zapach , robactwo i myszy .....wczesniej czy pozniej sasiedzi zglaszaja .....
Jezeli maja dom ....dluzej to trwa ....niz ktos zauwarzy .....nie raz maja rodzine .....oni ....najblizsi to widza ....
I sama osoba z ta choroba, bo to jest choroba .....wiedza i czuja ze to nie jest tak .....co oni robia i jak zyja .....ale sami o wlasnych silach .....nie daja rady zatrzymac tego zbieractwa .....
Dopiero pomoc z zewnatrz ....i terapia dlugotrwala .....i ciagle kontrolowanie danej osoby .....przynosi powolne zmiany w ich zyciu .... |
|
|
|
|
kiwi
Trajkotka
|
|
|
|
|
kiwi
Trajkotka
|
|
|
|
|
kiwi
Trajkotka
|
Wysłany: Śro 06 Kwi, 2022 15:29
|
|
|
Patologiczne zbieractwo czyli syllogomania | Minimalistka komentuje
https://www.youtube.com/watch?v=t0m4EvbQVVc
Chorobliwe zbieractwo dotyka od 2-5 % populacji. Zbieracze są wśród nas i nawet możemy nie zdawać sobie z tego sprawy, bo potrafią się dobrze ukrywać. W dzisiejszym filmie poznacie Ann, która uwielbia Boże Narodzenie do tego stopnia, że świątecznymi ozdobami wypełniła pół swojego domu. Jej mąż ma serdecznie dość jej zakupoholizmu i stawia ultimatum.
Pierwsza moja myśli: w tym domu nie da się normalnie funkcjonować!
Komentarze;
Delfinka napisala:
Tak, znam to, mój stary jest zbieraczem i alkoholikiem, to co dzieje się na chacie to chore, kiedy się wyprowadzalam z domu to był najpiękniejszy dzień mojego życia, takiej osobie nie da się pomóc, bynajmniej ja na to nie mam nerwów i siły. Próbowałam, raz nawet posprzątałem z ciotka, za chwilę było to samo A nawet więcej. Jeżeli ktoś nie chce pomocy to nikt tej osobie nie pomoże. |
|
|
|
|
kiwi
Trajkotka
|
|
|
|
|
Whiplash
Admin Techniczny
Pomógł: 43 razy Wiek: 46 Dołączył: 01 Lip 2011 Posty: 1337 Skąd: White Undercane
|
Wysłany: Pią 08 Kwi, 2022 22:22
|
|
|
Dzisiaj przeszło mi przez myśl... Czy patologiczne zbieractwo, może dotyczyć linków internetowych? |
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia.
Szczęście nie jest celem... Jest środkiem transportu. |
|
|
|
|
kiwi
Trajkotka
|
Wysłany: Sob 09 Kwi, 2022 13:52
|
|
|
Czy przechodzenie przez mysl .....moze byc tez patologiczne .....Hi....Hi....Hi.....
|
|
|
|
|
kiwi
Trajkotka
|
|
|
|