Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA "

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Wiedźma
Wto 19 Kwi, 2011 14:37
Kulinaria
Autor Wiadomość
Halibut 
Gaduła


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 06 Paź 2008
Posty: 982
Skąd: Ocean Spokojny
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 14:34   

Garść ziarna i tłuste robaczki, na święta - pierzaku, :p
 
 
     
ZbOlo 
[*][*][*]
Ojciec Chrzestny


Pomógł: 35 razy
Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 2713
Skąd: Łódź
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 14:35   

Halibut napisał/a:
tłuste robaczki

...ale nie w piątek... :nono:
_________________
Homines soli animalium non sitientes, bibimus
 
     
JaKaJA 
Trajkotka
Niespodzianka!-ja czuję!! ;)



Pomogła: 53 razy
Wiek: 42
Dołączyła: 18 Wrz 2010
Posty: 1861
Skąd: Moje miasto
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 14:38   

ale mi ślinka pociekła na te śledzie....jejuuuuuuuu!!!! chyba też zrobię! choć u nas w wielki piątek jemy tylko chlebek smarzony w jajku z pomidorem i do tego paluszki serowe pycha!!! a robi się tak:
ser ucieramy na tarce na dużych oczkach,dodajemy jajo i odrobinę mąki przyprawiamy wedle uznania,formujemy paluszki,kotleciki,obtaczamy w bułce tartej i smarzymy na głębszym tłuszczu chwilkę. Wyśmienicie pasuje do tego sałatka z pomidorów z fetą i bazylią.... :mgreen:
_________________
Cała jestem z miłości :)
 
     
evita 
[*][*][*]


Pomogła: 75 razy
Wiek: 54
Dołączyła: 03 Wrz 2009
Posty: 2925
Skąd: wielkopolska
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 14:40   

pterodaktyll napisał/a:
Wystarczy????

no pewa :D
_________________
spragniona niecodzienności,stęskniona do nadzwyczajności ...
 
 
     
pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....


Pomógł: 202 razy
Dołączył: 17 Mar 2009
Posty: 15311
Skąd: z...mezozoiku
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 14:41   

Halibut napisał/a:
Garść ziarna i tłuste robaczki, na święta - pierzaku,

Sałatkę z wodorostów rybolu :p
_________________
:ptero:
 
     
pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....


Pomógł: 202 razy
Dołączył: 17 Mar 2009
Posty: 15311
Skąd: z...mezozoiku
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 14:42   

evita napisał/a:
no pewa :D
cg45g
_________________
:ptero:
 
     
milutka 
Trajkotka



Pomogła: 49 razy
Wiek: 41
Dołączyła: 19 Lut 2010
Posty: 1719
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 16:16   

Halibut napisał/a:

evita napisał/a:
Muszę wypróbować tę wersję kapustki w święta


To czerwona kapusta po Śląsku. :)
do tego roladki z boczkiem i ogórkiem kiszonym i kluski Sląskie -PALCE LIZAĆ -POLECAM ;)
 
 
     
milutka 
Trajkotka



Pomogła: 49 razy
Wiek: 41
Dołączyła: 19 Lut 2010
Posty: 1719
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 16:19   

Aha Hali fajny watek :) ...pozwolisz,ze wezmę trochę z niego dla siebie ;) ...a ta kaczka nadziewana -coś fajnego -wypróbuję :)
 
 
     
Halibut 
Gaduła


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 06 Paź 2008
Posty: 982
Skąd: Ocean Spokojny
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 19:18   

milutka napisał/a:
do tego roladki z boczkiem i ogórkiem kiszonym i kluski Sląskie -PALCE LIZAĆ -POLECAM
ergr
 
 
     
milutka 
Trajkotka



Pomogła: 49 razy
Wiek: 41
Dołączyła: 19 Lut 2010
Posty: 1719
Wysłany: Śro 20 Kwi, 2011 22:46   

Halibut napisał/a:
milutka napisał/a:
do tego roladki z boczkiem i ogórkiem kiszonym i kluski Sląskie -PALCE LIZAĆ -POLECAM
ergr
za co to ? :oops:
 
 
     
Halibut 
Gaduła


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 06 Paź 2008
Posty: 982
Skąd: Ocean Spokojny
Wysłany: Czw 21 Kwi, 2011 08:30   

Za prawdziwie śląski obiad, rolady z boczkiem i ogórkiem kiszonym, modra kapusta i kluski śląskie a wszystko podlane sosikiem z rolad. Jeszcze jakaś zupę przydało by się dobrać.
 
 
     
esaneta 
Moderator


Pomogła: 91 razy
Wiek: 48
Dołączyła: 12 Lip 2011
Posty: 3576
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 14:54   

Pora odświeżyć wątek (nieprawdaż Marc-elus ;) ?)


Halibut napisał/a:
Za prawdziwie śląski obiad, rolady z boczkiem i ogórkiem kiszonym, modra kapusta i kluski śląskie a wszystko podlane sosikiem z rolad. Jeszcze jakaś zupę przydało by się dobrać.


Nie pochodzę ze Śląska i nie znam się na tamtejszej kuchni (chociaż wiem, co to rolada z modrą kapustą ;) ). Kiedyś słyszałam, ze w tradycyjnym śląskim domu jako zupa królował rosół. Więc podzielę się swoim "autorskim" nań przepisem. Nazwałam go:

Wariacja na temat rosołu

Składniki
* 2 duże udka z kurczaka
* 2 skrzydełka
* włoszczyzna - (ja preferuję marchew, seler, pietruszka i obowiązkowo por)
* ziemniaki - kilka sztuk
* garść jak najdrobniejszego makaronu (moja rodzina lubi makaron typu "nitka cięta")
* bulion drobiowy - 2 kostki
* maggie w płynie

Przygotowanie
Pokrojoną włoszczyznę (jak kto lubi - kostka, słupki etc) zalewam wodą i kiedy zacznie sie całość gotować dodaję mięsko. Pilnuję przy tym aby nie gotowało sie to zbyt mocno, bo rosołek zmętnieje. W międzyczasie dodaję kostki rosołowe. Kiedy mięsko będzie juz miękkie wyciągam je do przestygnięcia a do zupy wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaczki. Mięsko oddzielam od kości i kroję w kostkę, pora kroję w półplasterki o szerokości ok 2 mm. Mięsko z porem wrzucam na patelnię (z odrobiną oliwy) i skrapiam Maggie. Kiedy zawartość patelni zacznie sie przyrumieniać (ziemniaczki w zupie powinny juz być w tym czasie miękkie) dodaję tę mieszankę do zupy. Na koniec wrzucam garść makaronu. Po ok 5 min całość powinna byc gotowa. Można dodac jeszcze ewentualnie sól i pieprz. Zupka bardzo pozywna i fajnie smakuje jesienno-zimową porą.

Smacznego :mniam:
_________________
I Love gołąbki Klarci.

:esa:
 
     
esaneta 
Moderator


Pomogła: 91 razy
Wiek: 48
Dołączyła: 12 Lip 2011
Posty: 3576
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 15:21   

I coć "treściwszego". Może nie wykwintnego, ale bardzo prostego.

Karkówka w sosie cebulowym

Składniki na 4 osoby:
* karkówka - 8 plastrów (grubość ok 2 cm)
*zupa cebulowa instant - 2 paczki
*śmietana 12 lub 18 % - 4 łyżki

Przygotowanie
Plastry karkówki układam obok siebie w naczyniu do zapiekania.
Zupę cebulową mieszam ze 100 ml wody i dodaję śmietankę.
Takim "sosem" zalewam karkówkę.
Całość zapiekam w piekarniku 160 st, termoobieg ok.45-50 min. ( w zależności od miękkości mięsa).
Mięsko podaję z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.

Smacznego :mniam:
_________________
I Love gołąbki Klarci.

:esa:
 
     
Wiedźma 
Administrator


Pomogła: 180 razy
Dołączyła: 04 Paź 2008
Posty: 9604
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 15:40   

esaneta napisał/a:
Karkówka w sosie cebulowym

Słyszałam ten przepis w wersji z piersią z kurczaka.
Ale jeszcze nie wypróbowałam :mniam:

Przy okazji chciałabym poprosić Babetę, żeby przypomniała jak się robi te przepyszne ciasteczka
z fetą i oliwką, które przywiozła na ognisko do Zbola :mniam:
Właśnie kupiłam gotowe ciasto francuskie i będę się przymierzała do pieczenia...

Babeta!!! :krzyk:
Jak to siem robi? :skromny:
_________________
Anioły dlatego latają, że lekce sobie ważą...
Co Wiedźma robi po godzinach - GALERIA
 
     
Janioł 
Uzależniony od netu
Uśmiech to pół pocałunku



Pomógł: 70 razy
Wiek: 54
Dołączył: 06 Paź 2008
Posty: 4449
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011 15:42   

Cytat:
Jak to siem robi? :skromny:
niby dorosła kobieta ,matka dzieciom :wysmiewacz:
_________________
P.S. Janioł może być tylko jeden ;) chociaż też czasem w coś walnie aureolką ;) by: Pietruszka
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Google
WWW komudzwonia.pl

antyspam.pl


Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
Strona wygenerowana w 2.05 sekund. Zapytań do SQL: 13