|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
Przesunięty przez: Wiedźma Pią 07 Cze, 2013 14:14 |
typowo polska mentalność |
Autor |
Wiadomość |
Jonesy
Upierdliwiec
|
Wysłany: Pią 07 Cze, 2013 12:53 typowo polska mentalność
|
|
|
Kobita udowadnia jak tragicznie jest u nas w kraju, a Polacy co na to?
Osiągnęliśmy już chyba taki stan umysłu, że nie dociera do nas to, że żyjemy za głodowe stawki i że w innych krajach można zarabiać więcej i jest to normalne...
http://www.hotmoney.pl/Ni...i-kpia-z-a30823 |
_________________ Nemo vir est qui mundum non reddat meliorem
|
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 07 Cze, 2013 15:49
|
|
|
Jedna sprawa, jeżeli ktoś ciężko pracuje i nie ma co do gara włożyć, na ogrzewanie lokum zimą itd.
A inna sprawa, jak potrzeba kasy na "mam 7letni samochód a chciałbym mieć 3letnie BMW - jak za tyle co robię to za mało zarabiam, 3kafle na rękę", a tak naprawdę w pracy siedzę na fejsbuku, często wyskakuje "na miasto", a i na robocie znam się jako-tako, zorganizować sobie miejsca na biurku nie potrafię.
Aspiracje wielkie, ocena własnej osoby - podniebna, tylko jak przychodzi co do czego to siły i ochoty nie ma, umiejętności też nie, "d***" bardzo zaawansowany.....
Mentalność ludzka jest taka że człowiek chce zawsze mieć więcej i więcej. W dzisiejszych czasach podsycają to reklamy, kult "on ma a ja nie mam" itd.
A stan posiadania nie czyni człowieka bardziej szczęśliwym.
Materia jest nietrwała, często ludzie zarzynają się, spłacając kolejny kredyt, wzięty na bzdurne, niepotrzebne rzeczy, po których śladem będzie jedynie wpis do BIK.
Przy tym niszczą relacje rodzinne, zachowują się w stosunku do innych strasznie, wyścig szczurów? To już chyba wyścig piranii.
Niszczą swój umysł, a i ciało, najcenniejszą z materialnych rzeczy jaką posiadają(również tylko tymczasowo). Stres, potem używki żeby wytrzymać "trudy wyścigu".
Ostatnio doszedłem do wniosku że bliżej mi do ludzi żyjących z dala od "cywilizacji", którzy może i mają mniej, ale wcale nie są mniej szczęśliwi, a często o wiele bardziej, być może dlatego że nie dotarły do niech reklamy CocaColi i mus posiadania skórzanej tapicerki.... |
|
|
|
|
szymon
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 07 Cze, 2013 15:55
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | mus posiadania skórzanej tapicerki.... |
tylko wentylowane fotele, skóra jest passe
Ps
dzień dobry |
|
|
|
|
Dziubas
(konto nieaktywne)
|
Wysłany: Pią 07 Cze, 2013 16:02
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Ostatnio doszedłem do wniosku że bliżej mi do ludzi żyjących z dala od "cywilizacji" |
Siema Marcel |
_________________ "Niczego nie oczekuje, niczego się nie boję,
jestem wolny" N.Kazantzakis |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 07 Cze, 2013 16:04
|
|
|
szymon napisał/a: | skóra jest passe |
Za długo byłem zamrożony chyba, ale.....
Świetna wiadomość, bo mnie na nią nie stać.
Za to nazrywam dziś maków mojej Pani, namierzyłem gdzie rosną, piękniejsze od orchidei hodowanych przez ludzi co za 10dolarów żyją cały miesiąc.
P.S. Dobry.... |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 07 Cze, 2013 16:05
|
|
|
Dziubas napisał/a: | Marc-elus napisał/a: | Ostatnio doszedłem do wniosku że bliżej mi do ludzi żyjących z dala od "cywilizacji" |
Siema Marcel |
Siema Dziubas. |
|
|
|
|
ant69
Towarzyski ant69
|
Wysłany: Pią 07 Cze, 2013 16:09
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | za 10dolarów żyją cały miesiąc. |
dobre i te 10$... |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 07 Cze, 2013 16:22
|
|
|
ant69 napisał/a: | Marc-elus napisał/a: | za 10dolarów żyją cały miesiąc. |
dobre i te 10$... |
Nie za bardzo, bo harują na nie, jak np. szczury u nas, i z tym samymi konsekwencjami.
I tak samo wmawia im się że jak kupią za te 10dolarów koszulkę Najka, to będą "cywilizowani".
Polecam książkę Johna Perkinsa "Hit-man. Wyznania ekonomisty od brudnej roboty", można w niej przeczytać jak "cywilizuje się" kraje drugiego i trzeciego świata, które mają bogactwa naturalne(np ultra-tanią siłę roboczą). |
|
|
|
|
leon
Trajkotka
|
Wysłany: Pią 07 Cze, 2013 17:10
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Ostatnio doszedłem do wniosku że bliżej mi do ludzi żyjących z dala od "cywilizacji", którzy może i mają mniej, ale wcale nie są mniej szczęśliwi, a często o wiele bardziej, być może dlatego że nie dotarły do niech reklamy CocaColi i mus posiadania skórzanej tapicerki.... |
Tez tak bym chcial,daleko od cywilizacji...,spokoj..,niestety,jak juz czlowiek sie wbil w ten wyscig szczurow,to nie tak latwo z niego wyjsc
ps czesc |
_________________ I'm not beaten,I'm just going for a little walk
Magoichi Saika |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 07 Cze, 2013 17:49
|
|
|
endriu napisał/a: | ledwie wydałem oświadczenie |
No u mnie w mieście głośno o tym, więc wpadłem.
endriu napisał/a: | mnie nie będzie na forum przez miesiąc |
No weź przestań, ledwo wróciłem, i co? Kto mnie postawi do pionu? Kto skopie po przyjacielsku d***? No kto?
leon napisał/a: | jak juz czlowiek sie wbil w ten wyscig szczurow,to nie tak latwo z niego wyjsc |
Prawda, ale, jak sam wiesz, większość ograniczeń mamy jedynie w swoich głowach.
Nikt nikomu nie mówi że od razu ma mieszkać na Syberii(moje marzenie ), ale przecież można oddalić się od finansowo-konsumenckiego myślenia i życia, i czerpać radość z natury, z bycia synem swojego ojca, z Siły Wyższej, lub czego tylko sobie zażyczysz.... to trudne, bo indoktrynowano nas od małego, ale całkiem możliwe....
Cholera, jeszcze chwila i wyślecie do mnie ekipę z białymi kaftanami.... ale naprawdę tak czuje i myślę.
Po co mi nowy(używany) samochód? Ten co mam, 13letni, jest dobry. Wezmę nowy w leasing, mam dodatkowe zmartwienie, coby spłacać, AC trzeba wykupić, przeglądy w ASO.... i już haruje po 15h na dobę, i nawet nie mam możliwości się nim nacieszyć(poza tym, czy ten nowy mnie ucieszy? a jak tak, to na ile? pół roku?)
Na cholerę mi milion innych rzeczy? Żebym miał większy kłopot? |
|
|
|
|
endriu
(banita)
Wiek: 55 Dołączył: 06 Maj 2011 Posty: 2925 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Pią 07 Cze, 2013 17:54
|
|
|
Marc-elus, może Ty się boisz rywalizacji męsko - męskiej? |
_________________ Nie piję od 29.04.2011
|
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 07 Cze, 2013 18:02
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Cholera, jeszcze chwila i wyślecie do mnie ekipę z białymi kaftanami.... |
tez sie mam obawiac?
Mysle Marcel, ze nie Ty jeden tak czujesz. Mnie jest niezbedne tylko to co niezbedne i ani troche wiecej. |
|
|
|
|
Dziubas
(konto nieaktywne)
|
Wysłany: Pią 07 Cze, 2013 18:13
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | ... to trudne, bo indoktrynowano nas od małego, ale całkiem możliwe.... |
Marcel, w tybecie byłeś? |
_________________ "Niczego nie oczekuje, niczego się nie boję,
jestem wolny" N.Kazantzakis |
|
|
|
|
Linka
Moderator
|
Wysłany: Pią 07 Cze, 2013 18:15
|
|
|
olga napisał/a: | Mnie jest niezbedne tylko to co niezbedne i ani troche wiecej. | zupełnie się z Toba zgadzam
weź jednak pod uwagę, że niezbędne dla każdego jest co innego |
_________________ Na moim niebie zawsze świeci słońce |
Ostatnio zmieniony przez Linka Pią 07 Cze, 2013 18:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
olga
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Pią 07 Cze, 2013 18:17
|
|
|
Jesli ktos kupuje kolejna pare butow i zapomina, ze one istnieja to znaczy, ze nie sa one niezbedne |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|