margo
Trajkotka
|
Wysłany: Śro 13 Kwi, 2016 20:01
|
|
|
Dziś skończyłam książkę "Kiedy bogowie zstąpili na ziemię". Nie jest to beletrystyka, raczej coś dla fanów różnych opracowań z zakresu nauki i paranauki. Jeśli kogoś fascynują starożytne religie, to na pewno ta książka wyda mu się ciekawa, jest to zupełnie inne, nie idące w parze z nauką głównego nurtu, spojrzenie. Omawiane są tu religie starożytnej Grecji, Egiptu, Sumeru, Hebrajczyków oraz również chrześcijaństwo. Autor, Alan Alford, wysnuwa ciekawą tezę, jakby wszystkie te religie łączyło bardzo wiele podobieństw składających się na wspólną całość. Na kult eksplodującej planety, kult meteorytów. Przyznam szczerze, że czytając tę książkę, miałam momenty, że wydawało mi się to trochę naciągane. Ale kiedy już przemierzyłam parę stron dalej, wszystko zaczęło się składać w jedną całość. Nie powiem, po przeczytaniu tej książki jestem trochę zmieszana i zdezorientowana, na pewno skłania ona do myślenia i do własnych poszukiwań i przemyśleń. Na pewno dzięki niej zagłębię się trochę w mitologię Sumeru, która wydaje się być arcyciekawa, a która nie ogranicza się przecież jedynie do dość już oklepanego kulturowo eposu o Gilgameszu. Zatem jeśli kogoś interesuje taka tematyka i nie boi się takich opracowań, to zdecydowanie polecam |
|
Romuald
Małomówny Włóczykij
Wiek: 61 Dołączył: 08 Lut 2012 Posty: 40 Skąd: nibylandia
|
Wysłany: Śro 11 Maj, 2016 08:24
|
|
|
Ciekawe klimaty - Metro- Dmitry Glukhovsky . SF albo późniejsza współczesność
Jedna z najciekawszych serii ( bo to seria ) niesamowite i jak realne. |
_________________ "Nie bój się cieni,one są dowodem na to, że gdzieś znajduję się światło"O.Wilde |
|