czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
HydePark - Potrawy świąteczne z różnych stron
rufio - Pią 22 Gru, 2017 13:55 Temat postu: Potrawy świąteczne z różnych stronNo towarzystwo adoracji niekoniecznie wzajemnej jest nas tu troche z róznych stron nie tylko polski - poprosze o regionalizmy potrawowe świateczne nietylko wigilijne ale równiez po .esaneta - Pią 22 Gru, 2017 14:51 Rufik, dyżur w kuchni masz? rufio - Pią 22 Gru, 2017 14:58 Ano jestem na rewirze to "szaleje ' z różnorodnymi kompozycjami a przede wszystkim wykonuje polecenia siły wyższej niz wyższa .Dzis dodtałem polecenie zrobic obiad na dzis i jutro i zrobiłem a co !
prskesaneta - Pią 22 Gru, 2017 16:08 Egzotyczny? Janioł - Pią 22 Gru, 2017 17:22 Ja od wczoraj rezyduje w mojej Świątecznej rezydencji (czyt. w kuchni) ..........i wyrywam się tylko do sklepu.................................help !!!Matinka - Pią 22 Gru, 2017 22:01 U mnie zwyczaje wigilijne przeszły ze strony mamy i jej rodziców, dziadków. Czyli z Małopolski na Mazowszu zakorzenione
I jest to: barszcz z uszkami grzybowymi, karp gotowany w całości podawany z ziemniakami oraz masełkiem z jajkiem i surówką z kapusty czerwonej. Moja mama wprowadziła jeszcze pierogi z kapustą. Na deser są różne ciasta, ale taką podstawą - są łamańce z makiem - mój dziadek koniecznie zalecał zjedzenie bodaj łyżeczki na hojny i obfity następny rok. I jeszcze kompot z suszonych owoców.
Potrawy się liczy, tak, żeby wyszło 12
Ale to wszystko pielęgnuje moja mama, ja już takiego zacięcia raczej nie będę miała.
Takie są łamańce znalezione na zdjęciu, zawsze je wyjadałam nieco wcześniej;-)
esaneta - Pią 22 Gru, 2017 22:09 Zaciekawiły mnie te łamańce Matinko.
Możesz je nieco przybliżyć?Matinka - Pią 22 Gru, 2017 22:11 Mak zrobiony jako słodka masa z bakaliami, a do tego kruche ciasteczka (takie na maśle robione) i koniecznie w kształcie rombów:-)Matinka - Pią 22 Gru, 2017 22:12 A, w innych stronach mogą mieć też nazwę "kukiełki":-)esaneta - Pią 22 Gru, 2017 22:37 Ojej.... to musi być pyszne pietruszka - Sob 23 Gru, 2017 01:06
Matinka napisał/a:
A, w innych stronach mogą mieć też nazwę "kukiełki":-)
U nas to makiełki.... ale bez ciasteczek... Podaje się tylko mak z bakaliami ( u mnie w domu spulchniony bułeczką namoczoną w mleku, w wielu innych wielkopolskich domach z kluskami (makaronem, na przykład łazankami). U mnie jest barszcz postny z uszkami (z farszem grzybowym...mmmm...pycha te mamine), zupa rybna (z karpia) z łazankami, karp pieczony, ziemniaczki, kapusta z grzybami, wspomniane makiełki, kompot z suszonych owoców, no i obowiązkowa strucla z makiem, znaczy się makowiec...
a jak ktoś szuka inspiracji to załączam przykład menu z 1909 roku, z Wielkopolski rzecz jasna Matinka - Sob 23 Gru, 2017 23:05
pietruszka napisał/a:
U nas to makiełki....
Już myślałam, że sobie te kukiełki wymyśliłam przekręcając makiełki, ale szperając w różnych źródłach znalazłam jedne i drugie. Kukiełki bardzo rzadkie, ale na przykład w Chłopach Reymonta jako właśnie taka potrawa makowa występują.
W mojej dalszej rodzinie na makiełki mówi się makówki:-) I właśnie dodaje się bułkę namoczoną w mleku.
Z kolei na Kresach występowała kutia czyli też słodka masa makowa dodatkowo z gotowanymi ziarnami pszenicy.
A sama nazwa makutra pochodzi od donicy, w której ucierano mak. Ja do dziś taką makutrę używam do ucierania żółtek z cukrem.
esaneta napisał/a:
Ojej.... to musi być pyszne
Myślę, że każdy ma jakieś swoje pyszności i ulubione, tradycyjne danie
Ty Esko czytałam, że robisz własny barszcz na zakwasie i szykujesz go już przed świętami ten zwyczaj też mi się podoba, zwłaszcza, że coraz częściej sięga się po gotowe produkty.kiwi - Śro 12 Gru, 2018 14:02 Tu w Niemczech , 24 grudnia ....jedna skromna potrawa ,salatka ziemniaczana i kielbaski . Wiekszosc Niemcow nie zachowuje postu , teraz u mnie tez tak jest . I w odroznieniu od Polakow , nie przepada za karpiem .
Kiedys robilam sama dla siebie w galarecie , juz od dawna nie chce mi sie , wole wiecej zrobic rybe po grecku ....to chociaz jedza.
Obiad rodzinny w pierwszy dzien swiat , jest najwazniejszym punktem swiat . Pieczony indyk , kapusta czerwona zasmazana , salatka jarzynowa , po 2 - 3 plasterki lepszych wedlin u rzeznika sie extra kupuje , i ja gotuje jak dla wojska .....ogromny tusznik bigosu , ktory gotuje w piekarnuku ( oczywiscie wszystko najpierw po kolei podsmazam na patelni ).
Na deser lody i Weihnachtsstollen czyli bozonarodzeniowa strucla z rodzynkami i bakaliami i rozne pierniki ktore kupuje w piekarni .
W Swieta sie odpoczywa i je i spaceruje i drzemka i gazete i ksiazki czyta i dobry film .....po prostu leniuchuje ....i cieszy sie z wolnego ......
Roland uwielbia choinke ( on by mogl ja miec caly rok w pokoju .....Hi....Hi....Hi....) .....a jak ladnie ja ubiera i dekoruje i cieszy sie jak male dziecko , jutro leci juz ja kupic i postawi i podziwia .....
Ja lubie zapach choinki w mieszkaniu .....
ja teraz na trzezwo bardzo lubie swieta !!!!!!Maciejka - Śro 12 Gru, 2018 14:09 Ja tez nie lubię karpia, błotem mi zalatywała ta ryba a dziś spróbowalam i na kolana nie rzuca ale od biedy można zjeść.jal - Pon 17 Gru, 2018 21:49 Dzisiaj lepienie pierogów z kapustą grzybami i ruskich oraz uszek... kupa roboty,ja odpowiadam za farsze i gotowanie.
Nie potrafię wyrabiać ciasta i wałkować,lubię za to lepić.
Na święta jedziemy do dzieci i dostaliśmy takie zamówienie - fajnie że już wykonane.Wiedźma - Pon 17 Gru, 2018 22:07 A ja właśnie wykonałam 3 kilo śledzia w oleju
dla naszych córek na wynos i dla nas z mężem na miejscu
Akurat do Świąt zdąży się przegryźć esaneta - Pon 17 Gru, 2018 22:14 A ja jutro zamawiam catering
Resztę gotowania, pieczenia, przyrządzania zaplanowałam na weekend
Buraki na zakwas już się kiszą jal - Wto 18 Gru, 2018 08:47
Wiedźma napisał/a:
A ja właśnie wykonałam 3 kilo śledzia w oleju
dla naszych córek na wynos i dla nas z mężem na miejscu
Akurat do Świąt zdąży się przegryźć
Bardzo lubię jeść i robić śledzia pod każdą postacią... czy mogłabyś napisać ja go robiłaś ?
Z góry dziękuję.Wiedźma - Wto 18 Gru, 2018 22:53
jal napisał/a:
czy mogłabyś napisać ja go robiłaś ?
Klasycznie - płaty śledziowe wymoczyłam, pokroiłam w romby,
posiekałam cebulkę, przyprawiłam ją pieprzem, majerankiem i kurkumą, spryskałam octem balsamicznym.
Przekładałam warstwami śledzie i cebulkę, następnie zalałam wszystko olejem lnianym tłoczonym na zimno.
I do lodówy! Niech się gryzą
Jeden słój jutro jedzie do Krakowa, drugi w sobotę do Sofii -
w Bułgarii nie znają naszego śledzia, ciekawe czy będzie smakował... jal - Śro 19 Gru, 2018 02:15 Tak jeszcze nie robiłem... dziękuję.jal - Nie 23 Gru, 2018 10:00 Dziś z samego rana upiekłem schab i zrobiłem rybę po grecku... a teraz prostuję kręgosłup - swój w pozycji horyzontalnej.kiwi - Nie 23 Gru, 2018 12:27 Jal ....daj namiary gdzie mieszkasz .....wpadam z ogromnym talerzem na rybe po grecku .....bardzo lubie !!!!
A w tym roku nie robie , bo u mnie tylko ja to danie lubie .....
Ja po poludniu zaczynam bigos gotowac .....nauczylam tych moich rodzinnych niemniaszkow to jesc.....ubustwiaja to danie ......
Z malym zalem musze napisac , ze nie wszystkie polskie dania przypadly im do gustu .......co kraj to obyczaj ......esaneta - Nie 23 Gru, 2018 12:53 To może i ja nieco o mojej „rybie po grecku napiszę”
Kiedy moje dzieci były małe, niechętnie jadły to danie, więc specjalnie dla nich zaczęłam je robić z paluszkami rybnymi. O dziwo, zadziałało!
Do dzisiaj to danie robię zawsze z paluszkami rybnymi. Dodatkowo do farszu warzywnego dodaję curry i miód. Smakuje świetnie, córka za każdym razem ma zamówienie z pracy na kilka porcji:)esaneta - Nie 23 Gru, 2018 13:24 Stasieńku, używałam tylko tych, które w składzie mają 100% fileta Wiedźma - Nie 23 Gru, 2018 15:58
staaw napisał/a:
Śledzie nauczyłem się jeść dużo później ale to inna historia...
Tiaaaaa... Rybka lubi pływać... margo - Nie 23 Gru, 2018 17:24 A ja zrobiłam piernik taki ładny!pietruszka - Nie 23 Gru, 2018 17:54 śliczności! Bardzo gustowna dekoracja... Pewnie też pyszny...margo - Nie 23 Gru, 2018 17:57
pietruszka napisał/a:
śliczności! Bardzo gustowna dekoracja... Pewnie też pyszny...
narazie próbowałam tylko skrawków które skroiłam żeby go wyrównać i wyszło bardzo dobre a jak dokładnie, to dowiem się jutro bo to na święta
jeszcze mam 2 takie do udekorowania, rano nie zdążyłam
ps. to piernik staropolski, ciasto kilka tygodni przed, pieczony tydzień przed, dzisiaj polewa, jutro jedzenie Wiedźma - Nie 23 Gru, 2018 18:29 A z czego te gwiazdeczki?Janioł - Nie 23 Gru, 2018 18:36
Wiedźma napisał/a:
A z czego te gwiazdeczki?
Jak z czego ? Z nieba przecież !Wiedźma - Nie 23 Gru, 2018 18:44 Nie pytam skąd tylko z czego! margo - Nie 23 Gru, 2018 18:47
Wiedźma napisał/a:
A z czego te gwiazdeczki?
to z cukru lukrowe, akurat te gwiazdeczki i srebrne kuleczki jako jedyne są tutaj gotowcami Krzyś1965 - Nie 23 Gru, 2018 19:28 A ja zrobiłem karpia w galarecie ,resztę zrobi kochana małżonka.Wiedźma - Nie 23 Gru, 2018 19:29
margo napisał/a:
lukrowe
margo napisał/a:
jedyne są tutaj gotowcami
A już myślałam, że własnoręcznie wystrugałaś... margo - Nie 23 Gru, 2018 19:30
Wiedźma napisał/a:
własnoręcznie wystrugałaś
własnoręcznie strugałam rok temu domki z piernika... dwa lata temu, trzy i cztery pierniczki... w tym roku pozwoliłam sobie na odrobinę "gotowca" ale resztę zrobiłam własnoręcznie, ciasto dojrzewało 4 tygodnie jal - Nie 23 Gru, 2018 20:04 Ugotowałem bigos z trzech kg kapusty + mięso,kiełbasa,grzyby,przyprawy... wyszedł pychota.
Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu,bardzo lubię.olga - Nie 23 Gru, 2018 20:09 Wszyscy gotują a ja maluję
Tzn. Pyszny karczek upiekłam i sałatkę jarzynowa zrobiliśmy
Poza tym mam schab na schaboszczaki i mięso mielone na mielone (szybko obiad) i śledziki smakowite prawie pożarte
Ptero!!!! Namalowane pterodaktyll - Nie 23 Gru, 2018 20:10
olga napisał/a:
Ptero!!!! Namalowane
Wiedźma - Nie 23 Gru, 2018 20:21
jal napisał/a:
Ugotowałem bigos z trzech kg kapusty
To tak samo jak ja. Przy czym mojego bigosu została już tylko połowa... olga - Nie 23 Gru, 2018 20:42 Masz możliwości esaneta - Nie 23 Gru, 2018 21:38 Mój bigos tez gotowy. 2 kg kapusty kiszonej i 1 kg słodkiej. Paluszki po grecku tez gotowe, sałatki śledziowe, pierogi, uszka, krokiety, schab po warszawsku, sernik się piecze. Jutro tylko sałatka jarzynowa, pieczenie mięs, gotowanie barszczu i grzybowej a na koniec trzeba będzie to wszystko we właściwym miejscu ulokować pterodaktyll - Nie 23 Gru, 2018 21:40
esaneta napisał/a:
na koniec trzeba będzie to wszystko we właściwym miejscu ulokować
Tzn. zeźreć?
esaneta - Nie 23 Gru, 2018 21:43
pterodaktyll napisał/a:
esaneta napisał/a:
na koniec trzeba będzie to wszystko we właściwym miejscu ulokować
Tzn. zeźreć?
wpadnij do pomocy pterodaktyll - Nie 23 Gru, 2018 21:46
esaneta napisał/a:
wpadnij do pomocy
Nie da rady, sam mam co zeźreć i to w ilościach przemysłowych, ale to miłe z Twojej strony esaneta - Nie 23 Gru, 2018 22:10 Jak byś się namyślił, zaproszenie aktualne Wiedźma - Nie 23 Gru, 2018 22:19
olga napisał/a:
Masz możliwości
To o moim bigosie? No przecież sama go nie zeżarłam - pomagał mi Stiff i jego córka pterodaktyll - Nie 23 Gru, 2018 22:43
esaneta napisał/a:
Jak byś się namyślił, zaproszenie aktualne
pterodaktyll - Nie 23 Gru, 2018 22:44
Wiedźma napisał/a:
przecież sama go nie zeżarłam - pomagał mi Stiff i jego córka
nie źryj samemu co można we troje........... kiwi - Nie 23 Gru, 2018 22:48 Wigilijne gołąbki z ziemniakami i kaszą w sosie grzybowym
A teraz tylko Raphacho... n C - tabletka drażowana.
A na długi spacer nie łaska?
olga - Śro 26 Gru, 2018 20:16 Zielona herbatka najlepsza na trawienie. Musi być długo parzona z goryczkąesaneta - Śro 26 Gru, 2018 20:36 Albo intensywny shopping pterodaktyll - Śro 26 Gru, 2018 20:43 Herbatka miętowa też nie jest zła lub też..........
olga - Śro 26 Gru, 2018 20:43 Szoping w święta raczej niemożliwy
Poza tym ja od szopingu dostaję niestrawnosci jal - Czw 27 Gru, 2018 06:15 Nowi goście,tym razem wegetarianie i nowe potrawy : sałatki,pierogi,potrawki warzywne,owoce...
trzy dni - damy radę.kiwi - Czw 04 Lip, 2019 13:43 Potrawy swiateczne i nie tylko z roznych stron swiata ( ja uwazam ze bardzo ciekawe to gotowanie ) .....dlatego tu zalaczam
ONION RINGS RECIPE Prepared By My GRANNY | ASMR CRUNCHY | Quick and Easy Crispy Onion Rings | Recipe
Jak by kogos to zainteresowalo , to oczywiscie wiele innych czesci tego gotowania jest .....prosze sobie samemu znalesc ......
I na koniec rozdawane jest ubogim ludziom .
I to wszystko bez miesa jest .....z dodatkiem troche oleju , czy masla czy tluszczu .kiwi - Czw 04 Lip, 2019 14:11 SIMPLE AND EASY TOMATO RICE RECIPE PREPARED BY MY GRANNY | THAKKALI SADAM - TOMATO PULAO/PULAV
PEANUT MASALA BY MY GRANNY | PEANUT CHAT MASALA | MOONGFALI | SNACKS RECIPE | RECIPESPEANUT MASALA BY MY GRANNY | PEANUT CHAT MASALA | MOONGFALI | SNACKS RECIPE | RECIPES
PIZZA | GIANT PIZZA ON BIG TAWA | VEG PIZZA RECIPE PREPARED BY MY GRANDMA | VEG VILLAGE FOODPIZZA | GIANT PIZZA ON BIG TAWA | VEG PIZZA RECIPE PREPARED BY MY GRANDMA | VEG VILLAGE FOOD
150 YIPPEE NOODLES COOKING BY MY GRANNY | NOODLES RECIPE | VEG NOODLES | STREET FOOD | village food150 YIPPEE NOODLES COOKING BY MY GRANNY | NOODLES RECIPE | VEG NOODLES | STREET FOOD | village food
Jak ta pani czysto i ladnie gotuje. U mnie nie raz cos pochlapie , albo zle posolilam i musze dosalac .....a tu wszystko tak poukladane ......brac przyklad !kiwi - Pon 18 Lis, 2019 00:55 Najlepsza sałatka śledziowa na Wigilię i Święta ( moze w tym roku zrobie ?!)
Ryba lubi plywac ! ....i to prawda !!!!!.....ale odkad jestem trzezwa ....moja ryba w moim brzuchu ....plywa w wodzie mineralnej z sokiem cytryny albo herbata z cytryna i troche slodziku .....
Moja kolezanka trzezwosc ....wie co dla mnie dobre .....i ja sie jej pilnuje i slucham !!!!!kiwi - Nie 01 Gru, 2019 14:59 Śledzie po żydowsku z koperkiem, ogórkiem i czosnkiem
Jezeli chodzi o ocet .....to ja uzywam ......
Ale kazdy musi sam sobie odpowiedziec ....czy chce czy nie .....mozna sokiem z cytryny .....kiwi - Nie 01 Gru, 2019 15:11 Karpia po żydowsku przygotowuje się z dodatkiem rodzynek, zalanego galaretą. Jest to bardzo efektowna potrawa.
Wigilijne gołąbki z ziemniakami i kaszą w sosie grzybowym :: Skutecznie.Tv
https://www.youtube.com/watch?v=siFmRtVLrCEkiwi - Pią 01 Sty, 2021 17:27 Odkad nie pije , to moje prywatne tradycje sie zmienily .
Jedna jest ze gotuje w Nowy Rok ogromy gar rosolu.
Ile gospodyn ,tyle recept rosolowych ....ale dzisiaj postanowilam moj rosol troche unowoczesnic .....Hi...Hi...Hi...
Ja musze miec duzo mieska , bo Roland wody i makaronu nie zje ....nie bedzie najedzony.
I dzis nowosci ....co nigdy nie dodawalam .....tymianek ,dalam pietruszke sucha , mialam w sloiczku , i chili. Niby nic , a smakuje wysmienicie , fantastycznie , niebo w gebie .....
Ten dzisiejszy rosol ....wyszedl mi naprawde dobry!!!!!
Anonymous - Wto 19 Sty, 2021 12:41 Te święta będą pamiętne... za kilka lat będziemy odpowiadać, jak to było w czasach koronawirusa ...
---------------
Sprawdź w tym miejscu świetne [url=https://xxxxxxxxxxxxxxxxxxxTAŚMY POLIPROPYLENOWE[/url]. Jakość, to ich główna cecha!kiwi - Wto 09 Lut, 2021 12:25 How to make Animal Cakes | TOP 15 Mini CAKES Compilation 2021 | Part 26
DONUTS RECIPE || EASY HOME MADE DONUTS BY MY GRANNY || CHOCOLATE || VEG VILLAGE FOOD ||DONUTS RECIPE || EASY HOME MADE DONUTS BY MY GRANNY || CHOCOLATE || VEG VILLAGE FOOD ||
Składniki na duża foremkę
7 jaj
5 łyżek majonezu
1,5 łyżeczki proszku
150 g mąki tortowej
150 g maki ziemniaczanej
250 g cukru
Cukier puder do posypania
1 cukier waniliowykiwi - Wto 23 Mar, 2021 13:01 Od morza polnocnego usypane sa wysokie zapory z piasku .....zeby morze nie zalewalo ŁĄK ....i tez po kawalku i to bardzo dlugo trwa ....wydzieraja morzu miejsca na łąki ....ta trawa ma smak soli i na tych terenach nie wolno maszynami kosic ....maja do tego owieczki .
I jednym z rarytasow do jedzenia na Swieta Wielkanocne jest udko z owieczki.....
W domu rodzinnym ...nigdy tego nie jedlismy ....i tez tylko ze slyszenia ...wiem ....i nawet ciocia Dorota tez to wie .....ale owieczka a baran to roznica ? ...barana mieso smierdzi i ze trzeba dlugo w mleku moczyc i.t.d.
Ja z gazety wycielam sobie taki przepis ....pieczona jagniecina z sosem z zurawiny .....i zrobilam .....i u mnie jest to danie juz od dluzszego czasu w Wielkanoc ....
W tym roku znowu mam juz zamowiony kawalek owcy- Salzwiesenlamm ....Roland pojedzie w sobote odebrac ....bo ja 3 kwietnia caly dzien pracuje.
Ale tez juz kupowalismy zamrozona owce z Nowej Zelandii ....jest tansza .....ale tez bardzo dobra ....
I nic nie trzeba moczyc i naprawde bardzo dobry zapach i smak .....no i ten zurawinowy sosik ( zurawiny w sloiczku kupujemy)......mniam .....mniam ......
W recepcie bylo ....podlac winem .....tego nie zrobie .....kupuje sok z czerwonych winogron .....i jest dobrze.....
I u nas to mala nowa tradycja juz sie zrobila .....
Jak by kogos zainteresowala rezepta .....to znajde czas i przetlumacze .....kiwi - Czw 25 Mar, 2021 12:36 Sernik gotowany pyszny i bardzo delikatny / Oddaszfartucha......jak ja lubie gotowac razem z Panem Tomkiem !!!!
U mnie swieta zaczna sie juz w czwartek ....bo mam juz wolne .....dunczyki maja swieto .....wiec w tym roku bedzie inaczej .....
Bigos w czwartek robie
Piatek salatka jarzynowa zrobie ......i w piatek corka przyjedzie wieczorem i zabierze dwa garnki z bigosem i salatka jarzynowa .....
Swieta znowu ....ona z Rodzinka u siebie a ja z Rolandem u siebie .....
W sobote juz od 5 rano pracuje .....i wroce padnieta po poludniu ....
I sobote i niedziele ....ja swietuje !!!!...
I taki mam plan !!!!kiwi - Wto 30 Mar, 2021 09:28 Biała kiełbasa w sosie majonezowym o smaku cebulki / Oddaszfartucha
https://www.youtube.com/watch?v=RLXYB642AKMkiwi - Śro 07 Kwi, 2021 12:13 Zagnieść ŁYŻKĘ i natychmiast wstawić do piekarnika! Przepis Prababkina, który został odziedziczony!
Puszyste ciasto czekoladowe z... buraka! Nie znajdziesz w nim grama cukru [Zdrowo dla odmiany]
Piekłaś czy tylko wstawiłaś obrazki ? pytam bo spodobał mi się przepisesaneta - Śro 07 Kwi, 2021 20:41
Cytat:
Piekłaś
Ja wprawdzie ani piekłam, ani nawet nie oglądałam filmiku, ale kilka razy miałam okazje jeść czekoladowe muffiny z burakiem. Przyznam szczerze, ze gdybym nie wiedziała, dałabym sobie rękę uciąć, ze jem soczyste ciastko czekoladowe OSSA - Śro 07 Kwi, 2021 21:11 esaneta, dzięki, mam ochotę na jakiś fajny deser zero cukru, a to ciasto buraczane mnie zaciekawiło, przepis prosty spróbuję przy okazji. Jak będę miała dzieci na obiedzie dla jednej osoby nie opłaca się. yuraa - Śro 07 Kwi, 2021 21:59 robiła żona pierogi ze słodkim nadzieniem z sera białego, jak to bywa ciasta zostało nadzienia zabrakło.
i co dalej? patrzę na ciasto a niedaleko banany leżą.
rob z bananem mówię.
no i zrobiła- rewelacja, polecam.Wiedźma - Czw 08 Kwi, 2021 09:24
yuraa napisał/a:
rob z bananem mówię.
no i zrobiła- rewelacja, polecam.
Potwierdzam - banan na gorąco jest boski!
Choćby go tylko na szybko obranego do mikrofali włożyć.
Albo razem ze skórką na grilla i później wyjadać łyżeczką jak budyń kiwi - Śro 12 Maj, 2021 19:22 PIZZA | GIANT PIZZA ON BIG TAWA | VEG PIZZA RECIPE PREPARED BY MY GRANDMA | VEG VILLAGE FOOD