Strona Główna Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"

czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
nadzieja
Autor Wiadomość
moonyain 
Towarzyski
Outsider

Wysłany: Sob 17 Mar, 2012 10:20   

Gonzo.pl napisał/a:
zaprocentuje

dokładnie, to nie jest chyba zbyt trafne określenie w tym wypadku :mgreen:

moonyain 
Towarzyski
Outsider

Wysłany: Śro 28 Mar, 2012 16:32   

Ostatnio na forum w kilku tematach czytałem o tym, że skoro nadeszła wiosna, to łatwiej jest o zapicie. Chociaż po części rozumiem argumentację autorów, to jednak ja osobiście nie mogę się z nią zgodzić.
Pisałem już wcześniej, że pamiętam swoją wiosnę sprzed roku. Pierwsze, odważniejsze promyki słońca świeciły w oczy, a ja... ja upijałem się do zgonu, a jeżeli nie, to zazwyczaj byłem na kacu. A jeśli nawet nie byłem pijany(celowo nie używam tutaj słowa "trzeźwy") ani nie miałem kaca to dręczyły mnie okropne wyrzuty sumienia. Krótko mówiąc- nigdy nie byłem w dobrej dyspozycji ani psychicznej ani fizycznej.
Pamiętam taki dzień, kiedy obudziłem się na okropnym kacu, a właściwie to jeszcze ciągle pijany. Coś bełkotałem, że na takiego kaca to nie ma innej rady jak tylko znowu się napie*****ć. Dlatego wstałem z łóżka i od razu poszedłem po flache. Nie było chyba jeszcze południa. Wypiłem kilka kieliszków i wróciłem do spania. Kilka h później to samo i tak w kółko. Obrzydliwa sprawa. Nigdy nie zapomnę jak się czułem kiedy następnego dnia zacząłem wychodzić z ciągu... Myślałem, że umrę... Nie mogłem jeść, nie mogłem spać, prawie nie wstawałem z łóżka przez 2 dni. Powtarzałem, że nigdy więcej. Kilka dni później, jak tylko poczułem się lepiej znowu chlałem bez opamiętania.
Ale do czego zmierzam?
Czy tak ma wyglądać przeżywanie wiosny? Na pewno nie, dlatego teraz nie zwracam uwagi na ogródki i inne tego typu "atrakcje". Teraz chcę mieć pełną świadomość tego co robię. W wiośnie jakoś nie widzę większego niż zwykle niebezpieczeństwa zapicia. Wiem, że jakbym chciał się napić to nie miałoby dla mnie większego znaczenia to czy jest wiosna czy jesień, słońce czy chmury;]
Pzdr

kas25 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Śro 28 Mar, 2012 20:50   

no nie wiem.ja dzisiaj widziałam samych pijących lub nachlanych ludzików... młoda dziewczyna zataczająca się na ulicy, facet w autobusie z browarem, kolejny śpiący na przystanku.. jakaś plaga :szok:

Marc-elus 
Uzależniony od netu

Wysłany: Śro 28 Mar, 2012 20:52   

kas25 napisał/a:
no nie wiem.ja dzisiaj widziałam samych pijących lub nachlanych ludzików... młoda dziewczyna zataczająca się na ulicy, facet w autobusie z browarem, kolejny śpiący na przystanku.. jakaś plaga :szok:

To dlatego że zwracasz na nich uwagę.....

kas25 
Gaduła

Wysłany: Śro 28 Mar, 2012 20:58   

Marc-elus napisał/a:

bo więcej tego niż zwykle ;)

Gonzo.pl 
(banita)

Wysłany: Śro 28 Mar, 2012 21:14   

Kaśka, ja na początku tez widziałem same sklepy, same butelki, samych pijanych. Jeszcze w autobusie kolo mnie siadali. Wiesz dlaczego? Bo to ja nadal wybierałem te miejsca z tyłu, gdzie piłem. Teraz nie siadają.
W ogóle mało pijanych w mieście. Pod "moimi" sklepami nie stoją. Dlaczego? Bo kiedyś stosując się do zaleceń, takie sklepy wybrałem ja sam.
Zresztą, jak ja mogę widzieć pijanych, jak muzyka w uszach każe mi wręcz tańczyć, a znajomi muszą mnie za rękaw szarpać, żebym ich łaskawie zauważył. :rotfl:

szymon 
Uzależniony od netu

Wysłany: Śro 28 Mar, 2012 21:21   

kas25 napisał/a:
Marc-elus napisał/a:

ejże!

ja zauważyłem, że po roku niepicia, ojciec ma w barku 7 butelek wódki, 2 wina i kilka piw.
szwagier go nie odwiedza, normalnie chłopina nie ma z kim tego wypić...
czyli problem nie był w ojcach i szwagrach ale we mnie.
wcześniej barek był zawsze pusty.

kas25 
Gaduła

Wysłany: Śro 28 Mar, 2012 21:26   

Gonzo.pl, też trzymam się zaleceń. Ja nawet spędzam teraz dwa razy więcej czasu w autobusach żeby tylko nie przejeżdżać OBOK. Ale dzisiaj... :szok:

moonyain 
Towarzyski
Outsider

Wysłany: Śro 28 Mar, 2012 22:58   

kas25 napisał/a:

Nie powiem, takie sceny moją uwagę też czasem przykuwają...
ale już na pewno nie tak natrętnie jak jeszcze kilka miesięcy temu. Wtedy przyglądałem się nawet prawie każdej leżącej na chodniku butelce. Jak leżała etykietką w dół, to potrafiłem taką kopnąć po to by przewróciła się na drugą stroną żebym mógł odczytać jaki trunek zawierała nim ktoś ją porzucił.
Paranoja :p

pterodaktyll 
Moderator
.....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....

Wysłany: Śro 28 Mar, 2012 23:09   

moonyain napisał/a:
Paranoja

Podświadomość alkoholowa...........

jolkajolka 
Trajkotka

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 08:57   

kas25 napisał/a:
Marc-elus napisał/a:

Ja tego już prawie nie zauważam. I nie sądzę, że jest ich więcej, ale to moje zdanie. Widzę natomiast ludzi poubieranych bardziej kolorowo, tak wiosennie. I to mi się pozytywnie kojarzy :)

moonyain 
Towarzyski
Outsider

Wysłany: Wto 17 Kwi, 2012 10:00   

Ostatnio na terapii jeden facet mnie autentycznie zdenerwował. Hazardzista, nie alkoholik. Na szczęście pamiętam jakie są zasady(nie wolno się zbytnio denerwować itp), dlatego nie wdałem się z nim w ostrą potyczkę słowną.
Facet powiedział, że w momencie kiedy alkoholik przestaje pić to "nie ma już życia". Chodziło naturalnie o to, że takim życiem bez alkoholu to on najzwyczajniej gardzi i nie wyobraża sobie jak ludzie mogą tak funkcjonować.
No i siedzi teraz kilku takich co to pierwszy raz przyszli na terapie albo drugi, słuchają gościa i dochodzą do wniosku że ma racje. Jego słowa po prostu trafiają na podatny grunt. Zresztą już nie chodzi tylko o tych ludzi, ich trzeźwienie to jest ich sprawa, będą chcieli to i tak wypiją. Chodzi o to, że on z abstynentów robi ludzi godnych pożałowania, wręcz kaleków i to mnie uraziło. Tym samym przyczynia się do powielania stereotypów dotyczących alkoholizmu.
Nic nie wie na temat choroby alkoholowej, problem ma z hazardem więc w kwestii picia w ogóle nie powinien się wypowiadać, tym bardziej jeśli ma zamiar opowiadać takie bzdury.
Ja jakoś nie piję, a tak naprawdę na nudę i brak wrażeń narzekać nie mogę :p

jolkajolka 
Trajkotka

Wysłany: Wto 17 Kwi, 2012 10:29   

moonyain napisał/a:
Ja jakoś nie piję, a tak naprawdę na nudę i brak wrażeń narzekać nie mogę :p

Ja też. Zresztą, odkąd nie piję, jakość mojego życia znacznie się podniosła. Nauczyłam się cieszyć z drobiazgów, a problemy rozwiązywać z trzeźwą głową. I daje mi to satysfakcję :)

moonyain 
Towarzyski
Outsider

Wysłany: Wto 17 Kwi, 2012 10:45   

jolkajolka napisał/a:
Zresztą, odkąd nie piję, jakość mojego życia znacznie się podniosła.

Nom, co do jakości życia, to ta na pewno się podniosła. Jak piłem to na znacznie mniej rzeczy mogłem sobie pozwolić, dlatego, że większość tego co miałem oczywiście przepijałem. Poza tym niejednokrotnie miałem długi. Teraz wiadomo, że dalej na wszystko to nie mogę sobie pozwolić, ale na rzeczy najbardziej potrzebne spokojnie i zawsze jeszcze coś tam zostanie. Teraz więcej drobnostek sprawia przyjemność, w końcu wracają zdrowe emocje i uczucia. Czasem znacznie mniej potrzeba do szczęścia niż to miało miejsce kiedyś. I nawet często nie muszą być to rzeczy materialne. Powiedziałbym nawet, że te których materialnymi za bardzo nazwać nie można cieszą najbardziej fsdf43t

Niestety zaraz musze spadać, napisze jeszcze coś o tym jak wróce bo ciekawy temat;)
Ostatnio zmieniony przez moonyain Wto 17 Kwi, 2012 10:46, w całości zmieniany 1 raz  

jolkajolka 
Trajkotka

Wysłany: Wto 17 Kwi, 2012 10:53   

Toteż ja właśnie te niematerialne miałam na myśli... :)

Odpowiedz do tematu