e-narkotyki |
Autor |
Wiadomość |
Halibut
Gaduła
|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2012 09:42
|
|
|
Szumnie określone jako „e-narkotyki” nagrania, to zapisy tzw. binauralnych bitów – sztucznie wygenerowanych dźwięków, które stymulują wybrane obszary mózgu. Jeśli dwie ścieżki audio różniące się od siebie nieco częstotliwością (mniej niż o 30 Hz) zostaną podane oddzielnie do uszu, poprzez słuchawki stereo, mózg wytworzy złudzenie regularnego bitu, tak jak gdyby dźwięki te zmieszały się naturalnie, poza mózgiem. Efekt występuje przy dźwiękach o niskich częstotliwościach, od 1000 do 1500 Hz.
Binaralne bity znane są fizjologom od XIX wieku, jednak zainteresowanie nimi wzrosło w latach 70 wieku XX, kiedy to przyciągnęły uwagę badaczy, którzy wcześniej często eksperymentowali z psychodelikami takimi jak LSD. Wielu z nich zaczęło donosić, że zmieniają one częstotliwość fal mózgowych, prowadząc do zmian w stanie psychiki obiektów doświadczalnych. Niektórzy utrzymywali nawet, że poza tradycyjnymi efektami relaksacyjnymi, osiągają poprzez stosowanie odpowiednio dobranych nagrań doświadczenia projekcji poza ciało (out-of-body-experience), jasnowidzenia czy telepatii. O ile twierdzenia te nie zostały nigdy potwierdzone przez niezależne ośrodki badawcze, to jednak wskazania EEG jednoznacznie pokazują, że binauralne bity mogą wyprowadzić umysł z codziennego pasma fal beta (13-39 Hz) do stanów gamma (>40 Hz) lub kojarzonych z medytacją stanów alfa i theta (7-13 i 4-7 Hz).
Wygląda więc na to, że młode pokolenie znalazło drogę do eksperymentowania ze swoim umysłem, której raczej trudno będzie zakazać i zakaz ten wyegzekwować. Wystarczy łatwo dostępne oprogramowanie, słuchawki stereo, odtwarzacz MP3 albo telefon komórkowy.
http://webhosting.pl/Amer...tepnymi.w.Sieci |
|
|
|
|
esaneta
Moderator
|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2012 09:43
|
|
|
przestańcie już straszyć |
_________________ I Love gołąbki Klarci.
|
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2012 09:48
|
|
|
Gonzo.pl napisał/a: | zostanie to dopracowane. |
Pewnie już nad tym pracują.... jak napisałeś, bardzo "kuszące"....
esaneta napisał/a: | przestańcie już straszyć |
Mam fajną płytkę, na pewno Ci się spodoba, do słuchania wyłącznie na słuchawkach. |
|
|
|
|
Halibut
Gaduła
|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2012 09:56
|
|
|
"wskazania EEG jednoznacznie pokazują, że binauralne bity mogą wyprowadzić umysł z codziennego pasma fal beta (13-39 Hz) do stanów gamma (>40 Hz) lub kojarzonych z medytacją stanów alfa i theta (7-13 i 4-7 Hz). "
Wy to tylko czarno widzicie i trzęsiecie porami. To wytłuszczone, dla mnie jest szczególnie interesujące. Może to zjawisko wprowadzania a stan medytacji, czyli głębokiego relaksu, uda się wykorzystać dla dobra ludzi. Logika by na to wskazywała. |
Ostatnio zmieniony przez Halibut Wto 22 Maj, 2012 09:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2012 10:02
|
|
|
Cytat: | Wy to tylko czarno widzicie i trzęsiecie porami. To dla mnie jest szczególnie interesujące. Może to zjawisko wprowadzania a stan medytacji, czyli głębokiego relaksu, uda się wykorzystać dla dobra ludzi. Logika by na to wskazywała. |
Zauważ że opracowują to inni ludzie. A to oznacza że najbardziej będzie się liczył ich zysk a nie dobroczynne właściwości projektu.
Logika by na to wskazywała. Zauważ że cały rynek medyczny opiera się na zysku, pomaganie innym jest jedynie poboczną jego funkcją.
No ale może biadolę....
Halibut napisał/a: | "wskazania EEG jednoznacznie pokazują, że binauralne bity mogą wyprowadzić umysł z codziennego pasma fal beta (13-39 Hz) do stanów gamma (>40 Hz) lub kojarzonych z medytacją stanów alfa i theta (7-13 i 4-7 Hz). " |
Czyli rezonans.... wiadomo dlaczego długość fal w jednym uchu i drugim musi się różnić.
Eeeetam, znam już to, sąsiad z jednej strony gra na perkusji a ten z drugiej od rana wierci ściany.... chcą mnie zmanipulować pewnie. |
|
|
|
|
Halibut
Gaduła
|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2012 10:12
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Zauważ że opracowują to inni ludzie. A to oznacza że najbardziej będzie się liczył ich zysk a nie dobroczynne właściwości projektu.
Logika by na to wskazywała. Zauważ że cały rynek medyczny opiera się na zysku, pomaganie innym jest jedynie poboczną jego funkcją.
No ale może biadolę.... |
Myślę, że to kwestia spojrzenia na świat. Ale przyznam, moim zdaniem biadolisz. Zawężanie motywów i dąrzeń działania człowieka do chęci osiągnięcia zysku to bardzo duże uproszczenie. |
|
|
|
|
Halibut
Gaduła
|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2012 10:15
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Czyli rezonans.... wiadomo dlaczego długość fal w jednym uchu i drugim musi się różnić. |
"Jeśli dwie ścieżki audio różniące się od siebie nieco częstotliwością (mniej niż o 30 Hz) zostaną podane oddzielnie do uszu, poprzez słuchawki stereo, mózg wytworzy złudzenie regularnego bitu, tak jak gdyby dźwięki te zmieszały się naturalnie, poza mózgiem. Efekt występuje przy dźwiękach o niskich częstotliwościach, od 1000 do 1500 Hz. "
Raczej kreatywność mózgu. |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
Wiek: 63 Dołączył: 22 Maj 2011 Posty: 3629 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2012 10:25
|
|
|
Marc-elus napisał/a: |
Pewnie już nad tym pracują.... jak napisałeś, bardzo "kuszące".... |
Mniej więcej od lat '30 ubiegłego wieku.
Halibucie, jeżeli człowiek (jako gatunek) może wykorzystać coś dla zarobku lub wojny (i zarobku), to zrobi to. Vide wykorzystanie wyników prac Nobla i Oppenheimera. |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
|
Marc-elus
Uzależniony od netu
|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2012 10:40
|
|
|
Halibut napisał/a: | Zawężanie motywów i dąrzeń działania człowieka do chęci osiągnięcia zysku to bardzo duże uproszczenie. |
Hali, cała historia ludzkości tego dowodzi. Technologia która przyniosłaby dobro dla ludzi a nie przyniosłaby zysku dla wynalazcy, właściciela, lub po prostu ten zysk byłby na drugim miejscu, nie jest rozwijana.
Rozwój wymaga nakładu środków finansowych. Myślisz że ktoś będzie dokładał z własnej kieszeni żeby ludziom zrobić dobrze?
Gonzo.pl napisał/a: | Mniej więcej od lat '30 ubiegłego wieku. |
Proszę, 70lat było to jedynie ciekawostką wśród wąskiego grona naukowców.
Aż tu nagle ktoś wpadł jak to wykorzystać żeby zarobić. Teraz badania ruszą z kopyta.....
To że upraszczam, wiem. Przecież to nie samo zło.
Także masz racje, ja również. |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2012 10:47
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Gonzo.pl napisał/a:
Mniej więcej od lat '30 ubiegłego wieku.
Proszę, 70lat było to jedynie ciekawostką wśród wąskiego grona naukowców. |
To moje luźne i żartobliwe skojarzenie. Nie dotyczy konkretnie tej sprawy.
I Hitler, i Amerykanie, i nawet Rosjanie byli zafascynowani i prowadzili prace nad wpływem na psychikę (hipnoza, środki chemiczne, fale radiowe i świetlne). |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe zajmuje tylko więcej czasu. |
|
|
|
|
pterodaktyll
Moderator .....zmieniłem narodowość, jestem alkoholikiem....
|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2012 10:49
|
|
|
esaneta napisał/a: | przestańcie już straszyć |
Chodź Esa...niech sie sami tymi ultradźwiękami "napawają" |
_________________ |
|
|
|
|
Halibut
Gaduła
|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2012 10:59
|
|
|
Marc-elus napisał/a: | Myślisz że ktoś będzie dokładał z własnej kieszeni żeby ludziom zrobić dobrze? |
Myślę, że tak i jest tego wiele przykładów. Zgadzam się z tym, co Napisałeś i napisał Gonzo, ale dostrzegam też drugą stronę medalu. Tu - na tym naszym padole jest chciwość i bezmyślność, trzeba jednak być ślepym żeby nie dostrzec dobra i bezinteresowności (sorki za patos). Więc tak naprawdę to chyba kwestia języczka uwagi. Każdy ma rację w zależności od tego, na czym się skupia. Jest chyba jednak stan wyważenia, za którym idzie zrozumienie i pozytywna akceptacja bez egzaltacji i patosu a za tym po prostu już tylko krok do miłości. Wtedy postępowanie staje się świadomą decyzja i sam wybierasz stronę medalu. Bo tak naprawdę w całym tym bałaganie jest gdzieś ukryty głębszy sens. A nawet jeżeli nie, to prawdziwe szczęście można znaleźć tylko w spokoju ducha. Więc po co epatować się stronniczym spojrzeniem.
Marc-elus napisał/a: | To że upraszczam, wiem. Przecież to nie samo zło.
Także masz racje, ja również. |
Zresztą, przecież sam o tym napisałeś. |
Ostatnio zmieniony przez Halibut Wto 22 Maj, 2012 11:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
|
Wysłany: Wto 22 Maj, 2012 11:02
|
|
|
Halibut, jak nie będziesz częściej i więcej pisał, to ja Cię osobiście opieprzę.
Podoba mi się Twoje spojrzenie. |
|
|
|
|
Nalc
Małomówny
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 12:18
|
|
|
Do wpisania w google celem uzyskania większej ilości informacji: "i-doser", "brainwave generator" (poprzednik i-dosera i prekursor tego typu "zabawek"). Zakładam, że nazwa "dosy" wzięła się od i-dosera. Działa od dość dawna, sporo wkłada w marketing. Temat dość stary, ale historia kołem sie toczy. |
|
|
|
|
Gonzo.pl
(banita)
|
Wysłany: Śro 23 Maj, 2012 12:23
|
|
|
Dzięki, poczytam. |
|
|
|
|
|