Cechy charakterystyczne dla osób z syndromem DDA |
Autor |
Wiadomość |
Linka
Moderator
Pomogła: 47 razy Wiek: 59 Dołączyła: 15 Gru 2011 Posty: 2210
|
Wysłany: Pon 18 Lut, 2013 19:27
|
|
|
ktosia napisał/a: | Nie mogłam się oprzeć pokusie i musiałam choć zajrzeć, |
mam tak samo |
_________________ Na moim niebie zawsze świeci słońce |
|
|
|
|
ktosia
Małomówny
|
Wysłany: Pon 18 Lut, 2013 19:38
|
|
|
To forum strasznie wciąga, nie wiem czy się cieszyć, to chyba bezpieczny nałóg |
|
|
|
|
Linka
Moderator
Pomogła: 47 razy Wiek: 59 Dołączyła: 15 Gru 2011 Posty: 2210
|
Wysłany: Pon 18 Lut, 2013 19:54
|
|
|
ktosia napisał/a: | to chyba bezpieczny nałóg |
za mna 14 m-cy , żyję, dzieci nie uciekły, chałupa stoi.....
chyba bezpieczny |
_________________ Na moim niebie zawsze świeci słońce |
|
|
|
|
ktosia
Małomówny
|
Wysłany: Pon 18 Lut, 2013 20:28
|
|
|
To rzeczywiście nie mam się czego bać, jestem tu od kilku dni |
|
|
|
|
Borus
Trajkotka uzależniony
Pomógł: 35 razy Wiek: 66 Dołączył: 03 Wrz 2009 Posty: 1843 Skąd: wielkopolskie
|
Wysłany: Pon 18 Lut, 2013 20:50
|
|
|
ktosia napisał/a: | nie mam się czego bać, |
Na razie tak, ale wszystko przed Tobą... |
_________________ zostało mi podarowane drugie życie... |
|
|
|
|
ktosia
Małomówny
|
Wysłany: Pon 18 Lut, 2013 21:06
|
|
|
Mam nadzieję, szkoda tylko że jestem tak paskudnie ograniczona czasowo ale nie ma obaw, czasem mam taką pustkę w głowie że mimo nawału roboty muszę sobie odpuścić |
|
|
|
|
maria-1212
Małomówny
|
Wysłany: Wto 26 Mar, 2013 10:00
|
|
|
Źródło w.w. cech DDA:
T. L. Cermak, J. Rutzky (1998). Czas uzdrowić swoje życie. Warszawa: Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, s. 31-36.
Polecam książkę! |
Ostatnio zmieniony przez maria-1212 Wto 26 Mar, 2013 10:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Słoneczko
Gaduła Alko/Współ.../DDA/
Pomogła: 18 razy Wiek: 51 Dołączyła: 12 Gru 2012 Posty: 735
|
Wysłany: Śro 09 Lip, 2014 10:46
|
|
|
Wiedźma napisał/a: | Cechy charakterystyczne dla osób z syndromem DDA
| zrobiłam sobie test na DDA, oj bardzo dawno tego nie robiłam...
Cytat: | Odpowiedź
Nie masz wcale lub masz niewiele cech DDA. Możliwe, że nadużywanie alkoholu przez Twojego rodzica nie prowadziło do szczególnie dramatycznych konsekwencji w Twojej rodzinie, a co za tym idzie, nie wpłynęło w istotny sposób na Twoją osobowość. Być może wcale nie wychowywałeś (-aś) się w rodzinie alkoholowej, a wypełniasz ten test jedynie z ciekawości. Niewykluczone, że ukończyłeś (-aś) z powodzeniem terapię DDA.
Zapewne na ogół cieszysz się dobrym samopoczuciem, dobrze fukcjonujesz w rolach społecznych oraz masz satysfakcjonujące kontakty z ludźmi. W kontaktach z ludźmi potrafisz zachować swoją tożsamość i obronić swoje zdanie. Nie unikasz konfliktów za wszelką cenę, ani nie starasz się zawsze ustępować i zadowalalać innych. Zarazem jednak potrafisz spokojnie przyjmować krytykę.
Potrafisz dbać o swoje interesy, nie odczuwając z tego powodu poczucia winy. Respektując interesy innych ludzi, nie przejmujesz na siebie odpowiedzialności za nich, zachowując harmonię między dbałością o siebie a dbałością o innych. W bliskich kontaktach z ludźmi umiesz dawać i przyjmować emocjonalne wsparcie. Nie obawiasz się zależności od Twoich najbliższych. Otwarcie okazujesz im swoje uczucia, bez obaw przed odrzuceniem, czy zranieniem.
Pamiętaj także, że wyniki tu uzyskane mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić indywidualnej diagnozy psychologicznej, ani diagnozy lekarskiej.
| Jestem zaskoczona wynikiem
Muszę się zastanowić nad tym
Cytat: | Pamiętaj także, że wyniki tu uzyskane mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić indywidualnej diagnozy psychologicznej, ani diagnozy lekarskiej. | właśnie tak zrobie, jak trafię na spotkanie indywidualne z psychologiem... Te spotkania będą uwieńczeniem mojej terapii.
Sądzę, że tak jak chciałam zmienić swoje myślenie i wyjśc z tych zaburzeń i DDA i współ... tak się dzieje
Tu i teraz
Zachowam jednak dystans i chcę zadbać o to moje dziś |
_________________ "Alkohol może zmienić makijaż rzeczywistości, ale nie ją samą." |
|
|
|
|
Maciejka
Uzależniony od netu dawniej perełka
Pomogła: 67 razy Wiek: 55 Dołączyła: 28 Sty 2013 Posty: 3866
|
Wysłany: Nie 04 Sty, 2015 08:30
|
|
|
Lustrzana lista przeciwieństw / „Inna” lista cech DDA
Lista Reakcji Upozorowanych (mechanizm obronny); „To mi się nigdy nie przydarzy”
1. Aby przykryć nasz lęk wobec ludzi, a także strach przed izolacją, sami niestety staliśmy się silnymi autorytetami, osobami, które odstraszają innych i doprowadzają ich do wycofywania się.
2. Aby uniknąć zaplątania i uwikłania się w relacjach z innymi ludźmi oraz utracenia własnej tożsamości w tym procesie, staliśmy się bezwzględnie samowystarczalni. Gardzimy aprobatą innych.
3. Naszą złością i groźbą poniżającej krytyki odstraszamy inne osoby.
4. Dominujemy nad innymi i porzucamy ich, zanim oni porzucą nas lub całkowicie unikamy wszelkich relacji z osobami o osobowości zależnej. Aby uniknąć zranienia, izolujemy się i odcinamy od innych, tym samym porzucając samych siebie.
5. Przeżywamy swoje życie z pozycji prześladowcy. W ważnych dla nas relacjach przyciągamy osoby, które możemy manipulować i kontrolować.
6. Jesteśmy nieodpowiedzialni i egocentryczni. Nasze nadmuchane poczucie własnej wartości i ważności uniemożliwia nam zobaczenie naszych braków i niedoskonałości.
7. Gdy inni próbują bronić swoich praw powodujemy, że czują się winni.
8. Hamujemy własny strach poprzez tłumienie uczuć i pozostawanie w emocjonalnym „odrętwieniu”.
9. Nienawidzimy osób, które „grają” ofiary i błagają o ratunek.
10. Zaprzeczamy temu, że zostaliśmy zranieni i tłumimy nasze emocje poprzez dramatyczne wyrażanie naszych „pseudo” (udawanych) uczuć.
11. Aby chronić siebie przed samo-karaniem się za niepowodzenie w „uratowaniu” własnej rodziny, projektujemy nienawiść do samych siebie na innych, karając ich zamiast siebie.
12. Aby poradzić sobie z ogromnym ciężarem uczucia straty, którego źródłem jest rodzinne porzucenie szybko wycofujemy się z relacji, które zagrażają naszej „niezależności” (nie za blisko).
13. Zaprzeczamy, że rodzinna dysfunkcja miała na nas wpływ bądź odrzucamy sam fakt istnienia dysfunkcji w naszej rodzinie, lub to, że zinternalizowaliśmy jakąkolwiek destrukcyjną postawę czy zachowanie pochodzące z naszej rodziny.
14. Swoim zachowaniem staramy się pokazać, że w żaden sposób nie jesteśmy podobni do tych, którzy nas wychowali- ludzi o osobowości zależnej.
(Źródło: „The Complete Picture” - 22 Krajowa Konwencja DDA, Fullerton 2008)
_______ |
_________________ [*] [*] [*] |
|
|
|
|
wampirkowa
(konto nieaktywne)
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 08 Mar 2012 Posty: 545
|
Wysłany: Nie 04 Sty, 2015 10:15
|
|
|
oj ałć oj ałć
Perełko |
_________________ "Pamięć to raj, z którego nikt nie może nas wygnać, lub piekło, z którego nie możemy uciec... |
|
|
|
|
Maciejka
|
Wysłany: Nie 04 Sty, 2015 10:17
|
|
|
Marysiu do roboty sie bierzemy ? obie? Potem pomyslę , cos mi łeb boli po wczorajszym dniu. |
|
|
|
|
BARBARA
Gaduła Nieśmiała
Pomogła: 4 razy Wiek: 53 Dołączyła: 10 Lut 2013 Posty: 683 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: Nie 04 Sty, 2015 10:31
|
|
|
Perła te cechy to cały mój mąż, nic dodać nic ująć |
_________________ Każdego dnia zaczynaj życie od nowa.
Życie znowu wstępuje w ciebie,gdy się dziwisz,że każdego poranka pojawia się światło. Jesteś szczęśliwy,ponieważ twoje oczy widzą,twoje dłonie czują a twoje serce bije. |
|
|
|
|
Maciejka
|
Wysłany: Nie 04 Sty, 2015 10:33
|
|
|
Tak ,,,, tylko tu trzeba zacząć od tego co na wierzchu i to on ma to zacząć. Tobie to może cos rozjaśnić albo bardziej zagmatwać... |
|
|
|
|
Maciejka
|
Wysłany: Nie 04 Sty, 2015 10:35
|
|
|
Jak ja siedziałam nad historią swoja i na swoje potrzeby nad męża z tego co zauwazyłam . co mówił teść i jego rodzina to tez doszlam do takiego samego wniosku. Pamiętam ile w nim było żalu, zlości, bólu , niezgody , że ma matkę chorą psychicznie i jak mu z tym źle. |
|
|
|
|
wampirkowa
(konto nieaktywne)
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 08 Mar 2012 Posty: 545
|
Wysłany: Nie 04 Sty, 2015 10:37
|
|
|
Perełko dużo emocji zapewne dla tego
miłej i pięknej niedzieli, ciesz się swoimi córkami i tym ze zaniedługo będziesz babcią pięknego zdrowego dzieciaczka |
_________________ "Pamięć to raj, z którego nikt nie może nas wygnać, lub piekło, z którego nie możemy uciec... |
|
|
|
|
|