|
Forum Wolnych od Alkoholu
"DEKADENCJA"
czyli rozmowy o alkoholizmie oswojonym i nie tylko...
|
codzienne afirmacje, ROZMYŚLANIA DOROSŁYCH DZIECI |
Autor |
Wiadomość |
wampirkowa
(konto nieaktywne)
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 08 Mar 2012 Posty: 545
|
Wysłany: Nie 14 Wrz, 2014 15:11
|
|
|
19 września
KONTROLA
USTALĘ, KTÓRE OBSZARY SĄ POD MOJĄ KONTROLĄ, A KTÓRE NIE
Życie nie jest ustawicznym problemem wymagającym rozwiązania – muszę to zapamiętać. Życie jest tajemnicą, z którą należy się zmierzyć. Teraz rozumiem, dlaczego musiałam trzymać swoje uczucia na wodzy, kiedy byłam dzieckiem. Wiem dlaczego musiałam uwierzyć, że mam jakąś kontrolę nad swoją uzależnioną rodziną, Nabrałam nierealistycznych przekonań o tym, co mogę a czego nie mogę.
Dzisiaj poszukam okazji do rozluźnienia kontroli.
Będę się poruszała powoli, dbając o swoje bezpieczeństwo po drodze. Poszukam wspierających i bezpiecznych okazji do poeksperymentowania z uczuciem, jak to jest, kiedy sobie „odpuszczam”
Popuszczę dzisiaj życiu cugle …i zacznę żyć.
Źródło: Rokelle Lerner, "Codzienne afirmacje. Rozmyślania dla Dorosłych Dzieci", Wydawnictwo "Akuracik", Warszawa 1999 r |
_________________ "Pamięć to raj, z którego nikt nie może nas wygnać, lub piekło, z którego nie możemy uciec... |
|
|
|
|
wampirkowa
(konto nieaktywne)
|
Wysłany: Nie 14 Wrz, 2014 15:12
|
|
|
20 września
POWRÓT DO ZDROWIA
WIEM, ŻE WRACAM DO ZDROWIA
Po czym poznać, że wracam do zdrowia? Po tym, że walczę o swoje. Już nikt mnie nie zmusi do milczenia.
Wiem, że wracam do zdrowia bo uczę swoje dzieci być sobą – i czerpać z tego dumę.
Wiem, że wracam do zdrowia, bo potrafię czuć.
Wiem, że wracam do zdrowia, bo w każdej sytuacji dostrzegam realia. Bez względu na sytuację, nie ogarnia mnie poczucie zwątpienia.
Wiem, że wracam do zdrowia, bo rozumiem, ze to nie moja wina że z kimś mi się nie ułożyło. To, że miałam nieudany związek nie oznacza, że jestem do niczego.
Wiem, że wracam do zdrowia, bo nie muszę być we wszystkim doskonała.
Nie od razu dostrzegłam te oznaki zdrowienia. Stopniowo zaczynam dostrzegać zmiany, po których wiem, że mój wysiłek nie idzie na marne.
Źródło: Rokelle Lerner, "Codzienne afirmacje. Rozmyślania dla Dorosłych Dzieci", Wydawnictwo "Akuracik", Warszawa 1999 r |
_________________ "Pamięć to raj, z którego nikt nie może nas wygnać, lub piekło, z którego nie możemy uciec... |
|
|
|
|
wampirkowa
(konto nieaktywne)
|
Wysłany: Nie 14 Wrz, 2014 15:13
|
|
|
21 września
PRZETRWANIE
PRZETRWAŁAM
Życie już nie jest czymś, co mi się „zdarza”. Mam swoje prawa, wiele możliwości wyboru, ale jeżeli chcę uzyskać to, co mi się słusznie należy, muszę o to zawalczyć. Dzisiaj będę się domagała przestrzegania moich praw, będę asertywna. Z przyjemnością odrzucę rolę ofiary , bo już mi się sprzykrzyło tak ciągle cierpieć,
Zmienię definicję siebie i zmodyfikuję sposób zachowania. Nie będę traciła czasu na snucie opowieści o tym, „jak okropnie jest na tym świecie”. Nie będę się stawiała w sytuacjach „ bez wyjścia”. Nie mam obowiązku zajmować się ludźmi do tego stopnia, że zrzekam się na ich rzecz praw.
Jeżeli mnie zraniono, mogę coś z tym zrobić. Dzisiaj szukam w sobie siły i ja je znajduję
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5442
|
Wysłany: Nie 14 Wrz, 2014 16:42
|
|
|
Co się tak śpieszysz Marysiu? Może warto jedną refleksję dziennie przemyśleć, nie spiesz się tak bardzo, proszę |
|
|
|
|
pietruszka
Moderator
Pomogła: 232 razy Wiek: 54 Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 5442
|
Wysłany: Nie 14 Wrz, 2014 16:57
|
|
|
wampirkowa napisał/a: | 14 września
PEŁNIA
POWRACAJĄC DO ZDROWIA, ZMIERZAM KU PEŁNI
Powracając do zdrowia, będę zmierzała ku pełni. Dzisiaj postaram się ogarnąć wzrokiem cały obraz. Poddam analizie wzorzec wyuczonych przekonań i zachowań, które sprawiły mi w życiu tyle przykrości. Zmierzam w swoim powrocie do zdrowia ku pełni, ponieważ wiem, że wyleczenie objawów i wyzdrowienie to niekoniecznie to samo.
Jeden objaw nie wystarczy, by uznać człowieka za współuzależnionego; nie wystarczy usunąć jeden objaw by człowieka wyleczyć ze współuzależnienia. Dzisiaj sporządzę listę wszystkich swoich objawów i zrozumiem, o co w tym wszystkim chodzi.
|
Trudna dla mnie ta refleksja, a może strach, żeby tak uczciwie przesiąść na tylnej części ciała i uczciwie ogarnąć w pełni całość mojej dysfunkcji, na wszystkie moje trudności. Zarówno na te, z którymi sobie już radzę, te zachowania, które uczę się wciąż zmieniac, a także na te, z którymi się nie zmierzyłam jeszcze... a także na te trudności, których nie zmienię, bo wymagało by to ode mnie zbyt wielkiego wysiłku, czy po prostu jest to niemożliwe...
I dlaczego w mojej głowie pojawia się myśl, że szkoda czasu na takie całościowe podsumowania? Żal mi czasu na siebie, bo niby nie zasługuję na czas poświęcony sobie? Czy też już czuję jakiś przesyt pracą nad sobą? Czy jeszcze gdzieś czai się strach, że coś jeszcze upchnęłam tak głęboko, że nie chcę czegoś zobaczyć? |
|
|
|
|
wampirkowa
(konto nieaktywne)
|
Wysłany: Nie 14 Wrz, 2014 18:28
|
|
|
Znikam na chwile z forum i niechcę by była luka w pisaniu
miłego wieczoru |
|
|
|
|
Kami
Trajkotka Jak wyczerpać temat, zanim nas wyczerpie K.C.B.
Pomogła: 38 razy Wiek: 57 Dołączyła: 03 Sty 2014 Posty: 1039
|
Wysłany: Pon 15 Wrz, 2014 11:25
|
|
|
Cytat: | Znikam na chwile z forum i niechcę by była luka w pisaniu
miłego wieczoru
_______________ |
To MUSISZ !!!!! wrócić 22 września bo do 21 mamy "lekcje"
jak zobowiązania Maryś są trza wypełniać Kochana
p.s. a tak poważnie, skoro potrzebne Ci wyciszenie to masz do tego prawo |
_________________ To nie droga prowadzi do celu, ale cel wskazuje Ci drogę...K.C.Buszman |
|
|
|
|
Jacek
Uzależniony od Dekadencji ...jestem alkoholikiem...
Pomógł: 133 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 7326 Skąd: Pyrlandia
|
Wysłany: Pon 15 Wrz, 2014 15:54
|
|
|
wampirkowa napisał/a: | Znikam na chwile z forum |
będe z niecierpliwością oczekiwał twego powrotu Marysiu |
_________________ "Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.."
... (Janusz L Wiśniewski )
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Alkoholizm, współuzależnienie, DDA. Forum wsparcia
|