Jak zrobić olej z dziurawca? Krok po kroku:bez alkoholu
Przejrzyj swoje zbiory. Sprawdź czy nie ma nim nich owadów czy części innych roślin. Najlepiej pozostaw kwiaty dziurawca na świeżym powietrzu przez pół godziny.
Umieść zioła na dnie słoika, lekko rozgnieć i opcjonalnie spryskaj spirytusem, żeby przyspieszyć ekstrakcję związków aktywnych do oleju.
Zalej dziurawiec oliwą z oliwek tak, żeby przykryć go całkowicie.
Nie zapomnij wstrząsać miksturą co jakiś czas. To przyspieszy macerację.
Naklej etykietę na słoik i zostaw całość na okres 2-3 tygodni w ciepłym miejscu.
Po tym okresie olej powinien zrobić się czerwony. To oznacza, że ekstrakcja przebiega doskonale !
Teraz odciśnij kwiaty. Zrób to stosując drobne sitko. Wylej na nie zawartość słoika, a pozostałe kwiaty dziurawca wyciśnij dokładnie zbierając olej.
Uzyskany i przecedzony olej umieść w czarnej butelce.
Pierwsze wydanie książki "Przetrwać" autorstwa Adolfa Kudlińskiego zawierające podstawowe informacje o występujących w Polsce ziołach. Opis każdego ziela zawiera informacje dotyczące jego zastosowania oraz wzbogacone zostało rycinami autorstwa Agnieszki Nakonecznej. W książce znaleźć również można krótkie zestawienie najczęstszych dolegliwości wraz ze wskazaniem roślin, która mogą pomóc w ich zwalczeniu. Niewielkie rozmiary książki idealnie sprawdzą się jako kieszonkowy przewodnik po polskich ziołach.
Ja o kasztanie jadalnym ....pierwszy raz uslyszalam od Rolanda .....on od malego mowil ze zawsze przed szkola najpierw szli i cale kieszenie napelniali kasztanami jadalnymi ......
Tu u mnie w parku jest drzewo .....kasztan jadalny .....teraz czesto tam chodzimy pozbierac ....i mnie naprawde smakuje ....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum