|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
krok 6 i 7 |
Autor |
Wiadomość |
krystian12345
Towarzyski

|
Wysłany: Czw 24 Lip, 2014 14:56
|
|
|
Bóg jest dobry Ps. 136,1; 107,1; 118,1 |
_________________ Poznacie prawdę a prawda was wyswobodzi |
|
|
|
 |
Guido
Towarzyski

|
Wysłany: Czw 24 Lip, 2014 14:56
|
|
|
pannaJot napisał/a: | Myślę, że to nie o udowodnienie tego, że jest zły chodziło. Tylko o stwierdzenie, ze ma dwie strony. Nie tylko jest samą dobrocią. |
Uważam, że wszelkie teologiczne dysputy mogą jedynie oddalić człowieka od Boga, niż go do Niego zbliżyć.
Czy Bóg, jakkolwiek Go pojmujemy, jest zły, czy dobry? Wszechmocny, czy wszechobecny (bo nie może być przecież taki i taki jednocześnie)? Jakie ma imię? Jakie właściwości? Jakie przymioty? Czy jest trójjedyny, czy może pojedyczny, a może egzystuje w wielości bytów?
Przypomina mi się zawsze owa anegdotka opisana przez de Mello, w której dwóch starców ślepych od urodzenia kłóci się ze sobą o to, jakie właściwości ma zieleń świeżej trawy.
To nie Bóg ma dwie strony, ale ludzka debata na Jego temat - i to nie dwie, ale nieskończenie wiele stron.
Również Biblia ma wiele stron - tkwi w niej wiele sprzeczności, absurdów, paradoksów. Stąd moja ciekawość, jak z owymi sprzecznościami radzą sobie ludzie wierzący.
Wciąż mam nadzieję, że w Biblii tkwi jakieś ziarno, którego nie znalazłem. |
_________________ "Gdy mędrzec stara się przekazać jakąś mądrość, brzmi to zawsze jak głupstwo."
Hermann Hesse |
|
|
|
 |
krystian12345
Towarzyski

|
Wysłany: Czw 24 Lip, 2014 14:58
|
|
|
Guido napisał/a: | Wciąż mam nadzieję, że w Biblii tkwi jakieś ziarno, którego nie znalazłem. |
Wiem że jestem stronniczy. |
|
|
|
 |
Jerzy
(banita)

|
Wysłany: Czw 24 Lip, 2014 15:31
|
|
|
Opis prawdy nie jest prawdą (mapa nie jest terenem).
Ponieważ poznanie prawdy nie dotyczy spraw zjawiskowych, to b. często nauczyciele duchowi posługują się alegoriami, podobieństwami lub przypowieściami.
Te narzędzia nazywane są też mitami. One z kolei w większej ilości tworzą mitologię.
Powszechnie występującym błędem jest mylenie poznania rzeczywistości ze znajomością mitologii.
Wnioski: Nie traktuj mitologii jako opisu rzeczywistości. Rozpoznaj samą rzeczywistość – poza alegorycznymi opisami.
|
|
|
|
 |
Jerzy
(banita)

|
Wysłany: Czw 24 Lip, 2014 16:17
|
|
|
Ci którzy twierdzą że nie kochają Boga, bardzo Go kochają, ponieważ gdyby Go nie kochali to nie musieliby się Go wypierać |
_________________ Ci, którzy mnie nie rozumieją,.. uwielbiają mnie,.. a ci którzy mi urągają,.. też mnie nie rozumieją !! |
|
|
|
 |
Jerzy
(banita)

|
Wysłany: Czw 24 Lip, 2014 16:44
|
|
|
matiwaldi, a ja jeśli mi kolega oczywiście pozwoli, śmiem twierdzić i szczerze w to wierzę, że da sobie kolega z tym prostym zadaniem radę, i to z łatwością |
_________________ Ci, którzy mnie nie rozumieją,.. uwielbiają mnie,.. a ci którzy mi urągają,.. też mnie nie rozumieją !! |
|
|
|
 |
Jo-asia
Upierdliwiec miłośniczka

Pomogła: 59 razy Wiek: 52 Dołączyła: 10 Sie 2012 Posty: 2955 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Czw 24 Lip, 2014 18:13
|
|
|
Póki byłam..religijna wierzyłam w słowa. Rozumienie..niezrozumianego pozostawiałam teologom, mnie starczały dogmaty i ich wiara.
Kiedyś zaczęłam pytac. Odpowiedzi się bałam. Opuściłam..religię. I poznałam Boga.
......pomiędzy słowami. |
_________________ ...Jak tak płaczę, to mi lepiej i przestaje mnie dobijać nieuchronność przemijania.. |
|
|
|
 |
Guido
Towarzyski

|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014 09:21
|
|
|
DRIM napisał/a: | Opis prawdy nie jest prawdą (mapa nie jest terenem).
Ponieważ poznanie prawdy nie dotyczy spraw zjawiskowych, to b. często nauczyciele duchowi posługują się alegoriami, podobieństwami lub przypowieściami.
Te narzędzia nazywane są też mitami. One z kolei w większej ilości tworzą mitologię.
Powszechnie występującym błędem jest mylenie poznania rzeczywistości ze znajomością mitologii.
Wnioski: Nie traktuj mitologii jako opisu rzeczywistości. Rozpoznaj samą rzeczywistość – poza alegorycznymi opisami.
|
Ślicznie to opisałeś, Drimie, tylko że w gruncie rzeczy poza estetyczną przyjemnością, jaką daje czytanie Twoich słów, niewiele więcej z nich wynika.
Bo cóż to właściwie wnosi do naszej debaty? Ja osobiście mogę się zgodzić z Tobą, że na tematy transcendentne nie da się rozmawiać zwyczajowym językiem logiki, w którym obowiązują formy gramatyki i ciągłości przyczynowo-skutkowej. Ale jak mają to rozumieć ludzie wierzący w Pismo?
Czy sugerujesz (a takie mam wrażenie), że Biblii nie należy w ogóle odczytywać dosłownie, ale tylko alegorycznie, jako zbiór mitów i symboli?
Oczywiście ten sposób czytania Pisma nie jest nowy. Gdy nauka zdejmowała kolejne zasłony ludzkiej niewiedzy, na przykład dotyczące genezy wszechświata, apologeci biblijni musieli wreszcie uznać, że opisów w Piśmie nie należy brać dosłownie, skoro stoją one w sprzeczności z rozsądkiem, ale traktować je symbolicznie.
Problem polega na tym, że to niczego nie rozwiązuje. Dlaczego? Gdyż nawet jeśli potraktujemy je jako metafory i mity, opowieści biblijne niczego nie rozwiązują, ba, zdają się jeszcze bardziej anachroniczne i infantylne.
Bo jeśli opis pogromu Jerycha albo mordów na własnym narodzie dokonywanych przez Mojżesza jest alegorią i metaforą, to pytam: METAFORĄ CZEGO? A jeśli Paweł mówi, że kobiety na zgromadzeniach powinny milczeć i w domu pytać o wszystko własnych mężów, to CO te słowa SYMBOLIZUJĄ? Wreszcie, gdy Jezus wygłasza ten nieszczęsny passus przyrównujący pogan do psów, i tym samym traktujący ich jako niższą kategorię ludzi, jakiej transcendentnej prawdy jest to ALEGORIA?
Ot, takie moje wątpliwości. |
_________________ "Gdy mędrzec stara się przekazać jakąś mądrość, brzmi to zawsze jak głupstwo."
Hermann Hesse |
|
|
|
 |
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Pomógł: 204 razy Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 15027 Skąd: z...mezozoiku
|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014 09:24
|
|
|
Guido napisał/a: | ludzie wierzący w Pismo? |
To chyba przejęzyczenie..........? |
|
 |
Guido
Towarzyski

|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014 09:43
|
|
|
pterodaktyll napisał/a: | Guido napisał/a: | ludzie wierzący w Pismo? |
To chyba przejęzyczenie..........? |
Nie, skrót logiczny.
"Ludzie wierzący w Pismo" czyli ludzie wierzący, że Pismo mówi prawdę. |
Hermann Hesse |
|
|
|
 |
krystian12345
Towarzyski

|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014 11:13
|
|
|
Jo-asia napisał/a: | Póki byłam..religijna wierzyłam w słowa. |
Wiera to nie religia. I jedno z drugim nie ma nic wspolnego. |
|
|
|
 |
matiwaldi
[*][*][*]

|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014 11:23
|
|
|
teraz:
krystian12345 napisał/a: | Wiera to nie religia. I jedno z drugim nie ma nic wspolnego. |
5 stron temu :
krystian12345 napisał/a: | Ja pojmuje Boga tak jak jest napisane w Biblii. |
i oto jest pytanie ........które z tych zdań jest prawdziwe .......???
|
_________________ To be, or not to be, that is the question:... |
|
|
|
 |
Jerzy
(banita)

|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014 12:47
|
|
|
Guido napisał/a: | Bo cóż to właściwie wnosi do naszej debaty? |
To faktycznie nic nie wnosi, to ma jedynie za zadanie zmusić do zmiany sposobu postrzegania prawdy i aby ją dostrzec musisz coś pozbawić wiary.
Guido napisał/a: | Jezus wygłasza ten nieszczęsny passus | , żadna z wypowiedzi Jezusa nie była nieszczęsna , ale jej interpretacja zapewne może być zaliczona do takowych, ale nie mnie to oceniać .
Drogi kolego , zapewne Twoja wiedza biblijna przewyższasz moją i nie mam co do tego wątpliwości , lecz jeżeli pozwolisz, to przypomnę Ci fakt, że Jezus definitywnie odrzucił Stary Testament i jego boga za co omalże go nie zrzucona do morza, tak że opierając się na tekstach ST nie o Bogu rozmawiamy ale o bożku mściwym i okrutnym, Mojżeszowy bożek nie ma nic wspólnego z Bogiem Miłości Jezusa . |
|
|
|
 |
Guido
Towarzyski

|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014 13:12
|
|
|
DRIM napisał/a: | Drogi kolego , zapewne Twoja wiedza biblijna przewyższasz moją i nie mam co do tego wątpliwości , lecz jeżeli pozwolisz, to przypomnę Ci fakt, że Jezus definitywnie odrzucił Stary Testament i jego boga za co omalże go nie zrzucona do morza, tak że opierając się na tekstach ST nie o Bogu rozmawiamy ale o bożku mściwym i okrutnym, Mojżeszowy bożek nie ma nic wspólnego z Bogiem Miłości Jezusa . |
Drimie, pogląd, że Bóg starotestamentowy jest innym, złym bożkiem, a Bóg Jezusa jest dobrym, prawdziwym Bogiem, jest poglądem gnostyckim, za który kiedyś wrzucono by Cię na stos.
Dzisiaj Ci to nie grozi i oczywiście wolno Ci tak uważać, ale musisz zdawać sobie sprawę, że jest to pogląd sprzeczny z doktryną Kościoła oraz, jak sądzę, sprzeczny z doktryną większości kościołów chrześcijańskich.
Stary Testament wchodzi w skład kanonu i razem z Nowym Testamentem zajmuje honorowe miejsce w domach wielu religijnych ludzi.
Jak rozumiem jesteś zatem kimś w rodzaju chrześcijańskiego wolnomyśliciela; kimś, kogo Terlikowski nazwał kiedyś "katolikiem, ale..."
Czerpiesz z Biblii i z oficjalnej nauki Kościoła to, co Ci się podoba, resztę odrzucasz.
Można i tak
Otóż niezaprzeczalnym faktem, płynącym bezpośrednio z lektury ewangelii, jest to że Jezus NIE odrzucał Starego Testamentu. Wprost przeciwnie, powiedział wyraźnie, że nie przybył, aby zmienić lub skasować Prawo Mojżeszowe, albowiem nikt nie ma prawa zmienić w nim choćby joty, choćby litery.
Dlatego też Prawo Żydowskie obowiązywało nadal pierwszych chrześcijan po śmierci Jezusa i zmienił to dopiero Paweł z Tarsu, który nie mógł przekonać pogan, że jeśli chcą przyjąć wiarę Mesjasza to powinni się obrzezać.
Najsłynniejsze chrześcijańskie przykazanie miłości (o miłości Boga i bliźniego), kojarzone głównie z Jezusem, jest także tylko cytatem z jednej z ksiąg mojżeszowych.
Zresztą Jezus co chwilę cytuje Pismo i przeróżne ustępy ze Starego Testamentu, aby dowodzić swoje racje i wypominać kapłanom i faryzeuszom ich hipokryzję i obłudę. Dowodzi im w ten sposób, że to oni nie znają Prawa Mojżesza, albo znając je nie stosują go w swoim życiu. Nic więc dziwnego, że go nienawidzili i próbowali zrzucić ze skały. |
Hermann Hesse |
|
|
|
 |
siwy56
Towarzyski siwy56

|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2014 13:23
|
|
|
Czym jest wiara.Czy te słowo jest definiowalne.Czy istnieje skala pomiaru wiary.Czy można wierzyć umiarkowanie.Jeśli wierzę to po co mi dowody,a jeśli nie, to dowody są mi niepotrzebne,chyba że chcę uwierzyć |
_________________ okularnik |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|